Kender I Tasha?

Det gav et lille gib i mig, da jeg i dag var inde på en blog, hvor blogindehaveren havde ’opsnuset’ en af mine gode haveveninder, Tasha Tudor, fra New England.

 

v11_bernhard_tasha_tudor.indd

 

Jeg har kendt hende de sidste seksten år. Bekendtskabet startede med en helt fortryllende bog om hende, som udkom i 1994. Jeg var lige blevet haveinteresseret og købte bogen om denne helt igennem fantastiske kvinde i London kort tid efter udgivelsen. Det samme gjorde Anne Just, og vi var begge FULDSTÆNDIG FORLIEBT i Tashas cottage-stil.

 

v11_bernhard_tasha_tudor.indd

 

Nå, nu må jeg hellere indrømme, at jeg aldrig har mødt Tasha personligt. Men jeg føler, at jeg kender hende, fordi jeg har læst hendes bog igen og igen, forfra og bagfra.

 

v11_bernhard_tasha_tudor.indd

 

Jeg havde egentlig en skummel bagtanke for år tilbage. ’Hvis jeg nu udgiver hendes bog, mon så ikke, at jeg kan komme til at møde hende’, tænkte jeg. Men tiden gik, og jeg fik aldrig købt de danske rettigheder.

 

v11_bernhard_tasha_tudor.indd

 

Men i 2008 læste jeg så til min store sorg, at Tasha var død, 93 år gammel. Jeg blev simpelthen så ked af det, for jeg følte jo, at jeg kendte hende. Derfor kontaktede jeg det amerikanske forlag, og det lykkedes mig at købe de danske rettigheder. Bogen er nu oversat  til dansk og klar til tryk. Den udkommer først i april, og titlen er ‘Tasha Tudors have’.

 

v11_bernhard_tasha_tudor.indd

 

Foruden at være et passioneret havemenneske, var Tasha Tudor en meget kendt illustrator, og specielt hendes illustrationer til børnebøger var og er elskede af mange amerikanske børn. I kan læse om Tasha her.

 

 

forside_tasha.indd 

Når jeg ikke tidligere har fortalt om denne udgivelsen på bloggen, er det fordi, det skulle være en overraskelse. Mine bøger hører I jo om i tide og utide.

 

Rent kollegialt skal jeg selvfølgelig huske at nævne Nette fra ‘Nettes lille have’, for det var hende, der skrev om Tasha. Og som Nette så rigtigt skriver, kan I se en video om Tasha og hendes have på You Tube. Den er lavet af et japansk tv-selskab, fordi Tasha også var et kæmpe navn i Japan. Jeg vil nu have ønsket, at de var kommet nogle år før, for det havde både Tasha og haven været endnu bedre tjent med. Men hvor må det være skønt at blive gammel sammen med sin have.

40 kommentarer:

 1. Oh, denna vackra bok! Den kom ut 1997 på svenska och jag köpte den bums. Så fantastiska vackra bildkompositioner och en kärleksfullt författad text. Denna bok har jag läst om och om igen under de 14 år som den stått i min bokhylla - fast långa perioder har den legat på nattduksbordet...

  Kära naboer/grannar på andra sidan Sundet - KÖP boken och bekanta er med denna fantastiska dam, hennes höns och hundar och ALLA underbara växter. Verkligen en favorit i min bokhylla!

  Kram Anna Vattenkanna i Malmö

  SvarSlet
 2. Skøn hisorie, skøn have og en utrolig skøn 93-årig kvinde ud over det sædvanlige! Dejligt!
  Hvor er jeg glad for, at rettighederne havnede hos netop DIG, for du sætter pris på, og forstår at formidle historier om uendelige skønne haver!
  Knus
  Lotte

  SvarSlet
 3. Kære Claus

  Hvor ER det mærkeligt. Jeg blev så betaget af Tasha ud fra det lille videoklip, at jeg brugte en del tid i weekenden på at google og læse alt, hvad jeg kunne finde på nettet om hende. Det lader til, at hun slog kraftigt igennem især i Japan og Korea. Hendes illustrationer og eventyr ledte mine tanker hen på Beatrix Potters univers. Faktisk overvejede jeg at prikke til dig på en mail vedr. Tasha, men undlod det, da jeg regnede med, at hun var "old news" for en forlægger og havemand som dig :-))

  Til alle jer der læser med her, kan jeg kun sige, at det lille videoklip skal nydes. Karen har lagt en kommentar på min blog, hvor hun roser bogen. Jeg skal sandelig have den! Den ser også FANTASTISK ud på billederne. Hun er bestemt en personlighed, som også jeg MEGET gerne ville have mødt!

