Skønne skærme

Der er en planteslægt, som især de seneste år har været omgærdet med stor interesse. Og det er Agapanthus, skærmlilje.

 

agapanthus1

 

Jeg har en del, men der er især én sort, som påkalder sig ekstra opmærksomhed, og det er ’Midnight Cascade’. En rigtig showstopper, som Anne Just kaldte det, når en plante gjorde sig særlig bemærket.

 

agapanthus_midnight_cascade

 

’Midnight Cascade’ gør da også for at være den mørkeste af alle skærmliljer, og med sine purpurfarvede blomster, kan man godt forstå, at mange finder den så attråværdig.

 

Jeg har købt den her. De har også mange andre skærmliljer: Gå ind under ’Perennials’ (stauder) og tryk derefter på ’a’, så kommer de frem.

 

Hvid siger I; er det ikke en skønhed?

32 kommentarer:

 1. Hej...

  JO... efter have set den i et af dr2 programmerne med dig.... måtte jeg ude og købe sådan en... har søgt efter en hvid men har ikke kunne finde sådan en på de plande skoler jeg købe mine blomster :(
  Så det kunne være jeg skulle købe den på nette på den side hvor du anbefaler :O)

  Hilsen Mette fra Århus v

  SvarSlet
 2. Kära Claus!

  Jaaaaa, en sådan vill jag också ha!!!! Jag har vita Agapanthus, men denna vackra färg är fantastiskt fin........... Oh la la!!!!! Tack för att du visade!!!!

  Ha en fin kväll!
  /Charlotte

  SvarSlet
 3. Kære Claus
  Jeg har endnu ikke kastet min kærlighed over skærmliljerne, ikke fordi de ikke er fantastiske, men fordi jeg ikke er rigtig god til de blomster, der skal overvintre frostfrit. Måske skulle man alligevel prøve, for de er imponerende.

  SvarSlet
 4. den er så smuk så smuk, den må jeg eje. Tak for linket:-)

  SvarSlet
 5. FLOT - må ha', må ha', må ha'
  Ingen har fortalt min fine blå agapantus, at den ikke kan overvintre frostfrit, så den blomstrede forgangne sommer for femte gang.
  Mange hilsner
  Ulla i Kolding

  SvarSlet
 6. jo, det er en skønhed. agapanthus har i mange år været "en must have" i gårdhaven ;)

  SvarSlet
 7. Hej Ulla. Vi kan vist alle godt bruge frø fra din fine agapantus, jeg kigger hele tiden efter "sarte" planter der tilsyneladende overlever vores barske klima.
  Henrik

  SvarSlet
 8. Iiihh, hvor fint.
  Kan det passe, at jeg mener jeg har en stueplante i orange farver, men som også er en agapanthus?
  Jeg mener endda du engang for længe siden sidste forår lavede et indlæg om det, men jeg kan ikke lige gennemskue hvor det er arkiveret henne. Kan det være den samme plante, eller blot en der ligner?

  Måske blander jeg dem også sammen, fordi jeg netop i dag opdagede at min plante i stuevinduet har sat en blomst. Det skete også sidste år i januar, men er ellers aldrig før sket. Og jeg husker bestemt hvordan du skrev her på bloggen at dine blomstrede hele året rundt! Gad vide hvad jeg ikke gør, men som jeg nok burde gøre ...(?)

  Jeg ved dog så meget at min er i den klassiske farve, som man var meget glad for i viktoriatidens England. Jeg har fået den som aflægger fra min mor, der har den fra min tante, men moderplanten kom fra min oldemor. Så betyder farven alligevel ikke alverden, det er ligesom overleveringen i sig selv, der er betydningsfuld.

  Men måske man skulle udvide samlingen til at omfatte en i de blå toner. Det ser forrygende ud:-)

  Bedste hilsner Lisbeth K.

