Leg med løv

Her tager jeg tråden op fra i går, hvor jeg senest skrev om hostaer. Jeg vil nemlig vise nogle få eksempler på, hvor fint hostaer og andre bladplanter kan indpasses i et bed.

 

_20100521_161418 _20100524_104509 _20100521_184603


Jeg har af og til besøgt haver, hvor hostaerne stod side ved side, og det er ikke rigtigt min smag. Jeg holder af at skabe kompositioner. Billederne herover er alle tre fra min have, og de viser eksempler på, hvor frodigt et udtryk, man kan skabe med bladplanter. Til venstre er der fokus på den hvide løjtnantshjerte, men læg mærke til, hvor fint den passer sammen med den hvidrandede hosta i forgrunden. Midt i ses den skønne grønblomstrende biskophat,Tellima grandiflora, med smukt afrundede blade og diskrete grønne blomster. Det er en meget villig selvsåer. Faktisk er den så villig, at jeg efter blomstring klipper de fleste af blomsterstandene af. Ellers bliver den for talrig. Til højre ses et tredje eksempel på, hvor fint løvet spiller med. En broget iris med ’Spring Green’-tulipaner. Hver for sig motiver der viser, hvad bladplanter ’kan’.

 

 

claus_20100601_160317


Motivet ovenfor er fra en hollandsk have, som jeg tidligere har skrevet om. Læg mærke til, hvor fint den hvidrandede hosta bidrager til helheden.

 

claus_20100611_141139


Dette billede, også fra Holland, viser en blålig hosta, som i den grad spiller med og skaber frodighed.

15 kommentarer:

 1. Jeg er vild med hosta, især den gråblå...og så er den jo dejlig nem at have med at gøre, når man har meget skygge i haven. Jeg gir dig ret i at de passer utrolig godt sammen med hvide blomster, alle billeder er vildt smukke - sikken ro.
  Hyg dig.
  Kh Lone

  SvarSlet
 2. Kære Claus
  Smukke billeder. Jeg kan bare ikke få nok af hvide og lysegule bede. Nu må jeg altså have den stribede iris. Sidste år kunne jeg kun opdrive nogle små knallinger til 80 kr. stk. Nu ærgrer jeg mig over, at jeg ikke bare købte nogen stykker alligevel.

  Kærlig hilsen Janne fra Greve

  SvarSlet
 3. Den lille Biskop har er rigtig sød. Nu har jeg lige skrevet ned hvad den hedder :-)Men ikke flere plante køb for i år, jeg har opbrugt min kvote. (Tror det er nemmere at overholde hvis jeg siger det højt hi hi)
  Kærligst Gro

  SvarSlet
 4. Den 'lille biskophat' er nu ikke så lills endda. Selve planten kan blive op til 50 cm og oven over kommer så blomsterstandene.

  SvarSlet
 5. Kan kun beundre din evne til at sætte planter sammen :-)

  SvarSlet
 6. Har några stora hosta som är så fina! Det är en sån praktiskt, enkel och vacker växt! Kram till dig på alla hjärtans dag!

  SvarSlet
 7. Kære Claus.

  Jeg kan ikke lade være at nævne, hvad der egentlig lige gik op for mig... Du har haft/har stor indflydelse på, hvordan jeg sammensætter sammenplantninger.

  Nu ved jeg godt - ikke mindst fra "Min krukkehave" - at du selv sværger til krukker med kun én slags plante i. Og det er der jo rigtig god fornuft i, da den så kan stilles væk, når/hvis den takker af og derefter erstatttes af en anden og frisk krukke.

  Og sammenplantninger til værtindegaver o.lign. har du mig bekendt slet ikke beskæftiget dig med. Men se - det gør jeg i ny og næ... Så sent som idag har jeg lavet to. Særligt den ene fik mig til at tænke på dig og "Den levende have". Der er små løgvækster (Crokus og Muscari) med oprette blade, der er en miniudgave af Campanula med små, livlige blade og der er Saint Pauli med de store, runde nærmest horisontale blade. Blomsterne er jo så både spir, buede, klokker og flader. Og for denne gangs skyld i blålilla farveharmoni. Det eneste, der egentlig "mangler" er varieret løv... Det er iø arrangeret i en mat koksgrå skål.

  Jow jeg tror bestemt, du har haft indflydelse på min underbevidsthed ;-) Gad iø godt sidde på det næstsidste foto!

  Hjeteligst

  SvarSlet
 8. Ved ikke hvad jeg skal sige. Det er ganske enkelt så smukt. særlig de to nederste billeder slår benene væk under mig..

  Ha' en dejlig aften..

  Kh - K

  SvarSlet
 9. Kære Zeb - det lyder rigtig smukt.

  SvarSlet
 10. Kære Claus

  Hvor er det nogle smukke bileder. Og jeg Ælsker løjtnantshjerter. Det er sjældent at se den hvide - jeg er til begge farver, og også hosta. Fint at se i forening, det harmonerer godt.

  Vh. Lisbeth K.

  SvarSlet
 11. Kære Claus,
  Det er SÅ ELEGANT, når det gøres med omtanke.
  Blæsende hilsen til det lyse nordlige Danmark

  SvarSlet
 12. Kjære Claus. For noen nydelige bilder! Har lenge lurt på navnet til den broget iris? Vet du det Claus? Den MÅ skaffes til hagen!:)

  SvarSlet
 13. Kære Ellen - navnet er Iris pseudacorus 'Variegata'

  SvarSlet
 14. Tusen takk for svar Claus. Den er notert:)

  SvarSlet
 15. Dear Claus,
  just found your blog and love it! You know, I also have a white garden, but very tiny, in the Center of Berlin! It´s so nice to see your flowers, some exactly the same like in my garden.
  Best wishes!
  Gesine

  SvarSlet