Ikke kun bondehuse og patriciervillaer

Flora Danica efterlyste i går nogle ideer til ganske almindelige parcelhushaver. Derfor har jeg fundet billederne her frem. Endnu en smagsprøve fra ’Hemmelige Haver’.

 

claus_20100527_164807


Jeg forstår udmærket, hvad det er, du siger Flora Danica, men for mig handler det virkelig om at formidle sjæl, og da jeg er næsten ligeså interesseret i bygningskultur som i haver, prøver jeg at finde eksempler, hvor det går op i en højere enhed. Og selv om man ikke bor i et lille stråtækt hus ved en skovsø, mener jeg godt, at man kan omsætte mine praktiske tips til sin egen parcel. Gælder det parcelhushaver synes jeg, at Haveselskabets blad ’Haven’ har mange eksempler.

 

 

claus_20100527_164422


Her er altså et eksempel på et forholdsvis nyt hus, og jeg synes, at den indtil videre hemmelige ejer har indrettet sig med sans for detaljen. I kan glæde jer til at se mere.

 

claus20100630_111745 claus20100630_111257


For mig handler det også om at formidle drømme. Havde min have for eksempel grænset op til en motorvej i stedet for til en skov, og havde mit hus været en boligkarre, tror jeg ikke, at oplevelsen  hverken in natura, i mine bøger eller på tv ville være den samme. Jeg har gang på gang nævnt, at jeg er et ganske almindeligt, men dybt privilegeret menneske, som har fået nogle vuggegaver, der ikke er alle forundt. Selv er jeg vokset op i et 70´er-rækkehus i Valby!

14 kommentarer:

 1. Kære Claus!
  Jeg så Drømmehaver 4:4 i aften og har siden tænkt mange tanker i din retning.
  Det er ikke første gang, jeg tænker dette og nu har jeg besluttet at skrive til dig - for jeg synes det kunne være et spændende projekt - specielt for alle dem, der elsker at følge dig i din færden, som smittes af dit dejlige humør og din glæde.
  Kunne du ikke overveje, at skrive en selvbiografi, hvor du fortæller om dig selv, hvordan du har levet dit liv, hvordan du blev forelægger, hvordan du får tingene til at lykkedes...jeg er overbevist om, at du vil være Danmarks bedste MENTOR og jeg ville elske, at kunne trække sådan en bog ned fra hylden.
  Du er så fantastisk til at formidle andres liv såsom Anne Just - vi har også brug for en bog om DIG :0)
  Kærlig hilsen og mange opfordringer herfra
  :0)
  Lotte

  SvarSlet
 2. Næ HØR nu! Personligt ville jeg ikke læse - og da slet ikke købe - bøger som ikke formidlede drømme og praktisk viden på én gang. Jeg ville ikke gide komme forbi denne blog, hvis ikke jeg blev inspireret. På samme måde som jeg er blevet inspireret af Claus' og nogle få andres indslag i Drømmehaver f.eks.

  I den forbindelse kan jeg kun sige, at min have er et frimærke med et lille tehus. Det er det. Alligevel er det meget lidt, af det der bliver vist her på bloggen, i Claus' bøger og i hans indslag på tv, som jeg IKKE kan bruge. Jeg har selvfølgelig ikke plads til det hele (og da slet ikke orange blomster hehehe), men det er vel heller ikke meningen, at man skal kopiere! Man skal da inkorporere de elementer, som man kan lide og på en måde, så de fungerer og er til nydelse. Claus disker op med masser af skønne og meget forskellige haver. Det er UTROLIGT varieret. Det er bare at tage for sig af retterne.

  SvarSlet
 3. Kære Lotte - tak for overvældende ord. Det kan godt være, at jeg skriver en selvbiografi, men der går nok en 30-40 år.

  SvarSlet
 4. Hej Claus
  Skønt at se lidt billeder fra almindelige nye huse uden de store haver, send gerne flere af den slags, så det bliver lidt nemmere at overføre ideer ud i egen have, som ikke er så stor, men med mange ønsker og drømme.
  Tak for en dejlig blog, er herinde hver dag for at se hvad "guruen" nu har fundet på:-)
  Glæder mig til april, alle de nye bøger og lidt lunere vejr.
  Kh Helle

  SvarSlet
 5. Kære Claus
  Forstår også helt hvad Flora Danica mener, men hvis en 'ganske almindelig dansk parcelhushave' skal formidle drømme, må og skal den være noget ganske særligt.
  OG DET ER DE FÆRRESTE DANSKE PARCELHUSHAVER!

