A pro pos gårsdagens indlæg

Når restaurant Noma bliver kåret til verdens bedste restaurant, og når Rasmus Kofoed vinder guld ved Bocouse d’Or 2011, kan man så tillade sig at kalde Danmark for et kulinarisk uland? Eller når vi nu er så dygtige til at producere svinekød og mejeriprodukter, er det så ikke så ikke at skyde helt forbi med sådan en bemærkning?

 

_20100527_142351 _20100527_142119

 

Det mener jeg desværre ikke, at det er. Vi oplever gang på gang fødevareskandaler (dette ord var slet ikke opfundet for bare få år siden), og vi lader os spise af med underlødige færdigprodukter. Sådan er det altså ikke i syden. Tendenserne begynder desværre så småt at vise sig også der, men man er stadig et stolt folkefærd, der sætter måltidet højt.

 

_20100527_142527 _20100527_142321

 

Må jeg i den sammenhæng agitere for alle de skønne gårdbutikker, der findes rundt omkring i landet. Klik ind på www.gårdbutikker.dk. Det er et rent eventyrland af gode og lødige produkter, dyrket med stolthed. Mit liv er simpethen for kort til kærlighedsløs mad. Derfor handler jeg med stor glæde direkte hos ‘producenten’. 

 

_20100527_142159 _20100527_142059

 

NB. Disse herlige grisebasser fotograferede jeg sidste år på Frilandsmuseet! De skal bruges til en børnebog om bondegårdsdyr.

18 kommentarer:

 1. Livet består af frygtelig mange valg - til og fra. Ligesom dig, må jeg tilstå at færdigretter ikke lige er min kop te, de er helt klart valgt fra her i huset. Kulinarisk uland - hmm... måske at sætte det på spidsen, men jeg vil medgive, at danskerne generelt ikke er særlig krævende på madfronten, men tendensen er på vej i det rigtige retning.

  SvarSlet
 2. Kære Claus
  Kan kun istemme din formulering om et kulinarisk uland. Selv efter 10 år (før finanskrisen),med ekstremt stigende rigdom, er der ikke brugt flere penge på god mad i Danmark.
  De ca. 5% af danskerne der går op i madkvalitet køber helt sikkert endnu bedre i dag. Men den store mængde af forbrugere aner ikke hvilke guddommelige råvarer de går glip af, og gider ikke køre en halv time for (eksempelvis) at købe rigtig gårdkød.
  Som stor haveelsker, og i måske endnu højere grad mad og vin elsker, sætter jeg stor pris på din entusiasme og udmeldinger også på denne front. Tak for det!!

  SvarSlet
 3. herlige billeder. Ja, der kan gøres meget for at forbedre mange af vores råvarer og være stolte af at spise dem, der er meget skidt imellem!
  kh Lone.g

  SvarSlet
 4. Da vi var nogle helt unge mennesker var vi med på bølgen med frilandsgrise. Vi startede med at have 2 søer og endte vel med at have 20.
  Det var noget fantastisk godt kød og det var skønt at se grisene gå udenfor og hygge sig, undtagen om vinteren. Så de sidste år vi havde grise var de på stald ( som køerne ) om vinteren og blev så lukket ud når den værste kulde var væk.
  Men du har ret, man kan købe rigtig meget skodmad i Danmark

  SvarSlet
 5. Kære Claus,
  Jeg kan ikke være mere enig. Danmark er et kulinarisk uland og det er ikke synd, skam eller at sætte det på spidsen at sige sådan. Når det kommer til snakken om fødevarer og dyrevelfærd, mener jeg bestemt at danskerne er et primitivt folkefærd. Heldigvis er der de senere år kommet mere fokus på kvalitet, men der er stadig lang vej at nå. Hver gang jeg står i det lokale supermarked kan jeg betragte børnefamilier fylde den ene gang færdigmad eller fødevarer udelukkende bestående af E-numre i indkøbsvognen. Skam jer.. Og så vil nogen nok sige, at det er fordi at det er dyrere at købe økologi og være kvalitetsbevidst. -Og selvfølgelig er det det. Vi får hvad vi betaler for. Jeg har været uden arbejde i en lang periode, og jeg kunne aldrig finde på at gå på kompromis med det vi spiser her i huset. For mig er det en prioritering og på den lange bane har vi ikke råd til at lade være.. Paradoksalt vil alle læsere på bloggen med sikkerhed kigge på de søde grise på billederne, og vil ikke være i tvivl om, at de lader til at være i deres rette element. De samme mennesker vil i morgen stå foran køledisken i det lokale supermarked og skulle vælge mellem de pumpede koteletter, den ompakkede fars eller at gå i den lokale gårdbutik og købe det gode naturlige produkt. Mange borgere i Horsens, hvor jeg kommer fra, vil omtale vores storslagteri med stolthed. jeg er derimod rystet over at se slagtesvin stuvet i store lastbiler og kørt til slagtning. Jeg er ikke i tvivl om, hvor jeg ville gå hen. Der er ingen undskyldninger. Hvis ikke i vil gøre for jeres egen skyld så gør det for jeres børn. Dette indlæg vil sikkert give anledning til en spændende debat, som jeg vil glæde mig til at følge. Kærlig hilsen, Michael, Horsens

