Norditalienske haver

Der er nok ingen tvivl om, at det er England, der er det store hit, når det gælder haverejser. Men der er også andre lande, som kan byde på stor havekunst, blandt andet Italien. CulTours.dk arranger en del haverejser, og om en tur til Norditalien skriver de på deres hjemmeside:

 

Ved de store søer i Norditalien danner Alperne en naturlig grænse mod nord og skaber her et specielt klima, hvor bjergvæggene kaster solvarmen tilbage til landskabet med søerne, slottene og haverne.

 

Neden for Alperne breder landskabet sig ud og bliver nærmest helt fladt. Gennem årtusinder har floden Po på godt og ondt været en livsnerve for den tætboende befolkning, som udviklede både landbrug, håndværk og industri til så højt et niveau, at området blev et forbillede for både Centraleuropa og Middelhavslandene i perioden fra ca. 1100 til 1600.

 

Cipressilil[1]

 

Det er i denne periode - også kaldet renæssancen efter interessen for at genskabe ideerne fra den klassiske Oldtid - at de berømte haver bliver til. Derfor indeholder haverne ofte de samme elementer : statuer, vand, trapper, mindre haverum osv., som er karakteristisk for slot eller villa, som det har heddet lige siden Oldtidens Rom.

 

Gennem alle årene er villaerne bygget på de svalende bjergskråninger med haverne opdelt i rum eller direkte anlagt på terrasser. Dermed opstår nogle formidable synsindtryk, ofte med udsigt langt omkring og altid med inddragelse af det åbne landskab.

 

Langt senere kom mange velhavende vesteuropæere, som en del af deres uddannelse, på gennemrejse på vej til Rom. De blev ofte begejstret for Norditalien på grund af det milde og behagelige klima, de mange kulturelle seværdigheder og de smukke landskabsoplevelser. Især englænderne vendte i slutningen af 1700-tallet og gennem hele 1800-tallet hjem med mange haveideer, som blev omsat til engelske forhold og siden har været en fast del af de berømte engelske lanskabshaver. Det gælder f.eks. pergolaer, vandtrapper og andre vandanlæg i haver og parker. Derfor vil den, som glædes over engelske havetraditioner, nikke genkendende til mange af de haveelementer, man støder på i Norditalien.

10 kommentarer:

 1. Hej Claus

  Cultours og Ole Fournais, der er rejseleder på haverejserne kan bestemt anbefales. Haveselskabets kreds i Randers arrangerede sidste år 2 spændende foredrag med Ole Fournais, hvor han gennemgik havekulturens udvikling og på levende vis beskrev hvad der var karakteristisk for de enkelte epoker.

  Cultours har vi også gode erfaringer med - de arrangerer også militærhistoriske rejser og det er bestemt rejser med substans. Og kombinere sine interesser kan man også være heldig at gøre - fx da vi var med Cultours på Normandiet II-turen, hvor man også besøger Jersey og Guernsey - og hvor vi på "frieftermiddagen" tog en lokal bus ud til en vidunderlig have; Samarés Manor. http://www.samaresmanor.com/ Det kan anbefales!

  Om ikke andet kan man jo altid tage en tur på nettet og se på herlighederne.

  SvarSlet
 2. Jeg kommer fra Nice nå i kveld. Der har jeg besøkt Villa Ephrussi de Rothschild. Det er et renessanseanlegg med 7 veldig forskjellige hagerom som alle er verdt å se. Anbefales på det sterkeste.

  SvarSlet
 3. Ih, endelig et sted jeg har været. Der ligger den smukkeste have "PArco Giardino di Sigurta" ikke så langt fra Lago di Garda. Et fantastisk sted. Og de private haver langs med søbredden er nogen steder så betagende, at man glemmer at trække vejret. Åååhhh, skønt at vi er på vej mod sommerferie, så jeg kan komme ned og besøge de italienske haver igen :o)

  Bedste hilsner

  Flora Danica

  SvarSlet
 4. Yes !!!! Lago di Garda er meget smuk når alle nerier står i fuld flor. Hvide, rosa og dybrøde. Har opholdt mig mest i den nordlige ende ved Limone da bjergene betager mig meget.Ved Como søen skulle der være mange smukke haver. Drømmer om en tur på motorcykel omkring de NordItalienske søer.
  Karina.

  SvarSlet
 5. For et fantastisk bilde! Det gjorde godt midt i en forfrossen, norsk vinter! Lykken må jo være å ha en hage i Italia- bare å begynne å spare! :-)

  SvarSlet
 6. merci de parler aujourd'hui de certaines de nos jardins. En Italie nous avons de merveilleux jardins, mais peut-être nous ne sommes pas si bon pour nous une bonne publicité!
  bonne journée
  Simonetta

  SvarSlet
 7. Jeg ved alt for lidt om italienske haver. Jeg kan forestille mig, de må være fortryllende.

  Selv har jeg en svaghed for de slanke cypreser. De gør noget særligt i grupper som på billedet.
  Jeg har forsøgt at genskabe noget lignende men ingen har kunnet fortælle mig, hvad de cypres nærmere bestemt hedder. Jeg har bl a forsøgt med den vilde oprette ene men har ikke haft held med det.
  Er der nogen her, som kan give mig oplysninger?
  Hilsen Mette Djurs

  SvarSlet
 8. Til Mette...

  hvad med Søjletaks - dem har vi nogle stykker af - de er med til at give det samme "grafiske" indtryk...

  Hilsen
  Trine

  SvarSlet
 9. Hej Mette

  Jeg har tidligere fået oplyst at de cypresser de har i Italien ikke kan gro i Danmark. Jeg tænker at det nok er rigtigt, for de har jo unægteligt et noget andet klima end her i Danmark. Ved Lago di Garda får de kun ganske få dage med frost om vinteren og kun et par minusgrader - aldrig som herhjemme. Så vi må som Trine foreslår nøjes med noget, som har samme udtryk, men altså ikke er ligesom det i Italien.

  Bedste hilsner

  Flora Danica

  SvarSlet
 10. Hej Claus og Mette Djurs.

  De slanke cypresser er typisk Cupressus sempervirens Stricta eller Cupressus sempervirens Totem.
  Der er vist en hjemmeside i Danmark hvor man kan købe en variant der ligner. Cupressus sempervirens Pyramidalis. www.italiangardens.dk

  Mvh
  Henrik

  SvarSlet