  SvarSlet
 9. Utrolig flot skærmlilje! Jeg ELSKER når man ser skærmliljer i kæmpekrukker, det er fantastisk. Jeg har dog også været lidt afholdende pga pladsmangel om vinteren, men nu kan jeg så læse at "Ulla i Kolding" blot opdrager dem til at være hårdføre og da vi må bo på nogenlunde samme breddegrad, vil jeg da prøve mig udi kunsten at "føre sin skærmlilje bag lyset".... Humlebien ved jo heller ikke at den ikke kan flyve :o)
  kh fra fru friis

  SvarSlet
 10. Agaphanthus er en flott vekst å ha i hagen. På grunn av at den må overvintres frostfritt er den vel ikke så mye å se som den hadde fortjent, men noen eksemplarer har dukket opp i norske hagesenter de siste årene. ’Midnight Cascade’ ser ut til å være et prakteksemplar av arten. Må nok på de irske sider og bestille noen. Godt jeg har et godt utvalg av planter i min hage, ellers hadde det blitt dyrt å følge din blogg og lese dine bøker Claus. Du beskriver hver en liten vekst med slik entusiasme at det blir farlig. Den må jeg ha følelsen dukker raskt opp. Da er det godt å være enig i dine vurderinger og konstatere at den har jeg.

  SvarSlet
 11. Den har jag inte sett förr, åh så snygg ! Jag har en vit, JÄTTESTOR, får nog inte plats med någon mer i övervintringen tyvärr.
  Lisa/Lisas trädgård

  SvarSlet
 12. Kære Lisbeth - er ret sikker på, at det er en Clivia.

  SvarSlet
 13. De er flotte. Jeg har både blå og hvite, men ikke den mørkeste som du viser til. Ett år lot jeg dem overvintre ute og en av to klarte seg i Herdighetssone 2-3.

  SvarSlet
 14. Hej Claus (og Lisbeth)

  Helt sikkert Clivia. Som storsamler af Agapanthus - ofte købt på ferier i Italien, hvor det er temmelig meget billigere end herhjemme, stod jeg i maj på Mallorca og foreelskede mig i noget der lignede en Agapanthus. Men farven var helt i hegnet, så hjem og google og vupti, frem kom Clivia. Den er iøvrigt blevet noget så populær igen læste jeg lige i en artikel. Der stod også en fin vejledning om, hvordan man får den til at blomstre. Artiklen kan findes på haven.dk. BAre søg derinde på Clivia. Jeg har været heldig og finde to forskellige på planteskolerne, men det er endnu ikke lykkedes mig at finde den cremegule som du viste, Claus. Så hvis du har et fif om hvor jeg finde den, hører jeg gerne om det.

  Bedste hilsner

  Flora Danica

  SvarSlet
 15. Nu er jeg forvirret.
  Troede de krævede et orangeri.
  Lader dog til at den både klarer frost og stuetemperatur året rundt.

  SvarSlet
 16. ÅÅHHH! Claus. TUSIND TAK for linket. Den har jeg bare ikke kunnet finde den nogen steder.

  Mange havehilsener Sanne O.

  SvarSlet
 17. Hvilken fantastisk farve.
  Mystiske, mørke, sydlandske nætter eller 1001 Nats Eventyr - det er blot et par af de associationer jeg får ved synet.

  Går og hæger om en lille, bitte frøformeret alm. agapanthus erhvervet fra Gl. Estrups orangeri sidste sommer (på ganske lovlig vis forstås).
  Må den vokse sig stor og stærk!
  Bedste hilsner

  SvarSlet
 18. Kære I, som tøver med at anskaffe agaphantus!
  Lige som 'Anonym' ved mine agaphantus heller ikke, at de ikke kan tåle frost. Jeg har en ca 10 år gammel af slagsen, som altid har overvintret i mit uopvarmede Tehus. Dvs. at temperaturen derinde kun er nogle få gr højere end udenfor, og den både skyder blade og sætter masser af blomster hver sommer.
  Desuden glemte jeg tre et-år gamle planter oven på en kasse op ad en beskyttet væg af huset sidste, meget kolde vinter, og de gik heller ikke ud. Så faktisk tror jeg, at Claus har ret, da han fornylig fortalte, at planter i potter som regel ikke dør af kulde og frost , men af væde, som hober sig op i potten, så planten drukner. Var det ikke noget i den retning, du sagde, Claus?
  Happy Computer Gardening,
  Jytte
  www.danishknitdesign

