Tidens hotteste blomst

Jeg kan ikke komme i tanke om en planteslægt, der netop nu er mere populær end Helleborus -  juleroser og påskeklokker, og i disse dage valfarter folk da også til Marianne hos Gartneriet Spiren i Skælskør for at opleve blomstrende påskeklokker i tusindvis.

 

doubles-2011[1]


Det er en plante, som jeg er blevet totalt forliebt i, og derfor følger jeg til stadighed med i, hvad der sker ude i den store verden.

 

cherry-blossom-2[1] cherry-blossom-10[1] cherry-blossom-9[1]


Sagen er nemlig den, at der i disse år frembringes et hav af nye sorter skabt ved håndbestøvning. Prøv for eksempel af se de mange skønne blomster her.

 

jadestar-6[1] jadestar-3[1] golden-2[1]

 

Gartneriet Spiren har mange, der ligner, men alligevel er der nogle helt særlige imellem på billederne.  De er fremelsket af Northwest Garden Nursery i Oregon, USA. Tænk hvis vi kunne lokke Marianne til at tage nogle af dem hjem. Jeg er liebhaver til adskillige.

 

Hvis man først bliver smittet af Helleborus-bacillen, er det svært at holde inde. Man og skal bare have endnu flere. Hvad siger I, er I blevet smittet?

 

For jer, der ikke kender den, vil jeg tillade mig at henlede opmærksomheden på min bog, Juleroser og påskeklokker, som jeg udgav forrige år.

31 kommentarer:

 1. Kære Claus - ja jeg er bange for, at jeg også er blevet forliebt - sikke farver de findes i. Du er værre plantefrister, er du!!
  Men det er jo ikke sådan, at man blir' sur over det - snarere tværtom!!
  Så come on vi (sikker på jeg ikke er den eneste) er klar til næste skud!!
  God søndag

  SvarSlet
 2. Blomsten ser så skrøbelig og fin ud, og jeg er også aldeles forelsket i den! Sidste vinter købte jeg nogen stykker, som jeg længe havde i vindueskarmen. Om sommeren plantede jeg dem ud i krukker i haven. Krukkerne står nu i mit uopvarmede drivhus. Tror du de vil trives og blomstre ved at komme ind nu -eventuelt omplantet i mindre potter?

  SvarSlet
 3. Kære L.L.L. - nej, du skal ikke tage dem ind eller plante dem om. Lad dem stå i drivhuset og nyd dem, når de springer ud. Derefter ville jeg overveje at plante dem ud i haven. Dér har de det aller bedst.

  SvarSlet
 4. Jeg kunne godt fristes...!

  Hjerteligst

  SvarSlet
 5. ÅHHH hvor smukt :) Undrer om de kan leve i potter på en altan?? Jeg håber stadigt på at få en når jeg får en lejl, og så.. skal der da også være disse fantastiske blomster :)

  Og så starter jeg min altanblog op igen satser jeg på.
  Kh Henriette

  SvarSlet
 6. Endelig en virus jeg er glad for at have ........virussen har raset her i et par år.....den ligger latant i kroppen og bryder ud år efter år efter år. Men det er en virus videnskaben ikke behøver at finde en kur mod :0)

  Dorthe

  SvarSlet
 7. Smukke billeder - især det første :-)
  Juleroser minder mig om mit barndomshjem, hvor min mor vogtede over de flotte juleroser, så de ikke kom noget til, selvom der blev leget lidt vildt ind imellem. Jeg må da lige se, hvordan de har det, næste gang jeg besøger mine forældre!

  SvarSlet
 8. Sikke billeder, JA, man bliver fristet lige med det samme.

  SvarSlet
 9. Fantastiskt vilka vackra julrosor.

  Den som är lite grön/röd är otroligt fin.
  Vill bara ha.
  Smittan har inte tagit mig så hårt ännu, jag har bara två sorter.
  Snön ligger så djup här så jag kan inte se blommorna förrän i början av Maj månad.

