Et herligt gensyn

Et program, som stort set alle englændere - haveinteresserede eller ikke - kender er Gardeners’ world, som nærmest er blevet en institution i England.

 

PY001011

 

Der har været mange værter, men den mest elskede og afholdte var uden tvivl Geoff Hamilton, der i 1996 pludselig og helt uventet døde få dage før sin 60 års fødselsdag. Dette kom som et chok for den engelske haveverden, og Hamilton efterlod et stort tomrum. På nettet fandt jeg tilfældigt et klip med denne sympatiske mand, som jeg synes I skal se.

20 kommentarer:

 1. Ja det var godt nok alt for tidligt at han døde. Tak fordi du gav os et kig og mindede os om Geoff Hamilton igen.
  Skønt at vi stadig kan se hans udsendelser her på nettet.

  SvarSlet
 2. Tusind tak for kigget, Claus:o)

  Her kunne dansk tv virkelig lære noget af BBC 2! Med dig i Geoff Hamilton`s rolle selvfølgelig:o) Men ak, det skal jo gå stærkt på dansk tv, selvom intet kunne være mere fjernt og unaturligt for en have end tempo, fart og "færdig have på en dag" !!

  Blot et lille hjertesuk.....

  SvarSlet
 3. Kære Tante Grøn - ja, jeg sukker også en gang imellem!!!

  SvarSlet
 4. Tusind tak fordi du fremhæver Geoff Hamilton - han var en helt fantastisk havemand og lavede nogle virkelig gode haveprogrammer. Han er absolut et af mine helt store forbilleder.
  Han er helt sikkert savnet af rigtig mange, men heldigvis findes noget af cremen fra hans udsendelse på 3 DVDer, der heldigvis IKKE er stramt klippet.
  Når min dumme krop virkelig gør ondt eller vis jeg er lidt stresset eller opkørt. Kan det altid få mig til at slappe af og få mig i bedre humør, at sætte en af hans DVDer på. Heldigvis bliver hans have(r) videreført af hans søn og i det sidste nyhedsbrev fra haven, stod der endda at der snart vil komme en 'ny' DVD "Geoff Hamilton’s Barnsdale Collection" Han har også skrevet mange gode og informative havebøger. Mest kendt er nok hans "Organic Gardening", hvor der er tips til det meste.
  Mange havehilsener Sanne O.

  SvarSlet
 5. Sært nok sad jeg lige og tænkte på, da jeg så det lille klip, at de danske hu-hej-have udsendelser muligvis er fine nok for de fleste, men der er ingen fordybelse, og det er YDERST begrænset, hvad man kan tage med ud i sin egen have bagefter. Og er det ikke såvel viden som inspiration, vi kigger efter? Og så selvfølgelig nydelse af det smukke. Det ville være VIDUNDERLIGT, hvis vi fik nogle flere haveudsendelser af god kvalitet som disse BBC godter med Geoff Hamilton. Austins rose opkaldt efter samme er forøvrigt en af mine yndlinge.

  SvarSlet
 6. The best gardener of all time ! I've got the dvd from "Paradise Gardens" which still inspires me today. Now my inspiration comes also from your garden ;)
  http://a-little-bit-of-paradise.over-blog.com/

  SvarSlet
 7. Tak for linket til dette lille klip og tak fordi vi også her får mulighed for at udtrykke vores længsel efter danske programmer af denne slags. Jeg tænker på dette hver eneste gang jeg ser Drømmehaver - gid der var tid til fordybelse. I "Mit haveliv" fortæller du bl.a. så inspirerende om hvordan du har opfostret en bestand af Lundgylden i din have - et andet sted om Auriklerne o.s.v. Jeg holder SÅ meget af de afsnit og jeg har læst dem adskillige gange - gid vi kunne se dig i den rolle i fjernsynet. Jeg synes også det er spændende at se afsnittene om havearkitektur, men vi har brug for et program om reel havedyrkning:)

  SvarSlet
 8. Er helt enig i de generelle kommentarer til haveudsendelserne.
  Ro og fordybelse kan man også finde i BBCs udsendelser om den viktorianske køkkenhave og blomsterhave. Selvom titlen leder tankerne hen på grøntsager og nytteplanter, så er der faktisk også en del om blomster og havens generelle pasning og pleje.
  Fortrinlig medicin mod stress :-) Kan varmt anbefales alle haveinteresserede.

  Tak for klippet, hilsen Lisbeth K.