  SvarSlet
 19. Kære Jytte, jo det var det, jeg sagde (eller skrev) Mht med hårdførheden ville jeg ikke turde at udsætte min allerlæreste skærmliljer for for megen frost. Men jeg kan jo sagtens, idet jeg har et frostfrit væksthus.

  SvarSlet
 20. Jamen til alle jer der kan overvintre agaphantus ude. Kan grunden til at de overlever ikke være, at de er plantet meget dybt. Som Claus skriver - om bl.a. tulipaner ( i Mit Haveliv), at man kan plante dem meget dybt (70 cm) for at få dem til at komme hvert år??
  I don't know - men kunne måske være en løsning..?
  Tak for linket til dig Claus. Herligt med alle disse links...!!

  SvarSlet
 21. Hej Claus.

  Jo det er en skønhed, var så heldig at få en til min fødselsdag sidste sommer er meget spændt på om den vil blomstre i år.
  Syrener er jo min favorit nr. et, men agapanthus
  kommer på en klar andenplads, stærkt forfulgt af Pæoner og Bonderoser. Ser med stor længsel frem til din nye bog.
  Hav en rigtig god dag ved skrivepulten.

  De bedste hilsner fra Syrenprinsen.

  SvarSlet
 22. Kære Claus og Flora Danica

  Tak for hjælp med at få mig ud af min vildfarelse!

  Clivia, det er helt sikkert det rigtige navn på min plante. Men de minder nu noget om hinanden, særligt på akvarellen kan jeg finde ligheder, (men den er jo ikke nødvendigvis helt korrekt).

  Tak for tippet med haven.dk, der vil jeg nu begive mig hen...

  Bedste hilsener Lisbeth K.

  SvarSlet
 23. Jeg har efterhånden også fået samlet en pæn samling af Agapanthus (ca. 20 store krukker - de fleste lavet fra frø). Alle disse overvintre frostfrit i en genbos staldbygning.
  Derudover har jeg 4 stk. stående i nogle endnu større krukker, der ikke lige er til at håndtere. Disse har jeg i år dækket godt med gran - og så håber jeg, at det lykkes at få dem til at overleve vinteren.

  Mange hilsner
  Lene

  SvarSlet
 24. Endnu en kommentar. Jeg hjembragte en knold fra Madeira for 4-5 år siden, den overlevede de første vintre, men 2009/10 var det for koldt, til trods for at den stod på overdækket terasse op ad huset,så mit råd er ta´ ingen chancer ...

  Men hvis ikke amn har muligheden så bare nyd den, mens den er der ...

  SvarSlet
 25. Kære Claus
  Tusind tak for link til at købe 'Midnight Cascade'. Da jeg så det i går aftes skyndte jeg mig at bestille et eksemplar. Kort tid efter (klokken ca. 22:30) modtog jeg en mail fra Ian W Scroggy, som ejer Bali-Hai Nursery. Han spurgte, hvordan jeg havde fundet hans forretning. Jeg henviste til din blog, og det forklarede alt!
  Til jer der også lader jeg friste - prisen er kun knapt €12, men husk at det danske postvæsen tager sig betalt (omkring 160 kr.) for det store arbejde (!) med at processe toldpapirer, og hertil kommer dansk moms. Min konklusion var, at så kunne jeg jo lige så godt bestille nogle flere Agapanthus, da håndteringsgebyret er det samme, uanset hvor meget man køber. Ian sælger mange forskellige Agapanthus med forskellig hårdførhed - skriv evt. og bed ham anbefale nogle, som passer til jeres opbevaringsforhold. Jeg opbevarer mine Agapanthus i et stort set frostfrit 'orangeri' sammen med Camellia. Vær opmærksom på, at nogle arter visner ned om efteråret, mens andre står grønne hele vinteren. Jeg har en 20 år gammel plante, som visner ned, og hvert efterår graver jeg den ned helt inde ved husets sokkel og dækker den med lidt jord og bark. Om foråret når de grønne blade viser sig, kommer den igen op i sin krukke.
  Hvis nogen af jer har et godt tip til, hvordan man sikrer mange blomster hvert år, hører jeg det gerne. Jeg har endnu ikke knækket koden men har en fornemmelse af, at det handler om gødningsmængde og -tidspunkt.
  Med venlig hilsen Heddie