  Ovenstående billeder reflekterer jo heller ikke gennemsnittet af danske parcelhushaver.

  Nej - jeg må sige ligesom Nette - gider ikke blogs eller bøger, der ikke 'formidler drømme'.
  Det har vi jo leksika til!

  At vore respektive 'parceller' så ikke ligner alt det vi drømmer om, er jo en ganske anden sag, der kan skyldes mangt og meget.

  Men drømme - det skal vi have lov til, og vi skal ej heller glemme at lege, og er der noget man kan i en have, så er det at lege.
  Og til legen giver du - Claus - så megen inspiration, at der burde være noget for alle.
  Kærlig fredagshilsen

  SvarSlet
 6. Hvor er det dejligt med en spændende debat:) Haven på billederne ser virkelig dejlig ud. Det at få hus og have til at hænge sammen er for de fleste noget af det sværeste, desværre er der så mange der går til et anlægsgartnerfirma og får hjælp til at udforme haven frem for at finde et kreativt menneske. Du nævner selv Claus at du kender mange kunstnere som ikke har mange penge, men alligevel har de smukkeste haver og det er lige netop pointen! Det handler ikke om at have råd til at købe alle de skønne planter vi ser på din blog og gerne 25 stk. af hver - det handler om at forblive tro mod sin have - passer den plante overhovedet ind nogle steder? For mit vedkommende bliver jeg grebet af drømmene og må engang imellem kalde mig selv til orden, for hvis jeg aldrig stopper med at plante om så får min have aldrig den sjæl jeg drømmer om.

  SvarSlet
 7. Kære Lisbeth - ja, du har fuldstændig ret, og det er dejligt, at vi ikke alle er enige eller ens. Og selvfølgelig skal I da ikke købe alle de planter, I ser på min blog. Nogle kan ikke fordrage orange; andre synes, at roser er for besværlige; andre igen bryder sig ikke om formklipning. Det er jo netop det herlige, at vi indretter vore haver så individuelt, men dog med en rød tråd. For jeg tror, at de fleste af os er enige om, at vi gerne vil have blomster og farver.

  Med hensyn til det med de 25 planter, er det jo så heldigt, at man kun behøver at købe én. Venter man så nogle år, kan denne plante deles ud i adskillige stykker. Når jeg er så excentrisk og planter så meget, som jeg gør, er det fordi, jeg til stadighed arbejder på at opnå en (i hvert fald i Danmark)hidtil ukendt frodighed. Men det er jo også blevet en del af mit job - mit 'showroom'. Det glæder mig, hvis I så kan bruge nogle af ideerne i mindre målestok. Det svarer lidt til at kigge i en kogebog, at blive inspireret til nye smagssammensætninger. Det er nok de færreste, som laver alle retter.

  Og med hensyn til det med økonomi: Nu er det jo, at vi snart skal til at så sommerblomster. Og her kan vi jo få masser af planter for stort set ingen penge. Herligt ...

  SvarSlet
 8. 'DET STOF DRØMME ER GJORT AF'
  'A borrowed view' er et begreb opstået i STORE haver (herregårdshaver tror jeg nok) i England. Dem har jeg to af i min have. Det ene er et hul i hækken ind til min nabo, som også er meget haveinteresseret, så på den måde har vi glæde af hinandens haver og kan ubesværet 'snakke over hækken'. Den anden 'lånte udsigt' er et hul fremkommet i mirabellehækken ind til Kommunens grund på den anden side, opstået fordi et af træerne er gået ud og blevet fjernet, så nu kan jeg sidde her ved mit arbejdsbord og glæde mig over Kommunens pavillon inde på den anden side (og den offentlige have i det hele taget). Hullerne ville selvfølgelig også have været der, hvis jeg ikke havde lånt begrebet fra herregårdshaverne; men jeg havde måske ikke været så bevidst om dem.
  Og så skal jeg i år have opfyldt et længe næret hedt ønske om 'Den Sidste Solstråles Pavillon'. Sådan en så jeg på svensk TV for en del år siden (fra en såkaldt kinesisk have i Göteborg, så vidt jeg husker), så i år skal det være. Når al brændet er brugt om et par uger, skal den tomme hæk bugseres hen til det relevante sted i haven. Der skal den forsynes invendig med et brædt til bænk, og udenpå skal der plantes kaprifolie og klokkeranker og et par klatreroser, en på hver side, og når de bliver store nok, skal de danne buer hen over hele herligheden. Jeg glæder mig helt vildt - og bliver for øvrigt ved med at få inspirationer fra STORE haver (både i udstrækning og indretning). Næste projekt er vand i Zen Haven. Det bliver nok et rigtigt stort murerkar sænket ned i et hul i jorden. Voila!
  Som det sikkert fremgår, er der her ikke tale om store og kostbare entreprenørarbejder - bare lidt fantasi og gå-på-mod.
  HAPPY gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 9. Mange hyggelige kommentarer der berører drømme og forventninger. Jeg skal færdiggøre nogle drømme, jeg fik næsten-opfyldt sidste år dvs. vedligeholde nyplantet skrævl. Alt i mens jeg drømmer nye drømme (har taget form).

