Nu skal der snart sås

Mange af jer vil huske, at jeg sidste år lovede at lave et lille kursus i dyrning af klokkeranke. Det skyldes, at så mange af jer har skrevet til mig og nævnt, at I aldrig har kunnet få den til at lykkes. Men i år skal det være!

 

claus20100912_092753_thumb[1] _DSC6563_thumb[1]

 

Jeg ved ikke, hvad det er, der går galt mange steder, men i hvert tilfælde vil jeg uge for uge vise, hvordan jeg gør.

 

Jeg er ved at lave en aftale med en frøimportør, så I kan være sikre på at få helt friske frø. Det er i hvert fald en af forudsætningerne.

 

claus20100912_092314_thumb[1] 

Såningen starter i begyndelsen af marts. Nogle af jer vil måske fristes til at gå i gang før. Det er selvfølgelig op til jer, men jeg har erfaring for, at det er bedre at vente, til solen står højere på himlen.

 

Jeg vender tilbage.

22 kommentarer:

 1. Har i dag inhandlat 5 påsar med nya vallmo fröer. Drömmer mig fram i katalogernas värld. ;-))

  SvarSlet
 2. Tenk at det snart skal sås både klokkeranker og annet. Det er som julaften ganger 10. Klokkeranken skal selvfølgelig prøves i år. Lykkes det blir den ihvertfall en gjenganger i min hage. Lykke til alle som prøver!

  SvarSlet
 3. Kære Claus

  Tak for tilbud om rådgivning :-) Det vil jeg tage imod med kyshånd. Håber også det kan lade sig gøre uden et væksthus.

  Nu du er i gang med rådgivning til "frøfirmaet", kunne du så ikke rådgive dem til at tage nogle flotte stativer hjem, som de kan vokse op ad :-) Rosenposten har nogle fantastiske smukke nogle til salg, men når/hvis man har brug for flere, bliver det umanerligt dyrt. Og nu du har gang i rådgivningen, kunne jeg godt bruge nogle pæne stativer, som jeg kan binde mine roser ned til om foråret a la Dalby :-))

  Uha, nu blev jeg vist krævende.

  SvarSlet
 4. Takk for påminnelsen! Jeg har glemt å kjøpe Klokkerankefrø.. Jammen godt det enda er goood tid igjen til de må sås.

  SvarSlet
 5. Denne lille tuturial ser jeg frem til med længsel. Jeg var en af de uheldige sidste år som ikke rigtig kunne få blomst i de smukke ranker. Hvor er det bare dejligt at du har lyst til at dele ud af din rige erfaring til glæde for alle os andre. Tak igen for en super blog. Er inde flere gange om dagen - bare lige for at se om du nu skulle have postet noget nyt.

  SvarSlet
 6. Klokkeranker skal der også være i min have i år.
  Når du siger at du er ved t lave en aftale med en frøimportør, betyder det så at vi kan købe frøposerne af dig, for så kan det da slet ikke gå galt hvis du ahr haft dine magiske finger på.
  Fortsat dejlig dag.
  Anne B.

  SvarSlet
 7. Ja jeg ved ikke med jer andre - men jeg glæder mig allerede til at komme på kursus i klokkeranke behandling!! Godt at blive »spanket« lidt mht. til at vente til marts. Jeg sår tit dobbelt fordi jeg starter for tidligt..HMMm, det er svært at vente.

  Har passet børnebørn i et par dage og jeg er allerede bagud her på bloggen. Ih altså....det går virkelig ikke!!

