’Mine mange haver’

Det er titlen på en bog, som jeg et stykke tid har haft i tankerne at skrive. Men det bliver først i 2014, den kan komme på gaden, for indtil da er jeg booked op. Jeg er i den heldige situation, at ideerne rent havebogsmæssigt står i kø oppe i mit hoved.

 

claus20090819_173904


’Mine mange haver’ skal handle om alle mine små haver i haven. Alt efter, hvordan man gør dem op, har jeg vel tolv-femten store og små haverum/bede. Det er bliver en bog og farver og former. De billeder, jeg viser her, er fra mit Flammebed, som jeg endnu ikke har vist så meget af på bloggen, og det skyldes at bedet – der er havens længste og største – sidste år blev anlagt med nye stier.

 

claus080811_161340_ claus080803_170942_


Det er først og fremmest i sensommeren, at bedet er på sit højeste, og når jeg viser det nu, er det som et modspil til alt det hvide, som har været vist det sidste stykke tid.

 

claus080803_170934_ claus080803_171107_


Jeg vil nødigt sættes i bås, og det er da også sådan, at jeg arbejder med mange farver. Flammebedet er et af mine yndlingsbede, og jeg kan også mærke, at mine gæster bliver ret tiltrukket af det, fordi de skrappe farver i en årrække har været negligeret til fordel for de mere afdæmpede pasteller.

 

claus080803_171148_

27 kommentarer:

 1. Boken kommer att bli härlig! Trädgårdsrum som alla är i olika färger låter bara härligt.

  Vi har -25 grader och sol (+ ca 50 cm snö) här i Tampere så dina underbart färgsprakande bilder glädjer verkligen!

  Ha en skön dag!

  Sari från Puumuli

  SvarSlet
 2. Skønt at lade øjet dvæle ved dette farvemættede festfyrværkeri. Det er jo en ren sanseeksplosion for øjet og vintersjælen, på en dag hvor sneen igen daler ned fra himlen. Men når man læser Saris indlæg, skulle man være et skarn, hvis man beklagede sig over vejret.

  Det lyder som en fantastisk god ide med en bog om alle haverne i din have, Claus:o) Vi kan jo aldrig få nok!!!

  Håber du hygger dig i din produktive og kreative skrivehule i en god varme, Claus.

  Mange flammende varme hilsner

  SvarSlet
 3. Tusind tak for en fantastisk blog !

  Skønne farver ! Hvad hedder purpursolhatten (den for sig selv) og solbruden ?

  SvarSlet
 4. PS: Tænk om man kunne starte flammebeds-sæsonen ud med nogle abrikosfarvede og mørke helleborus a la dem fra Oregon, du linkede til:o):o) Det kunne jeg godt drømme en havedrøm eller to om, i mit discount- flammebed:o)

  Hjembragte forøvrigt også en anden skøn sag fra Gartneriet "Spiren". En Sarcococca. En stedsegrøn lille busk, med nogle ret uanseelige små hvide blomster. Men den duft blomsterne udsender, forvandler den lidt grå hverdagsmus til en forførisk og sensuel GUDINDE:o) Jeg elsker dens duft, som er en helt berusende cocktail af jasmin og liljekonval. Jeg har både "noget" med parfumer og med stærkt duftende planter. Jeg sniffer dem begærligt i mig. Men det er også noget af et duftapperat jeg er udstyret med sådan ca. midt i ansigtet!!!!!! Særligt vinterblomstrende og vinterduftende planter er kærkomne. En enkelt gren i en vase er totalt berusende.

  Er der nogen af jer, der kender noget til denne plante og dens hårdførhed? Den skal jo forkæles efter alle kunstens regler. Glæder mig til at finde en udsøgt plads til den, når Frøken Tø forhåbentlig snart indfinder sig. Er der noget mere frustrerende for en havetosse, end ikke at kunne grave i jorden? Jeg skal altså bare sådan grave nu......

  Dit flammebed er fuldstændig forrygende, Claus:o) Du er en plantsman af højeste kaliber:o) Du har i sandhed mange spidskompetancer:o)

  De kærligste hilsner og tanker fra een med grave-abstinenser

  SvarSlet
 5. Kjære Claus!
  Høres ut som en fin ide!!! Du er jo en kreativ mann, så jeg skjønner at det bobler i ditt hode og at det må ut til glede for deg og alle oss andre.
  Her snør det tett idag, etter dager med sterk kulde.
  Det har vært minus 20 på det kaldeste nå i løpet av helgen.
  Det er da en kjenner det biter i nesa når en skynder seg til jobb, en tidlig morgen med brodder under støvlene pga. glatta!!!!
  Har fri idag etter jobbehelg. Aller helst ville jeg nå bare sitte å kose meg med dine bøker og drømme meg bort. Men nei, hunden må ha sin daglige tur, så da blir det å ta på seg dynekåpe, lue på hode, votter på hendene, stillongs under olabuksa og brodder under støvlene..... UT PÅ TUR, ALDRI SUR... Eller... DET FINNES IKKE DÅRLIG VÆR, BARE DÅRLIGE KLÆR....Dette er det vi kaller vinter i Norge... Men rett skal være rett... Det er litt godt også, selv om våren virker svært lang unna akkurat nå...... Lover jeg skal hygge meg med Claus Dalby bøker etter turen.... Gleder meg, tror jeg også vil tenne på i peisen...
  Ønsker deg av hjerte en fin skrivedag!!!!

