Der er liv i klokkerankerne

I ved simpelthen ikke, hvor glad jeg er for at høre, at rigtig mange hvide og blå ’nakker’ nu kommer til syne rundt omkring i de skandinaviske hjem. Jeg føler mig jo på en eller anden måde ansvarlig for, at dette projekt lykkes. Og det gør det selvfølgelig …

 

20110313_113541

 

Flere af jer har skrevet, at der endnu ikke er noget at se. Men det kommer. Tro mig. Det er forbudt (og så alligevel ikke) at ’kradse’ meget forsigtigt i jordoverfladen med en blyant eller lignende for at se, om der er liv. I må i hvert tilfælde ikke sige til nogle, at det var ’Claus, der lokkede’.

  20110313_113546

 

Når planterne har udviklet kimblade, er det – for at undgå, at planterne bliver lange og ranglede – en god idé at stille dem lidt koldere. Hvis du kun har en vindueskarm og ikke noget drivhus eller en havestue, hvor der er meget lyst, er det en fordel med en temperatur på ikke meget over femten grader. At der bliver varmere i havestuen eller drivhuset, gør ikke noget. For det betyder, at solen skinner, og så er der lys nok til stede. Hele fidusen er altså at afpasse lys og varme – ligesom i naturen. Hvis der ikke er meget lys, fordi solen skinner, er der heller ikke særligt varmt.

 

20110313_113557

 

I mangel af et køligt rum eller førnævnte drivhus eller havestue kan man også stille planterne udenfor om dagen (hvis det da ikke er bidende koldt) og så tage dem ind om natten. Planterne kan minimum klare syv-otte grader. Husk derefter også, at de ikke må blive stående i drivhuset eller havestuen om natten, hvis dér bliver koldere.

 

20110313_113509

 

Står planterne for eksempel i en vindueskarm, hvor de kun får lys fra den ene side, så husk en gang om dagen at dreje bakken for at undgå, at planterne hele tiden trækker i den samme retning.

 

Jeg behøver vel ikke at sige, at mulden aldrig må tørre ud. Vand nedefra ved at hælde vand i bakken, lad mulden suge vand, til den er helt vandtrukken, og hæld så overskydende vand væk.

 

Synes I, at det lyder besværligt? Jamen, sådan er det at have småbørn!

39 kommentarer:

 1. Kære Claus.
  Mine blå klokkeranker blev sået for en uge siden, og jeg mener at kunne ane at nogle små grønne nakker begynder at tiit frem. De hvide er først blevet sået i går, så jeg er lidt spændt på at se, om de udvikler sig lidt forskelligt ud over den oplagte tidsforskyding.

  SvarSlet
 2. Jubiiiiiiii, 8 igang af mine babyer :-)
  Fortsat skøn dag derude

  Kærlig hilsen

  Lise

  SvarSlet
 3. Henger litt etter jeg, men en av dagene nå skal frøene i jorden. Kjøpte i går. Men jeg har sådd dem i flere år og lyktes med dem, så jeg trenger kanskje ikke noe kurs akkurat, men alltid spennende å høre om de andre...Jeg er av den typen som liker bladverket bedre enn blomstene, men det er vel kanskje lov det også. For baldverket er virkelig noe av det mer vakre jeg vet om:) God søndag!!

  SvarSlet
 4. Kære Claus!
  Mine klokkerankefrø ligger i brune pappotter, som står i en bradepande på badeværelsegulvet. Der er 23 gr. Er det for meget? Der sker nemlig ikke en dyt!
  Måske er de brune potter heller ikke sagen? Jeg har en fornemmelse af, at de trækker alt for meget vand. Er det mon rigtigt?
  Jeg vil så gerne lykkes med de klokkeranker i år efter, at jeg flere gange forgæves har forsøgt.
  Jeg ønsker alle en herlig forårssøndag derude
  og glæder mig til at følge udviklingen i det store Skandinavien-Klokkeranke-Projekt 2011.
  Happy Cathedral Bells gardening,
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 5. Kære Jytte - jeg tror ikke, at 23 grader skader, men hvis det er rumtemperaturen, du måler, at der sikkert varmere ved gulvet. Jeg ville sætte bradepanden i en vindueskarm eller lignende ved omkring 20 grader.

  Tørvepotter, som det nok er, er OK, men de har den ulempe (som du også selv er inde på), at vandet hurtigt fordamper. Dette undgår du ved at dække med et stykke klart plastic. I spriringsfasen er det fatalt for planter, hvis jorden omkring dem tørrer ud. Modsat må den heller ikke være så sjasket, at planterne/frøene rådner.

