Haver med sjæl

Nette bruger et rigtigt godt udtryk: ’foto-egnet’ i forbindelse med mit forrige indlæg. Og dette udtryk er lige i plet.

 

En have kan nemlig være rigtig skøn, men blot ikke nem at fotografere. Det handler ganske enkelt om sjæl. Når jeg skal vurdere, om jeg vil/kan skrive om en have og fotografere den, er det stemningen, jeg vurderer. Hvis jeg kan få jer, der læser mine bøger til at tænke: nej, det sted kunne jeg godt tænke mig at besøge, har jeg ramt noget essentielt.

 

claus20100702_100757_01

 

For mig betyder det også rigtig meget, at hus og have hænger sammen. Haven kan være nok så god, hvis huset ikke er fotogent. I heldigste fald kan jeg så undgå at få huset med på billederne. Men kendetegnende for langt de fleste af de haver, jeg fotograferer, er, at også husene er noget særligt. Det har absolut intet med snobberi at gøre. Sådan er det det altså bare.

 

claus_20100710_165810 claus_20100710_141307

 

Haven her har det hele. Det var Ghita Nørby, der førte mig videre til denne helt og aldeles hemmelige have. Den har aldrig tidligere været vist. Det eneste jeg vil fortælle, er, at det er en af vore fineste skuespillere, der bor her. Nysgerrig? Selvfølgelig! Det var også meningen.

 

claus_20100710_163906 claus20100702_101049

 

Jeg bliver simpelten så glad, når jeg finder/bliver gjort opmærksom på nye spændende og foto-egnede haver. Mange er på ‘venteliste’, og som jeg tidligere har løftet sløret for, er jeg i fuld gang med at samle materiale til en ny Drivhusdrømme-bog, der skal udkomme i 2013. Jeg har SÅ mange spændende drivhuse at vise, men kender I nogle sjove, anderledes, charmerende eller hyggelige drivhuse (måske jeres eget), må I gerne give mig et tip. Men det SKAL være noget særligt. Det er ikke bogens ærinde at vise færdigkøbte huse, med mindre de har et helt særligt tvist. Især selvbyggerhuse har min store interesse.

 

claus_20100710_163823

 

I er også altid velkomne til at kontakte mig omkring helt særlige haver - også gerne små gårdhaver etc. Send mig nogle billeder, så vil jeg med stor interesse kigge på dem.

 

Det var netop på denne måde, jeg fik et tip om en helt særlig have, som I kan besøge/genbesøge her.

17 kommentarer:

 1. Selvfølgelig skal det være nogle særlige haver der vises i dine bøger - det er jo det der får os til at købe dem - der skal være noget at blive inspireret af, noget at frydes over og i forvejen har bøger masser af konkurrence i internettet hvor vi jo alle smider vores billeder ud til fri inspiration - det er ikke snobbet af dig at sige det. Jeg glæder mig til bogen om hemmelige haver det ser lovende ud, og jeg håber ikke at du viser alle billederne her på nettet - du må holde nogle lækkerbiskner tilbage:))

  SvarSlet
 2. Kære Lisbeth - det er kun en brøkdel, I får at se.

  SvarSlet
 3. Jeg er hel vild med "Holger i skoven", glæder mig til bogen, det hel fantastisk.

  Lone

  SvarSlet
 4. Det ser ud til, at april bliver en rigtig god bog-måned :-))

  Jeg HAR allerede pakket og er klar til at flytte ind i begge bøger :-))

  SvarSlet
 5. Jeg glæder mig til bogen om de hemmelige haver. De billeder du indtil videre har vist er de rene appetitvækkere.

  God weekend til alle
  Mvh Maibritt

  SvarSlet
 6. Om jeg bli'r nysgerrig! Men faktisk får jeg ikke så meget lyst til at besøge de her smukke haver, som til at have sådan én selv :-) Og det synes jeg faktisk det er endnu bedre; at inspirationen kan puste til drømmene og lysten.

  SvarSlet
 7. Det er bestemt en flot have du viser, og jeg glæder mig selvfølgelig til bogen udkommer. Jeg er også sikker på at der er mange flere "hemmelige" haver (drivhuse) rundt omkring i det ganske land, men jeg tror også at der er mange der ikke "tør" at melde det ud. Anne Gine

  SvarSlet
 8. Kære Anne Gine - kendetegnende for disse haveejere er, at de aldrig melder sig selv. Men det tager jeg helt roligt; jeg er helt sikker på, at jeg aldrig løbet tør. Jeg har en fortegnelse over snesevis af haver, som jeg endnu ikke har fotograferet eller skrevet om.

