Vinterblomster

Af og til er jeg blevet spurgt om, om jeg måske en dag ville skrive en bog om vinterhaven. Og det vil jeg da ikke udelukke.

 

Gør jeg det, er der en planteslægt, som skal have et fyldigt afsnit. Det er kamelia. Disse fantastiske buske, der gør sig den ulejlighed at springe ud i marts, hvis de står i en vinteropvarmet væksthus og en god måneds tid senere i haven.

 

1265103901217l

 

Hvad kamelia angår er Danmark nordgrænsen, men der er arter - for eksempel japonica - der plantet på en beskyttet plads i haven kan klare sig ned til en lille snes minusgrader. Læs mere om dette på www.kameliaer.dk, der er Allan Høxbroes meget fine hjemmeside om eksotiske planter.

 

Fra midten af marts og en måned frem er det et must at besøge væksthusene i Geografisk Have i Kolding, hvor kameliaerne står i fuldt flor.

 

 

NB. Lad mig gerne høre jeres erfaringer med kameliaer.

15 kommentarer:

 1. Lige præcis i går, da toppen af snebunkerne var væk efter kort tø, den er der igen nu efter ny sne, så jeg de dejligste mørkegrøne blade i sneen, OG, STORE TYKKE KNOPPER! på kameliaen i haven. Jeg fik hurtigt dækket toppen med gran, og nu er det hele igen dækket med den nye sne.
  Navn på kameliaen? øh, jeg har selv plantet den, så jeg skulle kunne vide det. Den er hvid med mange helt symetrisk ordnede kronblade og kan få røde/lyserøde stænk eller striber. Den blomstrede overdådigt sidste år.
  Jeg beder til, at den klarer de næste par måneder. Den står lunt op mod huset under et saphire dragon træ, som dog ikke giver nogen beskyttelse lige nu.
  Hilsen fra Mette.

  SvarSlet
 2. Hej Claus
  Jeg købte en lille ussel kamelia i Netto for 3 år siden. Plantede den i haven og den groede og gør stadig. For to år siden blomstrede den, sidste år dannede den knopper, men de kunne ikke lide kulden og faldt af.
  I år er der en enkelt knop, men jeg tvivler nu på den klarer det med den vinter.
  Men tænk at den kan overleve udenfor, det er jeg imponeret over.
  Vh og godt nytår til alle
  Lisbeth fra Samsø

  SvarSlet
 3. Hej Claus

  Ja, kamelia er ret forunderlige, det er jeg enig i.

  Sommeren 2009 plantede jeg en kamelia japonica ud i haven - fik at vide, at den var fuldt hårdfør.
  Vinteren 09/10 var som bekendt meget hård med meget sne i lang tid, stærk frost og isvinter. Planten sved nogle blade, som blev brune og faldt af, og de fleste af blomsterknopperne sved også og faldt af. Men planten døde ikke, den sprang ud med nye blade om foråret.

  Denne vinter har den endnu ikke taget skade.

  Den har ikke været beskyttet på nogen måde. Måske trænger den til en lun vinter at vokse på, for den vokser desværre langsomt.

  Det var min erfaring.

  - Ungersvenden

  SvarSlet
 4. Lycka till med skrivandet. Det går ingen nöd på dig i Skagen ser jag... (Härligt ställe, jag skrev mitt examensarbete från Journalisthögskolan där för många år sen.)
  Önskar dig också Ett Gott Nytt År då jag precis lyssnat på ditt nyttårstal.
  Eva

  SvarSlet
 5. Kære Claus.

  Tak for de glemte frø. de kom med posten idag. Med hensyn til kamelia, har jeg overhovedet ingen erfaringer, men det er en vækst der står på ønskeseddelen, hvis den kan klare de hårde vinter som vi har haft de sidste par år..

  SvarSlet
 6. Kjære Claus!
  Vakre blomster. Ja, du må bare fortsette med å skrive bøker.
  Kan jeg spørre deg om det er bokhandlere her i Norge som selger dine bøker.
  Jeg har jo bestilt bøker av deg og kommer fortsatt til å gjøre det, men bakdelen er at frakta og momsen gjør at det blir svært kosbart.
  Jeg kunne tenkt meg å kjøpe flere for å ha som gaver eller at en kan fortelle til fam. og andre at en kan gå til den lokale bokhandel å kjøpe de.
  Hjertens fra Grete.

  SvarSlet
 7. ps til første kommentar her. Nu husker jeg navnet på den kamelia, jeg beskriver: April Dawn. Hvordan kunne jeg glemme et så yndigt navn. Den er ikke med på billedet.
  Mette.

