Havevenner

Det er så berigende med havevenner - eller venner i det hele taget. Anne Just var min næreste ven - ‘vi er blomsterkærester’, sagde Anne altid. Ih, hvor jeg altså savner hende. Men det er så dejligt at vide, at hun sidder oppe i sin himmel og ser ned på, hvad jeg laver. ’Mors dygtige dreng’ kaldte hun mig ofte. Og det vil jeg jo gerne stadig leve op til.

 

En anden rigtig god haveven er Kjeld Slot, som også Anne satte utrolig stor pris på, og det var bestemt gensidigt. Jeg ved, at Kjeld også savner Anne, for den gode samtalepartner hun var.

 

Når Kjeld og jeg taler sammen, diskuterer vi ofte på et noget fagligt niveau. Vi er ret enige om tingene, og alligevel forskellige i vore måder at opfatte haver på. Jeg må sige, at jeg har lært uhyre meget af Kjeld, der qua sin kunstneriske baggrund har et solidt fundament. Min ’kunstneriske vejleder’ vil jeg ikke tøve med at kalde ham.

 

En ting, som vi er ret enige om, er, at en have ikke må blive alt for pæn og velfriseret. Der skal noget vildskab til, og her er skærmblomster uforlignelige.

 

pool

 

’Kender du Cenolophium denudatum?’, spurgte han mig i går. Et eller andet sagde mig noget, men jeg var ikke helt sikker. ’Så sender jeg dig lige et par billeder’, sagde han, og få sekunder efter lå de i min in-box.

 

image1[1]

 

Kærlighed ved første blik, kan man roligt kalde det, da jeg så disse grønhvide skærme. Billederne er fra The Chelsea Flower Show 2010, og haven er tegnet af den meget kendte og respekterede britiske garden designer, Tom Stuart-Smith (lov mig at gæste hans hjemmeside og gå på opdagelse. Det er havekunst af højeste kaliber).

 

Tilbage til skærmplanterne! Mig ind på Google - og tænk, Stovby Stauder på Lolland havde planter til salg. En halv snes blev bestilt og også en del andet, for det er en planteskole med et fristende udvalg. Ikke stort, men udsøgt. Kig selv ...

44 kommentarer:

 1. Tusind tak for linket til Tom Stuart!! Lige noget for mig, og vildt flotte fotos/slideshow som optakt. Glæder mig tl at gå på 'opdagelse på siden! Og NU savner jeg igen min spejldam fra min gamle have på næsset . . .

  SvarSlet
 2. Mormor har ingen utdannelse i estetikk, men er prøver på egenhånd å finne ut hva som tiltaler oss mennesker. Selv om smak og behag er forskjellig begynner hun å oppdage noe. Kontraster som på bildet , den harde, tunge og rette betongkanten mot de slørete og skylette skjermene er vel et godt eksempel. Helt nydelig..

  SvarSlet
 3. Kan kun give dig ret i, at det er berigende med gode havevenner :-)

  Har lige været forbi Tom Stuart-Smith´s side, skønt sådan en grå januarformiddag.
  Det var en oplevelse af de store, han er jo helt fantastisk dygtig. Jeg er meget imponeret. Åh, bliver så inspireret, men mangler jord, har kun en en parcelhushave.........

  Stovby Stauder ser også spændende ud.

  Mange søndags hilsner fra Vivik

  SvarSlet
 4. Hvilken vidunderlig staude! 'Hardy' er den også :) Her kan man få frø:
  http://www.thompson-morgan.com/dispatcher?search=Cenolophium+denudatum.