  Ha det gott
  Hälsning/Gunilla

  SvarSlet
 10. Jeg elsker dem også. Og med alle de farvenuancer må der absolut være nogen for enhver smag..... men man skal have en del, for at det ser rigtig pænt ud.

  SvarSlet
 11. Er tidligere blevet fristet, men synes endnu ikke at de trives så vellykket her efter flere år i jorden. Det er nok for udsat for dem. Har faktisk i går overvejet om ikke de skulle dø for skovlen og skiftes ud med noget mere vellykket....

  Hilsen
  Trine Høj Dahl

  SvarSlet
 12. Kære Claus,
  ja jeg er også forelsket :-) Jeg lånte bogen på biblioteket og syntes det var nogle meget smukke planter. Men så sket det at jeg var hos Gartneriet Spiren i går, åhhh hvilken herlighed. - Ja Marianne sagde faktisk at du havde ringet om morgenen. Omsorgsfuld som du er :-)Jeg købte mere end nødvendig i går, men pyt de er så skønne. Og det bliver ikke sidste gang!
  Kærligst Gro

  SvarSlet
 13. Så nydelige bilder.
  Er så lett å bli "hektet" på disse nydelige blomstene.
  Mine har begynt å komme frem, men den første som kom pakket jeg godt med blader rundt.
  (Syntes det var altfor tidlig den kom frem, stakkars).
  Den råtnet, mens de andre som måtte klare seg selv, de står med nydelige knopper.
  Ser ut til at det beste er å la naturen ordne opp selv.
  Ønsker deg en fortsatt fin søndag.

  SvarSlet
 14. Så smukt så smukt at man da kun kan blive glad, glad, glad af at se disse billeder.Jeg var forbi Spiren sidste år, for at høre dig Claus, men også for at opleve disse smukke blomster. Og der røg da også 10 stk. med hjem til haven,og det var godt nok svært at vælge, for de er alle så smukke og unikke. Jeg går bare og venter på at de bliver lidt lunere og håber virkelig at de blomstre lige så smukt i år. Jeg har meldt mig til Helleborus festival hos Spiren igen i år og jeg glæder mig bare så meget, det lyder som et dejligt arrangement. Det bliver startskuddet til havesæsonen 2011.
  Søndags Hilsen Anne B.

  SvarSlet
 15. Allerede for et par år siden, da jeg læste om Gartneriet Spiren i Haven blev jeg smittet og bestilte fluks en kasse med ti skønheder. De var så fine, da jeg fik dem, at de straks blev arrangeret i en stor trækasse og stillet op til beundring i drivhuset. De blev vist frem og der blev drukket kaffe derude ved siden af dem, inden de til sidst blev plantet ud i haven. Der er nu selvsået en mængde små frøplanter rundt om de "oprindelige ti" og det skal blive spændende at se om der er nogle fine farver i blandt. Jo, Helleborus er dejlige. Dog mangler jeg at finde nogle gode selskabsplanter, der står godt til deres blade i sommerhalvåret. Indtil videre har jeg brugt bergenia og asarum. Havehilsen Lise i Højbjerg

  SvarSlet
 16. Hej Claus

  Ja, som jeg skrev i går var jeg lige landet fra himlen - nemlig Spiren, hvor jeg købte sytten påskeklokker :o) Mindre kunne ikke gøre det. Og man kunne jo blive ved. Ikke to er ens, så man trasker rundt til næ og ihh og åhh, mens bakkerne bliver fyldt og armene længere og længere. Lige ud i bilen med første runde, ind igen til en kop kaffe og himmelsk kage, som Marianne havde bagt og så lige en runde igen. Det var en enestående oplevelse. Nu står de alle på den overdækkede terrasse og ser lidt kuldskære ud, men næste år dukker de op i det skovbed jeg anlægger her til foråret og så er jeg i himlen igen :o)) Jeg kan ikke sige andet end start bilen og besøg Marianne. Det er hele turen værd, ligegyldig hvor i Danmark man bor.

