I den romantiske stil

I forrige indlæg var jeg lidt provokerende og nævnte smedejernslåger. Og her må jeg sige, at dem jeg tænkte på, var de nye af slagsen, som man af og til ser i liebhaverboligudsendelser og lignende steder.


claus_20100612_095325

 

Denne gamle smedejernsport er derimod skøn, fordi den passer så fint ind i sammenhængen.

 

claus_20100612_095453 claus_20100612_114828

 

Jeg har også store låger nede ved vejen, og de er ligeså gamle som patriciervillaen, der stod færdig i 1908. Det er vældig dejligt især i weekenden at kunne lukke for at have lidt privatliv.

 

Portene her er ligesom hos mig beplantet med slyngrosen over alle – nemlig ’Constance Spry’.

 

claus_20100612_112530_01


Med til stemningen i denne have hører også de dekorative høns. Åh – sådan nogle kunne jeg godt tænke mig, men jeg må nøjes med mine duer.

28 kommentarer:

 1. Jeg kunne også tenkt meg høner. Men jeg er ikke sikker på om NABOENE mine kunne tenkt seg det.....
  Fine bilder som vanlig :-)

  SvarSlet
 2. Helt enig, hvis haven har låger, skal de skal passe til både hus og have. Som ovenfor, det er rigtigt fint. Det er lågen (og alt andet) i "Sjæl og charme" bestemt også. Jeg venter og håber stadig (tålmodigt siger du, øh, jeg forsøger, meeen) at den der 'naturlige ælde' snart indfinder sig og indrammer vores have(gå endelig bare forbi mig, mens du er her, be' om, du får ingen klager, promise). På trods af min manglende tålmodighed, så får have og 'interiøret' heldigvis ikke stress, de tager stadig den tid, som de har brug for, for at ældes med ynde. Måske snyder jeg lidt, men kun ved at købe noget som jeg ved, har helt ægte!! patina.

  Tilbage til smedejernslågerne. Jeg forstår heller ikke altid det koncept man jævnligt ser rundt om i Italien. Spritnye og fine, joh måske, smedejernslåger med hver deres (hvad hedder det så) murstenssøjle til at sidde fast på. Men så går det galt, her stopper al havehegn (og sund fornuft) så. Lågen flagrer derfor helt alene, mens resten af haven er piv-åben. Går det vildt for sig, så er der trukket en snor el. lign. rundt om grunden, holdt fast med de hegnspinde, faktisk oftest de grønne. Vi har endnu ikke fundet en forklaring, da vi jo oftest ser det fra bilen. Det kan se lidt spøjst ud - hvilket jo så heldigvis bruges hos os til et lille smil.

  Høns, siger du nu. Hmm. Jeg overvejer jo stadig hvordan jeg skal få smuglet de dersens geder ind i mandens skur, uden at han opdager det, så jeg kan få noget gedegylle til mine digitalis, jeg må, jeg må....

  Gedebukkehilsener
  Anne Mette K

  SvarSlet
 3. Duer er da bestemt perfekte til den romantiske stil, du har, Claus. Og efter at have set Tasha Tudors dueslag er det da lige før, jeg skifter min høns ud med hvide duer. Nej - jeg er meget glad for mine høns. Jeg kan slet ikke holde ud at spise 'købe-æg', hvis de sættes på bordet, når jeg er ude. De ser jo overhovedet ikke nær så sunde ud, som mine egne høns' med guldblommer :)

