Et uforlignelig bunddække

I lørdagens video fortalte jeg om, hvorledes jeg havde besluttet at plante en bund af storkenæb i begge bede op langs alleen. Tidligere kæmpede vi med en del skvalderkål i bedet ind mod naboen, men ved gentagne gennemgravninger, lykkedes det os at få kål på den. Nu er der imidlertid bar jord, og det kan jeg selvfølgelig ikke leve med. Derfor har jeg besluttet mig for at plante Geranium macrorrhizum, der har en fantastisk bunddækkende virkning.

 

 

Jeg får nu slået to fluer med ét smæk, for dels bliver jorden dækket, og dels får jeg en bund af planter, som vil dække over løgvæksternes – tulipanernes og prydløgenes – nedvisnende løv.

 

 

Jeg har bestilt tre hundrede barrodede geraniumplanter, som vi vil begynde at plante i løbet i løbet af en uges tid. Jeg tror, det ender med at blive brandflot. I skal nok få lov til at følge projektet i løbet af sommeren.

 

Jeg synes, det er noget af det aller mest spændende at udtænke og tilrettelægge bede, hvor det ene afløser det andet. Og forventningens glæde er bestemt ikke den mindste. Bare den følelse jeg har, nu hvor jeg sidder og skriver om mine planer, fylder mig med en indre glæde og varme.

24 kommentarer:

 1. Den er bare skjønn,jeg har den i hvit og den brer seg utover i rekordfart.Enkel å formere er den og.
  Ha ei god uke.

  SvarSlet
 2. Hej Claus,
  ja den er utrolig god som bunddække. Jeg købte den for et par år siden hos en ældre dame som solgte planter i en bod ved vejen. Jeg havde ikke nogen idé om hvilken geranium der da var tale om, da den ikke stod i blomst, men det fandt jeg så ud af senere. Det blev ikke til 300, men to styk. De står godt og har taget væsentligt til i størrelse. Den indre glæde og varme rammer os alle i øjeblikket. dagene er blevet lysere og varmere og vi kan se at tingene spirer i vores vindueskarme. Rigtig god aften. Kh Michael

  SvarSlet
 3. När man ser det så är det vackert jag har faktiskt grävt upp och fått massvis av plantor som jag inte vet var jag ska ha dem, så det ligger och väntar på att få komma i jorden. Men nu när jag fick se dessa bilder så fick jag lusten att plantera dem i våran parkdel.
  Tack! :)
  Ha en fin kväll.
  Med hälsningar
  / Pella

  SvarSlet
 4. Wauw et brus der kommer til at møde gæsten i indkørselen.
  Måske man skulle overveje at lægge vores grusvej til ejendommen om til noget mere præsentabelt :)
  Er selv blevet fuldstændig forææælsket i storkenæb samlet i større grupper.

  SvarSlet
 5. Edith Kristensen14. marts 2011 kl. 20.20

  Kære Claus.

  Jeg går selv og spekulerer i bunddække. Hvor høj bliver den du har købt en "pæn portion" af?

  Med venlig hilsen
  Edith

  SvarSlet
 6. Jeg glæder mig til at følge med dette projekt, da jeg har et lignende i støbeskeen. Vi har en stor sydvendt stejl skråning, som er meget tør og derfor har vi ikke kunnet få noget til at gro. Men nu har vi besluttet at finde noget bunddække og storkenæb er én af dem, jeg har kigget på. Den fåes også i flere farver og med blomstring på forskellige tidspunkter, så vidt jeg har kunnet læse mig til.

  Men nu skal nattefrosten lige slutte...

  SvarSlet
 7. Kære Claus.

  Jeg tror, det bliver rigtig smukt!!

  Har selv lige bestil en beslægtet; Geranium macrorrhizum 'Spessart' hos thyboesminde.

  Hjerteligst

  SvarSlet
 8. Hej Claus
  Det bliver da bare flot...og så kan du jo også bare plukke løs. De får også flotte høstfarver - ikke?

