Farveleg

Jeg er simpelthen så glad for alle de positive kommentarer, I har givet ’Den levende have’. Det, jeg videregav i denne bog, var noget af alt det, jeg lærte og så i England i min ’havekarrieres’ første år.

 

claus_20100529_125213

 

Det, der er i den grad ’tændte’ mig, da jeg første gang kom derover, var dels frodigheden, og dels englændernes leg med farver. Noget, der virkelig tiltalte mig.

 

claus_20100529_145050 claus_20100529_145245

 

Det er dejligt at føle, at jeg sammen med Anne Just har været med til at sætte præg på den danske havekultur, og her er jeg overbevist om, at det har været måden at sætte farver sammen på, der har gjort forskellen.

 

claus_20100529_150446

 

For mig har det især været en stor glæde at formidle haveinteressen, også til unge. Haveglæde har nemlig ingen alder, men da jeg startede, var jeg kun først i trediverne og følte mig en smule ’alene’. Det var som om, de fleste havemennesker var 50 plus! Mindst ... Men det har heldigvis ændret sig.

 

Jeg elsker farver, og selv om det er tone-i-tone-kompositioner, der er blevet mit ’varemærke’, holder jeg også rigtig meget af det kontrastfyldte. Det vil jeg arbejde med i mit næste liv.

20 kommentarer:

 1. Kære Claus

  Det er en stor fornøjelse at haveglæden kan deles også med andre unge, og at havekulturen er blevet mere ung. Jeg er i dag 28 år, og min haveinteresse begyndte for alvor, da jeg fik min kolonihaven som 24 årig. Interessen kommer nok fra min oldemor, som på falster havde store selskaber på besøg i hendes have (stort landsted)... - det er sjov at tænke på, og det har 'skippet' et par generationer i min familie.
  Jeg synes dog stadig det kunne være spændende, hvis der var medier - foredrag og rejser direkte henvendt til de unge.

  Mange hilsner Sarah

  P.S. Dine tulipaner knitre simpelthen gennem skærmen (det er da fantastisk med den teknologi - hehe)

  SvarSlet
 2. Nikker genkendende til det med alder og haveinteresse. Min have-passion har altid ulmet, men tog for alvor fart da jeg blev husejer som 26-årig. Nu er jeg i start 30érne og ser sjældent jævnaldrende når jeg er på åben have tur - måske det kommer, når programmer som Drømmehaver åbner øjnene hos folk! Man kan da kun blive inspireret;-) Skønt.

  SvarSlet
 3. Jamen Claus - i dit næste liv er du jo selv en vidunderskøn blomst!!!
  Sollyse onsdagshilsner

  SvarSlet
 4. Jeg er også mest til tone-i-tone, da det giver en ro i farverne. Men jeg har så forskellige områder med forskellige farver, så der er noget nyt at se, alt efter, hvor man er i haven. Dejligt!
  God dag

  SvarSlet
 5. Kære Claus
  Heldigvis har du mange år endnu som havemand og inspirator for mange af os haveglade amatører. Hvor er det dejligt at sådan noget som blogge er til, så vi kan lade os inspirere af hinanden;-)
  Jeg skal i dag ud og have købt artiskokfrø, så-og prikle jord, måske lidt perlite og høstbindegarn...
  Mange solskinshilsner fra Hinnerup
  Lone.g

  SvarSlet
 6. Hej Claus.
  Jeg vil benytte lejligheden til, at sige tak for inspiration og introduktion til "havens glæder". Det var nemlig også først da jeg så Haven i Hune programmerne med dig, Anne og Henriette ( hvordan går det forresten med hende???) at jeg blev hooked på haven. Jeg hører også selv til gruppen langt under de 50 ...

  Vil ikke sige at min have er kopieret ud fra din - slet ikke - men du inspirerer og åbner øjne for nye muligheder. Så kan vi andre jo bare tage det som passer ind i vores haver og bruge - og ellers bare nyde af din enorme erfaring.

  Så et stort tak herfra
  /Bo

  SvarSlet
 7. Jeg er meget inspireret af lilla tonen i din have. Det er rigtigt flot!
  Hvilken sorten af hvidløgene (Allium) blomstre i din have?

  SvarSlet
 8. Kære Vilmantas - prydløgene er 'Purple Sensation' og 'Globemaster'.

  SvarSlet
 9. Arbetet i trädgården har ingen ålder. Min yngsta dotter (15 år) har alltid älskat att arbeta i trädgården och min äldsta (20 år )har aldrig haft intresse mer än att njuta av frukterna av vårt arbete. De har samma föräldrar och likvärdig uppväxt men är helt olika...Lika intressanta att se växa upp som mina fröer! Man vet aldrig resultatet ♥ ♥ ♥ kram

  SvarSlet
 10. Underbart, underbart så härligt med den lila färgen och de mängderna. Super fint

  Kram anna

  SvarSlet
 11. Så kan det bare ikke laves smukkere:o)
  SUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUK!!