  SvarSlet
 6. Ingen behøver at gå og vente på tilsending af klokkerankefrø, de kan købes i Super Best, (det så jeg i går). Så har man ikke allerede sået, kan det hurtigt gøres. Det er ret interessant det her, og interessen vil fortsætte. Hvornår blomstrere de? Hvordan er de blevet placeret? etc etc.
  mette, djurs

  SvarSlet
 7. Jamen altså nu myldrer det op her så det er en lyst, men du er forud for der er kimplade på dine:))
  Jeg griner lidt for mig selv hver gang du nævner at planterne kan blive lange og ranglede (og jeg ved godt hvad du mener: - tynde og splejsede) men lige præcis klokkeranke bliver jo "lang og ranglet" det er kendetegnende ved slyngplanter:o)

  SvarSlet
 8. Jeg har ikke været inde og grave i jorden, men jeg er sikker på de er på vej. :- 9

  SvarSlet
 9. jeg var inde og grave lidt kunne ikke lade vær..
  jeg såede 7 klokkerankefrø men synes ikke jeg kan finde frøene i potterne :(
  på nær en den er igang med a spirer :)
  så det er bare ren lykke for har allerede en go plads til den i min 4km2 have :)

  karina

  SvarSlet
 10. Kære Claus

  Ja, ja jeg er en dag bagefter, men lige velment stort, stort velfortjent tillykke med et års dagen.Tak for din altid kærlige og begejstrede blomster og haveglæde du sender så vidt omkring.

  Det lyder rigtig hyggeligt med alle disse småbørn rundt om i det ganske land. Det er mange børn at have ansvaret for:-):-).

  Kærlig hilsen

  Engblomsten

  SvarSlet
 11. 3 puslinger er der nu og de er netop kommet ind fra havestuen.

  Hjerteligst

  SvarSlet
 12. Hjælp....kan man på spirerne kan se, om det er de blå eller de hvide klokkeranker. Jeg var så smart, at sætte en seddel uden på den kasse de små potter står i. Da jeg havde vandet og skulle hælde overskydende vand væk, tog jeg potterne ud men glemte, hvor de havde stået, så nu ved jeg ikke hvike potter, der indeholder de to farver.
  KH
  Hanne

  SvarSlet
 13. Kære Hanne - rolig nu! Det er meget nemt at se forskel.

  SvarSlet
 14. Jubii! Så er mine også på vej..... Jeg kan se en af de blå og fire af hvide (Har sat 15 af hver). De står indendøre, da temperaturen jo falder i udestuen om aftenen, så der vil nok ikke være varmt nok endnu.

  SvarSlet
 15. Kære Claus
  Så kom der også liv i mine frø, men jeg har et problem, for der er ikke 10 gr om dagen, så de kan komme ud og jeg har ikke et så køligt rum, så jeg lader dem stå i vinduet håber det går an.
  God dag Lena

  SvarSlet
 16. Kære Claus

  Såede lidt senere end jer andre så må nok væbne mig med tålmodighed lidt endnu ... har virkelig fået gang i forspiringen her i weekenden og det er jo en fryd når de små hoveder titter frem :-)

  Hilsen
  Helle

  SvarSlet
 17. Æv og øv. Jeg såede sidste lørdag og fik jo lov af Claus til at kratte forsigtigt i overfladen. Der er INGEN aktivitet. De er sået i roottrainers og står i en vindueskarm med ovenlysvindue. Jeg har lagt et termometer ovenpå, så temperaturen svinger afhængigt af solen. 18 grader og op til 23. Hvis der loves solskin, åbner jeg vinduet en anelse, så der bliver lidt køligere. Suk. Måske jeg har dækket dem for meget eller ..... noget.

  SvarSlet
 18. Hej Claus
  Mine lilla klokkeranker har to store kimblade, 4 ud af 8 frø er kommet. Må indrømme at jeg tyvstartede lidt, kunne ikke vente. Jeg må også ud at købe nogle hvide imorgen. Har iøvrigt sået en helt del forskellige staudefrø idag. Jeg var så heldig at få nogle af dine valmuefrø og kvanfrø i efteråret, men har først fået sået dem idag, kan det mon give resultat eller er det for sent? Jeg har sat dem udenfor i flamingokasser. Hilsen Bente fra Bornholm

  SvarSlet
 19. Kære Bente - for sent er det ikke. Men, men ... valmuer kan ikke prikles om (idet de har pælerod), så derfor bliver du nødt til at sprede jorden i et bed, hvor du gerne vil have dem. Jeg husker at flere gjorde samme fejl sidste år.

  SvarSlet
 20. Hej Hej

  Jeg sår i brugte mælkekartoner, som jeg klipper over. Det virker godt og de er jo lige ved hånden og så smider jeg dem ud når planterne skal plantes ud/om. Mine klokkeranker er ikke kommmet op inu, men jeg er sikker på de er på vej. Hilsen Pia Elisabeth

  SvarSlet
 21. Hurra
  Nu er mine klokkeranke begyndt at spire det samme gælder Krist Oliepalmen, den spirer også på fuld kraft. Jeg har idag sået Staticer og rosenslynger, så der er efterhånden flere ting som er sat igang.

