Vi bliver nødt til at skue ud

Ellers kommer vi ingen vegne. For eksempel har der i forbindelse med Det danske Haveselskabs blad Haven været en evig diskussion: Skulle man nøjes med at vise danske haver eller også udenlandske. Jeg synes ikke, at det er til at give en entydigt svar på. Jeg vil sige - både og.

 

92

 

Det er vigtigt at vise gode danske haver, og jeg ’støver’ da også selv konstant rundt for at finde nye at skrive om og fotografere, men vi bliver altså også nødt til at skue ud for at få ny inspiration. Hvad sker der udenfor landets grænser? Hvordan udvikler haverne sig ude i Europa?

 

93

 

For mit egen vedkommende må jeg sige, at jeg ikke ville have den have, jeg har i dag, hvis ikke jeg havde fundet inspiration i England. Jeg holder så meget af alt, der er britisk, men må sige, at jeg på det seneste også har vendt mig mod Holland. Her findes rigtig mange gode haver.

 

111-1

 

I går linkede jeg til en kendt britisk havearkitekt - Tom Stuart-Smith, og jeg har valgt at dette skal være startskuddet til en lille ’serie’ om kendte Europæiske have- og landskabsarkitekter, for det er ofte fra dem, inspirationen kommer.

 

Den person, jeg vil henlede opmærksomheden på i dag, er hollandske Piet Oudolf, som jeg også er meget inspireret af. Hans særkende er, at han i ligeså høj grad som farver også arbejder med former. Dette skyldes givetvis, at han begyndte sin karriere som bygningsarkitekt.

 

 

229

 

Billederne her er alle fra Piet Oudolfs hjemmeside. Det er et fantastisk sted at gå på opdagelse, ligesom jeg varmt kan anbefale den række af bøger, han har skrevet.

 

 

237

 

 

Piet Oudolf har lavet haver over hele Europa. Også i Sverige – i Enköping – ikke så langt fra Stockholm. Her har jeg været flere gange. Det er altid en rejse værd.

20 kommentarer:

 1. Å, for noen deilige former på hekkene på første bilde! Og blomstene i rosa/lilla er nydelige. Disse liker jeg! Jeg VET Tagetes er bra sammen med roser for å holde utøy borte, men der er så ORANGE!
  (Trenger du rekreasjon fra din iherdige jobbing har jeg også sett ut i verden i mitt siste innlegg. Golf er temaet der, og der er det litt moro.....)
  Ha en fin uke.

  SvarSlet
 2. Enköpings trädgårdar har jag besökt flera gånger. Fulla av inspiration och så vackra!
  Kerstin

  SvarSlet
 3. Kære RoseSommer - jeg synes også, at orange er brandflot. For eksempel har jeg et meget stort flammebed, kun i rød og orange. Det glæder jeg mig til at vise jer.

  SvarSlet
 4. Lækkert og alligevel stilfuldt. Jeg holder utrolig meget af prydgræsser, og bliver varm om hjertet, når jeg ser de bliver brugt i blandet bede. Jeg synes, at prydgræsserne er for mange en lidt overset plante?? Hvorfor mon, når de er så skønne??

  Ha' en dejlig mandag.

  SvarSlet
 5. Jeg bor for tiden slik til at jeg faktisk ser inn i "Drømparken", som Piet Oudlfs park i Enköping heter, fra min seng! Akkurat nå er den vel ikke helt i sitt ess, men om ikke lenge begynner det å "riste" i jorden og det vakreste fyrverkeri setter igang. Nå lyser Himalayabjørk opp i vinternatten. Denne har ekstra hvit stamme, da den hele tiden skifter bark. Ellers er det mye som stikker opp av snøen, for i Drømparken er det riktig mange høye stauder som står uberørt gjennom vinteren. Kan anbefale boken Växtkomposition (ideer från Enköpings parker)ISBN 978-91-0-011239-4, adlibris.se og capris.no. Er man i området vil jeg ikke gått glipp av Slottsträdgården Ulriksdal www.rappne.nu/. Stort utvalg av planter med god kvalitet!

  SvarSlet
 6. Kære Brita -. du har ret. Det er en meget fin bog. Jeg vil huske Ulriksdal, når jeg er i området.

  Kære Madam Bæk - jeg holder også meget af de flotte græsser.

  SvarSlet
 7. Kære Claus

  Jeg giver dig helt ret. At have skyklapper på tjener ingenting til, hvis man vil give sin egen kreativitet et skub.