  SvarSlet
 4. Fritgående høns hører sig til i en rigtig have, Claus :-)
  Til din have skulle det være fine små sorte, som chancerer i grønt (kan ses på billedet af hanen). Det ville være fint til de hvide duer højere oppe. De små høns (dværg) gør ingen skade på nogen ting eller planter, og så lægger de de bedste guld æg, som smager vidunderligt, meget bedre end fra store æg. Blommerne er lige så store som fra store høns. De kræver ikke meget pasning, de går f eks selv i seng, der skal bare lukkes om aftenen og åbnes om morgenen, og fodres med korn. (Du har jo Preben, hvis du ikke skulle være hjemme, og hønsene kan godt sove længe, hvis det skulle være nødvendigt). Du vil aldrig fortryde det, kun kommer til at spørge dig selv, hvordan du dog tidligere kunne leve uden de levende, omkringgående blomster i haven. Bare en hane med nogle få koner.
  Sådan en lille hane "larmer" ikke. En græsslåmaskine f eks larmer virkelig 100 gange mere. Hanegal om morgenen er sød musik. Du må let kunne finde et morgensted hvor morgengalet ikke kan høres af nogen evt. overfølsom nabo.
  Hilsen fra mette, djurs, der har haft høns i haven i 8 år, og aldrig kunne tænke sig en have uden høns. (De er af eget ønske uden hele dagen, også nu hvor der er sne. De kan gå ind, hvis de vil.)

  SvarSlet
 5. Jammen som med alt andet er det originale smukt og de lidt for hurtige (byggemarkets) kopier trættende når de er bedst og hjerteskærende rædselsfulde når de er værst.

  Høns er skønne. De bebor enhver have så fint og når jeg bliver gammel vil jeg have en lille fin flok at forkæle.

  SvarSlet
 6. Kjære Claus!

  Flotte bilder som igjen gir stemning om tider vi har imøte!!!
  Den som kunne hatt noen flotte høner trippende i hagen, som kunne gi egg til frokost og kake.... Det hadde vært flott det. Kanskje en hane i flokken også som kunne vekke en ved sol
  oppgang.
  Nei, jeg tror ikke det ville vært så lurt, ville nok fått noen reaksjoner fra naboene tror jeg.
  Her er det fortsatt kaldt og snø i lufta... Ikke mye som minner om vår, selv om kalenderen sier oss at mnd mars står for døren til neste uke.
  Kan ikke gjøre annet en å ta det med et smil og gjøre det beste ut av det.
  Nå begynner jo VM. på ski, i Oslo imorgen, så da vet jeg at mange vil glede seg over det.
  Fortsatt god kveld til deg.
  Hjertens fra Grete.

  SvarSlet
 7. Kære Mette - Du er altså en god sælger. Måske skulle jeg overveje det.

  SvarSlet
 8. Nåh nej - der var et par 'drenge', jeg lige glemte. Mine kongepudler Victor og Anton. De ville snart få has på hønsene.

  SvarSlet
 9. "Nåh nej - der var et par 'drenge', jeg lige glemte. Mine kongepudler Victor og Anton. De ville snart få has på hønsene."

  Ikke hvis hanen først har fået mulighed for at markere sig. Det kræver indkøring i starten, indtil hundene bliver klar over, hvad de har med at gøre. Der hvor hunde bor sammen med høns, plejer der ikke at være problemer, og høns med selvtillid kan godt sætte både hunde og katte på plads.
  Du ar ret, det er ikke noget der bare lige allerførst er den idyl, det kunne blive senere. Blev hønsene bare lukket ud efter ankomsten, ville hundene hurtigt have løbet dem op, og måske bidt dem ihjel, selv om nogle hunde ikke ved, hvad de skal med hønen, andet end jage den. Hvis hønsene nåede at komme væk, ville de flyve op i de nærmeste træer. I yderste nød kan de godt flyve.

  Men altså, sådan en jagt kan man ikke have i haven, det har du ret i.

  Hilsen fra mette, djurs, som holder meget af kongepudler.

  SvarSlet
 10. Hej Claus

  Om man er til nye eller gamle smedejerns porte, så kan man få lavet nogle ret autentiske nogle på Korsør ProduktionsHøjskole, du kan endda selv designe dem.
  Det er vores nye smede værkstedsleder der smeder i hånden på esse og det hele. Måske et besøg værd?

  Hilsen Line

  SvarSlet
 11. Hej Claus - og I andre

  Må bare lige tilføje at alt gammelt jo også har været nyt engang - også smedejernslåger. Der skal løbende nyt til, og patina opstår jo ved års brug, vind og vejr osv.