  Bedste havehilsner fra
  Eva

  SvarSlet
 9. Helene Simoni Thorup14. marts 2011 kl. 21.23

  Hej med jer

  Som travl småbørnsmor med kæmpe have på landet, så er den plante virkelig en ren velsignelse. Den er en af de første om foråret (delvis vintergrøn), står som den smukkeste hæk med blomster i juni og det kønneste efterårsløv senere på året. Jeg har den langs hækken, rundt om træerne i plænen, langs stendiet og skoven, hvor den holder ukrudtet ude og giver de flotteste flotte kanter,.. når man ikke lige har tid til at kante plænen og stude med den fine saks. Den plante “virker” bare!

  Hver år laver jeg ca 30 nye planter. Det er super nemt. Kan tager simpelthen bare en stængel, fjerne næsten alle bladene, stikker den i en potte, stiller den i skyggen, vander og venter. Så er de klar efter et par måneder (-:

  Hilsner, Helene

  SvarSlet
 10. Kære Claus

  Den ser fantastisk dejlig ud, og det lader til at flere har gode erfaringer med den. Er det den der hedder macrorrhizum Czakor?

  SvarSlet
 11. Kender udemærket Geranium macrorrhizum, men den blomstrer nu ikke særligt længe. Til gengæld har man glæde af bladmassen, som Claus så fint beskriver det, og det er jo også meningen. Jeg kan anbefale en anden Geranium, nemlig Geranium x cantabrigiense 'Biokovo', som også har en bunddækkende måde at vokse på, som får efterårsfarve og er vintergrøn. Den er da også en krydsning mellem Geranium macrorrhizum og Geranium dalmaticum, dvs. knapt så voldsom som Geranium macrorrhizum, idet netop dalmaticum er en lav sort. 'Biokovo' får hvidrosa blomster med rødrosa årer. Flot, når den blomstrer, men desværre heller ikke så længe. Den er lige så nem at formere på, som Geranium macrorrhizum, som Helene Simoni Thorup beskriver.
  Kender I bogen, som hedder Storkenæb, bogen om Geranium, som Birgitte Husted Bendtsen er forfatter til? Den kan varmt anbefales, hvis man godt kan lide Geranium. Birgitte er en super god foredragsholder! Hun har også skrevet en bog om Floks!

  SvarSlet
 12. Kære Edith - af nettet fremgår, at den bliver ca. 40 cm.

  Kære Eva - jo høstfarverne er ikke at kimse ad.

  Kære Nette - ja, det er 'Czakor'.

  Kære Pia - ja, det er en fin bog.

  SvarSlet
 13. Ej hvor sjovt, har i dag bestilt 30 "Geranium cantabrigiense 'Biokovo'"
  Betyder det mon jeg er 1/10 Claus Dalby ? :-)
  Planen er at de skal bruges til bunddække under liljer...håber det bliver godt...

  /Jesper 9haven.dk

  SvarSlet
 14. Åh, vad fint det kommer att bli. Jag tycker att geranium är en av de finaste sorterna i trädgården och den är väldigt härdig uppe hos oss också.

  Kram
  Sari från Puumuli

  SvarSlet
 15. Helenes kommentar om plantens fortræffeligheder for en travl småbørnsmor taler lige til mig. Som stadig lidt nybagt hus- og haveejer og mor til to (på hhv. 27 mdr. og 2 mdr.) er der bare ikke tid til alt dét, jeg drømmer om.

  Så kære Claus - hvis du på et tidspunkt løber tør for bare pletter i din fantastiske have, så må du gerne komme og lege hos mig. Jeg vil så gerne lære - og have en smuk have uden bare pletter!

  SvarSlet
 16. Hej Claus
  Har den samme storkenæb Den lukker meget til. Er du sikker på dine løg kan komme igennem?
  Jeg har taget meget væk fra min have igen, den er meget dominerene.

  Hilsen Susanne Davidsen

  SvarSlet
 17. Kære Susanne - det er jeg ret sikker på. Det er jo ikke en plante, jeg lige har opdaget! Har den flere steder i haven.