  Nå skal jeg kose meg inne på den fantastisk vakre og inspirerende hjemmesiden til Tom Stuart Smith :)

  SvarSlet
 5. Den Chelseaträdgården gillar jag skarpt! Jag tror att jag behöver komplettera mina buxbomsklot med några skaermblomster, jag håller med om att de är vackra. Att ha en bra blandningen mellan det vilda och det tuktade är viktigt!
  Hälsningar
  Katarina

  SvarSlet
 6. Vilket fint inlägg - och läckra, läckra bilder.
  /iet

  SvarSlet
 7. Läser dig blogg dagligen. Även om jag är skånska så fixar jag inte alltid danskan men jag njuter av dina fina bilder och kämpar på med lexikonet. Grattis till de kungliga tvillingbarnen! Ska ta och titta in på Tom S-S hemsida, lovar. Vänliga hälsningar från Söderslätt

  SvarSlet
 8. Kære Claus

  Du er bare en perle. Jeg er allerede i fuld gang med at bestille frø fra Stovby stauder. De har nogle planter, som jeg ikke har kunnet opdrive nogen steder. Tusind tak for det.

  God søndag fra Janne i Greve

  SvarSlet
 9. Kære Claus, jeg bliver glad og varm indeni, når jeg ser alle de skønne blomster og planter, du altid præsenterer! Jeg håber, at jeg i den kommende sæson har fået så meget ro i hovedet, at jeg igen kan hellige mig haven. Tak for linket og inspirationen.
  Ulla i Kolding

  SvarSlet
 10. Sikke dejlig fotos, så kan man bare drømme og glæde sig til forår og timer i haven.

  SvarSlet
 11. Kære venner - tak for alle disse skønne kommentarer, indløbet på ganske kort tid.

  Nu vil jeg gå ned og spise frokost/lunch og derefter gå en tur ind til Skagen med mit kamera. Jeg skal jo finde emner til bloggen! Sjovt er det at hitte på disse små historier.

  SvarSlet
 12. Kære Claus
  Tak for tippet om skærmplanterne. Lige nu er det tid for bestilling af frø fra det britiske haveselskab. Det er ganske gratis ja på nær post og porto. Hvert medlem kan ønske 20 pakker og det er svært at bestemme hvilke frø. Det er lige fra træer til én-årige planter..
  venlig hilsen
  Kirsten V. Mikkelsen i Tønder

  SvarSlet
 13. Tom Stuart-Smith linket er meget inspirerende - ligesom mange andre af dine links, bliv endelig ved!
  Og jeg optog 'Drømmehaver' og længes nu endnu mere efter foråret.
  Tak Susanne

  SvarSlet
 14. Hi Claus
  Thank you for this link.
  Beautiful photo's.

  On my blog you can see a beautiful garden, you will recognize.

  Have a nice Sunday,

  SvarSlet
 15. Inga Nygaard Hansen9. januar 2011 kl. 12.38

  Skønne, skønne billeder. Nu er der da ingen, der ikke kan lide klippede buksbom mere? Sikken hjemmeside! Og Stovby Stauder er skrevet ind i havedagbogen.
  Glæder mig til at se, hvad vores hittepåsomme Claus disker op med til eftermiddagskaffen her foran computeren!
  God tur ind til staden! Her skinner solen nu:o)

  SvarSlet
 16. Kære Claus

  Det er som altid inspirerende at besøge din blog. Gør det dagligt, for det er jo ens daglige vitamin for sjælen. Fantastiske billeder af skærmplanten. Den må jeg have bestilt, for der er noget helt specielt ved skærmplanter. Så kan man jo drømme sig til foråret.
  Venlig hilsen Jeanne

  SvarSlet
 17. zzzZZZZ.....zzzzzZZZZ...pst...HAVEFOLK DERUDE:o) Er I også så småt begyndt at vågne op af jeres vinterhi? Dagens længde er tiltaget med hele 22 min., det er tøvejr og vejrudsigten for den kommende uge, lyder ikke helt tosset. Har I det mon ligesom mig? At haveabstinenserne for alvor begynder at melde sig nu?

  Claus, det var virkelig vitamin til øjnene at se disse flotte og farvestrålende billeder:o) Og Tom Stuart-Smiths slideshow var ren eye-candy:o) Jeg trænger sådan til at få nogle stærke farver ind på nethinden efter de lange farveløse måneder, hvor snehvid og grålige farvetoner har været fremherskende.