  SvarSlet
 4. Jamen, hvor er det forunderligt, jeg så også, via Nettes blog, det lille videoklip med Tasha og var helt leveret. En vidunderlig gammel dame i en vidunderlig have. Har hele dagen prøvet at finde frem til hendes bog, jeg er ikke så god til at søge på nettet,så det lykkedes ikke for mig. Og så Claus, serverer du den for mig og så på dansk. Det glæder jeg mig virkelig til, april bliver en dyr bogmåned.
  Hilsen Ingrid

  SvarSlet
 5. Der var også sorg her, i 2008, da jeg hørte hun var død. En trøst dengang, var det dog at læse hendes ord:
  "Einstein said that time is like a river, it flows in bends. If we could only step back around the turns, we could travel in either direction. I'm sure it's possible. When I die, I'm going right back to the 1830s. I'm not even afraid of dying. I think it must be quite exciting."
  Angående haver med sjæl, så er det jo det, det handler om, at blive gammel sammen med sin have. Jeg så, at Svanerne på Malergårdens have blev nævnt tidligere. De sagde hvert år: aldrig før har haven været smukkere, i år er det smukkeste nogensinde. Den sidste svane Henrik døde for kort tid siden, jeg tror (ved), at havens sjæl forsvinder fra haven nu. Den kan ikke mere opleves på Malergården.
  mette, djurs

  SvarSlet
 6. Hej Claus.
  Hvor jeg glæder mig til denne bog

  SvarSlet
 7. Også jeg så det lille videoklip med Tasha via Nettes blog. En vidunderlig gammel dame i en vidunderlig have og hun bragte dejlige minder om min egne mormor. Der gjorde alt for at vække vi børns interesse for haven, naturen og dyrene - både dem på gården og ikke mindst de vilde. Min mormor lærte mig bare så meget, om alt det der lever - både planter og dyr. Hun blev 96 og var desværre meget demet de sidste år. Men hendes glæde ved blomster og dyr forsvandt aldrig. Hun har været væk i mange år nu. Men jeg mindes hende med stor glæde, når jeg er i haven. Bogen om Tasha´s have bestemt mig straks for skulle være min fødselsdagsgave fra hunden ;-) Men nu venter jeg helt bestemt til den kommer på dansk - SKØNT !
  Mange havehilsener Sanne O.

  SvarSlet
 8. Jeg fikk låne denne boken av min nabo i fjor sommer, og jeg er heldig, jeg har den enda:):) så jeg blar stadig i den:) Du har rett, den er nydelig:)

  SvarSlet
 9. Spændende. Den kunne jeg tænke mig.

  Har siden indlægget om Constance spry roserne, googlet og læst en del om hende. Hun var da en spændende blomster og mad kvinde. Måske også lidt rødstrømpe. Bogen ´The Surprising Life of Constance Spry´ må være spændende at udgive. Ellers må jeg jo læse den på engelsk.

  Indlæg + mange billeder af damen, samt ikke mindst et fantastisk billede af en rosenhæk:

  http://habituallychic.blogspot.com/2010/08/follow-your-star.html

  SvarSlet
 10. Der er ofte så mange ting, som vi burde have gjort, mens tid var. Det kan man ikke lave om på senere.

  Den bog SKAL jeg læse !!

  SvarSlet
 11. Kære Claus,
  Se det var en overraskelse af de rigtig rigtig gode - den kommer øverst på ønskelisten til min fødselsdagsdag og det ønske skal stå med store bogstaver og streg under. Kan jeg mon vente til starten af juni? *smiler*
  Hilsen fra Berit

  SvarSlet
 12. Charlotte Marqvartsen21. februar 2011 kl. 19.57

  Jeg har ikke hørt om Tasha..jeg har åbenbart gået glip af noget, men får da heldigvis lejlighed for læse og nyde hendes idéer og haveinteresse. Mærkeligt jeg ikke har læst eller hørt om Tasha, som jo virker meget spændende..jeg skal ihvertfald have bogen om hende

  SvarSlet
 13. Kære Claus,

  hvis jeg kunne, ville jeg slå en 3-dobbelt saltamortale af glæde over, at Klematis udgiver "Tasha Tudor`s Have"!!! Jeg har længe gået og luret på den engelske udgave.

