Video d. 30. januar 2011

 

 

Så er der flere levende billeder fra vinterhaven.

17 kommentarer:

 1. Tack för en fina turen i din trädgård. En riktig trevlig början på söndagen ♥ ♥ ♥

  SvarSlet
 2. Kære Claus.

  Jeg glæder mig rigtig meget til "Hemmelige haver"!

  Håber for dig, at dine Brombær ikke er så hævntørstige, som mine ;o) Jeg har desværre nogle vilde, selvsåede nogle steder i haven. For en uge siden, var det det skønneste havevejr her og jeg kastede mig over at klippe Helleborus blade, klippe nogle gamle Lyng helt væk fra havebilledet (snedriver havde nu for anden vinter gjort ubodelig skade på dem) og sidst men ikke mindst få klippet nævnte Brombær helt ned nu, hvor man kan se, hvad man laver (inde i andre planter). Uheldet ville, at jeg på hug tabte balancen og jog hånden ind i en Brombærtorn. Efter nogle ord, som ikke er pæne at gengive her, gik jeg videre i min solskinsarbejdsiver. Men om aftenen og de følgende to dage var hånden hævet ganske uklædeligt og nærmest ubrugelig og øm. Se dét var Brombærrankernes hævn over min hærgen ;o)

  Solen skinner igen og vinden har lagt sig meget! Nu MÅ jeg ud igen...

  Hjerteligst og på gensyn og god søndag med tak for hyggelig video!

  SvarSlet
 3. Kære Claus,
  Hjertelig tak for årets første video'er.
  Jeg tror, at du er så heldig at være omgivet af lune vinde, for her på egnen er der stadig hvidt og dybfryseragtigt.
  Vi fik et pænt lag hvidt drys i torsdags, der stadig dækker alt det grønne, så jeg må indrømme, at haven ikke frister til andet end beskuelse.
  Havde for små 14 dage siden ellers købt lidt ekstra nedsatte løg af Fritillaria og Narcissus poeticus, men de er stadig ikke kommet i krukker, så nu bliver jeg snart nødt til at tage mig sammen og iføre mig de mange lag vintertøj - som jeg hader - og få gjort noget ved sagen. De skulle jo nødig gå til spilde pga min kuldskærhed og dovenskab.
  Har det meget bedre med armchair gardening på denne årstid!!!
  Godt, at du evner at sætte lidt skub i passiviteten, og solen stråler jo fra en skyfri himmel her i det nordvestsjællandske - såh.....!
  Lidt dovne men solrige hilsner

  SvarSlet
 4. Kære Zeb - pyha. God Bedring. Nej, de bronbær, som jeg har plantet, er tornløse og opretvoksende som buske, og de skulle ikke brede sig. Fortsat god dag i haven.

  SvarSlet
 5. Kære Claus,

  sikke en dejlig fortalelse, du indledte denne herlige søndagsvideo med: "Det er idag søndag den 30. juni!" :o) Gid det var:o) Tænk om man blot idag, kunne få foræret en enkelt sommerdag i haven:o)

  Men kun en enkelt dag, for foråret vil jeg under ingen omstændigheder undvære. Ejheller for-foråret. Det er en fantastisk tid, vi går imøde. Jeg vælger at kalde denne tid for for-forår istedet for sen-vinter. Jeg nyder at lyset, fuglesangen, forventningens glæde etc langsomt tiltager dag for dag. Det er vigtigt at huske på, at forventningens glæde, er en stor glæde i sigselv. Rejsen mod foråret skal nydes, da selve foråret er så kort, intenst og eksplosivt, at sanserne knapt når at opfatte alle de små mirakler, der næsten finder sted time for time. Ingen andre oplever så mange små mirakler som vi havemennesker. Se blot, på alle dine små vidunderlige helleborus-mirakler, der giver dig sådan en glæde i stemmen på din søndagsvideo, Claus:o):o)

  Vinteren har det jo tit med at strenges i februar, men jeg har min helt egen vejrprofet. Hun hedder Gudrun og er min snart 90 årige nabo, veninde og reserve-bedstemor. Forleden udtalte hun, at nu ville der ikke komme mere hård vinter i år. Kun lidt almindeligt kortvarigt vintervejr, noget "vibesne" og langvarig nattefrost. Så jeg vælger at tro på hendes vejrprofeti:o) Forrige år forudsagde hun en lang og streng vinter, og det kom jo i allerhøjeste grad til at holde stik.

  Claus, jeg glæder mig meget til at se alle dine nye beplantninger i dit "100 meter skoven bed" samt alt det nye, der skal ske i din jomfruelige jord omkring det runde spejlbassin. Og jeg ser meget frem til Mesters lektion i "lag-på-lag" teknikken.

  Det bliver et fantastisk syn, når du får dine taks klippet i søjle eller kegleform.
  "Når vinteren dræber alt det skønne,
  da skattes først det evigt grønne", som min elskede H.C. Andersen sagde.

  Du forkæler os, Claus:o) Det er skønt at blive forkælet:o) Tusind tak for endnu et dejligt gensyn med din have. Skønt skønt soundtrack med fuglesang fra skoven.

  Rigig god søndag til dig og alle dine læsere

  SvarSlet
 6. Kære Tante Grøn - sikke en tanketorsk! Hvad hjertet er fuldt af, flyder munden over med!

  SvarSlet
 7. Tak for kigget. Er dejligt at følge din have med dertilhørende projekter.

  Glæder mig til at se lidt billeder fra Spiren, da jeg har planlagt et smut derned i februar. Er spændt på, hvor meget der er sprunget ud nu. Vil jo gerne se planterne med blomster, så jeg kan vælge de helt rigtige.