  Her er sneen smeltet og har efterladt et noget "snavset" havescenarie. Det kribler i fingrene for at komme ud og rydde lidt op i det hele, men i så fald skulle jeg ha` spændt et par skøjter under fødderne, for haven er omdannet til en ishockey-arena. Sådan et vejrfænomen har jeg aldrig tidligere set i haven. Jeg er eminent dårlig til at stå på skøjter, så istedet har jeg tilbragt noget af dagen med "Web-shop-gardening".
  Fik bestilt lidt livsnødvendigheder i form af skærmplanter, som jeg også har en kæmpe svaghed for. Fandt bl.a endelig blomsten med det helt umulige navn Chaerophyllum hirsutum "Roseum". Den har jeg været forelsket i, siden Anne Just første gang præsenterede den i "Haven i Hune". Nu går den vilde jagt videre efter Lundgylden.

  Sidste år introducerede du en helt fantastisk (ny?) skærmplante i bedet tættest mod huset, Claus. Den var så smuk, at den fik mig til at snappe efter vejret. Men da jeg ikke husker, hvad den hedder, kan jeg ikke søge på den, hverken på Google eller her hos dig. Er der nogen, der kan huske, hvad den skønhed hed? Den havde nærmest dildagtige blade, så vidt jeg husker det. Jeg ville blive meget glad, hvis nogen kunne hjælpe mig:o)

  Higer og søger også efter pyrenæisk baldrian, men den er vist helt umulig at opdrive nogetsteds. Så hvis nogle indehavere af special-planteskoler læser med her, har jeg en lille bøn til jer: Kunne I ikke overtales til at tage disse vidunderlige planter ind i jeres sortiment?

  SUK ....:o) Webshopgardening er en "farlig" beskæftigelse, for en blomsterelsker med en ryggrad som en regnorm, så nu må vi leve af vandgrød og bortfløjet fasan resten af måneden, men mad er jo ikke den eneste livsnødvendighed, vel?

  Den helt fantastiske russiske skærmplante, som Kjeld Slot introducerede for dig, Claus er jo også helt bedårende, så hvis ikke du allerede HAR ryddet hylderne i specialplanteskolen, er jeg nødt til også at have sådan et eksemplar:o) :o) Den drager mig:o) Ja, jeg er let at forføre og friste når det gælder planter:o)

  Ja, havevenner er uundværlige. Sender alle jer dejlige blog-havevenner mange havelængselsfulde hilsner

  SvarSlet
 18. Søde Tante Grøn - endnu en gang må jeg takke dig for et skønt, lattervækkende og dejligt indlæg. 'Bortfløjen fasan' - den havde jeg aldrig hørt om før.

  Hvem er nærmere til at hjælpe dig med et link end din egen 'sweet pea' - her er det:

  http://www.clausdalby.dk/2010/08/en-dronning.html

  SvarSlet
 19. Kjære Claus!
  Her er alt sagt, i kommentarene på dette innlegget. Men en god ting kan ikke sies for ofte.DU ER EN PERLE!!!!!
  Takk igjen for all inspirasjon, det varmer et kaldt vinterhjerte for her i Sandefjord er det ingen ting som minner om vår.
  Men skal ikke klage, vinteren er også fantastisk med lek i snøen for barna og ikke minst lange flotte skiturer i et flott vinterlandskap.
  En ting som jeg også er opptatt av er forskjellen på arkitekturen mellom de nordiske landene. Hadde du reist over fjorden litt lenger nord, ville du sett, hvite små trehus med rød eller sort takstein. Liggende i trange små gater og ofte med et lite lavt stakittgjerde som en ramme rundt vær hage. Artig!!! vi er heldige som kan velge i et så flott mangfold bare et par timer unna med båt.
  Men en ting er sikkert, Skagen er nydelig.
  Gleder meg til neste innlegg.
  Hjertens fra Grete.

  SvarSlet
 20. Ja, jeg føler mig lidt "uden for". For jeg tabte desværre ikke kæben over Tom Stuart-Smith. Der må jo være noget galt med mig. Til gengæld bliver jeg ikke træt af at bladre i f.eks. Mit haveliv og andre lignende bøger, så måske der er håb for mig?

