Et stilrent design

Det er bestemt ikke første gang, at jeg nævner det: For at en have virkelig skal betage mig, er det vigtigt, at den har et designmæssigt snit.

 

20090705_130835

 

Der skal faktisk ikke så meget til at betage mig. Se for eksempel denne fine køkkenhave. Eller ’salathave’, som ejeren kalder den.

 

20090705_130910

 

Fliser, formklippede buksbomkugler (så runde, som jeg aldrig har set dem før) samt en frønnet urne gør virkelig underværker.

 

20090705_130618 20090705_130849

 

Hvis jeg havde lidt jord til overs, kunne jeg nemt fristes til at anlægge sådan et lille fint anlæg.

 

20090705_130928

 

Jeg kan allerede nu afsløre, at jeg næste år udgiver en bog med titlen ’Haveplaner’. Selv er jeg rigtig glad for denne tvetydige titel. Sammenfattende for bogens haver, er, at de alle har formmæssige kvaliteter ud over det sædvanlige.

19 kommentarer:

 1. Herlige billeder, den ligner ikke min urtehave;-), men den bliver også skøn snart
  kh Lone.g

  SvarSlet
 2. Hvad snegledplagede kun kan drømme om... "Løgene" er skægge og egentlig meget symbolske; "Indgang til det frugtbare". Hvis det da skal forestille løg altså. Er de også klippet i Buksbom eller er det Taks eller noget helt 3. mon. Det kunne ligne Pralbønner der i det fjerne. De har flotte frø! Gad vidst, om der er drænhuller i bunden af urnen, så vandet fordeles til de 4 hjørner med planter. Ihvertfald en køkkenhave, der taler til min fantasi!

  Hjerteligst

  SvarSlet
 3. Kære Claus,
  Ja smukt ser det unægteligt ud. Jeg vil gerne bytte :-) Har et stort stykke skrånende mark uden inddeling, hvor jeg ihærdigt blander kartofler, salat, løg, ærter osv. med alverdens forskellige blomster. Hårdt arbejde at gå skævt hele tiden. Overvejer italiensk terrasseurtehave, men skal lige spare sammen.
  Fortsat dejlig aften.
  Kærlig hilsen Lise

  SvarSlet
 4. Hej Claus.

  Det første ord, der falder mig ind er: delikat. Hvor er den bare stilren og smuk. Ikke plads Claus, det er da vist i spørgsmål om prioritering og lige netop sådan en køkkenhave ville passe perfekt ind i din have. Nå man kan jo ikke have det hele, men stilen kan man jo godt prøve at efterligne - bare i det små (altså for mit eget vedkommende).

  Hilsen Jette.

  SvarSlet
 5. Kære Claus
  det er en fantastisk spændende køkkenhave du viser her. Selv er jeg helt vild med gangene og stenlægningen, ja og så selvfølgelig de formklippede buske.
  Jeg var igår på den store haveudstilling i Malmö og er nu fyldt med en masse god inspiration og ikke mindst en masse spændende møder med alverdens havefolk. Lyttede bla. til en forelæsning om fremtidens haver og her blev der slået et stort slag for køkkenhaver. Selv har jeg en drøm at vi skal kunne tilbyde anlægning af køkkenhaver til vores kunder i Trädgårdsverkstan.
  Kärlig hilsen Dorrit i Ronneby

  SvarSlet
 6. Enda en hagebok?!
  Tror du jeg kan tegne abonnemang?!
  Nydelige bilder- litt ideer å hente til kjøkkenhagen der ja!
  Mvh Monica

  SvarSlet
 7. Skal selv til, efter flere års fravalg, at anlægge en lille køkkenhave i år. Den skal helt sikkert også inddeles i små rum. Jeg synes det er skønt når tingene er overskuelige og let tilgængelige når vi snakker køkkenhave. Huske at jeg for flere år siden så et program med Isabella Smith - hendes have var inddelt i mange små "rum" med gange af mursten (faktisk som de billeder du viser os). Det var da sådan min have skulle se ud ..... Ja, det var så lige til jeg besøgte Anne Just og efterfølgende selveste Hr. Dalby, for det var da SÅDAN min have skulle se ud :-) Så nu er kompromiet at blomsterhaven er "alla" Just og Dalby, mens køk.haven er "alla" Smith. På den måde for jeg det bedste af begge verdener ;-)

