Et orange pift

I går skrev Marie-Louise om, hvordan hun var blevet opmærksom på, at den orange i den grad kan pifte et bed op, for eksempel i samspil med blå, lilla, purpur. Men orange er faktisk også flot sammen med pink og rosa.

 

claus_20100711_071259


Det skulle man måske ikke lige tro; men så se blot her. Det er billeder fra en af ’De hemmelige haver’. Hvem der bor her, skal ikke afsløres – endnu!. Men helt ukendt er hun ikke, og hun har arbejdet med farver og indretning i hele sit liv.

 

claus_20100711_065438[1] claus20100630_155520[1]


Jeg bliver aldrig træt af at se på smukke farvesammensætninger, og jeg synes, det er helt utroligt, hvor mange forskellige måder, man kan plante på.

 

claus20100630_160137[1]


Bedet, der ses øverst, er et rigtig dejligt staudebed i den frodige stil, og sådan et kan jeg slet ikke stå for.

 

claus_20100711_065109


Hvor er det herligt, at vi kan have og lave have på så mange forskellige måder. Og at jeg får lov til at dele dem med jer!

 

claus_20100711_065629

26 kommentarer:

 1. Ååååh hvor ser der dejligt ud! De små buksbom fugle får også smilet frem :) Jeg er ikke så begejstret for orange. Beklager. Men igen. I den rette sammenhæng må jeg overgive mig. :-) På samme måde som lysegul og lyserød kan være meget yndig sammen. Da jeg overtog min lille have, stod der en rose med lysegule kronblade, der var lyserøde på spidserne. Den stod foran et lille lysegult tehus, som faldt for øksen på grund af alderdom, da jeg fik bygget mit nuværende tehus. Yndig var den. De billeder du har disket op med i går og i dag, viser en dejlig frodighed. Ja, en fin styret vildskab, som jeg finder så pragtfuld. Du forstår sandelig at spotte nogle skønne pletter :-)

  SvarSlet
 2. Dine fotografiske evner er uforlignelige :)

  Nyder at "kigge billeder".

  Mange hilsner, Ulla

  SvarSlet
 3. Aaaaaargh nu blev jeg alligevel forledt til at se noget fra de hemmelige haver - fattede ikke mistanke ved overskriften. Men hvor ser det dog forrygende godt ud!! Eksperimenterer selv med noget af det samme... Savler iø ved synet af den Kaprifolium og prøver at lokke den ud af skærmen, videre gennem vinduet og så håbe, at den slår rod i haven ;-) Rølliken minder lidt om Terracotta, som jeg har og er rigtig, rigtig glad for.

  Hjerteligst

  SvarSlet
 4. Pink og orange - ja, Claus, det kan der også komme noget skønt ud af. På min egen blog lægger jeg et foto af, hvordan jeg har fået den engelske rose 'Grace' til at gå godt i spænd med en pink silkepæon (som er købt billigt, fordi den stod med forkert navn. Muligvis er det 'Tom Eckhardt').

  SvarSlet
 5. Ja.. jeg er jo vild med orange sat sammen med pink, gul og rød...!

  Smukke fotos... som altid. :-)

  Smil herfra -
  Lisbet

  SvarSlet
 6. Åh, så smukke billeder!! - og skønne farver - lige efter mit hjerte. De gule og orange nuancer kan slet ikke undværes i haven. De spreder solskin og giver dejlige farvekontraster til de mere dæmpede blå , grå og lilla toner. Jeg synes de gule og oranges dårlige ry er ganske ufortjent, det gælder blot om at finde de rette nuancer. Bare man kunne stikke hovedet gennem skærmen og tage et lille hurtigt kig indenfor i denne skønne have! .... nu er der vist endnu en Dalby-bog på ønskelisten. Havehilsen Lise i Højbjerg

  SvarSlet
 7. Vilka underbara bilder från en härlig trädgård, härliga färger och vilket mys..

  Anna

  SvarSlet
 8. Orange hitter igen. Det må vi se i øjnene. Det er de søde sarte orange farver, du viser frem her, men de ildbrændende orange farver er også in. Så kan man jo vælge efter temperament.