  Linket til Stovby Stauder fik mig til at føle mig som en galophest i startboksen. Det var kræs. Jeg har intet drivhus, så jeg er nødt til at væbne mig med tålmodighed.

  SvarSlet
 21. Kære Claus. Ja, det er virkelig skønne billeder, lige det vi trænger til og venter på!

  Hvad angår havevenner havde jeg aldrig troet at cyperspace kunne bidrage i så stor stil som det har gjort. Jeg startede på facebook, lavede en lille drivhusgruppe og vupti! - så sprang havefolket i armene på mig! Her fra din blog har jeg surfet lidt tilfældigt rundt hos andre bloggere (når jeg altså var færdig med at læse Dagens Dalby), men nu er jeg så selv sprunget ud som haveblogger og det er jo fantastisk! En af åbenbaringerne var at jeg fra min blogliste kan følge med i når der er nyt hos de andre, så slut med tilfældig strejfen rundt. Det sjove er også at man "taler" med folk som man næsten syntes man kender, men aldrig har mødt. En meget sjov og forunderlig verden, og hvem ved, måske nogle af disse dejlige cyperspace-havevenner engang bliver til rigtige havevenner.

  Fortsat god tøvejrs søndag til alle derude.
  haveknus fra fru friis

  SvarSlet
 22. Hej Claus

  Tusen Tack för hälsningen på min blogg det blev jag riktigt glad för.

  Underbart med lite vilt bland de formklippta.
  Jag skall kika in på länken du skrev om.

  Ha en fortsatt fin vecka
  Gunilla

  SvarSlet
 23. Utrolig vakkert sammen. Dette er noe jeg tar med meg inn i mine bittesmå planer for dette årets hage. ...og til tante Grønn, du er oppmuntrende og morsom å lese. Idag har jeg kink i ryggen og forsøkte meg en tur ut på holka. Ingen god idé. Selv med støtte av mann og skistaver var det et utrygt underlag. Nei, jeg tar meg heller en tur innom bloggene og blir oppmuntret. For som tante grønn sier, er det mye å se og bli fristet av på en dag som denne. Selv om jeg for det meste må stå og se p.g.a ryggen. Det er om å gjøre å ikke gi seg over eller hen til plagen:)
  Åhhh, som vi kan glede oss over planlegging og det å se mot himmelen, det er lysere der ute og jeg fornemmer allerede våren - i alle fall i hjertet mitt :) Ha en god søndag. Mette

  SvarSlet
 24. ...og takk for svaret jeg fikk. Jeg er så glad i agnbøk, satte ny hekk i fjor og har noen få oppstammede agnbøk fra før, nå skal jeg ha flere...oppstammede, at de kan være så flate og fine var jeg ikke kjent med:)

  SvarSlet
 25. Hej Claus.

  Fantastisk flotte skærmplanter og sikke nogle sider du henviser til.
  Jeg er også vild med skærmplanter og sidste år tog jeg frø af mine blå Agapatus. Jeg synes bare det er svært at finde ud af om der er frø i kapslerne.
  Rent bortset fra så ville jeg blive mægtig glad hvis du kunne fortælle hvornår og hvordan, osv. jeg skal så dem.
  Forårshilsen (næsten), vi har nemlig fået vinduer i vores overdækkede terrasse, så nu har vi 20 grader derude, så skønt.

  SvarSlet
 26. Det var da dagens vitamin indsprøjtning søde Claus, jeg blev jo nødt til at bestille nogle af disse skønne skærmplanter, det skal jo gå hurtigt:):) der hoppede mindsandten også nogle Thalictrum Elin ned i kurven.Og kære Tante Grøn tak for dagens griner, jeg kunne se hele senariet for mig både med skøjterne og den bortfløjne fasan.