  /Bo

  SvarSlet
 8. Kære Claus,
  Du har helt ret, det er en dejlig, dejlig køkkenhave, som også taler til min fantasi og giver mig inspiration..Desuden er jeg glad fordi du fandt et alternativ til den grønne zinnia og viste et foto - hvor er den smuk, lækker farve! Tak for det.
  Jeg er så glad, fordi vi nu igen får egen have (og hus), så jeg skal rigtig igang med at indrette, lægge planer og nyde livet derude igen! Fantastisk..Aner ikke, hvad der kommer op - det er en ældre have. Så jeg glæder mig virkelig til din bog "haveplaner", som du udgiver til næste år! God, dobbelttydig titel, iøvrigt.
  Jeg hæftede mig ved, at du forspirer solsikken i enekltpotter, god ide. Hvornår? Jeg købte også prinsesseskørt, og drømte mig hen i dens skønhed, men så så dit indlæg om, at den skulle have været sået i januar! Det stod ikke på..:-( måske frøene kan gemes til næste år, og så må jeg jo købe nogle i år.
  Fortsat dejlig aften,
  Helle

  SvarSlet
 9. Hej Claus
  Lige et spørgsmål uden for emnet. Men hvor har du købt den varmemåtte der ligger i bunden af din plantekuvøse. Jeg er selv ved at lave en?

  Hilsen
  Michael

  SvarSlet
 10. Kære Claus

  Det var dog en smuk og æstetisk køkkenhave, vi får den måske at se i fuld flor:-)
  Og hvilken form på de buksbom.
  Det må være en sand nydelse at gå og indsamle urter og grøntsager til dagens middag.

  Kærlig hilsen

  Engblomsten

  SvarSlet
 11. Kære Michael - kan desværre ikke hjælpe dig. Mine er produceret af et professionelt drivhusfirma. Søg på nettet eller søg råd hos en elektriker.

  Kære Helle - jeg sår solsikkerne først i maj og planter dem ud, når de er små 10 cm høje.

  SvarSlet
 12. Du har da plads. Du skal "bare" bygge et parkeringshus, der matcher dit hus, og så kan om danne pladsen bag dit nye fine udekøkken til Potager.
  Jeg kunne godt forestille mig at den kunne blive fin, og måske med en lille loggia også? Eller måske en knotgarden?
  Jeg synes din indkørsel er flot, men har du brug for at den er så lang? Det gad jeg godt at se. Uh ha da da... hun er skør hende Eva ;)

  SvarSlet
 13. Hold da op - sikke en fin og charmerende køkken/urtehave.
  Ja, den har ikke det fjerneste til fælles med min af slagsen, vil nok heller aldrig få det - i hvert fald ikke her på matriklen!

  Kære Claus - du kunne da godt i nærheden af dit smukke udekøkken inddrage lidt jord til en lignende - måske i lidt mindre målestok. Det ville se fantastisk ud, og så ville du have skønne urter og salat lige ved hånden, når du skulle kokkerere.
  Kærlig hilsen og tak for smukke billeder

  SvarSlet
 14. hej michael og claus
  der findes varmemåtter som er beregnet til terrarier dem kan du få i plantorama nede i dyrecenteret dem kan du få i forskellige størrelser.
  hilsen pia fra midtfyn

  SvarSlet
 15. Selvom man er til det vilde look, kan man da kun være fuld af beundring ved synet af ovennævnte potager. Hvor ER det skønt at se på. Estetisk og smukt.

  SvarSlet
 16. Kære Pia - tusind tak for tippet.

  SvarSlet
 17. Hej Claus,
  hvor ser det skønt ud!
  Og hvor lyder det godt med en bog om haveplaner. Jeg har søgt meget på nettet men ikke rigtig haft held til at finde nogen, hvor huset på grunden ligger placeret som vores. Vores grund er rektangulær, og huset er placeret lidt mod den højre side med husets lange led på grundens lange led (øh gad vide om du forstår hvad jeg mener?!?!)altså som 2 rektangler hvor det ene er inde i det andet men lidt mere fremme på grunden og lidt til højre. DEM HÅBER JEG DU KAN KOMME MED NOGLE GODE PLANER TIL HVORDAN MAN UDNYTTER GRUNDEN BEDST MULIGT. Vi har nu boet her i 10 år, og jeg grubler stadig over både forhave og lange havestykke ved siden af huset. Baghaven er ved at tage sig hyggelig ud, men sikke en opgave. Den bog vil jeg glæde mig til. Læser på bloggen dagligt, og synes jeg bliver rigtig inspireret, men nødden med vores grund er svær at knække.
  KH Helle Torning, Fyn

  SvarSlet
 18. Hvis jeg havde bare 50 m2, nej 25 m2 mere så ved jeg hvad de skulle bruges til :-) FANTASTISK SMUKT!
  K. Gro

  SvarSlet