  SvarSlet
 9. Tænk - jeg havde slet ikke tænkt på YouTube i denne sammenhæng. Har meget længe ærgret mig over ikke at kunne streame fra BBC - det kan man stadig ikke :( - så dejligt, at kunne få nogle dejlige udsendelser denne vej!
  Mvh. Helle

  SvarSlet
 10. Det glæder mig, at flere end jeg tillader jer at sukke over de danske haveprogrammer. Jeg brokkede mig her på sitet fornylig, især over de voldsomme stilskift fra 2 minutter romantisk have til 2 minutter minimalitisk eller fremtidshave. Det var absolut ikke myntet på Claus og hans del af Drømmehaver, det er blot næsten som at vise en slikkepind til et barn og så fjerne den igen. Jeg ved udmærket godt, at jeg bør brokke mig til DR i stedet og forlange fordybelse. Måske er simpelthen det, vi bør gøre!?
  Mange hilsner, Annette Halling

  (I øvrigt var jeg så henført over roserne i programmet i torsdags, at jeg nærmest ikke bemærkede andet.)

  SvarSlet
 11. Kære Annette og mange andre - jeg skal vare mig meget for at udtale mig, men som nævnt før, er det ikke min idé, at programmerne er skruet sammen, som det er. Jeg har heller ikke noget med udvalget af haver at gøre. Jeg har blot nævnt, at jeg ikke vil fortsætte under den nuværende form. Dog kommer der endnu fire udsendelser i sensommeren - i samme stil, som dem der bliver sendt nu.

  Jeg kan kun opfordre så mange som muligt til at sende en mail til Danmarks Radio og fortælle, hvad det er, I gerne vil have. Som det ser ud nu, tror jeg, at havestoffet bliver ydligere nedprioriteret, og det må jo være fordi, man mener, at der ikke er nogen interesse for det. Men det er jer - seerne - der har magten. Så afsted til tasterne. Jeg er frisk, hvis DR er det.

  SvarSlet
 12. Som sagt - så gjort.

  Der er faktisk et sted på DRs hjemmeside her: http://www.dr.dk/OmDR/Kontakt_DR/Kontakt_DR/20060614143129.htm, hvor man blot trykker på "web:kontakt DR", og følger de få trin. Ikke så nemt at skrive i den temmelig minimalistiske boks, men der er plads nok. Jeg har i dag sendt forslag til forbedring af DRs haveprogrammer. Hvis man har noget på hjertet i den retning, vil jeg foreslå, at man gør det samme.

  Om de hører efter i timen, aner jeg ikke, men ingenting kommer af ingenting andet end lommeuld :-)

  SvarSlet
 13. Kære Claus,

  jeg har for længst sendt en mail til DR, og vil håbe, at mange andre vil gøre det samme. Hvis vi er mange nok, vil de forhåbentlig lytte til os og tage os alvorligt. Det er vist på tide med en lille revolution på havestof-området.

  Jeg er ikke livsstilsekspert eller trendforsker, men i disse tider, hvor der tales om bæredygtighed, "jord til bord", "back to nature" etc, og hvor "fast"-begrebet er blevet snot og begreber som "slow"-food, "slow"-mail etc er blevet hot, så falder det jo overhovedet ikke i tråd med dansk tv`s "fast"-programmer. Er den generelle samfundsstress også ved at brede sig til tv-verdenen?

  Som et modspil til at tingene skal gå hurtigere og hurtigere i vores overfladiske zappe-kultur, har vi tv-seere måske mere end nogensinde behov for kvalitetstv, hvor der dvæles, fornemmes, føles ro, uddybes etc - kort sagt "slow-tv". Og hvad er mere egnet til slow-tv end netop haveprogrammer!?

  Det har også gang på gang undret mig, hvorfor haveprogrammer er så nedprioriterede i forhold til f.eks madprogrammer og boligprogrammer. I disse programmer, bliver der fokuseret på alle detaljer, arbejdsprocesser, der er god tid, ting bliver uddybet etc.

  Sendes der endelig et haveprogram på tv, er det som om, at selve have-stoffet ikke er nok i sigselv, men at der ligesom skal være en "undskyldning" for at lave et haveprogram. En anden historie at hænge haveprogrammet op på. F.eks så er der altid knyttet en eller anden historie, sammen med en haves tilblivelse.

  Det, vi havefolk har brug for er den "rene" vare og at selve havedyrkningen er i fokus. At der er tid til at følge havens processer, årstider, arbejdsgang etc etc. Haver bliver nu engang ikke skabt på 1 eller 3 dage. Og den skulle også gerne kunne præstere noget i længere tid end en uge.

  Zappe-konceptet, som DR bruger i Drømmehaver er en total misforståelse. Vi haveelskere har god tid. Så giv os dog noget kvalitets-have-tv, for pokker.

  Og hvis du Claus, forståeligt nok, kører sur i dette hu-hej-koncept, så mister vi havefolk noget fuldstændig uvurderligt og uerstatteligt. Mon de overhovedet er klar over, hvilken dyrebar havejuvel, de har, i skikkelse af Claus Dalby??

  Håber I er mange, der vil sende DR en lille "hilsen". De har vist brug for at "stikke en finger i jorden" og få etableret lidt jordforbindelse med deres målgruppe!!!