  SvarSlet
 27. Kære Claus
  Når jeg ser Tom Stuart-smiths hjemmeside kommer jeg til at tænke på en anden "gardendesigner" - Piet Oudorf. Hans haver er meget lig Toms (eller omvendt), og også han har en virkelig fin hjemmeside

  SvarSlet
 28. Min egen kære Sweet-pea,

  tusind tak for at du tog dig tid til at sende linket om "skærmblomsternes dronning" Selinum wallichianum. Jeg har nu googlet rundt for at finde en web-shop, der ville være så elskværdige at sælge mig et eksemplar af denne darling. Plant Buddy The Plant- Finder var en stor hjælp. Der er mange engelske planteskoler og webshops, der har den i deres sortiment, men de sender ikke til plantetosser udenfor De Britiske Øer. ÆV!

  Så nu må jeg enten rejse til Himalaya (hvor den har sit oprindelsessted og vokser vildt i store bestande) med min lille slidte planteskovl, eller håbe på, at nogle i vores omgangskreds snart skal til England og vil forbarme sig over mig. En 3. mulighed er, at tigge frø hos f.eks en havebogsforfatter og forlægger, jeg kender. Nogle gange kan man nemlig gøre sig fortjent til nogle sjældne frø, hvis man anmelder een af hans bøger:o) :o) :o)

  Jeg kunne læse mig frem til, at man fra plantens 3. år kunne tage frø af den i okt. og at den er meget nem at frøformere.
  Yderligere granskning afslørede, at planten også kaldes "Milk-Parsley", altså "Mælke-persille". At dens rødder dufter stærkt aromatisk, sødligt og muskusagtigt - og at oliestofferne i rødderne bruges i medicinsk øjemed som beroligende, smertestillende - og til behandling af forhøjet blodtryk. I Himalaya bliver plantens løv brugt til at fodre geder og får med. De lokale brygger en stærk øl af planterødderne.... de bliver sikkert godt bedøvede af denne drik.

  Ja, nu ved jeg en hel del om planten. Mangler bare at blive den lykkelige indehaver af den. I mellemtiden vil jeg printe et billede ud af den. Så har jeg den ligesom "lidt", ikke?:o)

  Mange tak fra din plantenørdede tante:o)

  SvarSlet
 29. Kære Annie - kig her:

  http://www.hagegal.no/hagefora/viewtopic.php?f=46&t=31892&p=366095

  Kære Anne Mette - ja Piet Oudolf er også en stor inspirator

  SvarSlet
 30. Fint länktips, så många härliga bilder!

  Tack för besöket och de fina kommentarerna hos mig!

  Söndagshälsningar
  Rebecca

  SvarSlet
 31. Kære Claus og andre der læser med.

  Jeg er stadig ny i blogland og glæder mig til at møde flere havevenner :)

  Tom Stuart-Smiths have på Chelsea blev jeg også meget betaget af, jeg har lidt flere fotos fra den på min hjemmeside.
  Man kan også se den som 360 grader foto på det engelske haveselskabs hjemmside
  http://www.rhs.org.uk/Shows-Events/RHS-Chelsea-Flower-Show/2010/Gardens/A-to-Z/Laurent-Perrier-Garden
  her kan man også printe en planteliste ud.

  Inspireret af dig plantede jeg gulerødder sidste forår, som gav fine hvide skærme, men i år ønsker jeg mig en sky af gule skærme, var det pastinak?
  kh Pia

  SvarSlet
 32. Kære Claus.

  Virkelig en fryd, at se tom Stuart Smiths have. Mange motiver var lige noget for mig og min have. Det er en skam, at man kun har en lille parcelhus have, for så skulle.... nej nej det har min slunken pensionist pengepung ikke råd til. Man skulle næsten tro, at planteskolerne allerede havde snablen dybt begravet nede i den. Så næææ nej, jeg tror, at jeg bare skal være glad for min lille matrikkel på bare 951 km2 er ved at være fyldt godt op! Ellers kunne jeg jo risikere at maveskindet begyndte at klaske på rygsøjlen, og det kan vi jo ikke ha'

  Når man som mig ikke har nogle gale havemennesker i sin omgangskreds, er det en gave, at man så har blogvenner. Som fru Friis skriver, så kunne det måske gå hen og blive til havevenner med tiden.