  Og mindst en gang om ugen, har jeg i lang tid ladet mig totalt henføre over denne You-Tube-video, som jeg bare har behov for at se igen og igen og igen. Jeg har aldrig set noget smukkere end denne pittoreske, poetiske, "følsomme", udtryksfulde og fuldstændigt fortryllede have. Og tror heller aldrig jeg kommer til det! Jeg mangler næsten ord til at beskrive, hvor meget den bevæger mig.

  Jeg glæder mig helt usigeligt til at læse om denne bemærkelsesværdige kvinde, der levede i det forkerte århundrede. Og svælge i bedårende blomsterbilleder:o) Sikke en stærk visuel forbindelse, der er mellem Tasha`s fremtoning og klædedragt, haven, huset og det bløde omkringliggende landskab. Det er som et kig ind i en anden og svunden tidsalder.

  Hvor ville jeg ønske for dig, at du havde nået at møde denne store personlighed, Claus. Men lykkeligt at du fik lov at købe rettighederne til en dansk udgivelse.

  Jeg kan næsten ikke vente til bogen udkommer.......jeg tror sgi alligevel lige jeg vil udtrykke min glæde over denne udgivelse med en 3 dobbelt saltamortale.......yeeeehaa:o)

  AV...

  SvarSlet
 14. Jeg blev helt ked af det på dine vegne at du aldrig fik møde denne fantastiske kvinde og hendes have.
  Sikke nogen pragtfulde billeder og tegninger.:)
  Ja dette er en MÅ HAVE bog!
  Hvor jeg glæder mig til alle de skønne bøger der vil strømme ind i April/Junimåned..:-o)

  Hej fra Lisbeth

  SvarSlet
 15. Ak og ve det bliver sandeligt dyrt:-)Denne blogverden er sandelig lille, vi er jo vores eget lille samfund :-) hi hi
  Det er bare en pragtfuld dame med den skønneste have.! Det er bare så trist at klippet er på Japansk :(
  Mange hilsner
  Gro :-)

  SvarSlet
 16. Den boken var en av de första jag köpte mig när jag blev trädgårdsgalen :-) Tasha har varit en av mina största inspirationskällor i trädgården. Boken är UNDERBAR ! Så härligt att du ger ut den på danska så fler får tillgång till den. Tack för tipset om videon !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvarSlet
 17. Kære Claus,
  Ih, hvor er det godt, du udbreder kendskabet til Tasha Tudor.
  Var lige ved at være bange for, at næsten ingen havde kendskab til hende - for da jeg sidste år nævnede hende på din blog, var der overhovedet ingen genkendende reaktioner fra nogen verdenshjørner.
  Så HURRA for din kommende nye udgivelse.
  Kærlig hilsen

  SvarSlet
 18. Åh jeg glæder mig mere og mere til mine 14 dages ferie i april - det er lige før jeg satser på regnvejr....

  Med et Dalbysk udtryk, jeg må lære at klø mine Digitalis bag ørerne så de bliver lige så fantastiske....

  Waouw-hilsener
  Anne Mette K

  SvarSlet
 19. Da jeg så billederne ovenfor, kom jeg til at tænke på Winnie Poulsen. Hendes bog 'Have Hver Dag' har jeg nydt hver måned siden jeg købte den i 2004. Udgivet på forlaget Klematis ;)
  Hej fra Line

  SvarSlet
 20. Dén bog glæder jeg mig til at læse, og kigge på, og tygge drøv på!

  SvarSlet
 21. Kære Anne Mette - der skal vist lidt mere end kløen til! Jeg mener, at det er gylle fra sine geder Tasha har i spanden.

  Kære Line - ja, og da jeg mødte Winnie og spurgte, om hun ville lave en bog, tænkte jeg på Tasha.

