Italien tur retur

Det var den Italientur. Som nævnt skulle jeg til Børnebogmesse i Bologna - den årlige internationale messe, hvor folk fra hele verden mødes for at købe og sælge. Tog af sted søndag aften og nu retur igen.

 

IMG_0018

 

Der blev ikke megen tid til pleasure, men jeg stak da lige hovedet ind i et par af delikatesseforretningerne. Hvilken rigdom! Tænk en gang; i Danmark pumper vi vand ind i kød for at få det til at fylde mere. I Italien tørrer de det i hele og halve år for at få væden ud. Jeg kan ikke se anden logik, end at DK er et kulinarisk uland.

 

Jeg er netop kommet hjem, men kan ikke se noget, for nu er det mørkt. Glæder mig til i morgen at se, hvad der er sket i haven.

14 kommentarer:

 1. Ja Ude godt Hjemme bedst.

  Claus, kunne du ikke lave en hjemmevideo om beskæring af dine roser samt hvordan du binder dem ned til dine stativer langs jorden?

  Hilsen
  Michael

  SvarSlet
 2. Ja,i DK kan man vælge det billige med vand, eller gå til slagteren og få velhængt,tørt kød. Man får, hvad man betaler for. Vi er efterhånden vænnet til, at mad ikke må koste noget, så kødfabrikkerne laver det der bliver solgt.
  Anne Marie

  SvarSlet
 3. Hej Claus. Dejligt at høre du deler din begejstring med mig om Italiensk mad. Det er en fornøjelse at komme ind i en Italiensk delikatesse forretning hvor skinkerne hænger i massevis under loftet og italienerne stolt skærer en luns af man kan smage...og så er man jo i himlen. Desværre er mange danskere stadig tilhænger af 5 hurtigopvoksede kyllinger til 100 kr. og de få uger kyllingerne lever vokser de så hurtigt, at benene ikke kan bære dem, de har sår på fødder og bryst at ammoniakken fra deres afføring som de går /ligger i.
  Jeg glæder mig til søndag hvor jeg rejser til Rom og gensynet med den lille slagter på Campo de Fiori.....
  Hilsen Karina Elnef.

  SvarSlet
 4. Hej Claus

  At kalde Danmark for kulinarisk uland er nok lige at smøre tykt på, synes jeg. Der er mange gode kulinariske ting her i landet. Noget af det bedste svinekød som fx Italien og England har, kommer fra Danmark og den kvalitet kan også findes her i landet, hvis man vil. Vi laves nogle af verdens bedste oste, er bevist ved at Danmark har vundet mange gange for bedste ost.
  Vi har mange gode øl og hvis man vil så finde ud ikke noget bedre end frisk fanget fisk fra de danske farvande.
  Spg er om folk vil betale prisen for kvalitet og det halter den lidt. Vi bruger her i landet langt mindre af vores indkomst på mad, end de fx gør i sydeuropa.

  SvarSlet
 5. Jamen, Claus jeg må give dig så evig ret! Det er simpelthen en skandale, at vores kød bliver behandlet på den måde herhjemme. Vi går virkelig op i kvalitetskød hjemme - hellere mindre godt end meget dårligt, men det værste er, at det næsten er umuligt at få ordentlig kød. Vi som forbrugere vil åbenbart ikke betale for kvalitet!

  Rigtig god onsdag - prøv at se vejret på lørdag - jubii så er det forår!

  Mange hilsner Sarah

  SvarSlet
 6. Kære Claus
  Jeg ved næsten ikke, om jeg tør skrive det, men efter min mening har vi de fødevarer vi fortjener!!

  Danmark er et bondeland - ja, undskyld - og har siden tidernes morgen været vant til billige og "dårlige" fødevarer. Det bedste er jo altid blevet eksporteret!

  Det er ikke Danmark, der har opfundet de kulinariske delikatesser og den flotte gastronomi (før nu måske - med det nordiske køkken).

  Selv i dag betaler danskerne ikke gerne ret meget for deres daglige fødevarer, og kvaliteten er jo derefter. Anderledes kan det ikke være.
  Men det er jo hjerteskærende at være vidne til den måde, man opdrætter kyllinger, svin og andre dyr på.
  Det er sågu da ikke rart at sætte tænderne i, for hvad i alverden har dyrene indtaget undervejs af div. medicinpræparater og junk.
  Det er jo lige til at blive vegetarianer af - men det er jeg dog ikke, da jeg er "afhængig" af proteindtagelse fra animalske produkter.

  Det er os forbrugere, som selv skal ændre på dette (akkurat ligesom med haveprogrammer på TV!!!).

  Men det er lige som om, at folk hellere vil have store og dyre biler, samtalekøkkener, badeværelser og andet "glamourøst" - frem for at lægge pengene hos en ordentlig slagter, grønthandler eller lignende.

  Vi må lave et "fødevareoprør" - da vi ingen diktator har at vælte!
  De gode varer skal efterspørges der, hvor vi handler til hverdag.

  Jeg er begyndt at interessere mig lidt for, hvor mange gårdbutikker, der ligger i min nærhed. Sådanne steder vil jeg gerne handle - også selv om det koster mere end i supermarkedet.

  Puh, sikke da et "surt opstød" her fra formiddagen af!

  Kærlig hilsen og hjertelig velkommen hjem - håber du tog et par skinker under armen.