  Man kan jo pille lidt i andres ideer og tage det til sig, som man selv vil bygge videre på eller helt tage til sig. Selv ser jeg ofte "ting", som jeg synes er smukke og betagende uden selv at ville eje det, hvis jeg kunne. Hvis man vil leve helt ud gælder det om at kigge op, ned, hen, til siden, ind, ud osv. :-))

  SvarSlet
 8. Det slog mig pludselig at en ting som er meget, meget tiltalende ved din blog, er at du under andre det så godt! Gavmildt anbefaler du 'konkurrenterne' og roser og linker! Det er stort!

  Ja, udsyn må der til, Danmark er dog kun et meget lille land! Tak for endnu et godt link!

  SvarSlet
 9. Tak Elin - det har altid været naturligt for mig at dele på den ene og den anden måde. Og jeg oplever hele tiden, hvordan det kommer tifold igen.

  SvarSlet
 10. Selvfølgelig skal vi kigge ud og udvikle - på den måde udvikler vi jo også vores egen stil. Dagens "blomstermand" har nogle fantastiske kombinationer af farver - som lige taler til mit hjerte - tak for linket.

  ... og i øvrigt tak for din hilsen på min blog, det gav mig et pust til igen at sætte mig ved tasterne - tak.

  Kh.
  Mette

  SvarSlet
 11. Dejligt emne at tage op. Lige hvad jeg har brug for at vide noget om. Med næsten store børn nu, kan jeg nemlig være egoistisk mht. ferieplanlægning i årerne frem. Skal i år til bl.a. Belgien (nær bruxel), så skulle der komme et par hints om dette, ville det være skønt.

  SvarSlet
 12. Kære Claus..

  Nu må du altså holde op!! jeg har ikke råd til alle de bøger. Nu røg der lige et par Piet Oudolf ned fra nettet. Jeg håber, at de er til at forstå (billeder), når man ikke er nogen nørd til engelsk.

  De var hyggelig, at du kiggede forbi min blog. Meningen med databasen er, nu min hukommelse er som en hullet si, at jeg så kan lære navnene hen ad vejen, og kun på de planter, som jeg har i min have. :-O

  SvarSlet
 13. Der kom han, den høyt aktede Piet Oudulf! Da jeg kikket på nettsiden til Tom Stuart-Smith, var det første som slo meg at her var det mye Oudulf! Jeg har et par av hans bøker og er veldig begreistret for han store 'præriebeplantninger', nydelige farvekombinasjoner og bruk av prydgress. Som i disse vidunderlige bilder du her viser :) Lik deg, er han også en av mine forbilder/helter, dog mye mer på avstand. Igjen slår det meg hvor utrolig heldige vi er som kan følge deg på så nært hold! Takk takk takk! Du er på toppen av hitlisten :)
  Klem fra Ninni

  SvarSlet
 14. www.egelantier.be
  www.parkvanbeervelde.be

  Her er to tips til Hanne. Jeg har bodd i Belgia i 4 år og disse plassene kunne jeg tenkt meg å besøke igjen. I Park van Beervelde er det
  hagedagene jeg tenker på.

  God tur!

  SvarSlet
 15. Kære Claus

  Ja det er nogle fantastisk dygtige herre du præsenterer os for i disse dage. Så absolut to af mine store have farvoriter.
  Og til de som ikke kommer hele vejen til Enköping vil jeg blot tipse om en omend lidt mindre, men nok så smuk anlæggning lavet af Piet Oudolf ved havnen i Sölvesborg i Blekinge. Den er anlagd for blot et par år siden og var fantastisk smuk da jeg besøgte den i sensommeren.
  Kærlig hilsen Dorrit i Ronneby

  SvarSlet
 16. Nej hvor fint med den blogliste - men jeg kunne desvære ikke nøjes med en halv time. Der er lige gået to!!
  Som kommentar til det Elin bemærkede om din gavmildhed.
  Det man sender ud får man tilbage - dog ikke altid i lige linie - siger loven om karma.
  Så det gælder om, at holde sig til den positive side - tænk hvad man ellers kunne få retur..
  Tak igen for herlig inspiration <3

  SvarSlet
 17. Tak til Brita, de link vil jeg vende tilbage til.

  SvarSlet
 18. Endnu et særdeles interessant link :-)

  SvarSlet
 19. Selvfølgelig skal vi da se ud i verden, det er jo oftest på den måde nye ideer opstår, ikke når man slavisk kopier, men når man ser ideerne og "oversætter" dem til de vilkår man nu engang lever under. Jeg glæder mig til din serie og stornyder dagens billeder.

  SvarSlet