  Klem fra Grete  Klem fra Grete.

  SvarSlet
 6. Det er et skønt bed du har der Claus! Og jeg er ikke til det gule (jo måneskinsgule)... Det ville være ekstra flot, hvis aftensolen bag dit hegn kunne skinne med sine rødgule, varme tone ind i dit bed ved solnedgang...

  Mange hilsner Sarah

  SvarSlet
 7. Kære anonyme (hvor ville det være rart med et navn) - purpursolhatten er 'Orange Meadowbrite'. Solhatten er en frøplante af 'Moerheim Beauty'.

  SvarSlet
 8. Kære Claus,
  Pragtfulde sensommerfarver, lige dér hvor de passer bedst rent årstidsmæssigt.
  Tror du ikke, at folk er gået uden om de lidt mere varme og til tider krasse farver, fordi disse farver ikke rigtigt 'gør' sig som enkelstående elementer.
  Men de indgår jo en vidunderfuld og prægtig symbiose - når de er mange nok og står i flok (for nu at omskrive Benny Andersen lidt).
  Jeg vil frygtelig gerne finde rådyrsikre planter til at putte indimellem de mørke berberis, for der er faktisk plads til et halvskygget flammebed, hvis og såfremt jeg orker det store arbejde senere på året.

  Er du ved at storme helt væk deroppe på toppen af Danmark?
  Har du fået besøgt fiskerestauranten med de eftertragtede fiskedeller?
  Eller sidder du 'mutters' på dit lønkammer og sorterer nye bogideer - til stor fremtidig glæde for alle os andre?
  Stormende hilsner

  SvarSlet
 9. Kære Tante Grøn - glemte at - såfremt du ikke allerede har fundet dette link - informere om, at der er lidt videomateriale om Sarcococca her:
  http://www.ehow.com/video_4753710_grow-sweet-box-sarcococca-hookerana.html
  Kærlig hilsen

  SvarSlet
 10. Du har så otroligt vackert färgstämmda rabatter.
  Mariana

  SvarSlet
 11. Kære Sarah - bedet vender mod vest, så det bades af modlys om aftenen. Det er meget smukt op mod hegnet, der nu er malet sort.

  Kære Karen - jeg holder mig mest indendøre og skriver og skriver.

  SvarSlet
 12. Kære skønne TANTE GRØN.

  Jeg er 200% enig med dig angående Saccococa. jeg har haft den i haven, men den gik desværre til i kulden sidste år. Jeg tror at, hvis du skal have glæde af den i årene fremover, så skal du dække den til vinteren igennem. Derfor er det min mening, at den er skøn, vidunderlig, dejlig og noget sart ;-)

  Knus til dig

  Madam Bæk

  SvarSlet
 13. Tak for sortsnavnene. Første gang jeg forsøger mig med at kommentere på din fantastiske blog - men nok ikke sidste! Skal lige lære det !!

  Kærligst
  "Anonyme Helle N."

  SvarSlet
 14. Kære Karen,

  tusind tak for dit research-arbejde. Hvor var det sødt af dig, at tage dig tid til det, for min skyld:o) Har lige nydt videoen og er blevet lidt klogere på "Sweetbox". Sender et fingerkys i din retning:o) Mod øst, ikke?:o)

  De kærligste hilsner fra mig til dig

  SvarSlet
 15. Kære Claus!
  Kan man mon glæde sig til nogle flere (solitær)billeder fra din flammehave? I denne tid tilbringer jeg megen tid med armchairgardening -især planlægger jeg et 'sort' potte- og kararrangement langs bagvægen af min terrasse; men jeg kan allerede nu se, at jeg har for mange forskellige frø og planter. Og jeg kan også se for mit indre øje, at der må lidt kontraster til. Jeg har tænkt på en næsten ubrudt forkant af alchemilla mollis; men det ville nok være en god idé med et par planter i orange også, så jeg venter spændt på mere inspiration.
  Fortsat god arbejdslyst
  og varme vinterhilsner
  fra Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 16. Hej Claus

  Nu har jeg længe fulgt din blog, er blevet inspireret,klogere og gladere...Så jeg tænkte det var på tide, at jeg aktivt gjorde noget for at blive endnu klogere, nemlig ved at stille dig mit spørgsmål direkte.
  Måske lander jeg midt i noget meget fyfy. Lidt a la man ikke spørger en dame om hendes alder, eller når folk udspørger mig om mine kantarel-steder ved ødegården. Det er jo HELT forbudt, men nu spørger jeg altså alligevel....

