Valmuer eller …

Når man ser på de Meconopsis, jeg viste og skrev om i går, kunne man godt tro, at det var valmuer, og de tilhører da også valmuefamilien. Men hvor de ’rigtige’ valmuers latinske slægtsnavn er Papaver, er slægtsnavnet her Meconopsis. Men der er nu noget om det med valmueligheden. For på oldgræsk betyder ’meko’ valmue, og ’nopsis’ kan oversættes til ’noget der ligner’. Lidt lokgik er der altså.

 

n_rbilde_meconopsis_cam


Meconopsis-slægen omfatter omkring 40 arter, udbredt i Himalaya og det vestlige Kina; én art findes i Vesteuropa. Det er Meconopsis cambrica – valmuesøster. Også i Danmark gror den vildt. Da jeg gav mig for at undersøge dens udbredelse, viste det sig, at Aarhus er et af de steder, hvor man ofte støder på den.

 

huge.92.461879


Da jeg overtog haven, var der også rigtig mange af den. Især på halvskyggede steder. I den sammenhæng kan jeg lige fortælle, at planten af og til også bliver omtalt som skovvalmue.


Jeg bliver nødt til at byde sammen og tilstå, at jeg efterhånden helt har udryddet den, fordi dens citrongule tone dårligt passe ind i den sammenhæng, jeg gik og drømte om. Havde min have været lidt mere vild, ville jeg have hilst den velkommen.

 

P8100105


Når jeg skrev dette indlæg i dag, skyldes det, at Michael fra Horsens i går skrev skrev, at han så gerne ville eje den. Jeg er sikker på, at der er rigtig mange af jer, der han den i haven, og måske kan I bytte frø. Den bedste og nemmeste måde at formere den på er ved udstrøning af nyhøstede frø på voksestedet. Når den først har etableret sig, kommer der bare flere og flere. Dels fordi, der er tale om en staude, og dels fordi den er meget generøs med frø.

 

NB. Jeg vil lige nævne, at de arter, jeg viste i går, ikke så nemt lader sig formere.

9 kommentarer:

 1. Tack för lite solsken! Åh vad jag ser fram emot din pionbok.
  Varma hälsningar
  Eva

  SvarSlet
 2. Hej Claus
  Så må jeg jo lige på banen. Jeg holder så meget af de gule blomster og jeg har skovvalmuer i pænt store mængder i byhavebedene - det kan ses på mit blogindlæg d 7/2 på Irishaven.
  Jeg vil meget gerne sende frø efterånden som de kommer i løbet af sæsonen. Interesserede kan lægge en kommentar og mailadresse på min blog.
  Hilsen Berit

  SvarSlet
 3. Ja som den står lige der på dine fantastiske billeder så er den underskøn! Men din Meconopsis betonicifolia "Hensol Violet" - er da usammenlignelig - var det ikke noget for BILKA at betille små hundrede hjem af dem også *SMILER* så skal jeg nok købe et par stykker :o)

  Rigtig god week-end
  Dorthe

  SvarSlet
 4. Kære Berit . har lige været inde på din blog. Og, ja - den ser yndig ud der i gården.

  Kære Dorthe - det kan meget nemt ske, men det kan ikke nås i denne sæson.

  SvarSlet
 5. Nogens ynglingsblomst - andres hadeblomst. Jeg kan simpelthen ikke få den udryddet, den formerer og formerer sig bare. Og så er den enormt svær at luge væk, da man næsten ikke kan få den op af jorden. Jeg begik den fejl ikke at luge den væk i starten, da den jo var rigtig sød, men det er altså helt vildt hvor den spreder sig. Og tit i buske og andre steder, hvor det ikke er til at komme til

  SvarSlet
 6. Lidt lærdom på en lørdag - ikke dårligt! Så er jeg vild med det nye ord du opfandt til lejligheden: VALMUELIGHEDEN! Herligt...
  Det eneste jeg ikke er vild med er den gule valmue...
  Sådan er vi heldigvis forskellige - og tak for det...
  God lørdag til alle os trofaste læsere af Claus's blog og til Claus...selvklart.

  SvarSlet
 7. Kære Bente - hvor er du skarpsindig. Det var slet ikke tilsigtet. Havde jeg været lidt kvik, skulle overskriften selvfølgelig have været 'Valmueligheder'!

  SvarSlet
 8. Kære Claus
  Nu blev jeg godt nok glad - at jeg fik navn og billede af den gule "valmuelignende" blomst, for den har jeg også i haven og jeg var 1000% sikker på at det var en valmue. TAk for opklaringen. Hos mig står den godt nok i en krukke, fordi jeg heller ikke er så vild med den gule farve, MEN det kan man gøre noget ved!!! Jeg har krydset min forrige år med en rødlig-rosa valmue og ud af det kom der sidste sommer en lysegul med rosa kant. Som det ser ud til kan man godt krydse to forskellige arter med hinanden, det er da lidt spændende, ik??
  Desværre samlede jeg ikke frø; men det er jo heller ikke sikker at den bibeholder den tofarvethed ved frøformering?

  Rigtig dejlig dag og nyd den pragtfulde dag i dag;-)
  Renate

  SvarSlet
 9. Åh.. Jeg har gjort sammen fejl i min blog.. Vi er mennesker og sommetiden vi gør fejlen :)

  SvarSlet