  SvarSlet
 12. Melder mig til gruppen af de yngre have-interesserede. Min interesse blev vakt netop med Den levende have, Claus! Dengang var jeg under 25.
  Min søn på 9 er meget optaget af haveprogrammer. Heldigvis har hans bedstemor givet ham frie tøjler i en del af sin egen have, som nu er hans. Der får han lov at gøre lige hvad han vil, og han elsker det!
  Vi har jo desværre ingen have selv, men hvor er det dejligt at bedsteforældre kan give så stor en gave, som en lille smule jord jo er.

  Så nej, haveglæde har ingen alder, selvom man godt kan føle sig lidt alene. Men så har man jo heldigvis Claus' gode blog :-)

  Vh. Lisbeth K.

  SvarSlet
 13. Kære Claus.

  Jeg tror, jeg har skrevet stolpe op og stolpe ned om min begejstring for netop "Den levende have" - og den gjorde mig helt "vild" for at komme til at se netop denne have engang... Indimellem, kan jeg godt frygte, at mine havevenner på nettet har syntes, at jeg var lidt for meget i min begestring. Og folk, som interesserer sig knapt så meget (om slet ikke) for udfordringer udi planteverdenen har set ganske tomme ud i blikket, når jeg fik munden på gled.

  Der er 3 bøger af dine, som jeg ikke ville undvære; Den levende have, Min krukkehave og Drivhusdrømme. Men skulle jeg vælge en af dem at have med på en øde ø, så blev det "Den levende have". Den er pioneren!

  Håber vi mødes igen i dit næste liv ;-)

  Hjerteligst

  SvarSlet
 14. Jeg startede også min haveglæde i en tidlig alder - som 8-9 årig, hvor jeg hjalp til i mine forældres have, som de gik meget op i ..og læste havebøger. Idag er især min datter på 9, meget interesseret, hun såede selv sidste år, i nogle potter, og så ser vi haveprogrammer sammen, det er så hyggeligt! Hun er også helt vild med 'Havedrømme'! Jeg er dog stadig en ren novice:-) Og kender mange der dyrker haveinteressen på min egen alder - skal vi bare sige sidst i trediverne..det er ungt..Og her i vores familie glæder vi os bare til igen af få vores helt egen have, men har nydt gårdhave miljø i et par år med krukker og deslige.Jeg går meget op i frodighed, harmonien og stemningen i haven - men bestemt også farver, former, højder mv.
  Kh.Helle

  SvarSlet
 15. Jeg har også været ´for ung´ i havesammenhænge. Min mand og jeg griner helt vildt, når vi tænker på vores tur til Keukenhof (det var det eneste hollandske blomsteragtige, jeg kendte til på det tidspuntk). Der gik vi rundt med to småbørn og ledte efter lidt legeplads/frirum, men det var der ikke. Det var en have for ældre. Nå tulipanerne var smukke.

  Nu er min alder jo da blevet mere passende!!! Men jeg har jo nu mødt masser af jævnaldrende og yngre via nettet, hvor er det skønt. Bl.a. Lone.g., Zep og Sanne O, der også skriver her (vinker til jer). Har sikkert glemt nogen, undskylder på forhånd.

  Omkring skærmplanter, kan jeg ikke huske om, jeg har nævnt Tandstikkurt, den er et-årig og har nogle fine ´afrundede´ skærme. Den var jeg glad for for år tilbage.

  SvarSlet
 16. Er helt vild med de lilla farver på billederne :-)

  Har et stort ønske om, at se nogle af de mange skønne engelske haver i virkeligheden, indenfor en overskuelig årrække :-)

  I øvrigt dejligt, at kunne hente inspiration i dine bøger og på bloggen, hvad blomster og farvesammensætning angår :-)

  SvarSlet
 17. Vinker tilbage til dig hanne :o) Vi ses forhåbentlig IRL til træf i juni og/eller plantemarked i Geografisk Have.

  SvarSlet
 18. Hej

  Jeg hører også til i flokken af 'unge haveentusiaster'. Som nyslået 22-årig kan jeg kun se frem mod alle de haveår, jeg har i vente. :D

  - Ungersvenden

  SvarSlet
 19. Jeg er sidst i trediverne - lidt endnu ;-) Har både yngre og ældre havevenner. Begge mine døtre er fra tid til anden haveinteresserede. Men gemalen derimod, nope. Dog var han imponeret af Claus' maximalisme i "Drivhusdrømme" udsendelserne, som han optog ;)

  SvarSlet
 20. Skønne skønne billeder af skønne skønne kompositioner!

  Trine Dahl

  SvarSlet