Lag på lag

Jeg kan mærke, at det pirrer jeres nysgerrighed det med at plante i lag, og jeg har da fra tid til anden løftet lidt af sløret, men vil her skrive en smule mere. Jeg føler, at der den sidste måneds tid er kommet mange nye til her på bloggen, så ...

 

Når jeg taler om at plante i lag - eller lag på lag - har det intet at gøre med at plante i forskellige dybder. Nej, teknikken går ud på at tilrettelægge bedet således, at der hele tiden er noget nyt til at tage over. Og mit dogme er, at der fra april og sæsonen ud ikke må være bar jord. Gennem en række år har jeg udviklet og perfektioneret teknikken.

 

20110207_102510_thumb[1]

 

Se på billedet herover, som jeg også viste forleden. Det ser temmelig bart ud. Men snart begynder der at ske mirakler .Først kommer vintergækkerne og kort efter de hvide krokus, skillaer, perlehyacinter, anemoner og hvide påskeklokker. Bedet her er nemlig hvidt, og den tone holder jeg gennem hele sæsonen.

 

claus_20100529_153200 claus_20100608_184055


I april går det rigtig løs, for da kommer alle narcisserne og i maj tulipanerne. Lidt senere udspilles et imponerende flor af hvide prydløg og længere hen på sæsonen igen er det hvide liljer en masse, der tager over.

 

claus_20100529_153048 claus_20100608_184356


Når man ser på billeder som disse, kan det være svært at forstå, at der også er plads til stauder, men det er der. I hundredvis. Og det er så praktisk, at når de begynder at vokse op, dækker de for de nedvisnende løgtoppe.


claus_20100525_173606

 

Lad mig blot nævne nogle få af stauderne: Hosta, lungeurt, tvetand, mælkeklokke, vild gulerod, iris, floks, venusvogn, hjortetrøst, asters og mange flere. Det ene afløser altså det andet  - stauderne kommer så at sige op i lag. Efterhånden som de blomstrer af, klippes de ned, og bliver der er hul hist og her, har jeg sommerblomster klar: Stolt kavaler, kantbæger, tobaksblomster og andre skønne ting.

 

claus_20100529_152320


Endelig er der også buske - blandt andet snebolle, kornel og flere slags hortensier. I mange gængse staudebede, står planterne enkeltvis i grupper, men jeg hylder gentagelsen, fordi bedet så får karakter af en blomstereng.

 

Hen over sæsonen vil jeg vise, hvordan bedet udvikler sig. Så bliver det endnu lettere at forstå, hvad jeg mener.

27 kommentarer:

 1. Hej Claus.
  Kontinuerlig blomstring med den rette farve sammensætning er den sværeste del af havekunsten synes jeg. Det er her jeg heletiden må flytte om fra sæson til sæson. More is better.
  Henrik

  SvarSlet
 2. Hej Claus, det er meget inspirerende at læse om.

  Dvs. at alle planterne egentlig ligger klar i jorden til at komme frem til den tid, de nu er "sat" til?

  Kan godt forstå at det er lidt at en kunst at undgå bare huller,så det kræver et nøjere studium i egen have at få det ligeså gennemført, men bestemt noget jeg kunne tænke mig at arbejde på.

  Mange hilsner Ulla

  SvarSlet
 3. Det var godt å få oppklart! Var redd jeg måtte
  grave opp alt i mine bed og innrette "etasjehus" for å oppnå det såkalte lag på lag. Jeg synes ikke det er så svært å få det til å blomstre hele sesongen. Det handler først og fremst om planlegging når man skaper et nytt bed.

  SvarSlet
 4. Kære Brita - selvfølgelig handler det om planlægning, men det svære er at undgå bare pletter.

  SvarSlet
 5. Sådan skal det gøres kære Claus. Glæder mig til at følge det videre forløb.
  Og så lige et spørgsmål. Jeg har tulipaner der er fem cm oppe, og de står ude i jorden. Er det ikke tidligt?? Syns nemlig ikke jeg har set det så tidligt før ;-) Billeder taget i dag kan ses på min blog.