  Var det en mulighed for dig, at lave blogindlæg (eller evt en hel bog!) om sammensætningen i dine bede (eller i et par stykker af dem, bøger over 1000 sider, er nok svære at sælge).
  Jeg tænker med tegninger over hvilke planter hvor i bedet, hvor mange ca osv. Man kunne evt lave dem måneds inddelte, nu hvor jeg ved hvor tæt du planter.
  Ja jeg ved godt jeg måske har jokket i spinaten, men det er jo kun fordi dine bede og sammensætninger er af en anden verden, og kunne man få lidt af tryllestøvet hjem til sig selv, så ville det være fantastisk.

  Med venlig Hilsen Sara Jensen

  SvarSlet
 17. Kære Claus Dalby
  Jeg tænker, at dét som gør dit flammebed så smukt - og ikke bare 'flammende påtrængende' - er, at der indgår nuancer af abrikos og mørk rødviolet. Ville sidstnævnte mon ikke blive kaldt 'mauve' i England? Og hvorfor har vi ikke opfundet et dækkende ord for denne skønne nuance?
  I 2009 var jeg på Chelsea Flover Show. Sikke en oplevelse, selvom netop dét år var mindre end både de foregående og det efterfølgende. Nå, til sagen: Jeg bemærkede adskillige steder, at skønne bede med violette og blå blomster fik et ekstra pift med ORANGE ledsagere. Opsigtsvækkende - men jo mere jeg kigger på mine fotos derfra, desto bedre synes jeg om det! Jo, - synet på farver ændrer sig (og heldigvis for det, ik').

  Ha' en dejlig dag
  Marie-Louise Veber Paustian

  PS: Hvordan gør man sig fortjent til at ligge med sin forretning som et link på din blog? Jeg kunne da lige se www.mphavedesign.dk ligge nede ved www.pavillondanmark.dk (Og slet nu endelig dette, inden det evt. kommer på din blog! Jeg følger din blog af ren lyst... - men jeg synes nu også, jeg har et skønt udvalg til havefolket (og det er jo netop derfor, dine bøger bliver nødt til at være med i sortimentet ;))

  SvarSlet
 18. Kære Sara - forstår da godt, at du spørger. Men ligefrem at lave bedplaner her på bloggen bliver simpelthen for tidskrævende og også svært, fodi jeg jo planter på 'slump'. Jeg vil meget gerne inspirere og give forslag til planter, så man salv kan prøve sig frem. Der er jo ikke meget sjov ved blot at kopiere.

  SvarSlet
 19. Kære Marie-Louise - tak for pæne ord om mit bed. Skal jeg være helt ærlig, var jeg ret meget i tvivl om, hvorvidt jeg skulle lægge det store foto på bloggen, fordi jeg faktisk synes, at det ser lidt smårodet ud. Det var derfor, vi gik ind og renoverede bedet. Håber og tror på, at det bliver meget bedre i år.

  Som du måske kan regne ud, er der rigtig mange, der gerne vil have reklamer på bloggen. Fra begyndelsen vidste jeg ikke, at bloggen her ville blive så velbesøgt, og jeg vidste ærlig talt heller ikke, om jeg kunne fylde den ud. Derfor traf jeg aftaler med en række gamle venner og samarbejspartnere. Men for, at bloggen ikke skal blive endnu mere overfyldt, har jeg nu valgt at lukke af. Håber, at du forstår. Men du er jo nævnt i min blogroll, og så fik du jo lige behændigt nævnt din firmaadresse. Fint nok. Alle kneb gælder.

  SvarSlet
 20. Wauw!!! Fantastisk bed!
  Jeg har netop købt min første have - i forbindelse med et kolonihavehus. Og dine artikler, billeder og bøger er en kæmpe-inspiration.

  SvarSlet
 21. Pyha det var godt nok svært at scrolle herned, så jeg ikke fik set hemmeligheder - for det vil jeg altså ikke hihi. Men jeg fik ikke kommenteret her tidligere idag - og det går altså ikke!

  Det må have været i 2008 - ihvertfald var det i august og jeg gætter på, at billederne er fra samme år. Året før, må det være, faldt jeg pladask for "Den levende have" - og i særdeleshed for afsnitttet om Flammebedet! Og var det smukt i bogen, så var det intet mindre end fantastisk i virkeligheden.

