Dæk jorden

Og hvorfor viser han så disse sensommerbilleder på dette tidspunkt, er der nok nogle, der nu sidder og tænker.


claus20090813_065212

 

Jo, det gør jeg, fordi jeg forestiller mig, at der nok er nogle af jer, der er ved at forberede nye bede og måske savner lidt inspiration til, hvordan planterne får fylde.

 

claus20090816_050313

 

I bedene her har der i foråret og forsommeren været en del løgvækster samt primulaer, påskeklokker, bølgekronet storkenæb, Geranium phaeum, og andet, som er så skyggetålende, at det godt kan klare sig under de store blade. Det er for øvrigt også her de violette valmuer fra forleden skal stå.

 

claus20090815_153152

 

Mit ‘trick’ går så ud på at plante noget, der tager over og først folder sig ud for alvor, når de øvrige vækster takker af. Her ses blandt andet hostaen ‘Frances Williams’ og den uforlignelige bronzeblad, Rodgersia. Til venstre for hostaen er det bølgekronet sorkenæb, der blev klippet helt ned efter blomstringen og så skød igen med smukt friskt løv. Ret enkelt.

8 kommentarer:

 1. Synes også, jeg fornemmer tilstedeværelsen af en anden Geranium; Rozanne/Jolly Bee, som udover at være en meget smuk, blå blomst også udmærker sig særdeles ved at blomstre til frost?! Den holder jeg meget af.

  Hjerteligst

  SvarSlet
 2. Mycket vackert att se där Claus. Jag trodde det skulle handla om all den snö (1 m) som täcker jorden!.
  Bladen är minst lika viktiga som blommorna, vilket dina bilder idag visar.
  /Anette

  SvarSlet
 3. Et dejligt bed:) Jeg havde lige gelmt at jeg ønsker mig Bronzeblad - det var dejligt at du lige fik nævnt den:)))

  SvarSlet
 4. Kære Claus
  Det er frygteligt at du frister med nye navne på smukke blomster i dejlige farver og spændende løv....
  kh Lone.g
  ps kan du ikke få Bilka til at genoptrykke "Havens blå bog" med Anne Just eller at dit forlag Klematis gør det? det ville være en smuk gestus overfor Anne Just og for alle os, som ikke kan få bogen;-)

  SvarSlet
 5. Kære Zeb - du har halt ret. Skøn, skøn storkenæb. Tidligere har den jo været svær at få fat på, men jeg har fået den 'ind' i Bilka. Ja, jeg ved godt, at I ikke er begunstiget med en sådan på Bornholm. Vender tilbage, når den bliver tilbudt.

  Kære Lone - tror desværre ikke, at 'Havens blå bog' bliver genoptrykt. Det handler om, at jeg ikke synes, billederne står distancen. Og det tillader jeg mig at sige, fordi jeg selv har taget dem. Dengang var jeg ikke så rutineret. Prøv antikvarisk.

  SvarSlet
 6. Kære Claus.

  Ja nu er jeg jo så så heldig allerede at have Rozanne i haven - husker jeg ikke meget galt, så er den købt hos Mathildestien. Og det er ikke en af de billigste Geranier, hvilket sikkert hænger sammen med, at den er halvsvær at opformere. Mig bekendt er den frøsteril. For at glæde en haveveninde, som er bidt af Geranier, delte jeg den ene af mine for et par år siden. Det vil jeg ikke anbefale andre! Den delte var sidste år en skygge af sig selv og sin makker. Men det glæder mig meget, hvis den bliver endnu mere udbredt via Bilka, for den er noget særligt!

  En anden Geranium (hvis andre skulle være interesseret), som til gengæld er supernem at opformere - den kan deles "i det uendelige" - er "Rose Clair". Den er skøn, hvor man ønsker blomster i rosa og rigtig fin til at dække bar jord. Når mine har blomstret, bliver de brutalt klippet ned og kommer så efter et par uger eller så med frisk løv og endnu en blomstring. Man skal være obs på, at den selvsår (hvilket kan give fine små planter til potning til værtindegaver ;-)).

  Jeg er nok i det hele taget lidt "smittet" af "Gearanium-bacillen" via havevenner ;-) Så der findes eks. også nogle med bløde, lodne blade - stjerneformede blomster - blade med mørke tegninger - tofarvede blomster osv. hver med deres formål i haven. Men Rozanne og Rose Clair ville jeg ikke undvære!

  Hjerteligst

  SvarSlet
 7. Kære Zeb - du har helt ret. 'Rozanne' er uforlignelig. Derimod er jeg ikke helt så stor fan af 'Roce Clair'. Har faktisk udryddet den alle steder, fordi dens farve (efter min mening, men jeg er også ret striks) er svær at indpasse. Jeg er derimod rigtig glad for en anden oxonianum nemlig 'Hollywood'.

  SvarSlet
 8. Kære Claus.

  Kan rigtig godt forstå din begejstring for "Hollywood" - den er meget, meget yndig og giver rigtignok et andet spilrum, fordi farven er varieret. Jeg har endnu kun prøvet den som en deling, der blomstrede for første gang her sidste sommer. Så jeg har ikke selv fornemmelsen af, hvor god den er til at dække (endnu). Har iø plantet Hollywood sammen med Rosenskovmærke, som i den grad også må siges at være dækkende. De var kønne sammen.

  Hjerteligst

  SvarSlet