  Ha' nu en dejlig dag.

  Kh - K

  SvarSlet
 6. Hej Claus
  Guf at du løfter sløret. Helt i lod med hvad jeg prøver på i mine bede. Det er jo let nok at læse sig til hvilke blomster der blomstrer hvornår, men at gennemføre det i praksis hvor målet er ingen bar jord er temmelig svært for samtidig skal der jo også være plads i jorden til at de forskellige planter trives, og helt undgå en gang imellem at flytte om det kan man ikke. Kunsten må være at fordele stauder og løg imellem hinanden og så tæt som muligt. Det er spændende at lege med hvilke planter der trives sammen, fordele stauder og løg mellem hinanden. Og så den med farverne, hvid må være let nok.. men de andre farver lyserød er jo ikke bare lyserød :)
  Spændt på mere, mon du løfter sløret senere for hvad og hvordan du fordeler de forskellige levende væsener i jorden ?

  Mange hilsner med stor tak
  Susanne

  SvarSlet
 7. Det er klart jeg ser fram til å lære din måte å gjør det på, slik at jeg kan få tettet de siste bare pletter:-). Setter stor pris på dine kunnskaper som du formidler videre i bøker og her på bloggen. Din utrettelige kamp for å oppnå det beste er topp! God ettermiddag!

  SvarSlet
 8. Kære Susanne - tro mig, hvid er heller ikke altid bare hvid. Der findes også creme i forskellige toner. Og hvis et hvidt bed skal fungere, bliver det for goldt, hvis alt er hvidt/hvidt. Faktisk er det ikke så nemt at lave et smukt hvidt bed. Men det vender jeg tilbage til.

  SvarSlet
 9. Kære Claus

  Tusind tak for en fin start på din 0-bar-jord-altid-noget-i-blomst teknik :) Det er hammersvært i praksis. For hvor meget kommer en nyplantet staude til at fylde og lever planterne nu i symbiose eller ej. Men det er jo det, som gør det spændende. Tror jeg får god brug for "Et haveår" :-))

  SvarSlet
 10. Helt fantastiskt Claus. Så snyggt. Har du öppen trädgård någon gång?

  SvarSlet
 11. Kjære Claus!!!

  Ja, en kan virkelig lengte til vår når en ser dine flotte bilder.
  Gleder meg til å se og bli inspirert videre.
  Her er det ikke mye som minner om våren....Det snør og sludder i en skjønn forening.... Men det er jo sånn det er for oss som bor så langt nord.
  Her ligger snøen som et varmt teppe over det som skal spire og gro, men jeg vet jo at det skjer ting under snøen.. Heldighvis.
  Enn så lenge får en nyte potteplanter og de en kan sette i vaser... Flott, det også.
  Ha en fin kveld,
  Hjertens fra Grete.

  SvarSlet
 12. Kære Claus
  Der må være trængsel nede i den jord! Jeg har prøvet det lidt.... at det skal blomstre hele tiden, men så kommer jeg til at grave et hul til en plante, hvor der faktisk ligger løg og UPS! det var ikke så godt. Hvordan undgår du det???
  Kh
  Renate

  SvarSlet
 13. Kære Renate - det undgår jeg heller ikke! Hvor der handles, der spildes ...

  SvarSlet
 14. Det ser spændende ud med alle de planter, som fordeler deres blomstring ud over hel sæsonen:-)

  Nogle stauder breder sig mere end andre (tænker på rødderne).

  Kan du undgå, at de hurtigst voksende stauder kvæler de mere spinkle planter, eller formår du også at sammensætte, så det passer sammen?
  Eller er det ved dele stauderne ofte, du undgår nogen tager magten, når planterne står så tæt ?