  SvarSlet
 9. Det virker også kendetegnende at haverne ikke er skabt over et par år. Her er sjælen flyttet ind og groet til over måske et langt liv med kærlighed til planterne og deres omgivelser.

  Så os der er startet sent skal leve længe for at få det hele med, eller også skal vi bare elske vores dejlige haver i nuet og så nyde de sublime steder sammen med dig. ;o)

  SvarSlet
 10. En helt vidunderlig plet. Havde du ikke skrevet, at du var blevet henvist af Githa Nørby, ville jeg have troet, at det var hendes.

  Mange hilsener, Jette

  SvarSlet
 11. Sjovt, jeg tænkte præcis det samme som Jette. Husker Ghita´s have fra en udsendelserække med Signe Wenneberg "Heldige kartofler". Dem måtte DR altså også gerne genudsende, sammen med Haven i Hune.
  Men denne have ser bestemt ud til at være fantastisk ! Glæder mig til at se mere i bogen.

  SvarSlet
 12. Endnu en dejlig have.. Glæden er at have en have, men at skabe en have som den du her viser, kræver at man har god smag og god tålmodighed. Og som Fru Friis så flot skrev tidligere tager det år at få en have i den kalliber. Det er en kæmpe glæde at arbejde i sin have året rundt, og det der gør det så fantastisk spændende er at vi fornemmer, at haven for hvert år der går får mere og mere sjæl. Der skrives meget om hvad sjælen egentlig er. Fx står der i den frie encyklopædi, at sjæl er den åndelige essens af et menneske. Betyder det så at haven ikke kan have sjæl og det kun er mennesket der kan have en sjæl..? Jeg tror på at havens sjæl er direkte udledt af menneskets sjæl og den kærlighed, som det enkelte menneske har givet til sin have. Nogle ville nok tænke om en have overhovedet kan gøres til noget sjæleligt.. jeg er ikke selv i tvivl - og ikke det mindste når jeg ser billeder som disse. Der gemmer sig en spændende sjæl i den have. Michael, Horsens

  SvarSlet
 13. Det er simpel og dejligt have. Og roserne skal være hele havens dronning :)

  SvarSlet
 14. En have er et billede på haveejerens sjæl. Vis mig din have, og jeg skal sige dig, hvem du er
  :-) Begreber som god eller dårlig smag bruger sjælen ikke. Sjælens udtryk handler om følelse, nerve, fornemmelse. En sjæl kan ikke kopiere en anden sjæl, kopien ville i så fald fremstå som sjælløs. Havens sjæl udfoldes i takt med haveejerens.
  mette, djurs

  SvarSlet
 15. Kære Claus,

  sikke en sjæleoase:o) Stedet emmer af stemning, inderlighed, sjæl og den der udefinerbare x-factor. Og så er jeg VILD med sorte træhuse med hvide sprossede vinduer!!:o)Glæder mig til at se meget mere til denne have-juvel.

  Kære Michael og Mette Djurs,

  hvor er det smukke og kloge ord I skriver om havers sjæl. Det kunne ikke udtrykkes eller formuleres bedre. Hatten af for jer. Jeg er iøvrigt fuldstændig enig. Og ligesom dig Mette, vil jeg sige "Vis mig din have, og jeg skal sige dig, hvem du er!" Haven er ejerens visitkort og en form for selvbiografi.

  "En haves liv og sjæl
  er tæt forbundet med skaberen af haven"
  -Vivian Russel-

  Håber din muse er hos dig, Claus - så kreativiteten blomstrer og skrivegejsten gløder:o) Ønsker for dig, at du stortrives deroppe på nordspidsen af Danmark:o)

  Rigtig god weekend til jer alle

  SvarSlet
 16. Jeg læste dette indlæg, grundede lidt over det og vender nu tilbage med en komentar.

  Haver skal jo (i modsætning til landskaber) helst være beboede og jeg tror det er derfor de virker bedst på billeder når du samtidigt kan fotograferer huset. På samme måde forskønner alle de små hyggekroge og smukke haveredskaber en have fordi de viser liv. Du vil jo kun nødigt have mennesker på dine havebilleder, men børn der leger eller kvinder i kjoler med smukke farver bliver også nogle gange brugt til at give haven det menneskelige modspil på billeder.

  Altså ikke noget snobberi, men simpelthen et spørgsmål om at haven skal leve nær sine mennesker.

  SvarSlet
 17. Nøøøøj, endnu en bog vi kan glæde os til, hvor i al verden får du al den energi fra ?

  Mvh Kirsten

  SvarSlet