  SvarSlet
 6. Men det virker altså også helt forkert at vi skal købe maden direkte hos producenterne når der er proppet med supermarkeder lige om hjørnet. Hvem har bestemt at de ikke kunne tilbyde os ordentlige varer? Det har de selv og de skal skamme sig! Super Bedst snyder igen og igen med kvaliteten, eller sløser med for gamle varer og når man gør dem opmærksomme på det gider de dårligt se på det. Man kunne jo ønske at f.eks. Bilka der nu vil tiltrække kunder til deres havecentre gjorde sig umage for også at tilbyde lækkert kød af fin kvalitet i massevis til almindelige forbrugere. Jeg har i mange år købt kalv og lam hos en producent, men det er jo ikke alle der lige har plads til et lam i en fryser.
  Og så lige et p.s. de smågrise er bare for søde det er lige før jeg må have den børnebog:)

  SvarSlet
 7. Kære Claus
  Har lige her til aften siddet og nydt Claus Meyer og den nye udsendelsesrække om nordisk mad.
  Hold da op - det var jo lige så tænderne løb i vand. Hvilken kvalitet!
  Tænk at få lov til at smage en hellefisk, der lige er hevet op af det grønlandske hav - wow!
  Eller friskfangede jomfruhummere fra Færøerne!
  Ja - det er så kun de få beskåret men hvilken rigdom, der eksisterer i vore have.

  Fødevareskandaler - hm, ja!
  Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om de ikke altid har fundet sted.
  Man har jo ikke altid haft så skrappe kontroller som i vore dage.
  Kunne det ikke tænkes, at man for årtier tilbage blot ikke opdagede, når der blev fusket med div. fødevarer??

  Jeg ved f.eks. fra et ældre familiemedlem, at man for ca. 40 år siden blot smed en håndfuld nitrit ned i dagens ikke solgte hakkede kød og pakkede det om hos slagterne/supermarkederne - akkurat som det blev afsløret for et års tid siden.
  Men sådan gjorde man!!!! Og ingen tænkte nærmere over det.

  Jeg vil til hver en tid hylde princippet - lidt men godt - men det er svært i vor del af verden at gennemskue de varer, vi får tilbudt i dagligvareforretningerne.
  Og de små specialbutikker lider døden en efter en - i hvert fald herude på landet.

  Derfor vender jeg så igen tilbage til muligheden for at handle i gårdbutikker (som i min forrige kommentar).
  Glad for, at også du slår et slag for disse.
  Men jeg er da også klar over, at ikke alle har den mulighed heller.

  Ønsker blot, at alle ville få øjnene op for, hvad vi engang imellem putter i munden af junk.
  DET ER IKKE SUNDT!
  Kærlig hilsen

  SvarSlet
 8. Jeg tilslutter mig koret her. Udover gerne at ville sætte tænderne i ordentlig kvalitet og nyde god mad, er jeg også forarget over den måde dyrene bliver behandlet på! MEGET er HELT galt med vores madkultur! Eller mangel på samme.

  Dejlige billeder af grissebasserne :-)

  SvarSlet
 9. Jamen, jeg er meget enig - Vi vil bare gerne have alt såååå billigt. - Og den gode slagter må dreje nøglen, for folk vil gerne købe kød pumpet med bla. vand. Og jo større partier der købes hjem, jo billigere. - Og derfor dør de små butikker med gode varer.