  Mange hilsner Vivik

  SvarSlet
 15. uhmmm, hvor er det spændende og lærerigt. Jeg kan ikke vente på at se mere..nej - et hvidt bed, det er absolut, tror jeg, noget der hører til det rigtig svære at komponere..
  Jeg er nysgerrig efter at høre, hvordan du gør jorden god - gøder du hvert forår?
  Jeg hørte lige, der er lovet frost og sne fra imorgen aften - det er altså en ren gyser!!
  Kh.Helle

  SvarSlet
 16. Hej Claus!
  Tack för Mit haveliv som kom med posten igår, vilken bok och vilken trädgård, imponerad är jag och började genast att läsa avsnitten om rosor. Nej tack, ingen bar jord varken kring rosorna eller andra växter. Ha det gott!
  Hälsningar Inger

  SvarSlet
 17. Kære Claus
  Det er spændende læsning og det var også spændende at se drømmehaver her i aften.
  Mit problem er mere, at mange af de stauder jeg har, breder sig helt vildt. F.eks asters og storkenæb. Det er flot så længe de blomstrer, men det er store grønne pletter af asters som jo først blomstrer i efteråret.
  Graver du hårdt og brutalt op, når noget breder sig for meget? Det bør jeg nok gøre, men jeg er nok ikke stærk nok til at grave dem op og sætte nye. Så må man jo fri til manden. Jeg synes som sagt asters er flotte, men kunne godt tænke mig andet i staudebedet.Der er også meget andet, men det er dem som dominerer. Har du et godt råd?
  Venlig hilsen
  Lisbeth

  SvarSlet
 18. Kære Claus, endnu et inspirerende indlæg og denne gang om det aller sværeste, den kontinuerlige blomstring - uden bar jord. Jeg har selv forsøgt mig med et blåt bed på den varme sydside af huset, men synes det kan være svært med blå blomster over hele haveåret. Jeg har indtil videre satset på sommerfuglebusk, lavendel, aster frikartii, salvie, pragtskær, den fyldige og længeblomstrende Jolly Bee og verbena hastata. Verbena hastata er i øvrigt en dejlig plante, der pryder med smukke spir sent på sommeren hvor det ellers typisk er astersens runde hoveder der fylder bedet. Desværre trives verbenaer dårligt i min fede Højbjerg-ler, så nu har jeg lavet små sandpletter ind imellem. Når jeg ser dine dejlige videoer, har jeg ofte spekuleret på hvordan du mon tilgodeser de enkelte planters behov for forskellig jordtype. Laver du små mikropletter med deres yndlingsjord eller satser du på en mellemting der kan passe det meste? Til sidst må jeg tilslutte mig de mange rosende kommentarer til Den Levende Have. Jeg købte den straks den udkom og den er sammen med Anne Justs bøger de absolut højest elskede havebøger i min reol. Skal man altid fortælle sandheden ... jeg ved det ikke men ... Anne Justs bøger vil nu nok altid være aller øverst på skamlen. Det var hendes bøger og et besøg i hendes have, der for 13 år siden ramte mig som en åbenbaring og satte en spirende haveglæde i lys lue. de bedste havehilsner Lise i Højbjerg

  SvarSlet
 19. Hej igen,
  hvilke planter er det du har i dine hække?

  SvarSlet
 20. Snälla Claus, kan du inte även skriva de latinska namnen på de perenner du planterat. Venusvagn, hjorttröst etc säger mig ingenting.
  Hälsningar
  ULLA

  SvarSlet
 21. Kære:

  Madam Bæk - dine tulipaner skal nok klare sig. Dæk dem evt. med lidt blade eller lignende.

  Dagliljen - jeg har åben to gange i år for omkring hundrede mennesker per gang. Interessen er dog så stor, at flere tuisnd melder sig, så jeg trækker lod. Ud over disse to dage er haven helt privat og lukket for offentligheden.

  Vivik - ja, du har ret i, at nogle stauder breder sig. Hvis de gør det uhæmmet, undgår jeg dem i bedet, men ellers har jeg et trick: Hvert efterår trækker jeg de skud, der har bevæget sig udad, ind mod plantes midte og rykker dem
  op. Det skal siges, at et velfungerende staudebed hele tiden kræver overvågning, og hvert år er der mange planter, som bliver delt, flyttet eller måske kasseret, fordi de ikke passer ind i sammenhængen.