  Go' dag :-)

  Bedste hilsner
  Gitte
  Vildbjerg

  SvarSlet
 12. Hej!

  Järnportarna passar perfekt till de rosa rosorna och tvärtom! Jag undrar vad mina hundar skulle "säga" om ett par hönor+en tupp en dag trippade fram på gården...

  Ha en skön dag! Vi har -20 - igen.

  Kram
  Sari från Puumuli

  SvarSlet
 13. Ja jo. Hønsene ser da dejlige ud og er bestemt med til at skabe stemning. Men tilbage til lågerne. Det drejer sig jo ikke kun om dem. Dine billeder ser så skønne ud, fordi de helt vidunderlige roser og det patinerede murværk er med til at skabe den dejlige helhed. for ikke at tale om de klippede buksbom. Osv. Synes jeg.

  Forresten. Jeg er (som sikkert mange andre) meget indtaget i Constance Spry. Den sidste Drømmehaver gjorde det jo ikke bedre. Men ingen nævner noget om den "svampe-ting" de får efter blomstringen. Hvordan mon det lige er med den? Suk

  SvarSlet
 14. Oh, vad dina fina bilder värmer ett fruset skånskt hjärta. Gillar hönsen! Nu är vi än en gång drabbade av Lapplands-möglet - idag är det 5,6 minus och stor flingor dalar ner.

  SvarSlet
 15. Hi hi, ja smedejernsporte kan være kønne, især som dem på Lene's blog THE GREEN GARDEN GATE!
  Jeg blev selv 'ejer' af ikke bare én, men hele to af slagsen, da vi flyttede ind her!
  Den tidligere ejer, en excentrisk, men elskelig gammel herre, havde nemlig ikke lyst til ubudne gæster, så han fik først opsat en kæmpe sort port omkranset af to store, murede søjler (dog ikke med løver). Da dette viste sig ikke at være nok fik han opsat endnu en smedejernsport nede for enden af Kirsebær Alléen, med samt to store hundehuse, et på hver side, og dét skønt han ikke ejede en eneste hund :-)
  Portene står skam endnu, smukt patinerede og den ene temmelig rusten - af IKKE at blive brugt!

  SvarSlet
 16. Ja smedejerns lågerne er rigtig flotte især dem på billederne. Jeg er vil med sådanne låger og hegn for man kan få lov at kigge ind i den eventyrlige verden som gemmer sig bag.

  Er vild den skønne skønne rose på både billedet og i din have - har den ikke selv, men satte Shropshire Lad sidste efterår og glæder mig til at se den i år, om den bliver lige så smuk som den anden

  SvarSlet
 17. Kære Line - se, det var et rigtig godt tip. Jeg får selv lavet en del på produktionsskoler.

  Kære Gitte - ville ønske, at du havde ret. Men når du ser på mange af de smedejernsporte og lignende, der laves i dag, vil ikke en gang hundrede års patina hjælpe. Meget af det er simpelthen noget pangelværk uden designidé. Beklager ...

  Kære Nette - har ikke hørt, at 'Constance Spry' skulle være mere modtagelig for svamp end andre roser. Det skyldes måske, at jeg som det eneste i haven sprøjter roserne.

  SvarSlet
 18. Kære Claus

  Jeg kan sagtens huske forkert - men tror det ikke i dette tilfælde :-))

  Også jeg sprøjter. I maj måned sidste år havde du et indlæg om, hvordan du sprøjter og fortalte om Ernst Jensens bog Et liv med roser. Den susede jeg ud og købte. Det har jeg sandelig ikke fortrudt! Tror sandelig at det var i den bog, jeg læste det. Er ikke hjemme lige nu så kan ikke tjekke det. Det er dog en skøn nyhed, hvis Constance holder sig fin og flot :-) Tak for svar!

  SvarSlet
 19. Kære Claus,
  Skønne billeder - IGEN!
  Forstår, hvad du mener mht. div. 'nyrige' smedejernslåger.