  SvarSlet
 8. AV AV AV Zep! Jeg har også haft "glæde" af at nedkæmpe sådan et brombærbæst i sidste uge. Var så uforsigtig at plante en brombær i det mørke bed, også for bærfarvens skyld.....og den har ved rodskud bredt sig helt ud over rimelighedens grænser og er ved at overtage verdensherredømmet í bedet. Den er helt umulig at få has på, så jeg tror snart jeg fristes til at hyre en sprængningsekspert og give den en ordentlig omgang dynamit. Så kan den lære det, kan den. Så mit råd til alle, der også finder brombær smukke og overvejer at indføre dem i haven: Gør som Mester, og plant kun de tornfri, opretvoksende, der ikke laver undergravende virksomhed. Hvad Mester gør er altid det rigtige:o)

  Mange hilsner fra et andet brombærranke-offer og rigtig god bedring Zep

  SvarSlet
 9. Eja hvor dejligt at se video fra din have igen, Claus. Man mærker det milde klima i din have, når den står beskyttet fra Riis Skov. Her i Saksild synger fuglene også dejligt på de milde dage som nu i dag. Jeg var lige ude med beskæresaksen (efter dine anvisninger) på prydpæren i dag. I det hele taget ligger der efterhånden afklip fra buske og træer på snart alle havestierne, så jeg må vist til at rydde op og lokke min mand til at hjælpe med at køre væk.
  Jeg håber inderligt, at Tante Grøns vejrprofeterende reservebedste Gudrun får ret. I øvrigt et dejligt udtryk "vibe-sne"! Det må få lov at falde de første dage af børnenes vinterferie.
  Mange hilsner, Annette Halling

  SvarSlet
 10. Vidioklip er nu en god ting :-)
  Glæder mig til at se flere.

  Hvor må det være skønt at have plads til at lave så mange bede i en størrelse, hvor du kan have mange forskellige planter, og ikke mindst mange af hver plantesort. Det hele bliver jo så smukt på den måde :-))

  SvarSlet
 11. En enkelt sommerdag kunne være helt fint, men i dag og de foregående dage har vejret været aldeles strålende, så er det ikke så slemt, at det er vinter. Fuglene er så småt begyndt at lade høre fra sig, og på mange buske og træer begynder knopperne at svulme. Vi går en dejlig tid i møde, og jeg håber Tante Grøn's Gudrun får ret i sin forudsigelse om, at vi ikke får mere streng vinter i denne sæson. Dejligt at se din video med påskeklokkerne og de spirende forårsblomster. Ville ønske, det var mig, der skulle på besøg i "Spiren" - jeg ville nok gå helt amok og købe vildt ind. Meget mere end der er plads til i min lille have.
  Det er ikke rart med sådan et brombærangreb - god bedring Zep og held og lykke med rydningen Tante Grøn.

  SvarSlet
 12. Kære Claus,
  Det blir bare så spændende. Jeg glæder mig ligesom TANTE GRØN til at du gir os en lektion i lag på lag teknikken. Det er ikke for tidligt, specielt når man ikke har for meget plads :-) Jeg måtte lige stoppe optagelsen idet du kom forbi et fri stående rosenstativ. Nu ved jeg hvad det er min far skal lave for mig hi hi :-)
  Kærligst
  Gro eller som Nette nu kalder mig Kenzo Gro :-)

  SvarSlet
 13. Var det muligt at "vriste" navnet på brombærplanterne ud af dig, Claus ?
  De lyder til at opfylde alle kriterier, hvis de altså også smager godt :-)
  Mange hilsener
  Helle

  SvarSlet
 14. Kan du også navnet på den gule Frytle, vil det også være fint. Den ser rigtig fin ud i dit gule skovbed sammen med de gule kornel.
  Den videbegærlige
  Anne Marie

  SvarSlet
 15. Takk for kikken, Claus! Gleder meg til flere videoer som du sier skal komme framover. Jeg lærer noe av deg uansett hvilken årstid videoene blir laget :)

  Hilsen Liv

  SvarSlet
 16. Hej Claus
  "Lag på lag", tænkt at sådanne tre ord kan danne så mange billeder og tanker og ikke mindst spørgsmål.
  Summasumarum så er jeg meget nysgerrig og forestiller mig at her må være et emne til en bog mere. En systematisk gennemgang af dine forskellige bede, med beskrivelser og billeder med 14 dages mellemrum gennem hele året... hm omfattende ja.
  Man ser jo tydeligt at du har en helt utrolig evne til at dine bede altid ser grønne og friske ud også i august og september. Det kan ikke skyldes vand alene og tror heller ikke på at du hver måned graver kedelige planter og sætter nye, men en meget fin fornemmelse af hvordan planterne gror både under og over jorden, tidspunkter for nedvisning og hvad kommer så op bagefter og dækker... og så ja en gang imellem må man vel godt "snyde" lidt og sætte nogle sommerblomster/etårige :) ?
  Mit mål for mine bede er at de i en så lang periode som muligt er interessante og grønne og blomstrende at se på uden at se kedelige ud... det er ikke lykkedes endnu. Men jo netop det der driver én ud for endnu en gang at grave op og flytte om, og så lige tidspunktet for hvornår.
  Det blev en længere smøre... gad vide om der kommer én bog fra dine hænder også hér ?
  God dag og tak for de dejlige helleborus-billeder.
  Susanne

  SvarSlet
 17. Kære Helle - jeg har ikke noget egenligt navn på denne oprette brombær. Prøv at spørge på planteskolen.

  Kære Anne Marie - den gule frytle hedder Luzula sylvatica ’Aurea’.


  Kære Susanne - jeg vil hen over foråret og sommeren fortælle om lag på lag-teknikken her på bloggen. Det er slet ikke så svært, når man først forstår princippet.

  SvarSlet