  SvarSlet
 7. buongiorno Claus

  sono contenta che il " Grand tour en Italie" sia stato di tuo gradimento.
  I vasi di terracotta antigeliva dell' Impruneta, il prosciutto crudo di Parma o il "culatello" sono nostre specialità conosciute in tutto il mondo.
  a presto
  simonetta

  SvarSlet
 8. Kære Thorkild R
  Jeg tror, at du er lidt af en hjemmeføding, for hvis du havde delikateret dig i Italien eller Spanien eller Portugal for slet ikke at tale om Frankrig, hvor jeg har boet mere eller mindre i otte år, kan jeg ikke forestille mig, at du ville gå i brèchen for fx svidekød uden fedtmarmorering og dermed smag.
  Hvad fisk angår, har du ret. Vi har fantastiske fisk i Danmark; men hvis ses bort fra store, velassorterede forretninger i en håndfuld store byer her i landet, kommer de ikke ud til os danske forbrugere - og vi fiskespisere, der bor på bondelandet, må i tilgift til et begrænset udvalg ofte lade os nøje med varer, som er gået ind og ud af fiskehandlerens køleskab nogle gange. Så ligger de til sidst der, fiskene, i montren, slatne i kødet og slørede i blikket i en pøl af vand. Vi har imidlertid kun os selv at skælde ud på, for fiskehandleren vil naturligvis gerne sælge så meget og så godt som muligt; men han/hun kan jo ikke smide overskuddet ud hver aften.
  Derfor alle I unge forbrugere, brug Jeres samtalekøkkener til at lave mad i, mens I snakker! Det kan sagtens lade sig gøre med en smule øvelse, og hvis det kniber med koncentrationen, kunne I måske også slukke for fjernsynet eller radioen, mens det sprutter på komfuret, og appetitvækkende dufte bølger Jer om næserne?
  Happy Cooking
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 9. Ret har du. Selvfølgeligt kan man finde gode fødevarer i Danmark, hvis man leder og er villig til at betale for det. Forskellen fra et land som f.eks. Italien er, der skal man ikke rende rundt og lede efter det, det findes over det hele. Men i Danmark skal det være billigt, selv om det så er produceret uden hensyn til dyrs velfærd.

  Venlig hilsen
  Helle

  SvarSlet
 10. Sikken en praktful forretning at komme ind i ! Ja det synd og skam som vi tillade at der bliver pumpet vand i vores kød, men i sidste ende er det jo forbrugeren der bestemmer at lade sig snyde, de kan bare lade være at købe sådan noget skrammel der er pumpet.
  hilsen Birgitte der bestemt ikke vil købe pumpe kød.

  SvarSlet
 11. Der findes heldigvis også forretninger her i lille Danmark, hvor man kan købe lækkert kød.

  Langt ude på landet ligger en lille by der hedder Farre (ved Give, i Vejle kommune), her finder man en helt fantastisk slagterforretning. De har kunder som gerne kører langt for at handle hos dem :-)

  Kommer i på de kanter, så kør lige en tur ind til Farreslagteren, det vil i ikke fortryde :-)

  http://www.aalbaekspecialiteter.dk/Forside/Om_Aalbæk_Specialiteter/Sådan_arbejder_vi.aspx

  Hilsen Vivik

  SvarSlet
 12. Karen Olesen skriver at kød bliver fodret med junk og medicin. Hvis du tror at det er langt mindre i fx Italien el andre lande i EU, så må jeg desværre skuffe dig. Hvis man ser på medicin forbrug forbrug pr kg svin, så ligger Danmark faktisk i lavt, set i forhold til rigtig mange andre lande og kommer fx kødet udenfor EU er er det nogle gange helt slemt.
  Vi har mange høje kvalitets produkter, men problemet er at folk ikke vil betale for det. Nogle få vil, men generelt så handler pengepungen mere herhjemme end kvaliteten af produktet. Netop derfor sendes det bedste svin, kalv, og fisk til andre lande, som er villig til at betale for det.
  Jytte mener jeg er lidt af en hjemmeføding, som hun skrev, måske, men jeg har ret i de ting jeg har skrevet. Hvis du, Jytte, ser på hvilken osten der fx har vundet titlen som verdens bedste ost indefor skimmeloste og mange andre type oste,, så har Danmark mange titler der. Ligge ledes ved jeg at det bedste kød fra svin, kalv og fisk sendes mest ud som eksport, for vores kvalitet i kødet er meget højt, set i forhold de mange andre land. Hvorfor tror du fx at vi kan sælge dansk svinekød i Japan, selv om der er store transport omkostninger, samt en ekstra told på varen for at få det ind i Japan. Svaret er kvalitet.
  Hvis forbrugerne vil have kvalitet, så findes det her i Danmark. Man skal bare bede om det, også betale for det. Vi har kvaliteten, men det er rigtig at der hos de fleste købmænd og supermarkeder, er hvad folk efterspørger, og det er ikke en delikateste afdeling som en slagter i Italien, eller Frankrig. Jeg får selv det kød jeg spise direkte fra producent. Dermed får jeg den kvalitet som jeg ønsker og jeg har ikke en samtale køkken :-)

  SvarSlet
 13. Kære Therkild
  Nej - jeg påstår såmænd ikke, at de andre EU-lande, endsige Italien - fodrer med mindre junk. For sådan er det ikke fat - desværre.
  De har dog en anden madkultur.

  Men jeg harcelerer over, at Danmark som et af verdens rigeste - og forhåbentlig intelligente?? - lande ikke kan gå foran i opgaven, der handler om ordentlige og sobre fødevarer til deres egne borgere.

  Har skrevet det tidligere - men gentager gerne, at vi desværre nok har de fødevarer, vi fortjener.
  Så dybest set har du vel ret i dine betragtninger.
  Mange hilsner

  SvarSlet
 14. Kære Michael - du skal nok få en video om beskæring og nedbinding af roser. Men der går omkring fjorten dage endnu.

  SvarSlet