  SvarSlet
 22. Fik først sået mine blå klokkeranker i går, så ... - men det er spændende, om de kommer op. Venter med længsel på de små børn.

  SvarSlet
 23. hurra der er kommet EN nakke til syne,håber den kan lokke de andre
  hyggelige hilsner fra maj britt ,højmark

  SvarSlet
 24. Jeg kunne ikke dy mig her til morgen, så jeg stak forsigtigt i et af de små rum i min pluggboks med en tændstil. Hurra, der var liv og jeg gætter på at klokkerankerne titter op over overfladen i morgen
  Mette

  SvarSlet
 25. Det er enestående. Lørdag sad jeg og snøftede i tastaturet over at Claus havde liv i sine klokkeranker. Jeg kunne jo kun føle mig som en fadæse, at der intet skete i mine små potter. Skyd skylden på tørvepotterne, frøene og ombudsmanden :o)) Men nogen må have hørt mig, for søndag morgen havde den første lille ranke stukket næbbet op gennem mulden. "Mor" var bristefærdig af stolthed og i dag er der tre små på vej, som jeg stolt viser frem til alle som gider kigge på miraklet. Kors, hvor jeg glæder mig til de pryder haven :o)) Manden skal bygge tårne til dem og jeg har købt bødkerkar til dem også. Lidt et sats, når jeg ikke har prøvet at så dem før, men hvo intet vover :o))

  Superlykkelige og euforsiske hilsner fra Flora Danica

  SvarSlet
 26. Hm...hm....NETTE, skal vi danne en selvhjælpsgruppe? Den ku` f.eks hedde "Kvinder med klokkerankekomplekser"?!?!

  SvarSlet
 27. Hej Tante Grøn. Jeg støtter gerne op om Nette og selvhjælpsgruppen :o)). Hvis nu hendes ikke lykkedes, så kunne vi jo alle donere hende en af vores :o)) Så skulle hun nok kunne fylde haven :o))

  Bedste hilsner

  Flora Danica

  SvarSlet
 28. Endelig - Her til morgen var der 2 små nakker der tittede op. Så mon ikke også de andre snart følger trop?

  SvarSlet
 29. Kære Alle sammen
  I smitter :)

  Heidi

  SvarSlet
 30. pille-triller med de grønne fingre15. marts 2011 kl. 20.45

  Så er klokkeranker også dukket op af min jord og er du gal de har fart på. Imorges var der kun en "ryg" at se og her til eftermiddag står den rank og flot og flere andre "rygge" er kommet til syne. Det er da en plante som vil frem i livet

  SvarSlet
 31. Så pibler de også frem her. Det går hurtigt. Håber, der kommer tips til, hvordan man kan styre dem indenfor, indtil det er tid at få dem ud! Knus herfra.

  SvarSlet
 32. Mine er også fremme.

  SvarSlet
 33. Godmorgen alle i Klokkerange fans :-)

  NU er mine ENLIG kommet op af jorden :-D og jeg såede dem samme dag som Claus. Jeg er så glad JUBI.

  Rigtig god weegent til alle
  Karoline

  SvarSlet
 34. Endelig! To ud af 4 er kommet op - en violet og 1 hvid - og hold da op, det går hurtigt fra den lille nakke viste sig til de er 5 cm høje!

  SvarSlet
 35. Mine vrimler frem nu - har stillet dem køligt, så det ikke går for hurtigt - faktisk er alle mine frø spiret ;-))

  Det er rigtig dejligt at have ferie i denne uge hvor solen endelig har været meget fremme - drivhuset er rengjort og papat til at tage imod at det jeg har sået inden døre.

  Hilsen Dorte

  SvarSlet
 36. jeg har sået 12 frø for 15 dage siden og kun 1 plante er kommet op. Skal jeg bare væbne mig med lidt mere tålmodighed ? eller rådner de andre frø ?
  Måske jeg bare skulle skynde mig og så nogle nye :-)
  hilsen Helle

  SvarSlet
 37. Hmmm. Plantede 19 stk, som kom fint op, men inden jeg nåede at plante dem om, var de som om de rådnede, underligt, nogen der har en forklaring på det ????
  Prøver igen. ;-)))

  SvarSlet
 38. check - blå klokkeranke er spiret her 3 uger efter såning (22. feb 2016). hm... tør ikke sætte dem ud i drivhusets indertelt selvom jeg kan holde det frostfrit. Temp kommer let over 20 grader hvis jeg ikke lukker teltet op om dagen. Om natten kæmper et par stearinlys og sørger for at der ikke er under 5 grader - ergo frostfrit.
  Vi skal rejse væk en uges tid i uge 9. hm... de næste dage filosoferer jeg over hvor jeg vælger at lade dem stå.
  Kunne tage den ene potte og stille i drivhusets indertelt og så lade de 2 andre potter stå i vindueskarmen.

  SvarSlet