  SvarSlet
 8. Hej Claus og alle glade havebloggere.
  Jamen her i Højbjerg er vi klar til det lovede kursus i klokkerankespiring. Allerede sidste sommer havde vi stor fornøjelse af en "færdigkøbt" blå klokkeranke i vores drivhus. Den pyntede udover dejlige blomster med fine "frugter" eller måske frøstande. Nu jeg tænker over det, kunne jeg måske have høstet egne frø? Under alle omstændigheder Claus.. frø er indkøbt hos Rara Väkster, en dejlig svensk frøside som i måske kender? Havehilsen Lise

  SvarSlet
 9. Jeg har klokkeranker hvert år, synes bladverket så fantastisk. Og som det skyter i vei, så flott:)

  SvarSlet
 10. Jeg glæder mig til at følge med i klokkerankedyrkningen, da mine forkølede planter sidste år ikke blev til ret meget mere end 15 cm høje og INGEN blomster....
  Jeg skal helt klart prøve igen i år!

  SvarSlet
 11. Hejsa

  Jeg har netop købt fra Plants of Distinction i UK. Der er 15 frø i posen og så for under kr. 25. De sendte dagen efter jeg bestilte, og efter 4 dage modtog jeg frøene. Hvis så bare frøene er i orden, så er det da et super godt køb. Jeg krydser fingre

  Mvh
  Karin

  SvarSlet
 12. Yes det er jeg med på. Nu har vi nydt dine klokkeranker, nu må det være på tide at prøve selv :-)Kærligst Gro www.grosrosenhave.blogspot.com

  SvarSlet
 13. Godt at høre! jeg er også klar til såning først i marts og spændt på 1. time:)) Jeg håber at få blomster tidligere end i 2010, hvor klokkeranken først blomstrede da vi var færdige med at sidde i haven.
  Nette, hvis du bor i nærheden af Østjylland kan du deltage i et kursus som Haveselskabet holder, det hedder "Kvinde kend dit svejseapparat" - se her: http://www.haven.dk/calendar.asp?x=&detail=22439&list=0..1&filter=12.6...

  SvarSlet
 14. Ja, jeg må så hermed åbenbart indrømme at jeg er ved at blive gammel og glemsom! Efter at ha' fået frø hjem fra to forskellige frøforhandlere, går det pludselig op for mig at jeg mangler KLOKKERANKE!! Hvordan kunne det nu ske!!

  Nu har jeg sået af flere omgange, vendt frøene på højkant og åbnet frøposen i bunden først og lige lidt hjalp det. Samtidig har jeg her på bloggen kunne læse hvor legende let de var at dyrke...!!

  Der må ganske enkelt være sket en alvorlig blokering i mit system, men nu dasker jeg nonchalant ud til den første den bedste frøforhandler og kaster et par poser ned i kurven med ligegyldig mine, hvorefter jeg sætter mig klar ved skærmen indtil du, Claus, siger: Sæt igang!!

  Med ophøjet ro, mange frøhilsner fra fru friis

  SvarSlet
 15. Kære Lisbeth, det var dog helt fantastisk. Bragende god idé. Desværre bor jeg lidt nord for Københaven. Jeg er ikke den mest fingernemme person, men på den anden side - det er jo ikke raketteknologi. Tak for tippet :-)

  Og til fru Friis: Jeg ved ikke, om jeg overfortolker Hr. Dalbys indlæg, men for mig ser det ud som om, at man kan købe sig til nogle helt friske frø et eller andet sted lige om lidt. Så måske dine eskapader kan vente lidt? Faktisk kunne jeg forestille mig, at samme Hr. Dalby trykkede Bilka lidt på maven for tiden vedr. indkøb af forskellige ting og sager af god kvalitet. Det var lidt derfor, jeg foreslog et par nyttige og brugbare sager oven for :-)) Træerne vokser måske ikke ind i himlen?

  SvarSlet
 16. Jeg tror, vi er mange, der kender utålmodhedens væsen. Hun frister sagesløse blomsterelskere til alt for tidlig såning... Vi kan bare ikke vente længere, når det nye år er blevet et par uger gammelt ;o)

  Fordelene ved at have passeret de 25 med et par dage er bl.a. erfaring, som jeg ihvertfald ikke ville bytte for alverdens ungdommelig "sorgløshed". Uden erfaringen var alle frø rask væk i jorden allerede (pga iver efter at se, hvordan det blier) med det resultat, at langt de fleste var gået til, inden vi når marts. Bevares, der er enkelte blomster, hvor det er en fordel at så snarligt - og det er jeg nu også næsten klar til!