  Bedste hilsner

  Flora Danica

  SvarSlet
 17. Visst är dom helt underbara, vilka färger och tänk att du blommar mitt under snön, helt otroligt, ha en fin söndag, VIOLA

  SvarSlet
 18. Visst blir jag frestad. Är redan betagen i julrosor, och du gör det ju änuu värre, fast på ett härligt sätt.
  Det finns alltid plats till en julros mera. I alla fall hos mig!
  Allt gott,
  Eva

  SvarSlet
 19. Ja Mutter
  Det er jo en større udskrivning, hvis man gerne vil have mange juleroser og påskesklokker; men hvis man kan væbne sig med tålmodighed kan man starte med små planter, som man kan købe på nettet bl.a. hos www.hayloft-plants.co.uk til en rimelig pris.
  I øjeblikket har firmaet tilbud for bl.a. havebladet 'The English Garden's læsere på 2 x 5 forskellige slags til en samlet pris af £ 15
  + forsendelse, som også ligger i den rimelige ende af skalaen.
  Jeg købte 12 stk sidste år til en lignende pris, og de arriverede i fin stand i en lille grøn 'kuffert'. Desværre nåede jeg heller ikke at få dem i jorden, inden vinteren satte ind i november; men bortset fra måske et par stykke ser det ud til, at de har det udmærket i deres potter i pelargonieteateret udenfor. Imidlertid kan jeg jo ikke være sikker på, at de overvintrer vores fornyede vinter også, så nu har jeg lige bestilt ti nye.
  Happy gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 20. Kære Trine - '... dø for skovlen'. Jeg har da asjældent hørt noget så barskt! Har for øvrigt heller ikke hørt om nogen, der ikke kunne få påskeklokker til at trives, hvis de fik den rigtige vokseplads, som er en letskygget plads i neutral til kalkrig jord.

  Du tror ikke, at det er den hvide julerose, du har? Den er ikke så graciøs og smuk som påskeklokken?

  SvarSlet
 21. Uuuha, det er farligt på den gode måde at besøge Spiren. Jeg var der i går, og har det ligesom dagen efter en god middag. Jeg går lidt og ønsker at jeg havde fået et par ekstra bidder indenbords. Jeg ville meget gerne være i besiddelse af en større have, for det er MEGET svært at begrænse sig. Det var en supergod oplevelse. Planterne er overvældende dejlige og Marianne Rostén er fantastisk servicemindet og informativ.

  Jo, du fik smittet mig med bacillen via bogen i julen 09, og det lader til at være en kronisk lidelse :-)

  SvarSlet
 22. Kommer der selvsåede KRYDSNINGER i haven??

  Det kunne være spændende at se, hvilke farver og farvesammensætninger der kunne komme ud af det. Hvis man har plads og tid til at vente.
  Mette, djurs.

  SvarSlet
 23. Kære Mette - ja, det gør der. Men du skal nok ikke regne med, at de bliver helt så spektakulære som på billederne her.

  SvarSlet
 24. Kære Claus.
  Nej ved du nu hvad?
  Jeg har lige fundet ud af, at jeg slet ikke kan leve uden ALLE de påskeklokker, der hedder noget med Jade!:-)
  De er da helt fantastiske - og så tror jeg bestemt, de matcher alle de mange fine, som jeg selv har sået i et hav af farver.
  Det er næsten ikke til at vente 2-3 år på at se, hvad de bliver til.
  Måske skulle jeg bare købe en hel kasse imellemtiden?!:-)
  Tak for et vidunderligt link!
  Knus fra Marianne

  SvarSlet
 25. Kære Claus,

  ved synet af disse fuldstændig forbryderisk fristende dejlige helleborus fra Oregon, får min helleborusbacille ny næring og giver mig et nyt feberrusagtigt tilbagefald:o) Og jeg er jo ikke engang kommet mig over turen til gartneriet "Spiren" endnu. Har næsten ikke kunnet få armene ned af begejstring siden. (Måske videnskaben burde opfinde en helleborusbacille-vaccine??? Personligt ville jeg dog takke nej til sådan en vaccine. Jeg vil have lov at nyde den smitsomme og dejlige plantesyge)