  Lidt frustrerede hilsner

  SvarSlet
 14. Kære Nette og Tante Grøn - Tak. Hvis der er nmange nok, der gør som jer, vil det måske blive hørt.

  SvarSlet
 15. Fredag aften .... Gardeners’ world med Geoff Hamilton ... ja, det var lige sagen ;o)
  Jeg var også en stor fan af ham ... han var bare et helt utroligt menneske, som delte sin viden med os og viste os de skønneste haver samt deres ejere i alle samfundets lag.
  Da han døde blev der stille i vores hus og have her i Holland.
  Selvom der har været mange gode værter i Gardeners' world er der ingen som Geoff Hamilton.
  Tak fordi du delte dette klip med os, Claus.
  Charlotte

  SvarSlet
 16. Kære Claus,
  Ja - jeg har tidligere på måneden givet mit synspunkt til kende vedr. den mangel på fordybelse, der hersker i TV-mediet her i landet.

  Men det er vist gået med dette medium som med det danske sygehusvæsen - kvaliteten er til stadighed dalende og svær at få øje på.

  Har bange anelser om, at det ikke bliver bedre med de nye omlægninger.
  Ved så ikke om den nye kvindelige generaldirektør har et andet syn på sagen?

  Men den generelle opfattelse af TV-programmer er nok som nedenstående lille episode illustrerer.
  Jeg sad en aften og så en af Søren Ryges mange rejseudsendelser fra vore nabolande, da et ungt menneske kom forbi og spurgte: 'Hvorfor ser du det? Der SKER jo ikke noget!'

  Tror, at DR får mere end travlt den kommende tid med at besvare frustrerede hilsner fra en del af deres seere - nemlig OS!
  For hvad du i sagens natur ikke kan tillade dig - det kan VI!

  Mange hjertelige hilsner

  p.s. Kom til at hænge på Youtube resten af aftenen - uha - for der var jo mange skønne klip.

  SvarSlet
 17. Kære Karen - kontakt endelig DR

  SvarSlet
 18. Kære Claus

  Jeg tager din opfordring til mig, og kontakter DR desangående!
  Håber at en eller anden DR-medarbejder følger med i det skjulte på denne blog, det må da også kunne gå den vej rundt (?)

  Til Karen:
  Det med om unge mennesker ikke kan lide når der ikke er tempo: Jeg er bange for at det er en udbredt fordom. Jeg regner mig selv for at tilhøre de unge(nu tror jeg under alle omstændigheder ikke at målgruppen med haveprogrammer er teenagere)og jeg har ikke spor imod at komme ned i tempo. Det havde jeg heller ikke da jeg var 5-8 år yngre, og tæt på at være teenager. Jeg kender mange i 20'erne og 30'erne der gerne vil se "de langsomme" udsendelser.

  Netop som Tante Grøn siger, så gælder havedyrkning om mere end en uges blomstring og det tager i sagens natur tid.
  Derfor tror jeg at alle, der er interesseret i et haveprogram også er villig til at investere tiden i det, uanset alder.
  Men det gør kun DRs opfattelse af tingene des mere besynderlig.

  Jeg tror det bidder sig selv halen, det med tv-underholdning: Medierne påstår at der er seertal i det - klart nok, hvis det bliver sendt kl. 20.00, for folk vil jo gerne slå benene lidt op på det tidspunkt. Hvis de nu for eksperimentets skyld viste noget der ikke var talk shows, eller et "tempo-program", mon så ikke folk stadig ville tænde for kuk-kassen? Vi ser det vi har at vælge imellem - det er udbuddet der er i vejen, efterspørgslen er der jo tydeligvis.

  Bedste hilsner Lisbeth K

  SvarSlet
 19. Kære Claus.
  Ja, jeg har altså også klaget min nød til DR. Det kan jo ikke hjælpe, at når endelig vi får et glimt af Danmarks Havemand nr. 1, så tør vi dårligt blinke med øjnene - for pist, så er han væk igen!
  Jeg foreslog, de droppede X-factor og brugte pengene på flere og "rene" Claus Dalby haveudsendelser. Tænk, hvis de tog mig på ordet!!!

  SvarSlet
 20. Jeg må desværre indrømme at mit forhold til DR begrænser sig til Bonderøven, de få hurtige afsnit af Drømmehaver og lidt dokumentar på DR2 eller DRK, synes mest af alt det er programmer om de kendte, hos de kendte, med de kendte og en dansk udgave af et (for mig) ligegyldigt amerikansk talent show. Savner Gardeners World, ser Silence sa Pousse på TV5 Monde en gang om ugen, egentlig ikke genialt godt program men i mangel af bedre. Jeg ønsker blot lidt Slow gardening, sæsonens skiften måske en time om ugen. Hvis det ikke er for meget forlangt.
  Tak for din fine blog Claus, holder meget af dine videoer. Måske du kunne tage dem med på dine Hemmelige havebesøg.
  Dedikeret

  Henrik

  SvarSlet