  Dernæst bliver vi jo også så meget smukkere... Jeg tror ikke på den med, at synet og spejlene lyver, for skønhed kommer indefra og stråler ud. Se blot tilbage på Tante Grøn's fødselsdag, hvor hun strålede om kap med blomsterne med alverdens munterhed og vid i øjnene!

  Men hvad jeg helt klart ikke er vild med, som er kommet med alderen, er længslen efter lyset her i januar og til dels også februar! Jeg har taget mig selv i mange gange at falde i svime over lys og skygge på sommerbilleder, nogle gange endda mere end over blomsterne, på denne tid af året. Jeg bliver ikke sådan trist og modløs - jeg bliver træt og ønsker mig nogle gange at være en bjørn eller nisse, som lige nu ligger i hi.

  Men livet skal altså ikke bruges på at sove alt for meget - SÅ gammel er jeg heller ikke ;-) Så sagen bliver taget i egen hånd. Først af alt drøner jeg ud, når lejlighed sig byder - så snart solen er fremme, finder jeg noget at "rive i" derude. Men det kan der jo godt være langt imellem.

  Indendørs bliver der skabt hyggelys rundt omkring og forskelligt pynt, som "stråler". Ovenpå julen forsvinder jo al den slags i de røde og gyldne m.m. farver. Det virker faktisk pænt godt, at der er meget forskelligt lys indendøre om vinteren, ligesom der er ude i solskin om sommeren...

  Men der kan stadig være brug for mere "løft" netop nu. Især, hvis jeg ikke skal fristes trods erfaring til for tidlig såning hihi. Og hvorfor så ikke gøre klar til det. Indrette en hyggelig arbejdsplads til de kommende mange timers såning, prikling, potning o.m.a. Sørge for, at materialer og redskaber er klar. Naturligt nok ville det have været i drivhuset, hvis ikke lige det var, fordi der er glas, som stadig ikke er skiftet ovenpå snetryk.

  Det blev så den gamle, faldefærdige havestue, som blev lukket til med plast/bobleplast for, at det ikke skal suse igennem og ellers "organiseret" til formålet. Og lige så vigtigt indrettet på hygge og også andre formål, så jeg kommer derud dagligt fremover. Jovist, der skal varmt tøj på derude. Men der er lys! Og der er overvintrende planter - bl.a. en minirose i knop!! Og der bliver tændt fyrfadslys i lanternerne, som også står derinde, når de ikke er i brug. Der kan hentes blomsterløg med skud ind fra haven, når jorden er blød og sættes i småkrukker med mos. Eller grene til drivning. Eller...

  Måske er der mange, der ikke er så heldige at have drivhus eller havestue. Men måske kan et helt 3. sted bruges til "vinterparadis" til styrkelse af standhaftigheden, så vi "overlever" længslen efter blomsterflor og mange lyse timer uden at gå igang for tidligt med det, der bør vente på mere lys for ikke at blive ranglet.

  Hjerteligst

  SvarSlet
 17. Kære Zeb - det er altd en stor, stor fornøjelse at læse dine indlæg. Kloge ord i en velformuleret strøm, som får én til at stoppe op og læse dem mere en én gang. Tusind, tusind tak. Min lille nisse ...

  SvarSlet
 18. Hvorfor prøver I ikke Cobaea pringlei
  Denne har jeg købt (Alba),som skulle være vinterhårdfør (dog har jeg været pivet og taget den ind , så jeg kender ikke helt den hærdighed) men den er købt af en fra Tjektiet som har den udendørs hele året og jeg vil osse dele min så den ene kommer på frilands og den som sikkerhedsplante inde i væksthuset

  SvarSlet
 19. Åh ja, den er så smuk. Jeg havde den omkring min køkkenhave sidste år, og den blomstrede ivrigt (fuld sol).