  Helle - ja, jeg gøder hvert forår.

  Lisbeth - nu bliver jeg nødt til at provokere lidt. Den eneste storkenæb, jeg kender, som breder sig uhæmmet, er Garanium tuberosum. Derimod er der mange storkenæb, som sår sig. Men det undgår man ved at klippe dem ned inden afblomstring. Så får man også et nyt hold blade. Ja, asters kan være stride i et staudebed, men så gælder det om at finde nogle af de arter, som ikke breder sig så meget. Jeg har plantet Aster umbellatum. Den er ret 'fredelig'.

  Lise- nej jeg laver ikke individuelle habitater. Jeg planter kun det, der kun gro i min gode lerholdige, neutrale jord. Det er også grunden til, at min have er surbundsfrit område.

  Vilmantas - ikke forstået!

  Ulla - du skal nok få de latinske navne, når jeg fortæller mere minutiøst. Dog må jeg sige, at bloggen her på en eller anden måde er 'Claus Dalby light'. Alle latinske navne findes i mine bøger.

  SvarSlet
 22. Hej Claus
  Det var en dejlig udsendelse igår... dog det med de hollandske haver, ikke lige mig, men man har jo godt af at blive provokeret lidt, ellers rykker man sig jo ikke.
  Og den der bålplads i haven, den var altså kun flot ved aftentide, idagslys så den helt forkert ud i landskabet. Meeen igen godt at se noget anderledes.
  I øvrigt tak for din store seriøsitet her på din blog og din altid positive og kontinuerlige besvarelse på alle vore mange spørgsmål.
  Pas nu godt på dig selv, vi vil alle tilgive dig at du også en gang imellem ikke lige får tid til at gå på nettet og svare. Så har vi jo dine bøger at "trøste" os med.
  Nå men det løser sig når havesæsonen går i gang, så får vi alle mere travlt derude og nok ikke så meget tid til nettet.
  Mange kærlige hilsner fra Susanne

  SvarSlet
 23. Kære Susanne - tak for omsorgsfulde ord. Mht til 'Drømmehaver' vil jeg lige nævne, at jeg ikke har indflydelse på andet end de små klip, jeg medvirker i. Resten står DR for, at jeg ser først de andre deltageres bidrag, når de ruller over skærmen.

  SvarSlet
 24. Kære Claus,
  Der er så sagt så meget ovenfor, så jeg vil blot nøjes med at sige, at der står en sand mester bag ovenstående bede.
  HVOR ER DET SMUKT!
  Mange hilsner

  SvarSlet
 25. Kære Claus
  Vi er ikke enige. Du har ret i, at storkenæb frøsår sig, og det er jo min egen skyld, hvis jeg ikke når at klippe dem ned. Men jeg har sat en del forskellige småplanter af storkenæb og de er blevet tre gange så store og det er rødderne, som har bredt sig. Det er smukke storkenæb, som jeg har købt ved Staudefeen, de har også krydset sig nu, er jeg ret sikker på, der er i hvert fald meget forskelligt løv og blomster imellem.
  Men tak for tippet omkring asters, det er jeg glad for.
  Venlig hilsen
  Lisbeth

  SvarSlet
 26. Kære Claus

  Kan ikke lade være med at opfordre dig igen til at der må være emne til mindst én bog mere... en for hver farve :):) ?

  Selvfølgelig findes der ikke én løsning. Hver have har sine betingelser der ikke bare lige kan kopieres, men du har stof der er så uendeligt inspirerende. Det er metoden og det at man kan plante så tæt og opnå den gennem året næsten uendelige frodighed.

  Jeg følger nysgerrigt med hver dag, må lige ind og se hvad min store inspirator nu har fundet på.

  Mange hilsner fra Susanne

  SvarSlet