  SvarSlet
 26. Til Heddie
  Som jeg kan se det bliver det sendt fra "Ballymena, United Kingdom".
  Så der kommer hverken toldgebyer, told eller moms, da det er et EU land...

  SvarSlet
 27. Hej Heddie

  Lige det med Agapanthus og gødning er så vidt jeg husker således, at de skal gødes godt efter blomstring da det er der anlæggene til næste års blomstring anlægges. Kan simpelthen ikke huske hvor jeg læste det henne, men det virker fremragende på mine eksemplarer. Både dem der visner og dem der står grønne hele vinteren.

  Bedste hilsner

  Flora Danica

  SvarSlet
 28. Som ekstra oplysning skal I lige vide, at min Agapanthus, som overvintrer ude i det blå bed, står godt i læ blandt andre planter. Da jeg købte den, anede jeg ikke, at den ikke kunne stå ude hele året. Jeg syntes bare, den var smuk i både form og farve, og så kom den med hjem. Den er heller ikke plantet ret dybt. Overvejer nu at tage frø - forudsat den overlever denne vinter ;-)
  Hilsen Ulla i Kolding

  SvarSlet
 29. Jeg fik 3 stk. i fødselsdagsgave for 2 somre siden. Første vinter jeg havde dem stod de i en kølig stue, dette var dog for varmt, så der var mulighed for ikke at blomstre sommeren efter. Den ene blomstrede. Næste vinter blev de sat i garagen, og så gik de ud. Hvad mon man kan gøre?
  Hilsen Ilse

  SvarSlet
 30. Hei!
  Jeg bor på Norges østkyst, og har i flere år hatt Agapanthusplanter, men de er i krukker som taes inn om høsten og overvintrer i min kjeller ved ca 5-8 varmegrader. De står hele vinteren i sine krukker i totalt mørke og uten vann, noe som er helt OK ved den temperatur. Det er som de går i dvale. I mars måned flytter jeg dem til ca 10-15 varmegrader og vekstlys i et annet kjeller-rom, og vanner meget lidt og forsiktig til å begynne med, til ny vekst viser seg i krukkene.Tidlig forår er det risiko for råte om man vanner for meget, og de trenger godt med lys for å vokse seg sterke. Når faren for nattefrost er over, flytter jeg dem ut på min terrasse der de blomstrer flott, noen hvite og noen i ulike blå nuancer. De er også 'ret nemme' å så selv og spirer raskt. I år har jeg sået en som jeg tok frø av på Teneriffe i november, og en annen som ble bestilt fra chiltern Seeds. Det tar etpar år innen de blomstrer, men det er spennende å produsere egne små planter. Jeg har selvfølgelig nettopp i dag bestilt den Agapanthus som Claus har fristet oss alle med, og det blir spennende med et nytt medlem i min lille Agapanthus-familie! Hilsen Ingrid

  SvarSlet
 31. Hej :)
  Kan Agapanthus overvintres som knold, eller skal den være i krukke for at overleve?
  Jeg har købt 2 af slagsen i år, en hvid og en blå.

  SvarSlet
 32. hvornår skal jeg plante de frø som er taget af planterne iår? mvh inge

  SvarSlet