Styr tålmodigheden

Ja, så er det altså om nogle få dage, vi påbegynder årets såning af klokkeranke. Jeg ved godt, at mange af jer er ved at sprænges af utålmodighed og er parat til at så det hele inde i vindueskarmen nu. Ja, flere er vist allerede begyndt.

 

_20100517_090705 

Men det er altså meget tidligt at begynde her i februar, for der er ikke ret meget lys til rådighed. Derfor bliver planterne lnemt ange og ranglede. Hånden på hjertet: Hvor mange af jer, der har prøvet at så sidst i februar i vindueskarmen uden kunstigt tilskudslys har haft held med det? Ikke mange tror jeg.

 

_20100517_090656

 

Hvad angår langs de fleste planter kan man ligeså godt vente til sidste halvdel af marts med et meget bedre resultat.

 

Når vi alligevel begynder med klokkeranke nu, er det fordi, den skal have forholdsvis lang tid til at udvikle sig.

 

Den næste tid vil jeg fortælle meget mere om såning og berette om, hvordan man får held med det. Det er nemlig noget af en videnskab.


For en god ordens skyld vil jeg lige nævne, at billederne ovenfor er fra midten af maj sidste år.

11 kommentarer:

 1. Jeg syntes ellers jeg har været meget tålmodig dette år. :O)
  Jeg går normalt igang midt i januar, men sidste år havde jeg et hyr med lange og ranglede planter. Jeg vil ikke sige at de mislykkes, men de ranglede blade 'faldt hurtigt til jorden' da de kom ud i drivhuset, eller i haven. Herefter satte planterne nye og stærkere blade - så alt i alt gik det godt.

  I år har jeg trukket den 1 måned. Og er først lige gået igang. Jeg er opmærksom på at skrue ned for varmen når planterne har vist sig, og sår frø af det jeg ved er 10-21 dage om at spirer.(jeg ved jeg burde vente - men det kan jeg altså ikke!!)

  SvarSlet
 2. deilige bilder med masse spirer:) Jeg har ikke begynt enda... men det klør ordentlig i fingrene... tenkte å vente til jeg kan bruke drivhuset også... for jeg får enorme plassproblemer med de mengdene som er på vei i posten... for der klarte jeg ikke å styre meg...sukk:) ser frem til mange tips om såing:)

  SvarSlet
 3. Jeg har været ved at få forårskuller og lyst til at så. Mente egentlig at kunne huske, jeg havde sået tomater (noget af det første jeg plejer at så) i februar sidste år, men fandt frem til, at de først var sået 16. marts.

  Tror det er alle de ellers så skønne blogindlæg, fra såglade mennesker, jeg har læst, der var ved at gøre det af med min hukommelse.

  Jeg tror lige, jeg venter lidt endnu :-)

  SvarSlet
 4. Hvor kan jeg bare se mig selv for nogle år siden... jeg elsker latyrus og såede allerede i feb. Selvom jeg nibbede dem så blev de så lange og ranglede og meget lyse grønne, og det var også småt med blomstringen.. så idag venter jeg til efter min fødselsdag (20.Marts) og får de lækreste grønne latyrus med masser af blomster..
  I den forbindelse så vil jeg lige kommentere dine espalier fra sidste tv udsendelse... de er bare lækre høje, og jeg tænker at du garanteret har fået dem lavet sådan??? også de 4 du havde til dine latyrus, det ser jo fantastiskt ud.. hilsen Pernille

  SvarSlet
 5. Det var skönt att höra att bilderna var från förra året...jag blev lite avundsjuk och undrade om det var så stor skillnad mellan att bo i Danmark :)
  Ken

  SvarSlet
 6. Styr tålmodigheden - det kan du sagtens sige, men vi bliver jo så vildt inspireret af din blog, at vi vil have det hele på den halve tid og er simpelthen bange for at komme for sent igang så vi ikke når det ;-)
  Men jo forrige år fik jeg sået lathyrus alt for tidligt og sidste år var det lige før det var for sent, men det blev de kun meget mere robuste af.
  Om det var en komposition af at de blev sået sidst i april og jeg samtidig havde fået mit væksthus færdigt, så de små pus kunne stå inde i det dejlige lune og gode dagslys, det vælger jeg at tro.

  Helt ærligt så er nok bare fordi, at vi SÅDAN savner noget forår NU og alt småt grønt, indikerer jo starten på den skønne havesæson.

  Hilsen Anne B.

  NB. denne artikel vises to gange på blokken?

  SvarSlet
 7. En praktisk oplysning - jeg var kommet til at publicere dette indslag to gange, og da jeg slettede det første, røg der to kommentarer med i købet. Det var ikke tilsigtet.

  SvarSlet
 8. Kære Claus

  Vidste at det var mit indlæg der smuttede i det skarpe sving... Sikkert fordi jeg nævnte, at du godt kunne lægge krabasken på loftet. Vi har tørret sveden af panden...angstens sved :-)
  - nu, når du er over de 100 indlæg og kommentarer i forgående blog.

  Mange hilsner
  Christel

  SvarSlet
 9. Fra Bente i Midtjylland:
  Jeg må jo indrømme, at jeg såede klokkeranker forleden dag og har fakttisk sået flere ting allerede, især stauder. Men hvis man sår så tidligt og det synes som om det bliver lidt ranglet, så læg vermiculite eller kattegrus forsigtigt ned mellem de små planter, så holder de balancen.
  Mht. lathyrus er det nok for tidligt, hvis man ikke har drivhus, men i år vil jeg prøve at lave stiklinger af de topskud, jeg tager af, - det har jeg hørt, at man kan. Husk at bruge alm. plantejord til lathyrus, de kræver næring fra starten. Held og lykke med såningen, det er så livsbekræftende!
  God søndag fra Bente i Midtjylland.

  SvarSlet
 10. Tålmodighet er en dyd, sies det. Og det er nok sant. Jeg begynner allerede i januar med å så Blodbeger (Rhodochiton), for den trenger lang tid på å vokse seg stor. Og så fortsetter det i februar med å så stemor, og da er fristelsen stor til å bare fortsette å så flere =)
  Ipomoea har jeg sådd for første gang i år, men så hurtig som de vokser, innser jeg nå at jeg burde ha ventet til midten/slutten av mars. Heldigvis har jeg nå fått meg drivhus, så det går nok godt likevel! Klokkeranke har jeg aldri prøvd, men den ser flott ut! Lykke til!

  SvarSlet
 11. Kan se at jeg er for tidligt på den... prøv at se her... http://www.voreskolonihaver.dk/photo/toervebriketter-goer-livet/next?context=user Men jeg satser jo alligevel, skal lige have købt lidt vermilte, og skruet ned for varmen... tak for de gode råd! Og jo jeg har et fint lille drivhus og en mistbænk, så mon ikke det går?

  Ellers var ventetiden på at se dem spirer allerede nu, det værd.

  Kh. Line

  SvarSlet