  Når det kommer til planter til haven er det noget andet. Eller er det??? Mange supermarkeder har utroligt billige tilbud, som ingen planteskole kan leve op til. Og hvad sker der så ??? Ender vi op med masseproduktion af få planter - og dør alle de små spændende gartnerier???

  Vi vil bare have det billigt, men glemmer at tænke på følgerne - og jeg er en af dem :-(

  SvarSlet
 10. Lige da jeg så billederne, troede jeg, det var et nyt projekt fra din have Claus.
  Lad mig lige tilføje, ud over at danskerne er et meget lidt kvalitetsbevidst folkefærd, er de også dyremishandlerer i stor stil med aksept af grisefabrikker/koncentrationslejrer spredt i det danske landskab.
  mette, djurs

  SvarSlet
 11. Kære Claus
  Nej, du har ret. Jeg undres også over at alt vores bedste kød eksporteres mens vi må nøjes med ringere kvalitet - er vi virkelig så nærige, at vi ikke vil betale for god kvalitet? Personligt er jeg meget lun på tanken om back to basics, hvor det er rene, naturlige råvarer og gerne af egen avl. I år udvider vi med høns herhjemme, netop fordi jeg nægter at spise buræg eller skrabekyllinger!

  SvarSlet
 12. Dejlige grissebasser! Frilandsmuseet er fast på vores forårstur med børnebørn. Fordi der er masser af plads til at boltre sig og søde dyr at se på. Den midste er især vild med de små halvtamme gråspurve. Det er nok på grund af fodring, at de er så tamme. Det kan man da kalde de små glæder! Foruden grise er også geder og høns! Men dem har farfar, så de er ikke så interessante!!

  SvarSlet
 13. Supermarkederne bærer det største ansvar for hvordan/hvad danskerne forbruger. Det er jo sådan at udbud og efterspørgsel hænger sammen.
  Jeg husker et program med Chris McDonald, hvor han overtalte en brugs til at sætte frugt og grønt op langs med køen til kassen i stedet for tyggegummi og slik. Med det resultat at butikken solgte mere frugt og grønt i den uge, og mindre slik og knas ... Så butikkerne har en meget stor indflydelse.
  Man har desværre ikke en frilandgris at vælge imellem i køledisken ...

  Jeg savner at butikkerne (de store kæder med plads til at satse) tør at prøve noget nyt. At de giver det en chance. Økologiske produkter er tit stuvet af vejen og begrænset. Hvorfor skal det samles på ét sted i butikken? På den måde fristes man ikke til f.eks. at vælge de økologiske ris, for når man går hen til hylden med ris, er de økologiske der ikke. De står i et hjørne for sig selv sammen med andre økologiske tørvarer, og fylder tilsammen mindre end hele hylden med de forskellige slags ris. Det er kun hvis man ønsker at opsøge det sunde og det økologiske at man finder det i et almindeligt supermarked. Det mener jeg er forkert. De sunde varer bør opprioriteres, ellers bliver de ikke valgt til i en travl hverdag.


  Bedst hilsener Lisbeth K.

  SvarSlet
 14. Åh, ja, det her er en af mine store kæpheste.......den utrolig ringe madkvalitet mange mennesker er ramt af. Rigtig mange gange skyldes det desværre ikke ond vilje, men uvidenhed. Vi tror vi gør det så godt, og så viser det sig at være skidt. Det er meget svært som almindelig forbruger at gennemskue kvalitet eller ikke-kvalitet. Men den gode regel om at pris og kvalitet hænger sammen er meget god at huske på. Det med at ikke alle har mulighed for at handle i fx. gårdbutikker er ikke rigtigt. Vi får alt vores kød leveret fra én producent. Det hele er økologisk, helt fantastisk kvalitet og jeg kan bestille stort set alt slags kød og selv vælge hvornår jeg vil have leveret. Vi har en kummefryser, så jeg bestiller stort, men vi har også familie i Kbh der bestiller ganske små portioner ad gangen, så det kan lade sig gøre. Efterhånden har jeg fået rigtig mange venner og kollegaer med på den vogn og en af de typiske kommentarer når de har stegt deres første hakkebøf er; "Gud, der var slet ikke noget vand på panden - de plejer ellers at sejle". Et godt billede på at kvalitet er et deværre alt for udvandet begreb, så vi bliver overraskede over at tingene er i orden! Vores grøntsager får vi også leveret til døren fra en lille lokal producent. Igen alt er økologisk og utrolig lækkert og frisk - noget helt andet end at købe halvslatne eller sprøjteforgiftede grøntsager i supermarkedet. I øvrigt er det ikke kun supermarkederne der vælger hvad de skal have i sortiment - det har vi som forbrugere stor indflydelse på, så vi skal lige huske på at når vi peger fingre er der faktisk 3 fingre der peger på os selv.......men når det er sagt kan det da undre mig at så mange mennesker ikke kan forstå at 2 kg. kyllingenuggets for 50 kr. ikke kan indeholde meget kvalitet. Hos os betyder madkvalitet meget og ikke mindst betyder det meget at sætte måltidet højt. Vi kunne aldrig finde på at spise med tændt fjernsyn eller mobiltelefonen ved siden af tallerkenen. Måltidet og selskabet omkring det skal nydes og ikke blot overståes. Det er desværre ikke den generelle tendens, men det kunne måske være med til at vi fik øjnene op for at der skal kvalitet på tallerkenerne. Nå, jeg kunne blive ved og ved, som sagt er dette en af mine kæpheste.......men der skal jo også være plads til andre kommentarer!