  SvarSlet
 9. Zep, der blev du lokket lige i fælden, hva`?:o)Tusind tak for din dejlige solskinshilsen fra Solskinsøen (jeg ELSKER Bornholm) - den bragte forår i hjertet:o)

  Nette, jeg vil give dig ret i, at Claus` helt store force og kæmpetalent ligger i hans fuldstændig unikke evne til at fange og formidle helt specielle have- og blomsterstemninger, hvor flygtige de end måtte være. Og som vores søde blog-kollega Inga engang sagde, så har Claus et enestående samarbejde mellem sin sjæl, sit hjerte og sit kamera kørende. Den steming og den skønhed, han ser med hjertet og sjælen kommer ud igennem det færdige motiv, og det synes jeg er meget klogt og smukt sagt. Det handler ikke "blot" om stor fototeknisk kunnen:o) Men også om der der magiske udefinerbare, som kun Claus kan:o)Og så må manden ganske enkelt være udstyret med et medfødt skønheds-røntgenblik, for ingen skønhedsplet undgår hans skarpe radar:o)

  Claus, det er nogle særdeles appetitlige "hemmelige" billeder:o) Sætter man de helt sarte "kælne" pastelfarver sammen, går man aldrig galt i byen. Et bed bestående af den farveskala, der findes i den dejlige kaprifolie ville være smukt. Drømmer også om at lege med shocking pink sammen med orange. Og limegrønt sammen med psykedelisk koboltblåt. Måske i krukker, da min legeplads er ved at løbe tør for jord.

  Så har sneen igen lagt sig i et 5-10 cm tykt tæppe, men smukt er det. Og planterne har godt af at få dyne på. Det har været sibirisk og tænderklaprende koldt, - og barfrost er enhver haveejers mareridt.

  Har på fornemmelsen, at dit forfatteri, kører som smurt i olie, Claus og det er jo herligt.

  Mange vinterhilsner med håb om at I alle føler forår i hjertet........

  SvarSlet
 10. Kære Frøskuffen - du skriver: 'orange hitter igen'. Ja, måske! Men det gør alle andre farver - efter min mening - også. Det sker, at jeg bliver kontaktet af havemagasiner og andre, der vil vide, hvad hittet bliver i den kommende sæson. Dér er jeg altid meget varsom med at tale farver. For en have er jo ikke bare sådan noget, men kasserer, når farverne evt. er gået af mode. Derfor har jeg alle farver i min have!

  SvarSlet
 11. Kære Claus.

  Normalt har jeg det svært med pink og orange, men pink og orange er ikke bare pink og orange. Det kan man jo tydeligt se på dine billeder her. Her er der tale om pink og orange i de blide nuancer, og dem kan jeg lide. Er det i de hidsige nuancer, så støjer de for meget til mig ;-)

  Kh - K

  SvarSlet
 12. Åhhh det er smukt, lige hvad jeg leder efter :-) suk. Vær sød ved mig kære Nette;-)hi hi
  Den bog må jeg bare læse!
  Kærligst Gro

  SvarSlet
 13. Hej Claus og den hemmelige haveejer
  Det er vel nok en skøn have der her løftes sløret for!
  Når disse helt vidunderlig søde og skikkelige høns lægger æg, kan du så ikke ruge et par kyllinger ud til mig?
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 14. Hej bloggere

  Jeh må eje den kaprifolie!! Har forsøgt at suge den ud af skærmen, men måske har Zep snuppet den :o))Hvad hedder skønheden mon?

  Her raser vindene og barfrosten med ufortrøden magt :o( Mine påskeklokker lider, men Kong Vinter fortsætter med at give mine planter den kolde skulder. Åhhh, Frøken Tø, kom frit frem, hvor du end gemmer dig :o))

  Bedste hilsner

  FLora Danica

  SvarSlet
 15. Klogt sagt. Haven er vel lidt ligesom vi kvinders klædeskabe. Det skal helst rumme alle farver men sættes sammen på den helt rigtige måde.
  Nogle år hitter den ene farve og næste år en anden.... men sjældent skiller vi os af med de skønne ting fra årene før.
  At nogle kvinder ikke evner at sætte tingene sammen på den smukkeste måde står også mål med haverne. Her er der måske enddog endnu flere, som må kaste håndklædet i ringen.

  Men fælles er, at vi alle ( klædelige og uklædelige ) nyder at se det gjort rigtigt som f.eks. her på bloggen.

  SvarSlet
 16. Kære Claus,
  Bliver åndeløs og mundlam, thi det ene indlæg overgår det næste i skønhed.
  Hvordan skal det dog ikke ende?
  Foråret føles SÅ langt væk - men nu BEHØVER vi det mere end nogensinde.
  Jeg gør i hvert fald!
  k.h.

  SvarSlet
 17. Nøj det er fint...nøj, hvor jeg glæder mig til bogen med de hemmelige haver...(ikke noget med at udsætte denne gang! :) Jeg MÅ finde plads til den fine kaprifol... og måske et orange/rosa bed da. Bare et lille, bitte lille et...

  Nu er det snart torsdag, skønt, det hjælper lidt imens vi venter på april.

  Tante Grøn - sammen med Claus' skønne billeder og positive indlæg, så er dine altid glade hilsener bestemt med til at holde forårsfornemmelserne i kog hos mig i vinterblæsten :)

  Hilsen
  Anne Mette K

  SvarSlet
 18. Kære Anne Mette - ja hurra, hurra for Tante Grøn.