  SvarSlet
 10. Tok meg den frihet å publisere denne på facebooksiden min: "Furulunden - hage til rekreasjon og oppmuntring". Synes mange fortjener å bli oppmuntret på en dag som denne :)Ta en titt om du vil:)

  SvarSlet
 11. Så kom dagen hvor posten have en kuvert med fra vildmedblomster.
  Så nu er det dig MESTER, der skal sørge for at at klokkerankerne også får blomster på i en parcelhushave i helsinge. Kan ikke vente med, at dit mini kursus (have skole) begynder......
  Nyd nu dine sidste dage i skagen.

  Weekend hilsner fra Bettina

  SvarSlet
 12. Gode ideer kan bruges i alle haver - både store og små. Det er blot om at komme igang, og nu skal det altså ske her hos os. Jeg har længe suget til mig af indtryk for både dine tv-udsendelser, bøger og ikke mindst på denne skønne blog. Du er en utrolig inspirator - man kan jo slet ikke lade være med at boble indvendig, når man mærker din glæde over haven og planterne i den. Tusinde tak for det.
  Vi har fået et drivhus, juhuu, og jeg kan slet ikke vente på at komme igang derude, men desværre fik vi drivhuset så sent, at vi ikke nåede at få det støbt fast inden sneen kom - derfor er der ikke sat glas i endnu.
  Frø er indkøbt og nu glæder jeg mig til at følge minikurset i Klokkeranke og til frost og sne forsvinder, så drivhuset kan bliv færdig.
  Hilsen til alle herinde fra
  Troldmandens lærling

  SvarSlet
 13. Kære Claus og alle jer andre.

  Jeg er helt enig - vi skal ikke kopiere - overhovedet. Vi skal drømme, lege, forsøge, fortryde og forfra igen. Huset på billederne er en gave for mig, for det viser at man selv i et almindeligt hus, kan have en drøm af en have. Det var egentlig bare det jeg gerne ville se - og gerne mere af det. For ligesom alle jer andre står jeg også klar med klokkeranke-frøene og venter på at Claus trykker på startpistolen. Så det er SLET ikke fordi jeg ikke får meget inspiration af alle de andre billeder og alle bøgerne. Men for mig at det skønt at se, at også parcelhushaver kan være guddommelige. For der er meget langt mellem dem og min egen er heller ikke der hvor den skal være endnu. Men jeg arbejder på det og så er det rart med noget inspiration, som ikke omfatter græske statuer og smedejern :o)) For så er jeg bange for at den højere enhed mellem hus og have går fløjten. Tak Claus, du har bevist din alsidighed (ikke at jeg var i tvivl) og jeg glæder mig til hemmelige haver :o))

  Bedste hilsner

  Flora Danica

  SvarSlet
 14. Jeg vil gerne indrømme at jeg er afhængig af inspiration, og ser gerne verden, livet eller haven i billeder.. Jeg elsker når Claus er på tv eller her på bloggen.. han formidler billeder så jeg også drømmer om min egen personlige have..
  Noget af det jeg har lært og bruger i min egen have, er at lave nogle grønne linjer i form af hække.. ikke ligesom Claus har gjort, men så det passer til min have.. og næste projekt er en hæk i kirsbær lauerbær, tror jeg det bliver. Det havde jeg nok ikke startet med, hvis ikke det var for Claus, og hans måde at bygge sin have op på.. Tak Claus, jeg ser frem til at lærer meget mere fra dig, og til at blive inspireret til mange smukke have drømme...

  SvarSlet