  SvarSlet
 18. Nøøøj - det kan jeg godt forestille mig bliver lækkert! Glæder mig til at se billeder senere på sæsonen.
  Og et forsinket tillykke med bloggens et-års dag - sikke heldige mennesker, der skal op og se din have. Tillykke til dem også!

  SvarSlet
 19. Kære Claus

  Ja - forventningens glæde......!
  Der er nu så meget at glæde sig til.

  Har de sidste dage spejdet efter stæren, og endelig i går kom den første, der var på boligkig.
  Ved godt, at mange stære - i sydvestjylland og andre steder - overvintrer, men ikke her, så derfor er det NU, det er forår.

  Og nu vrimler det med vintergækker, som jeg igen i år skal have delt og spredt.
  Narcisser har stukket toppen over jorden, og det ser ud, som om de vokser dag for dag.

  Det bliver en meget elegant indkørsel/allé, du får anlagt. Kan lige se det for mig.

  Kan også på øverste billede se, at jeg ikke har nær nok Geranium macrorrhizum!
  Det må der sandelig laves om på, for de har virkelig gode egenskaber, trods det at de ikke blomstrer særligt længe.
  Kærlig hilsen

  SvarSlet
 20. Hej Claus
  Det bliver da et fantastisk bed. Men alligevel tænker jeg hvad nu, når storkenæb stopper med blomstringen. Vil du så klippe dem ned?
  Kan du fortælle, hvilken farve din valgte geranium har - jo jeg kan godt se det, men nu har jeg fundet frem til at Geranium macrorrhizumder findes i flere farver bl.a. purpurrød og lillarosa, og jeg har erfaret, at billeder sommetider kan snyde mht. farvegengivelsen. Samtidig kunne jeg tænke at høre om dine alium har samme farve, og gerne hvad de hedder.
  Jeg husker at du også skulle have en anden plante vist nok kattehale - kan du fortælle hvilken en det bliver og evt. hvad farve.
  Undskyld alle spørgsmålene, men jeg er jo i lære :-)
  Hanne

  SvarSlet
 21. Hej Claus.
  Det kommer da til at se fantastisk ud..
  Hvor kan man købe barrodede geranium nu??
  Jeg skal have købt mig en 20 stykker, dog ikke helt så høje som dine.. :o)
  Glæder mig til at følge dit projekt.
  Mvh Tine

  SvarSlet
 22. Hej Claus.

  Geranium er en fantastisk plante. Jeg havde nogle stykket et sted jeg boede engang. Dem plejede jeg at klippe ned når de var afblomstret, så kom de igen med en senere blomstring. Kan man gøre det ved Geranium macrorrhizum?
  Og tak for tippet Helene, med at lave nye småplanter. Det var jeg faktisk ikke klar over man kunne med den.
  Så har jeg lige et spørgsmål mere til Claus;
  Jeg er ved at lave nogle nye surbundsbede, i det ene kunne jeg godt tænke mig 2 småtræer, som skal stå inde midt i bedet. De må max. blive 3-4 m. høje og gerne med rund krone. Bedet bliver ca. 5 m. langt. Hvilke træer vil du anbefale?
  Jeg har været væk fra havearbejde i nogle år, og glæder mig til at komme i gang med alt det spændende, der sker i en have. På nogle punkter er det næsten som at starte som nybegynder igen.
  Derfor er det også rart, at følge din blog, for så får jeg lige genopfrisket noget gammel viden som ligger gemt meget langt væk, få nye ideér, og ikke mindst få svar på noget man har brug for at få svar på.
  Mange forårs hilsner fra Marianne.

  SvarSlet
 23. Kære Hanne - ja, geranierne har samme farve som prydløgene - Allium aflatunense.

  Kære Tine - mine er købt hjem fra Holland.

  Kære Marianne - ja, alle geranier kan klippes ned.

  SvarSlet
 24. Kære Claus

  Tak for svaret. Vil straks se efter hvade det er mine allium hedder. Så jeg ved om det er der den skønne geranium Geranium macrorrhizum Czakor skal plantes.
  Kh
  Hanne

  SvarSlet