  SvarSlet
 19. Nå det er dig, der trækker i den anden ende af Kaprifolien, Flora Danica - kan du så slippe hihi Jeg gad også kende navnet, for jeg ved liiige hvor... Den Victorianske rosenbue sammen med Dr. van Fleet (hedder den vist).

  Igen er vi helt enige TANTE GRØN; Jeg elsker også Bornholm! (og ja, jeg røg lige i hihi).

  Modefarver... Jeg dykkede lige ned i min frøkurv. Jaja jeg ved det godt; De skulle have bedre af at blive opbevaret på køl og i lufttæt emballage. Og det anbefaler jeg da også, hvis nogen skulle spørge. Men mine frø ved det bare ikke, for der spirer altid lysteligt flere planter, end jeg har brug for (som så kan komme andre til gode).

  Men jeg bladrede altså lige i min "beskedne" (hosthost) lille samling, som jeg bruger en del tid på her i denne del af vinteren - tid, der går med at drømme og planlægge. Det kan godt være, at der er modefarver imellem. Men det jeg fik øje på var historier... Vidner om, hvad rigtig gode havevenner og til dels også kære Claus har fristet mig til at prøve - ja flere af dem, måske halvdelen er ligefrem frø høstet hos havevenner. Glade minder om deres blomster sidste år og årene forinden...

  Den samme historie kan fortælles om mange, størstedelen af de planter, der er i min have. Som jeg nævnte i kommentarer igår og i forgårs, så er der stiklingeplanter fra havevenner, foræringer. Det er levende "minder". Der er planter indkøbt, inspireret af givende mennesker og flotte sammenhænge. Der er planter, som rækker tunge af Dræbersneglen. Der er planter, som passer til sommer og planter, som får vinteren til at blomstre sammen med havens fugle.

  Og der skal også være råd til at købe planter og tage til plantemarked i Jylland sammen med havevenner, så mit klædeskab følger mest af alt trenden med genbrugsbutikker. Men jeg er heldig, for jeg føler mig alligevel smuk og glad - ikke mindst pga af planter og havevenner af mange forskellige slags og farver og i mange sammenhænge.

  Men skulle jeg leve af at sælge, så ville jeg nok gå op i modefarver og -former, istedet for blot at følge sanser. Så måske er orange ved at komme på mode igen - ligesåvel så inspirationen til dette forårs dekorationer og pottestylinger har noget chocking over sig med kraftige farver og gerne strålende strandtasker som "skjulere" (som jeg hellere gemmer til juli).

  Kære Karen, kan du så få nogle blomster på bordet, som du kan sniffe forår af! Jeg har idag ladet mig fortælle, at selv fysikken - ikke "blot" psyken lader sig påvirke af blomsterduft. Efter sigende blev et forsøg lavet med, hvor meget ekstremvarme en mand kunne udsættes for - mens han duftede til blomster, tolererede han 10 grader varmere påvirkning. Sikkert helt overflødig viden. Og dog...

  Hjerteligst

  SvarSlet
 20. Vil se, om jeg kan finde frem til kaprifoliens navn, men lover ikke noget.

  SvarSlet
 21. Mere HURRA for TANTE GRØN!!!
  Til TANTE GRØN og Karen, som spørger, hvor jeg er blevet af, kan jeg bare sige, at jeg ligger lidt på baghjul på bloggen her. For godt et år siden gik jeg fra at have 20.000 kvm jord til rådighed og ned til at have en rækkehushave på ca. 75 kvm. Om 1½ måned tager jeg endnu et skridt til at ende med en altan på 6 kvm, så lige nu føler jeg ikke rigtig jeg har "ret" til at blande mig - men det er bestemt ikke ensbetydende med, at jeg ikke følger med og glæder mig over I andres vise ord.
  Og kære Claus. Jeg glæder mig rigtig meget til endnu 2 pragtfulde bøger fra din hånd. Tak for smugkiggene. For selvfølgelig skal jeg have alle de bøger, du skriver, selv om jeg må klare mig med en altan fremover.

  SvarSlet
 22. Kæreste Inga,
  Næh, nu må jeg bede om mine himmelblå - ikke "ret" til at blande dig.
  Vil du så venligst blande dig alt hvad du overhovedet orker.
  Den 6 kvm altan bliver sikkert en af de dejligste altaner á la Dalby - dog mest á la Inga.
  Der kan du plante i lag - blot på en anden måde.
  Husker, at min afdøde mor havde en lige så lille altan, og den var et yndigt skue fra det tidlige forår og helt til efteråret.