  Ja, tænk om Marianne fra "Spiren" ville adoptere nogle af disse spektakulære amerikanske skønheder hjem til Skælskør:o)Sikke nogle farvekombinationer!!!! Og sikke nogle præstekraver!!!! Ren liebhaveri!! Ville også drøne afsted til Skælskør og fylde baggagerummet til bristepunket. Marianne, jeg ved du læser med her, så vil du ikke nok adoptere nogle amerikanske blomsterbørn, PLEASE???????:o):o) :o)

  Ikke sært at folk begynder at få øjnene op for disse planters mange attraktioner. De er jo så mangfoldige, variable og bedårende i al deres enkelhed og beskedenhed.

  Endnu engang vil jeg på det varmeste anbefale alle at aflægge "Spiren" et pilgrimsbesøg. Der er kaffe på kanden, lækkert hjemmebag, herlige sociale drivhus-katte, imødekommende og suveræn betjening samt så mange smukke helleborus samlet på eet sted, at man må knibe sigselv i armen, for ikke at tro, at det blot er et fatamorgana man oplever. Skynd jer at komme afsted, kære blogkolleger:o)

  Claus, hvad siger du til den grønne med den purpurfavede kant? Er den ikke fræk?

  Bacillebefængte helloborushilsner til alle og rigtig god skrivelyst til dig, Claus

  SvarSlet
 26. Flotte, flotte påskeklokker.
  Glad for at vide, at mine har det godt nede under sneen.
  Både påskeklokker og Meconopsis hører til mine favorit-planter, så glæder mig også til at se billeder, når alle dine Meconopsis kommer i blomst.
  Men min absolutte favoret er Trillium, en langsom starter, men bestemt værd at vente på i alle dens mange udgaver. Mener ikke at have set den i din have, bryder du dig ikke om den?
  Mange havehilsner, Anna

  SvarSlet
 27. Kære Anna - jo, jeg har trillium i mit skovbed. Men som du skriver, er det en lidt langsom starter, og de de først blev plantet for et par år siden, går jeg og glæder mig til, at de bliver lidt større.

  SvarSlet
 28. birthe@grambynet.dk14. februar 2011 kl. 13.55

  Hej Claus
  Påskeklokkerne er virkelig skønne, man bliver helt glad af at se på dem. Kan man bestille hos Marianne og få tilsendt?
  Mange hilsner Birthe

  SvarSlet
 29. I min frokostpause kom jeg forbi blomster-boden på Christianshavns Torv, hvor de havde halv-afblomstrede hvide juleroser til kun 10 kroner per potte. Jeg glæder mig allerede til at få dem plantet ud i haven og se dem blomstre næste vinter/forår... Selv de enkle hvide er jo overdådige i forhold til årstidens andre blomster.

  SvarSlet
 30. Ja jeg er klart også blevet bidt af julerosen... Se her hvad der skete den gang jeg besøgte Gartneriet Spiren :)
  http://www.fauerflora.dk/?p=108

  SvarSlet
 31. Jeg besøgte Marianne sidste år efter at ha læst din bog, Claus. Lad os bare sige det var kærlighed ved første besøg. 20 planter (2 gule) kom med hjem til præstø i første omgang. I år kom så yderligere lidt med hjem :) også dobbelte erantis og nu venter jeg bare på vintergækkerne! Marianne, TAK fordi du er som du er. Vi glæder os til at besøge dig - også Lennart;) Håber din au pair har det godt og blev glad for sin sko! Sig endelig til hvis du skal ha en lakridsdosis mere :)
  Jeg kan mere end varmt anbefale et besøg hos Spiren. Det er den rene slikbutik - meget bedre end min ;) Marianne er et fantastisk menneske og bedre service skal man lede længe efter. Efter et besøg, lover jeg, man bliver aldrig den samme. Det er den bedste dosis forår man kan forestille sig.

  SvarSlet