Nu skal vi snart i gang med at så

Som jeg har skrevet en del gange før, har jeg sat mig for  - ved jeres hjælp - at forskønne Danmark med klokkeranke, Cobaea scandens. Jeg fatter ganske enkelt ikke, at så mange har problemer med at få denne skønne plante i blomst. Men nu laver jeg et lille minikursus.

 

Cup and Saucer Vine

 

Jeg ved, at rigtig mange af jer har bestilt frø her, og jeg har lige tjekket: I får dem inden ugens udgang. Derfor starter jeg op i næste uge, og jeg vil så vise jer, præcis hvordan jeg gør. Jeg får hvert år i hundredvis af disse luksuriøse klokker.

 

images cobaea scandens Pancrace_Bessa01

 

 

Jeg glæder mig til sæsonen igennem at høre om jeres erfaringer. Er I klar?

31 kommentarer:

 1. Yeps... Har bestilt og betalt og venter spændt..
  Jeg prøvede sidste år med klokkeranken og den voksede sig meget stor og flot dog fik jeg ingen blomster.

  Jeg var lige ude i kolonihaven i går, og blev helt edderspændt da jeg så at diverse løg er begyndt at titte op af jorden... Jubii

  Sol og varme kom så jeg vil i haven..
  God mandag derude kh Louise

  SvarSlet
 2. Mine Cobaea Scandens frø stammer fra Suffolk Herbs. De ligger allerede klar og jeg glæder mig!

  SvarSlet
 3. hm... ville gerne være klar, men men er "kun" indehaver af et drivtelt, der ikke er opvarmet, en sydvendt vindueskarm hvor der er almindelig stuetemperatur, et østvendt vindue i et køligt værelse, det er hvad jeg lige kan komme på af "udstyr".
  Hvilket "udstyr"/rum/temperatur/lys kræver det for at være med ?
  Venligst Susanne

  SvarSlet
 4. Hej - melder mig klar og parat til at så, lige så snart frøene er i hus.
  Glæder mig til at prøve Klokkeranke for første gang.
  Må jeg gøre opmærksom på, at Geografisk Have i Kolding har åbent i weekenderne fra midt i marts og frem til påske, så vi kan få Camellierne at se med deres helt overvældende blomstring.

  SvarSlet
 5. Kære Susanne - ja, det bedste ville være en sydvendt vindueskarm i et koldt rum. Men det går nok med den østvendte. Især fordi rummet er koldt.

  SvarSlet
 6. Tjek, vi er klar her på 1.th :-)
  Mange hilsner Gro

  SvarSlet
 7. Ja vi er klar til vise ord!
  Hvor længe blomstrer sådan en klokkeranke?

  SvarSlet
 8. Kære Ingrid - helt til frostens komme.

  SvarSlet
 9. Kære Claus

  Både frø og jeg er klar. Forvirringen har imidlertid allerede også indfundet sig :-) Jeg er ren frø-novice. Har ikke haft det store held tidligere. Det regner jeg med, at du kan lave om på.

  På min frøpose (fra Suffolk Herbs) står der, at man skal så i potter med god kompost og i drivhus med 21 grader. Troede man skulle bruge så- og priklejord og i et koldt rum!? Dernæst melder spørgsmålet sig lynhurtigt: HVOR koldt er koldt mon?

  Haha. Det lyder så simpelt. Put frøene i lidt jord og vand regelmæssigt. Suk. Erfaringen siger mig, at det ikke er helt så nemt, selvom det vel ikke er raketteknologi. Jeg gad også godt vide, hvor mange planter du har banket ned i den krukke, som er på det billede linket ovenfor fører mig til. Hvor stor en krukke skal jeg afsætte til de haveklar planter? Jeg kunne blive ved med at finde spørgsmål vedr. denne lille sag. Men ......

  Jeg går stærkt ud fra, at jeg får svar på disse spørgsmål samt sikkert mange flere mysterier i næste uge, når fortsættelsen følger.

  SvarSlet
 10. Kære Nette - Rolig nu! Mht så- og priklemuld må jeg være ærlig og sige, at det er jeg holdt op med at bruge for flere år siden. Almindeligt pottemuld er fint.

  Hvis du har et rimeligt lyst rum, hvor der er omkring 15 grader, er det optimalt. Ellers skal vi nok klare det. Jeg forklarer det hele minutiøst fra i næste uge.

  SvarSlet
 11. Tak Claus for responsen.
  Okay så "tør" jeg godt prøve. Så har jeg bestilt frø også... og vil prøve at følge med. det skal blive godt med en "dag-til-dag" vejledning, det er ofte gået grueligt galt og sikkert fordi det bare er en eller anden "banal" ting man lige glemmer... og så en travl hverdag med børn, arbejde, familie, øvrige aktiveter.
  SÅ DENNE GANG skal blive lykkens gang... det bliver i hvert fald spændende at prøve denne her måde.