  Vil give Mette ret i, at det virkelig ville klæde din have med nogle dværghøns.
  Og høns er SÅ hyggelige.
  Savner i den grad vores tidligere store gule Orpington'er, som også gik frit omkring, havde navne og kom løbende, hver gang de så os.
  De gik selv i seng, så vi skulle blot lukke efter dem.

  Men jeg havde ikke 'nerver' til, at også Mikkel Ræv indtil flere gange kom på besøg i dagtimerne og tog for sig af retterne.
  Derfor forærede vi de overlevende til gode venner, der havde en meget stor hønsegård.

  Man plejer at sige, at høns ikke har meget hjerne - eller ligefrem er dumme.
  Men jeg tror, at de - ligesom mange andre dyr - har en eller anden udefinerbar fornemmelse af tingene.
  Havde nemlig en pudsig lille oplevelse.
  En dag jeg var i haven og egentlig var i rigtig dårligt humør, satte jeg mig på en bænk og filosoferede lidt.
  The Leading Lady (stor og mægtig), som ellers ikke var så nem at komme tæt på, hoppede pludselig op og satte sig ved siden af mig på bænken - ganske, ganske stille.
  Som om den fornemmede, at her skulle lidt trøst til!!

  Ved udmærket, at man ikke skal tillægge dyr menneskelige egenskaber - men alligevel!!!!
  Kærlig hilsen

  SvarSlet
 20. Kære Nette - ja, du husker godt. Her er linket ang sprøjtning:

  http://www.clausdalby.dk/2010/05/at-sprjte-eller-ikke.html

  Her nævner jeg også Ernst Jensens bog

  SvarSlet
 21. Kære Claus,

  synet af disse høns bringer mig igen i den skruk-tilstand, som gør at jeg bare MÅ ha` høns i haven. Måske et forsøg på at kompensere for et traumatisk eller ihvertfald dramatisk tab, jeg led i min barndom, da en mår på een nat, dræbte alle mine elskede dværghøns og duer.

  Havde en "kælehøne", som fulgte mig uanset, hvor jeg gik. Hun hed "Gamle" og en dag fik "Gamle" lov til at udruge et andeæg, og det var en stolt hønemor, der spankulerede rundt med sit noget aparte barn. Snart fulgte både "Gamle" OG ællingen mig i tykt og týndt.

  Det er stik imod al sund fornuft, da vi har rigtig mange kattebesøg i haven, men jeg har forelsket mig totalt i de hvide dværgsilkehøns, hvis fjerdragt ligner pels. Jeg har dels set dem i Rosenparken i Ålestrup og dels på Floras blog "Haveplanter". Flora var så sød at informere mig om, at disse dværgsilkehøns ikke ødelægger noget i haven, da de er fodbefjedrede, og se det er jo et stærkt argument overfor min fjer-skeptiske Syrenprins:o)

  Både hvide duer og hvide prydhøns vil virke som levende blomster i den havetype, som vi har.

  Kære Karen,

  jeg er enig i dit synspunkt. Vi skal ikke tillægge dyr menneskelige egenskaber, men alligevel er jeg overbevist om, at de besidder en eller anden form for "intuition". Det viser undersøgelser jo også i forbindelse med tsunamier, jordskælv og andre naturkatastrofer.
  Jeg føler mig overbevist om, at også min kat, ved hvornår der er brug for lidt trøstende selskab eller smertelindring.

  Det er altså en hel utrolig stemningsgivende effekt, fjedrede væsener kan tilføje en have.
  Med lidt drypvis men kontinuerlig overtalelse og bearbejdning, vil det MÅSKE lykkes mig, at få min have-medindehaver overbevist!!:o)

  Mange skrukke hilsner

  SvarSlet
 22. Nu er det vel ikke en hønsetråd denne men jeg kan alligevel ikke lade være med at lige at fortælle noget til Karens fortælling om den trøstende høne. En havevinkel har det dog, for den gamle dame, som fortalte mig det, har i dag en "berømt have" opkaldt efter sig, Johannes Have :-) Johanne, som i dag er 103 år og fuld af liv, fortalte, at en sommerdag med åbne døre, hvor hun sad på en stol i køkkenet og var meget langt nede, kom en høne pludselig spankulerende ind i køkkenet og satte sig ved siden af hende. Johanne var ikke i tvivl om, at hønen kom for at trøste hende, da der hverken før eller siden havde været høns i køkkenet.