  SvarSlet
 22. Claus, detta är min favoritträdgårdsbok alla kategorier...den är helt underbar...vad roligt att du ger ut den i DK, så att även ni får njuta av den. Torprosen

  SvarSlet
 23. A wonderful world of Tasha Tudor. I have the book and a cookbook both in Englisch. Her garden is an idyllic place.
  Thank you for showing.
  Have a nice week

  SvarSlet
 24. Ja, jag känner Tasha................. :-)

  Vilket sammanträffande att du gör ett inlägg om just den boken i dag på din blogg. Tidigare i dag stod jag och höll i mitt exemplar och tänkte för mig själv att nu är det dags att läsa den igen :-) jag vet inte hur många gånger jag läst boken om Tasha och inspirerats av hennes trädgårdskärlek. Jag är så glad att jag har boken, för i dag är den inte lätt att få tag i. SÅ, fantastiskt Claus att du ska ge ut den!!!

  Ha det gott!
  Kram
  Charlott

  SvarSlet
 25. Kære Claus
  Synd at du ikke nåede at møde denne fantastiske kvinde – Tasha Tudor. En skøn kvinde der lever i harmoni med sin have, sine dyr. Præcis sådan som vi alle ville have godt af at leve. Med tid, ro, harmoni. Med en forståelse af, hvad der egentlig betyder noget her i livet. Man kan kun få ro i sindet af at leve sådan. En skøn skøn have med blomster i alle mulige farver
  Det gør det heller ikke dårligere med den skønne musik af bl.a. Chopins klaverkoncert i f-mol.
  Fantastisk at du vil udgive denne bog på dansk.
  En vidunderlig video.
  Mange hilsner

  Mette Marie

  SvarSlet
 26. En underbar trädgård hon hade! Jag bekantade mig med boken någon gång för drygt tio år sedan och blev förälskad i hennes stillsamma sätt att leva. Tack för påminnelsen, måste ta fram boken igen.

  Kram
  Sari från Puumuli

  SvarSlet
 27. Tusind tak, kære Claus, for at du fortæller om endnu en skønhed. Jeg elsker Beatrix Potter universet og faldt pladsk for Tasha Tudor's skønne verden og så kan jeg enda købe cookie cutters :-)
  Vil også skrive denne bog på min ønske liste.

  SvarSlet
 28. Dejligt indlæg. Læste om hende for mange år siden, i Haven tror jeg. Men har aldrig glemt hende og hendes paeoner. Glæder mig til at din bog om paeonerne kommer. Det bliver spændende at følge dine paeoner i haven i år. Jeg er lidt spændt på hvad paeonene vil sige til at blive plantet så tæt. Men jeg kan jo se at det gjorde Tasha også og de så jo flotte ud. Jeg planter også stauder under mine, men først når de er igang.
  Mange varme hilsner fra
  Marianne (www.paeonhaven.dk)

  SvarSlet
 29. Hvor var det sjovt at stifte bekendtskab med Tasha. Og tænk, nu ved man hvordan en hjemmeside i viktoriatiden ville have set ud! Morsomt og forunderligt som hun har levet i sin have som om verden rundt om ikke betød noget.
  Og hvor ser bogen skøn ud Claus, ja endnu en bog til ønskesedlen :-)

  Bedste hilsener Lisbeth k

  SvarSlet
 30. For en utrolig nydelig bok, bildene du viser ser jo ut som malerier. Men finner jeg den i Norge?
  Ser jo ut som en bok jeg bare "må ha".
  Ha en fin dag, klem Laila

  SvarSlet
 31. Det var dog pudsigt, synes også jeg husker noget om hende... tror det var hende i en artikel i Haven for nogle år siden og dybt inspireret af et billede af et rundt bed med nelliker anlagde jeg bedet som jeg har prøvet at sende linket til herunder:... hvis nogen har lyst til at se nærmere :), foruden en masse nelliker som endnu ikke var helt sprunget ud, så er der også forskellige timian og de hvide er nogle "løg" der blomstrer samtidig.

  jeg glæder mig til bogen om hende... hm så er der altså snart heller plads til flere bøger på husholdningsbudgettet de næste måneder :)

  http://www.facebook.com/album.php?aid=125584&id=1390223595#!/photo.php?fbid=1724238511024&set=a.1724135308444.125584.1390223595&theater