  Da jeg fik Anne Justs bog 'Et År i min Have' i 1998, blev jeg efter læsning af bogen totalt opslugt af denne slyngplante. Jeg var da heller ikke til at skyde igennem, da jeg fik den til at blomstre ret meget.

  Den er så dejlig og holder ca. 3 dage i vase.

  SvarSlet
 20. Karin, frøene fra Plants of Distinction er i top - jeg har købt derfra siden 1997.

  :-) Marlene

  SvarSlet
 21. Tak og selv årsag, kære Claus!

  Og så må jeg håbe, at "Lurendrejeren" ikke formår at læse min erindring. Han bryster sig nemlig af at være eneste havenisse i Lillebo ;-)

  Lige nu er han dog også fortrukket til havestuen. Siden november har han siddet nede i et hjørne og sovet. Men nu er han rykket op på en træhavestol i selvsamme hjørne ledsaget af en lanterne i passende størrelse. Fra foråret kan man finde ham sovende i haven et sted igen. Men der skal ses godt efter! Han holder nemlig meget af at sidde let skjult i det grønne og han er ikke farverig, som så mange andre havenisser, men istedet grå og forresten halvtung i gumpen. Måske er det nemmere at gå efter snorkelyde ;o)

  Ege, hvor får man fat i den henne? (kan forresten anbefale andre at trykke på Ege's navn og tage et smut rundt i have og drivhuse!).

  Hjerteligst

  SvarSlet
 22. Kære Zep,

  jeg elsker også at læse dine bevingede ord og vederkvægende epistler her på bloggen. You got a way with words, lady:o)Du er så fantastisk dygtig til at beskrive stemninger :o)


  Vi har vist en del tilfælles, tror jeg. Dit indlæg handler meget om lys kontra mørke. Disse to begreber spiller også en meget stor rolle i mit liv og for mit velbefindende:o)

  Jeg bliver mere og mere nysgerrig efter at møde mine blog-kolleger:o) Har jo dannet et billede af jer alle, inde i hovedet. Den multitaskende, enthusiastiske, filosoferende, bornholmske energibombe Krølle-bølle-Zep, der har hundrede bolde i luften på een gang:o) Den milde, hjertevarme, venlige, altfavnende Grete fra Sandefjord, der har så meget positivitet, kærlighed, ømhed og overskud tilovers for sine medmennesker. Den meget belæste, lærde, berejste, humoristiske, varme, medmenneskelige, stærke og anglofile verdenskvinde Karen Olesen, m.f. m.f. m.f. Måske holder ens forestillinger og indre billeder jo slet slet ikke stik:o) Og med de store geografiske afstande, der er imellem os, er det nok ikke sandsynligt at vi nogensinde kommer til at mødes. Men i drømme er intet jo umuligt, vel?
  Under alle omstændigheder kan man ikke undgå, at komme til at føle noget for og involvere sig i de mennesker, man dagligt "omgåes" her på bloggen. Jeg kan ihvertfald ikke.

  Zep, tusind tak for tippet om at besøge Eges hjemmeside. Kan huske Ege fra Claus` bog og fra Drivhusdrømme. Sikke et vidunderligt stemningsfuldt sted:o) Billederne af skråningen med tulipaner og andre forårsvækster med det gamle æbletræ i baggrunden, var ved at få mig til at dåne:o) Sikke en sjæleoase:o)

  Kære Claus,

  jeg synes din have er vintersmuk og dejlig forårsklargjort:o) Siden du ikke kan komme ud og rode i den frosne jord, gætter jeg på, at du rumsterer i din anden legeplads:o)Køkkenregionen!
  What`s cooking good-lookin`?!?!:o)

  Når den blå time er nydt, bliver her også tændt stearinlys en masse.....

  Mange blå-time-hilsner fra en anden lys-afhængig

  SvarSlet