  SvarSlet
 15. Meget kunne bestemt siges i denne debat - men faktum er, at det er vores helt eget ansvar, når vi vælger til og fra. Jeg faldt over et link hos Dyrenes beskyttelse, det giver en ide om, hvor man handle "dyrevenligt" kød.

  http://www.dyrenesbeskyttelse.dk/hvad-kan-du-g%C3%B8re/lev-dyrevenligt/spis-dyrevenligt

  God fornøjelse ;o).

  SvarSlet
 16. Nu har jeg læst de sidste par dages indlæg om vore fødevarer igennem en gang til, og der er to vigtige forhold, som ikke har været oppe at vende, synes jeg.
  Mange af de 'ærede talere' er enige om, at vi får, hvad vi betaler for. Rigtigt! Men vi skylder de alternative producenter at understrege, at ikke blot får vi bedre kvalitet for flere penge. Vi får også mere mad, for en kylling fx, som har spankuleret rundt i det fri i det antal uger (måneder?), som det nu engang tager at opbygge ordentlige muskler, producerer i sidste ende mere mad en den, som smider en masse vand under tilberedelse. Det samme gælder naturligvis for koteletter, frikadeller osv.
  Alternativt produceret kød er stadigvæk dyrere end burskravlet, men ikke så meget som det ved første øjekast ser ud til. Man bliver simpelthen mere mæt for pengene.
  Et andet forhold, som gør sig gældende, når vi taler om manglende efterspørgsel af ordentlige råvarer, er den yngre generations manglende kundskaber i køkkenet (en genralisation naturligvis, men alligevel ...). For et år siden eller deromkring blev en undersøgelse offentliggjort, som viste, at enligtstående forældre spiser junkfood på cafeteria med deres børn flere gange om ugen. Det er knage mig hverken godt eller billigt! Men det er måske forståeligt, at madlavning hver dag kan tårne sig op til en uoverstigelig hindring sidst på dagen, når man ikke kender til de mest basale ting inden for madlavning og ernæring. Her kunne producenterne af færdigretter virkelig gøre en stor forskel, hvis de i det mindste bare ville lade være med at proppe dem med en hel masse tilsætningsstoffer (inklusive salt),
  som slet ikke er nødvendige hverken for smag eller holdbarhed. Somme tider skulle man tro, at de (producenterne) har stået i lære hos en af de restauratører i USA, som Jamie Oliver besøgte i sin udsendelsesrække om det fede USA.
  Hun pralede vidt og bredt om, at der var 25 forskellige ingredienser i hendes sammenkogte ret. Velbekomme siger jeg bare! Nej! må vi få mad som Prins Henrik prædiker: 'Til en fisk eller en kød skal man kun spise to eller højst tre slags grønsager.' Flere af slagsen modarbejder nemlig smagen.
  Happy Cooking
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 17. Hvor er de bare skønne - kunne vi bare lade os påvirke af hinanden og kun spise kød fra dyr der har et respekteret og godt liv! Tak for de vidunderlige billeder!!

  SvarSlet
 18. Kære alle - tak for mange gode indlæg. Det er tydeligvis at emne, der optager mange.

  SvarSlet