  Ser frem til, at du fortsat blander dig her på Claus' skønne mødested for os skønhedssøgende og savlende quindfolk - nå ja og et par enkelte af det såkaldt stærke køn.
  Har savnet dig.
  Og husk Claus' bøger om krukker - ik'?
  Kærlig hilsen

  SvarSlet
 23. Kære Zeb - var der også en undersøgelse af, hvor megen kulde man kunne tåle, mens man sniffede til forårsblomster?
  For så ville jeg køre til byen og købe hele den skønne blomsterbutik vi har her og tage halvdelen med på hospitalet i dag, så alle medpatienter kunne få forårssolen at mærke i deres blege kinder.
  Tak for opmuntringen kære du.
  k.h.

  SvarSlet
 24. Kære Claus,

  Tusind tak for dit hurraråb:o)Denne blog er ikke alene medvirkende til at man bliver introduceret til de skønneste have- og blomsteråbenbaringer.

  Den er i høj grad også medvirkende til, at genoprette troen på alt det gode i vore medmennesker. Det gør mig så glad, at se, hvordan bloggere drager omsorg og omtanke for hinanden. Måske vi Homo Sapiens alligevel er en noget undervurderet og underkendt race?:o)

  Kære Anne Mette,

  jeg blev meget meget rørt over dine ord. Jeg er desværre ikke altid glad, da livet nogle gange viser hugtænder, men Claus` blog er som et fyrtårn i mit liv. Et fyrtårn, der leder mig mod lyset, når jeg befinder mig i mudret, mørkt og stormomsust farvand. På Claus` blog kan jeg ikke undgå at lade mig begejstre og føle glæde ved Claus`æstetiske univers, såvel som ved mine blog-kollegers livsbekræftende kommentarer.

  Kære Inga,

  hvor var det dejligt med et livstegn fra dig:o) Jeg har virkelig savnet dine herlige kommentarer her på bloggen. Og ligesom Karen vil jeg håbe, at du vil "blande dig" alt det du overhovedet kan overkomme, forudsat at lysten og energien selvfølgelig er til det. Med den kæmpestore have, du har været inderhaver af, må du jo have en kolosal erfaring og planteviden, som vi andre kan have stor stor glæde af.

  Jeg er stensikker på, at din altan bliver et overdådigt syn, som folk vil stoppe op og beundre. Udover "gulvpladsen" på altanen, kan du jo udvide din krukkehave betydeligt, ved at anskaffe dig en masse hylder, reoler etc, så du kan få endnu flere krukkevækster. Forestil dig slyngplanter, der hænger i kaskader ned over dit altan-stakit. Du kan skabe en jungleagtig frodighed selv på få kvm, og med Claus` krukkebøger ved hånden, har du jo den bedste inspiration i verden. Så fat mod, kæreste Inga og allerede nu, kan du jo begynde at planlægge din altan-oase:o) Kreativ og konstruktiv tænkning omdanner vintermørke til stærkt forårslys:o)

  Og kære Karen,

  du er da et fantastisk dejligt overskudsmenneske, sådan at tænke på dine medpatienter, når du selv har dit at slås med. Et rigtigt sejt og ukueligt stk kvindfolk af den fineste karat:o)

  Ja, denne kommentar kom til at handle om menneskelige blomster, istedet for haveblomster, kære Claus. Håber det er ok? Menneskelige blomster giver jo også een så meget skønhed i livet, ikke?

  "Dagen er ny og ren,
  tro det under, den bringer.
  Fuglen slipper sin gren
  Og den tror dens vinger"

  Fra Johannes Møllehaves digt "LYSET"

  Mange kærlige hilsner og varme tanker

  SvarSlet
 25. SOS¤SOS¤SOS¤SOS¤SOS¤SOS¤SOS¤SOS¤SOS¤SOS¤SOS¤SOS¤

  Håber også der er nogen derude i cyberspace, der kender navnet på den vidunderlige kaprifolie, der blev vist fra den hemmelige have.

  Jeg kender ikke dens blomstringstidspunkt, men hvis den ikke er for aggresiv en kvæler, ville den være helt skøn sammen sammen med slyngrosen Alchymist. Jeg elsker kaprifoliens vilde udtryk og dens himmelske intense duft...uhm:o)

  Håbefulde hilsner om, at der sidder en kaprifolie-ekspert derude et sted...

  SvarSlet
 26. Claus, jeg stemmer i med "og så det lange, huuuurrraa". Og så hepper jeg i øvrigt også på at du lykkes med at finde kaprifoliens navn, det ville være så skønt.

  Kære Tante grøn

  Jeg ville ønske jeg kunne hugge de skarpe hugtænder af, fjerne de skarpe hjørner (måske med den machete, du bruger til blomsterjunglen). Vi skal alle passe på hinanden - du passer på mig, med din varme og fine ord, der altid(!) giver anledning til et smil, eller måske lidt eftertanke. Ingen af delene er jo at kimse af...

  Og Kære Inga. Jeg er helt enig med de andre, blog for søren, blog, vi holder af at høre din stemme!

  Varme hilsener (i en brrr-tid)
  Anne Mette K

  SvarSlet