  Jeg genkender adskillige af de planter, vi så og faldt i svime over dengang på billederne her.

  De magiske lilla toner og romantiske rosa toner har i mange år fordrejet hovederne på adskillige havefolk og vil såmænd også gøre det i årene, der kommer, for det er toner, som mange kan eller gerne vil identificere sig med. Og det er bestemt også smukt!

  De svale hvide og grøngule har efterhånden også fundet vej ind i hjørner og hjerter. Rent og saftigt.

  Men de flammende farver kan virke næsten vulgære på en hel del, efter hvad jeg har observeret. De er på en eller anden måde for overvældende - og mange aner simpelthen ikke, hvorfor de ikke synes om dem - sådan er det bare. Men kæreste venner; Hvem finder ikke en solop- eller nedgang fantastisk smuk - og så kombineret med elegant sortrødlilla... Det er flot, fyrigt, livsbekræftende, berusende. Ja min begejstring kender næsten ingen grænser.

  Men jeg kan godt afsløre, at Flammebedet også hos mig er et årelangt projekt - noget, der skal arbejdes med (og i efteråret skal mit iø flyttes). Men faktisk er der også rigtig meget at lege med og afprøve til den slags bede. Igennem flere år efterhånden har jeg snakket flammeplanter med mine havevenner - nok først og fremmest rødbladede buske, underbeplantning og så, som faktisk kan integreres i den øvrige havekulør med stor virkning. Meeeen sådan noget som Blomsterkarse og Purpursolhat i flammende toner har bestemt været populært. Og hvem elsker ikke en fløjlsrød rose?! Og så glæder det mig meget at se billederne af Amaranthus! "Hot Bisquits" blev indført hos mig sommeren efter sammen med en mørk, ligeledes opret - villige planter og nemme. Jeg havde engang en orangegul Dahlia, som jeg mindes ved det første billed. Den savner jeg. Fik den forærende, uden navn. Men jeg mistede den til råd om vinteren efter et par sæsoner. Den var som solen selv at se på... Forresten har jeg i mit Flammebed en Sommerfuglebusk, 'Sungold' som jeg fik som lille stiklingeplante af en rigtig god planteveninde. Den er lidt senere til at starte blomstring, end de andre slags, jeg har. Men den holder til gengæld ved meget meget længe!

  Dit bed hin augustaften i den dalende sol var forrygende, kære Claus! Glæder mig til at se mere til det i år.

  Hjerteligst

  SvarSlet
 22. Kære Zeb - hvor er det altså altid dejligt at læse dine kommentarer. Tak, tak ...

  SvarSlet
 23. Kære Claus,

  nu må du altså lige have en tantelig irretsættelse: Det store flammebedsbillede ser bestemt ikke "smårodet" ud:o) Det ser FANTASTISK ud. Vildt, frodigt, grøftekantsagtigt og enormt smukt. Som substral til sjælen:o)

  Kære skønne Madam Bæk,

  tusind tak for din hjælp og dit planteråd. Det var rigtig sødt af dig. Jeg sender endnu et fingerkys østpå. Håber ikke det når at fryse til is, inden du modtager det:o) Du får et knus retur:o)

  Vil lige snuppe mig den frihed, også at sende et fingerkys og et kæmpeknus til Holstebros smukkeste rose, INGA, nu jeg er igang:o) Savner din dejlige, underfundige humor her på bloggen, kære Inga:o)

  SvarSlet
 24. Selv årsag kære.

  Hjerteligst

  SvarSlet
 25. Kjæreste Tante Grøn.

  Endnu engang er vi fuldkommen enige!

  Sender dig lidt solskin fra solskinsøen..

  Hjerteligst

  SvarSlet
 26. Kære Tante Grøn - selv årsag og derfor ikke - eller hva' det nu hedder!
  Håber, info.-video kunne bruges.
  Og jo tak - fingerkys og deslige bedes venligst sendt sydøstover fra din vinkel!
  Og så giver jeg dig FULDSTÆNDIG ret i dine betragtninger vedr. Claus' flammebed.
  Det ser OVERHOVEDET ikke rodet - men netop FANTASTISK - ud.
  Ja - hvor er Inga henne i verden?
  Kærlig hilsen
  Hvordan bliver det så ikke at se det nye flammebed monstro???

  SvarSlet
 27. Hej Claus

  Hvilken forløsning, lige hvad jeg ønsker mig, bogen vil blive bestilt så snart det kan lade sig gøre :)

  Dejligt at du også her vil dele din viden med os.

  Stor tak til min "yndlingshavemand" og store inspirator.

  Må hver eneste have i Danmark blive til en oplevelse.

  Mange hilsner fra Susanne

  SvarSlet