  SvarSlet
 12. Jamen, så må jeg da også lige melde mig under fanen. Jeg har lige købt frø i Bilka til den blå klokkeranke. Så vil det jo vise sig om de vil spire :-))

  SvarSlet
 13. Jeps, jeg er klar og venter bare på at frøene ankommer. Det er første gang jeg skal prøve klokkerankerne og jeg vil gøre alt for at de bliver lige så flotte som dine. Har derfor d.d. bestilt 2 store stativer magen til dine, de er nemlig bare så flotte og håber da også at de vil blive fyldt med masser af blomster. Glæder mig vildt :-)
  Hilsen Anne B.

  SvarSlet
 14. Herlig, Claus! Jeg er klar:) Cathrine

  SvarSlet
 15. Kære Nette - glemte at skrive, at jeg i mine store bødkerkar har tre planter. De kommer til at fylde ret meget, og jeg har oplevet at en ranke på en sæson er løbet op mod seks meter i luften. Planterne kan også plantes ud i jorden og 'sendes' op i en slyngrose, en rosenbue eller lignende.

  NB. Jeg tror slet ikke på, at du er en havenovise. Når jeg ser på hovedbilledet på din blog, virker du altså ret prof. Sikke en blomstrende frodighed i smukt aftsemte farver.

  SvarSlet
 16. åh nej, nu er jeg næsten fortvivlet. Jeg har sydvestvendte vinduer i stuetemperatur! De eneste kølige rum er med nordvendt vidue..Er det så helt kropumuligt at lykkes, Claus? Sår du i så bakker?
  KLh Helle

  SvarSlet
 17. Står klar ved postkassen og venter længselsfuldt... ;o)

  SvarSlet
 18. Hej Claus
  Tak for dette gode tilbud, er dog ked af at jeg først har set det idag - men har skyndt mig at bestille og håber det går an - jeg vil glæde mig til disse skønne blomster og ikke mindst til klokkerne.

  SvarSlet
 19. Jeg har altså heller ingen kølige steder, men en udestue med masser af lys og 22 grader, kan man så godt opgive ?

  SvarSlet
 20. Kære Annie - vi finder ud af noget. Det lover jeg.

  SvarSlet
 21. Jeg var så heldig at min klokkeranke satte en frugt. Så jeg har frø fra egen avl.
  glæder mig til at høre mere da jeg ikke selv har haft held til at spire klokkeranke frem.
  mvh
  Thomas Rasmussen
  ps kan ikke få den til at tage mit navn og email

  SvarSlet
 22. Er også klar på 4.tv ;) Har samme problem som Annie - har dog et megakoldt køkken! 12 grader om natten :0

  SvarSlet
 23. Hej Mester:o)


  Jeg er også klar! Jeg har fået et forklæde ligesom Mester har( i lidt kortere udgave!) Som lærling skal man jo se ordentlig ud!! Så nu KAN det da ikke gå galt med de klokker, vel??:o)

  Lærevillige hilsner

  SvarSlet
 24. Er bare så klar, kan næsten ikke vente.
  Fik i weekenden instaleret vindueskarme i mit nye drivhus (opvarmet så det holdes frost frit) , så nu skal der bare sås og prikles.....

  Hilsen en af dine mange elever.

  SvarSlet
 25. Hej Claus

  Næsten klar - nu er frøene i hvert fald bestilt.

  Afventer næste instruks :)

  Vi glæder os - min mand og jeg - det er første gang, vi skal prøve at dyrke klokkeranker.

  Mange elev-hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 26. Klar, parat og i åndeløs forventning. Her kører vi dog med selvhentede italienske frø. Hmm. Nu må vi se. De plejer at lave fine og særdeles spirevillige frø, der hvor jeg henter dem - men det er jo italierne, skal behandles som så.....

  Caio
  Anne Mette K

  SvarSlet
 27. Hej Claus,
  Jeg melder mig også til et klokkeranke-lynkursus. Jeg har som flere af de andre bloggere ikke et sted med meget lys og 15 grader, men jeg er sikker på at det nok skal gå. Jeg har frø fra Thomson and Morgan og har både den hvide og den lilla. Jeg er meget spændt på at se resultatet de næste mange måneder og hen over sommeren. Det bliver virkelig spændende da det er min debut med klokkeranken.
  Michael, Horsens

  SvarSlet
 28. Er så klar !! Håber denne gang på blomster i de lange flotte grønne ranker jeg plejer at få ud af det :-)
  Hilsen Jonna fra Thy.

  SvarSlet
 29. Cobaea Scandens pleier å være enkel å få til fra frø. Utfordringen er å holde den litt tilbake fram til den kan plantes ut. Den klatrer nemlig i alt som er av gardiner og tapet. Tilogmed på vindusrutene fester den sine litt klebrige klatretråder. Heldigvis går det fint å klippe dem tilbake, hvis de blir for lange før varmen er her. Min erfaring er at den hvite blomstrer vesentlig tidligere enn den blå/lilla. Jeg har flere ganger hatt begge fargene. Den hvite blomstrer alltid godt, mens den blå ikke alltid rekker å komme med så mange blomstene før frosten tar den.

  SvarSlet