  SvarSlet
 32. Kære Claus
  Allerførst vil jeg takke dig for denne side, som er en daglig kilde til glæde og information for en haveelsker som mig.
  Og så til Tasha Tucker.
  Hvis man kan tale om eventyrbøger for voksne, så vil jeg betegne Tasha Tuckers bog som en haveeventyrbog.
  Jeg har altid haft boghandler (haveafdelingen) som en fast del af mine rejser til England og USA. På en rejse til New York i 1997 fandt jeg hendes bog under et af mine sædvanlige besøg i en stor boghandel. Og den har siden været en bog, jeg med regelmæssige mellemrum tager frem og så drømmer jeg mig ind i hendes fantastiske have og univers.
  Så desværre. Jeg bliver ikke køber af en dansk udgave:-). Har allerede min godt slidte og elskede engelske udgave.
  Men jeg kan meget varmt anbefale den.
  Mange hilsner fra
  Rie

  SvarSlet
 33. Ih Claus, hvor er det godt jeg har fødselsdag i Maj med alle de nye bøger - så skal tiden bare være til at læse dem, nu skal vi jo snart for alvor i haven:) Men som min gamle farmor sagde "tid er som en elastik - den strækkes i begge ender til den knækker"
  Hilsen Cendie

  SvarSlet
 34. Denne boken er også favoritt her. Kjøpte den for mange år siden og henter den stadig frem.
  Inspirende på mange måter. Ikke minst hvordan hun levde i pakt med naturen og sine kjære husdyr.

  SvarSlet
 35. Det må være den smukkeste måde at blive gammel på, sammen med sin have, sikke et eventyr..

  SvarSlet
 36. Kære Claus

  Kan man mon være heldig at "Have Hver Dag" af Winnie Poulsen, kommer i et nyt oplag, den ser nemlig også rigtig spændende ud?
  Det bliver så spændende med bogen om Tasha Tudor, den skal jeg helt sikkert forudbestille (hvis man kan?) så jeg er sikker på, at blive den lykkelige ejer af et eksemplar! Smukt og meget inspirende indlæg! Bedste hilsner Fru Krull

  SvarSlet
 37. Det eneste Winnie Poulsen bog i eventuel ny udgave mangler, er mange store flotte Claus Dalby billeder af haven, planterne, dyrene og hende selv. Og så måske nye tilføjede kapitler om hvordan haven senere har udviklet sig. Det ville være super godt.
  mette, djurs.

  SvarSlet
 38. Hej Claus.
  Jeg købte bogen i 2008, faktisk kort før Tasha døde, så det var trist, da jeg fandt ud af det, for jeg gik jo på nettet, for netop at læse mere om denne søde gamle dame. Hvor var hun kær.
  Jeg har møjsommeligt læst bogen på engelsk, og så udgiver du den på DANSK! Jeg kan nu godt forstå, at du gør det, for den er fantastisk.
  Jeg vil tro, at jeg om 48 år (måske før!!! - jeg er nemlig 45 nu) går omkring ligesom Tasha. Jeg er spinkelt bygget som Tasha og elsker at gå rundt på bare tæer i græsset, ligesom Tasha gjorde det på utallige billeder fra bogen. Jeg er totalt nørdet hvad angår haver, og kan gå i haven og nusse (og arbejde!) i TIMEVIS! Jeg må bare lige have købt noget tøj til lejligheden. Jeg har ikke så flotte kjoler og tørklæder som Tasha.
  Godt for havefolket, at der kommer endnu en fantastisk bog fra Klematis. Tak for det!

  SvarSlet
 39. Der er visse havebøger man aldrig bliver træt af. For mig er det "Tasha Tudors Trädgård", som jeg har ejet i svensk udgave i mange år nu, den anden er Anne Just "Et år i min have". Disse to bøger er en evig inspiration og jeg bliver aldrig træt af at læse dem.
  Hvor er det dejligt at du fornyer vores interesse for Tasha Tudor og hendes vidunderlige have. Siden hendes død har jeg ofte tænkt på hvad der er blevet af hendes have, håber den har fundet sig en ny og ligeså værdsættende ejer.
  :-) Lise-Lotte

  SvarSlet