  Kære Claus, jeg er meget meget glad for, at jeg for nogle måneder siden fandt din blog. Det er via den jeg selv blev inspireret til, at oprette min egen blog. Trods det, at den kun har et par måneder på bagen, synes jeg allerede, at den er godt besøgt. Jeg har indtryk af, at vi i blog verden kan hjælpe hinanden med forskellige små ting. En herlig, skøn og glad kommentar, en bog, en plante, problem løsninger eller idéer til bloggen. Det er hvad jeg har oplevet sammen med mine blogvenner.

  Tak skal I have kære blogvenner. Uden jer ville verden være mere grå.

  SvarSlet
 33. Jeg har tidligere haft held med denne skærmplante, et-årig: Tandstikkerurt (Ammi visnaga).

  Om havevenner, ja internettet er suverænt. Jeg har lært så mange at kende via haveforum. 4 af dem vil endda følges med mig til Chelsea i år. Så skønt så skønt.

  SvarSlet
 34. [url=http://officialrxdrugs.com][IMG]http://maximalblog.net/AZIPICS/2012-05-07_00322.jpg[/IMG][/url]

  [url=http://officialrxdrugs.com][IMG]http://maximalblog.net/AZIPICS/imagesenter.jpeg[/IMG][/url]

  [b]buy zithromax online in seoul korea [/b]

  [url=http://suzyismail.webs.com/apps/profile/101076338/]can buy azithromycin online[/url]

  [url=http://freewebs.com/southcentralaeyc/apps/profile/101573104/]buy zithromax 500 mg online[/url]

  azithromycin chlamydia buy online

  azithromycin tablets 250 mg no prescription

  [url=http://hornpeace.webs.com/apps/profile/101076611/]buy azithromycin no prescription online[/url]

  SvarSlet
 35. [url=http://buycialispremiumpharmacy.com/#lfckd]buy cialis online[/url] - buy cialis online , http://buycialispremiumpharmacy.com/#sycnr buy cialis online

  SvarSlet
 36. [url=http://buyviagrapremiumpharmacy.com/#tzqfv]buy viagra[/url] - buy viagra online , http://buyviagrapremiumpharmacy.com/#rjyhh buy viagra

  SvarSlet
 37. [url=http://viagraboutiqueone.com/#cqqmq]buy viagra[/url] - viagra 100 mg , http://viagraboutiqueone.com/#bqrdk order viagra

  SvarSlet
 38. [url=http://buyonlineaccutanenow.com/#kjscs]buy accutane[/url] - order accutane , http://buyonlineaccutanenow.com/#nybue order accutane

  SvarSlet
 39. [url=http://buynolvadexonlineone.com/#msdsd]nolvadex online[/url] - buy nolvadex , http://buynolvadexonlineone.com/#pamjp nolvadex 20 mg

  SvarSlet
 40. Hello! I just want to give a huge thumbs up for the good info
  you’ve right here on this post. I will probably be
  coming again to your blog for more soon.

  My web-site - SEM

  SvarSlet
 41. Hi there! I simply want to give a huge thumbs up for the nice info you might have here
  on this post. I will probably be coming again to your weblog for more soon.


  My web-site ... moroccan semolina bread

  SvarSlet
 42. Hey! I simply would like to give a huge thumbs up for the good data you will
  have here on this post. I might be coming back to your weblog for
  more soon.

  Feel free to visit my weblog ... seminole state college seminole ok basketball

  SvarSlet
 43. Hey! I simply want to give an enormous thumbs up for the nice info you have right here
  on this post. I shall be coming again to your weblog for more soon.


  Also visit my blog post :: queen seon deok ep 50 eng sub

  SvarSlet
 44. Whats up! I just want to give a huge thumbs
  up for the nice data you have got right here on this post.
  I can be coming again to your blog for extra
  soon.

  Also visit my web-site seoul subway travel time calculator

  SvarSlet