  Tanta Grøn hvis dine drømmehøns skal være friluftshøns også om vinteren, er det ikke godt med fjer på benene. De får isklumper i fjerene så de har svært ved at gå. Dværghøns uden fjer på benene ødelægger heller ikke noget i haven, man skal bare ikke plante noget småt lige i hullet, hvor de har udvalgt deres jordbadekar. Det accepterer de ikke.

  SvarSlet
 23. Hov, jeg glemte mit navn, det var mette, djurs, om skrev hønsehistorien.

  SvarSlet
 24. Hej Claus,
  Jeg er helt enig i, at du skal have høns i din have. De giver stemning og hygge, og så er de glade for den ukrudt, som er så uønsket i haven. Vi har selv høns - faktisk alt for mange, og jeg vil meget gerne forære dig en hane og en høne. De er af racen Orpington og er utrolig smukke. Mit problem er, at jeg lige nu har to haner, og jeg nænner ikke at slagte dem, da jeg hjalp dem til verden i sommers. Høns er som flere skriver meget lette at have med at gøre, og de ligger nogle fantastisk flotte æg. Vores børn har også stor glæde af hønsene, som de fodrer med regnorme, når det ellers er muligt at komme i jorden. Hvis det skulle have lidt interesse så kan du Google orpington, så vil du se den efter min mening smukkeste høne. Det der er ved orpingtonhøns er, at de er meget tillidsfulde og kan gøres tamme. Den ene af vores dejlige høner hopper på mit skød, når jeg sætter mig på hug. Tænk over det;-) Hilsen Michael, Horsens

  SvarSlet
 25. Kære Michael - rigtig pænt af dig. Nej, jeg må nok sige, at med to store hunde går det ikke!

  SvarSlet
 26. Hej Claus,
  Det var da så lidt - jeg ville elske at følge hønsenes liv på din blog...
  Da der jævnligt kommer kyllinger vil der til hver en tid være mulighed for at du kan få et par stykker. Så skulle du komme på andre tanker så skal du bare sige til.
  Hilsen Michael

  SvarSlet
 27. Jeg vil da lige give mit besyv med - ikke omkring hønsene - men lågerne. Da min mand og jeg overtog vores parcelhus, stod der - gæt engang - en smedejernslåge ved indkørslen......Skal ikke lige kunne sige hvordan den tidligere ejer kom på den ide at sætte sådan en op ved at parcelhus, men jeg kan godt afsløre at den nu får patina et andet sted i Danmark, for den røg lige på den blå avis med det samme :o)) Til alt held er der andre i Danmark som har huse der passer til den slags, så den solgte hurtigt og den nye ejer er rigtig glad for den. Og høns kommer ikke ind i haven - jeg syntes ikke rigtig det passer ind :o))

  Men hvor er det nogle fine høns :o)) Dog er Claus have jo mere romantisk end landlig og villaen ditto mere herskabelig, så duerne syntes jeg er et bedre valg :o))

  Bedste hilsner

  Flora Danica

  SvarSlet
 28. Jeg har dværg silkehøns og de får altså ikke isklumper i fjerene, hr./fru. Anonym ;-)

  Claus, dine hunde er intet problem. Pudler er meget kloge hunde, og forstår godt når far fortæller, at høns ikke er mad, men noget de skal passe på. - Jeg har 2 Golden Retriever og 3 katte. - Det eneste problem vi har haft, var en hanekylling der jagtede kattene(et pinligt syn). Den er nu sendt til de evige hønsemarker.

  SvarSlet