  SvarSlet
 8. Kære Claus,
  Kom i dag sådan til at tænke på dig og dine Hollands-ture, idet "Haven" har en dejlig artikel om en hollænder og hans smukke og frodige have.
  Navnet er Harry Pierik.
  Kender du ham? Er det også en have, du har besøgt?
  (link: www.tuinharrypierik.nl)

  Mht. kameliaer har jeg ingen erfaring - what so ever!
  Kærlig hilsen

  SvarSlet
 9. Hej Claus,

  Jag flyttade till London när jag var gravid med min äldsta son, och cyklade då under februari och mars månad till sjukhuset för kontroller - och ett av mina starkaste minnen är att jag häpnade över att överallt rosorna (som jag trodde att det var...:-) blommade redan! Sedan jag insåg att det var kamelior har det varit en önskeväxt till trädgården. I år bygger vi växthus, så sedan kanske jag planterar en i kruka som får vistas bakom glas om vintern! Lycka till med författandet, ser fram emot din nya bok! Knus fra Malmö/Elin

  SvarSlet
 10. Å en bog om vinterhaven, det ville jeg elske. Rigtig gode haver er fantastiske om vinteren men det kræver et virkeligt dygtigt havemenneske at få den struktur ind i haven der gør den smuk om vinteren og så samtidigt give masser af plads til vinterens juveler uden at haven mister sin sommerglæde. For mig handler det mere om stammer og grene på træer end om stedsegrønne selvom de naturligvis også er skønne om vinteren.

  Faktisk elsker jeg vinterhaven allermest for forventnings glæde og for de mirakler man kan opleve med solopgange og solnedgange mod staudetoppe og sovene træer.

  SvarSlet
 11. Kjære Grete.Hos Capris kan du bestille bøkene til Claus med gratis frakt.
  Hilsen Ellen

  SvarSlet
 12. En af mine absolut største blomsteroplevelser var, da blomsterkunstneren Tage Andersen udstillede sin meget store samling af kamelia i væksthus i en sidebygning til Sct. Petrikirke i København. Det må have været ca 2005, da han også udkom med den pragtfulde bog "Fryd og lidenskab" på dansk. Ligemeget om man synes, T.A måske er for meget, så dækker denne titel vel meget godt hans virke. Han gør aldrig noget halvt. Ved ikke om bogen stadig kan købes, men den kan lånes på landets biblioteker. Hilsen Birgit

  SvarSlet
 13. Indrømmet, "Fryd og Lidenskab" er en dejlig bog, og TA er en kunstner på sit felt, men hvis ret skal være ret, er bogen mindst lige så meget Hans Trautners fortjeneste. Ingen i DK ved vist mere om Camellia, end han. Alle de Cammelier (10-12 stk., 1-2 m. høje), jeg havde til overvintring i drivhuset gik til sidste vinter. Pga af bortrejse til varmere himmelstrøg hele januar måned, kunne jeg ikke holde huset frostfrit, derved frøs hele potteklumpen, og planten, der jo er stedsegrøn, kunne ikke trække vand.
  Derimod går det fint med de planter, der er frit udplantet, de har nu overlevet 5-6 år. På nordsiden af huset står fire, og mod syd - godt beskyttet mod solen - har jeg en enkelt. Bladene er fint grønne og der er p.t. mange knopper. Jeg håber, de overlever også denne vinter og vil blomstre fint til foråret.
  En bog om vinterhaver vil være meget velkommen, der er så meget at iagttage, hvis man har blik derfor. Du er 200% kompetent til at skrive den!
  Venlig hilsen

  SvarSlet
 14. Kære Grete - jeg vil ligesom Ellen foreslå www.capris.no. Tak Ellen.

  Kære Birgit - ja, Tage Andersens kameliaer er fantastiske.

  Kære Ditte - Ja, der er Hans Trautner (som jeg kender vældig godt), der har skrevet bogen. Ikke tage Andersen selv om hans navn står på forsiden med store bogstaver.

  SvarSlet
 15. Kære Claus og Ditte K
  Mine kamelier var også alene hjemme sidste vinter i januar, da jeg var bortrejst, og min nabo, som tilså huset, fortalte, at det på et tidspunkt frøs 6 gr i vinterhaven. Imidlertid blomstrede de lystigt et par måneder senere om ikke med masser af blomster så dog med et pænt antal.
  Derimod er det sket et par vintre, hvor vinterhaven har været opvarmet i anledning af liggende gæster til jul, at mine tre kamelier har smidt ALLE knopper; men de følgende vintre har de været i topform igen. Jeg tror, at min vinterhave nok er begunstiget af mine 4-5 meter høje mirabellehække tæt på og mange store, gamle træer i nabohaverne.
  Man kan jo ikke sende billeder i denne rubrik; men jeg vil tillade mig at sende ét til din mailadresse, Claus.
  Godt nyt år
  også til alle Claus-fans
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet