Kender I den?

Det sker stadig, at jeg ’falder’ over planter, som jeg ikke kender. Således var det med denne bedårende løgvækst – Fritillaria reddeana.

 

5504046587_603a551742_z[1]

 

Mange vil vide, at Fritillaria-slægten både omfatter vibeæg og kejserkrone, og en vis lighed med sidstnævnte kan man da også spore på billedet.

 

friradlge[1]

 

Denne skønne vækst med gulgrønne blomster, bliver omkring en meter høj, og når jeg lige kom til at tænke på den i dag, er det fordi, cirka 10 af toppene allerede stikker op over jorden i mit store hvide bed. For jeg skyndte mig selvfølgelig at anskaffe mig en pæn mængde. Hvor mange? Det får I ikke at vide.

 

I forvejen slog jeg den op og læste, at den skulle være ret nem. Det kunne være sjovt at høre, om nogle af jer kender til Fritillaria reddeana.

28 kommentarer:

 1. Jeg er meget betatt av liljer, enig med deg denne er virkelig en drøm! Aldri sett denne før, men skulle gjerne hatt den på Solbakkjen da jeg tror den hadde passet godt inn.

  SvarSlet
 2. Den kender jeg ikke, men hvor er den bedårende... Ønsker mig... ønsker mig! :)

  Line

  SvarSlet
 3. Hehe Claus, Den er god med dig. Er det mindre end 1000 men mere end 500? Rofl.

  Forresten: Den er RIGTIG yndig :-))

  SvarSlet
 4. hej claus
  jeg kender desværre ikke denne bedårende skønhed men ville da ikke brokke mig hvis den tittede op på mit lille frimærke :)

  vh karina

  SvarSlet
 5. Hvor er den smuk - lækker sart gul farve. Hvis jeg kender dig ret... så er antallet storslående og meget talrigt - spændende og se, når det bliver tid til blomstring.

  SvarSlet
 6. Nette - husker faktisk ikke rigtigt antallet. Men det er under 500.

  SvarSlet
 7. AIHH ! Hvor er den smuk - sir´ som Line ønsker mig ;-)
  Men bliver altså lige nød til at vide først - Lugter den lige så slemt som Kejserkronerne eller er den neutral lige som Vibeæggene ?
  Mange havehilsener Sanne O.

  SvarSlet
 8. Hvor er den smuk Claus.......jeg kender den dog ikke men ligheden med kejserkrone er ikke at fornægte.....Tak for solskin på en mandag :0)

  I efteråret satte jeg for første gang nogle løg af Fritillaria Persica/Persisk Vibeæg og de er også så småt begyndt at titte op.....jeg er spændt på om de lever op til mine høje forventninger :0)

  SvarSlet
 9. Hov, var det ikke noget for Bilka!
  mette, djurs

  SvarSlet
 10. yndig men er den til at få fat i for os "husmænd".

  SvarSlet
 11. Uhm, ja den er skøn, jeg købte et ET løg hos Spiren, kun på beskrivelsen, så dejligt at se et foto!
  Jeg har et meget anstrengt forhold til kejserkroner, for jeg synes de STINKER, mon denne også har en fæl lugt? Vibeæg derimod, elsker jeg, og er dybt betaget af mønstret og formen på blomsten, som jo nærmest er en krukke, vendt på hovedet (siger keramikeren)
  Mange hilsner fra Helle

  SvarSlet
 12. Smuk, men lugter den lige som kejserkroner?

  Samme lugt har rosenskovmæke - dog svagere, synes jeg. Jeg blev inspireret af dig Claus til at anvende den, men da jeg kom op på godt en kvadratmeter plus det løse lugtede det for slemt, efet min mening. Så op igen. De blev erstattet af en fin lille storkenæb (Kathrine Adele), som er nem at opformere.

  SvarSlet
 13. Hej Claus
  Det är så trevligt att se dina små filmer, jag uppskattar verkligen att du delar med dej av dom.
  Vänliga hälsningar
  Mariana

  SvarSlet
 14. Den er utrolig vakker! Jeg kjenner ikke til den og jeg oppsøkte siden din i kveld med et formål for øyet! Jeg lurer på - om du kan fortelle meg hvordan jeg skal gjødsle planter som er nylig priklet om - og små pelargonia i ny potte osv. Jeg er virkelig "lost" - og har i dag gjødslet litt med blåkorn - kunstgjødsel... men nå er jeg redd at jeg må ta dem ut igjen... Kan du hjelpe meg? Hvis det står noe som helst i noen av bøkene dine - eller om du har tips om gjødsling annet sted, vil jeg være veldig, veldig takknemlig.

  SvarSlet
 15. Kære Claus
  Hvor pudsigt!
  Købte for nogle måneder siden ovennævnte løg (samt nogle andre) på tilbud hos "Blomsten & Krukken". Faldt ganske pladask for den delikate farve.
  Desværre fik de vist lov til at ligge lidt længe, inden jeg fik samlet mig sammen til at lægge dem i krukker (kunne ikke komme i jorden på daværende tidspunkt).
  De har nemlig ikke vist sig endnu - men jeg håber stadig!!
  Har nu givet dem lidt væske at leve af - meeeeen!!!

  Ja - jeg har vist - apropos dit forrige indlæg - "beskyldt" dig indtil flere gange for at være perfektionist, men det er hver gang kærligt ment.
  Holder meget af mennesker, som gør sig umage, og det må man jo lade dig, at det gør du.

  Tror nu for øvrigt godt, at man kan være perfektionist med nogle ting - og lidt mere indifferent med andre ting.
  Og således skal det vel også være - for at få lidt balance i tingene.

  Håber, du trods travlhed nyder dit ophold i Italien og ser frem til næste tur med dig til England!
  Kærlig hilsen

  SvarSlet
 16. p.s.
  Tillykke med, at du nu har passeret 800 faste læsere.
  k.h.

  SvarSlet
 17. Det er da en helt fantastisk smuk i farve, når man ellers husker kejserkrone som er meget orange og med en bizar lugt! Hvordan lugter denne skønhed?
  Holder meget af vibeæg. Som jeg selvfølgelig har - men denne sart gule skønhed, har jeg ikke hørt om før nu! Måske noget til Bilkas sortiment?
  Endnu et ønske til listen....

  SvarSlet
 18. Den har jeg, rigtig sød og fin. Det er først andet år, den er her i haven. Jeg har bestilt den hjem fra England sammen med andre Fritillaria og nogle dejlige Trillium.
  Mange havehilsner
  Anna

  SvarSlet
 19. Tack för en underbar blogg! Den är första gången jag gör ett inlägg, så jag hoppas att den kommer fram :-)
  På svenska kallas din underbara frittelaria-blomma för Halmgul klocklilja, se gärna länken:
  http://www.botanicus.nu/bildarkiv/?c=fritillaria&p=721
  Vilken stavning är korrekt?
  Denna vackra blomma står, tack vare din fantastiska sida, numera på min önskelista för min trädgård!
  Med vänliga blomsterhälsningar
  Kristin

  SvarSlet
 20. Har ikke sett denne før...vakker er den. :)

  SvarSlet
 21. Kære Claus
  Hvis du synes det bliver for meget med dit ansigt overalt, tænkte jeg på om ikke I kunne opfinde et logo a la et stempel: “CD anbefaler” som varerne kunne mærkes med?

  Jeg kunne ikke lade være med at grine, da jeg læste det om tændstikæskerne. Nej dem er du ikke på endnu, men du er da på stikkerne!!! Ha ha.

  SvarSlet
 22. Ja, jeg kender godt Fritillarie reddeana. Lige nu står mine med store knopper, rigtig mange på hver stængel, de springer ud i løbet af få dage.
  Jeg har haft planten i adskillige år og aldrig bemærket nogen ubehagelig duft/lugt.
  Perfektionist eller ikke - jeg kan også godt lide, at tingene er i orden - på en måde som jeg synes de skal være ;-)
  Venlig hilsen Ditte K

  SvarSlet
 23. Hej Claus
  -När du berättar om alla dessa vackra liljor ser jag framför mig hur du är ute i din have på morgonen med kupade händer och fångar röda liljebaggar. Det får mig att le,(sorry).
  Men allvarligt talat, hur löser du det problemet.
  Hade full på mina krolllljior i somras. Dessa kanske vissnar ner fort precis om kejsarkronorna och då är problemmet löst.
  Med vårliga hälsningar med snö kvar i trädgården. Eva

  SvarSlet
 24. Kære Claus!

  Jo da, Fritillaria 'Raddeana' kender jeg skam godt og er rigtig glad for den. Jeg har den selv i haven og har haft den i en del år nu - trofast og yndig, det er den. Hos mig bliver den nu knap så høj, men det kan man ikke helt regne med, da jeg i største delen af haven har fornøjelsen af den tørre skygge. Løgene lugter ganske rigtigt som kejserkronerne, men det synes jeg nu ikke at planterne gør.

  - og så lige en kommentar til dig, Karen Olesen, hvis du skulle læse med - dine 'Raddeana' er endnu ikke begyndt at røre på sig. Om de er lagt for sent ved jeg ikke, men fritillaria-løg er generelt følsomme overfor udtørring, men 'Raddeana' eller Kejserkrone for den sags skyld er nu bestemt ikke de værste. Prøv evt. forsigtigt med en finger at kikke til løget, der skulle meget gerne være ved at ske noget nu.
  De sidste løg, jeg ikke fik solgt, har jeg pottet (husker desværre ikke hvornår), men de er allerede oppe af potten - Kejserkronerne er først lige begyndt, men 'Raddeana' blomstrer allerede og er derfor for store til at sende, dem tager jeg i stedet for med til Aalborg i weekenden, hvor der er forårsmesse.

  Havehilser fra
  Marianne, Blomsten & Krukken

  SvarSlet
 25. Tak for yderligere info. Marianne (Blomsten & Krukken).
  Vil straks i morgen stikke en finger i jorden. Håber, der er bid.
  Ellers må jeg jo købe flere til efteråret.
  De blev ikke pakket ud, før de kom i krukke, men det "hjælper" vel ikke meget!?
  Mange hilsner fra en ellers altid tilfreds kunde.

  SvarSlet
 26. Kære Min Verden - Uha. Det er alt for stærkt at bruge kunstgødning. Skynd dig at fjerne det og brug i stedet flydende tomat- eller potteplantegødning.

  Kære Karen - jeg har ikke et øjeblik været i tvivl om, at din bemærkning om min eventuelle perfektionisme var kærligt ment. Og du har helt ret i, at man på nogle punkter godt kan være perfektionistisk, mens man på andre er mere eftergivende. Det er nok i virkeligheden sådan, jeg er. Men sjusk og ligegyldighed har jeg det meget dårligt med.

  Kære Eva - hvis problemet med liljebillerne bliver for stort, må jeg indrømme, at jeg sprøjter.

  SvarSlet
 27. Ja, jeg skjønte vel at det ble litt for mye - men jeg hadde bare et eller to kort pr to blomster. De hadde begynt å løse seg opp alt da jeg skjønte hva jeg hadde gjort feil. Vi får bare håpe at det går bra. De lever fortsatt og jeg håper det går greit... aldri mer! Takk for svar. Bruker superba til de neste plantene. Hilsen Hanne

  SvarSlet
 28. Har en bestand på ca. 35 velfungerende Fritillaria radeanna. Jeg graver dem op sidst i maj. Take care - løget er blødt. Herefter ryger de i jorden inden august er omme. Har testet med et løg, der forblev permanent i jorden året rundt. Planten forsvandt nærmest efter 3 år. Tager du løgene op Claus?

  SvarSlet