Som et forkælet barn

Jeg havde varslet et indslag om forkultivering I aften, men jeg har det meste af dagen siddet i møde med Bilka og en dansk gartner, der producerer mange af de planter, jeg ønsker mig til sortimentet. Derfor kommer det først i morgen til at handle om frøsåning.

 

imagesCAMHF3E8

 

Måske undrer I jer lidt over overskriften, men sådan føler jeg det, når jeg sidder overfor Bilka-repræsentanterne og kræver ind af de planter, jeg ønsker, at Bilka skal forhandle. Vi er nu I gang med næste års sortiment, og jeg lover jer, at det bliver spændende. Allerede I år kommer der til at ske en masse, men fra næste år bliver det endnu mere spændende. For eksempel så jeg I Holland sidste år ovennævnte skønne dobbelte daglije – ‘Double River Wye’ – den håber jeg, kommer I sortimentet næste år.

 

[agapanthus_midnight_cascade[3].jpg]

 

Og et clou af de de store bliver skærmliljen, som I ser herover. Den har jeg også ønsker mig. Og ved I hvad – jeg tror sørme, at jeg får min vilje. Læs om den her.

 

Ud over planter kan jeg fortælle, at det I den nærmeste fremtid bliver muligt at købe en række produkter, som er udvalgt I samarbejde med undertegnede: Komposteret kogødning, lergranulat, langtidsvirkende gødning, en helt særlig krukke-og pottemuld (med næring nok til hele sæsonen), ‘mine’ særlige papirbindere, pæne terracottakrukker, udvalgte løgsortimenter og meget, meget mere.

 

Hvis der er noget, I synes mangler I handelen, kan I blot sende mig en mail, så kigger jeg på det.

48 kommentarer:

 1. He he, tænk at man nu nærmest har en direkte linje til "det grønne" varesortiment i Bilka :) Det er da et scoop.

  SvarSlet
 2. Hold da op, sikke et scoop Bilka har gjort der...

  SvarSlet
 3. Dét vil jeg glæde mig til. Sidder her og kan mærke det gipper i mig - lergranulater, ordentlig jord, terracotta krukker... Hvem sagde, vi har brug for foråret nu?! Godt du hjælper det lidt på vej.

  SvarSlet
 4. Hej Claus
  Jeg vil granske Bilkakataloget nøje i fremtiden, det lyder så godt! Har før købt engelske roser og løg i Bilka, men nu ser det ud til, at jeg skal forbi med mellemrum.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 5. For pokker da hvor jeg glæder mig til at gå i Bilka og købe planter ud over det sædvanlige, den skærmlilje må jeg eje. Kan næsten ikke vente.

  SvarSlet
 6. Jamen Claus dog! Nu skal vi glæde os en hel dag mere :-)

  Men det gør vi da også gerne...

  Men måske du vil svare på mit spørgsmål om de staudefrø vi høstede i efteråret.

  Hvornår skal de såes? eller skulle de have været sået i efteråret?

  Hilsen
  Michael

  SvarSlet
 7. Kære Claus det lyder rigtig godt så ønsker jeg bare en Bilka lidt tættere på så jeg kan nå frem og få del i sagerne - jeg kommer til at tænke på dengang mine børn var små og der var gode Lego varer i Bilka, jeg oplevede at folk løb ind når butikken åbnede. Jeg ser samme senarie når "dine" varer kommer i sortimentet:))

  SvarSlet
 8. Nøj hvor lækkert - jeg køber i forvejen mange planteting i Bilka så det er da fantastisk at de nu er udvalgt med hjælp fra dig, så er jeg jo sikker på at kvaliteten er iorden.

  SvarSlet
 9. Smiler har faktisk lige idag været i Bilka havecenter i Odense her købte jeg en af deres nyheder en Astilbe Milk and Honey
  En Pink Paeonia
  jeg da også købt Pink Ranunkel samt hvide ja jeg elsker disse faver så nok dem der bliver ret dominerende i den have vi skal til at lave.Så har nok siddet her på din smukke side i mange timer idag for at få ideer til hvordan bedene skal laves vi er jo helt grønne næsten så dejlig med en som dig der vil dele med alle os blomster glade mennesker.V.H Else

  SvarSlet
 10. Fantastisk - jeg mærker også en helt utrolig kriblen i hele kroppen, som nok skal få mig forbi Bilka, som jeg ellers ikke er i så specielt ofte...
  FORÅRshilsener,
  Helle

  SvarSlet
 11. Kære Micahel - de fleste staudefrø skal have frost for at spire. Så så dem gerne nu.

  SvarSlet
 12. Hej Claus
  Jeg troede, at stratifiering af staudefrø går ud på, at frøene først skal have en smule fugt i jorden og derefter skal udsættes for perioder skiftevis med frost og tø for at spire det følgende forår. Det synes jeg også lyder logisk, hvis man tænker på, hvordan de ter sig i naturen: Frøene modner sidst på sommeeren og falder til jorden, hvor de så stratifierer som beskrevet
  Og hvis man bare smider frøene ud nu oven på den hårde jord, risikerer man så ikke, at de bliver spist af fuglene, som er meget, meget sultne for tiden?
  A propos fugle. I dag hældte jeg noget kogende vand oven på en tyk blok is i deres store, flade drikkekar. Det blev de henrykte for, idet de tog varmt bad og plaskede rundt. Det var et skønt syn!
  Happy gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 13. Kære Claus,
  jeg vil da tage dig på ordet og sende en lille ønskeliste... Vi er vist mange, som har beundret dine store, runde jernkar, som du planter alverdens godter i. Var det ikke en ide, at sætte nogle lignende i produktion til dette samarbejde? En anden ting, som kunne sættes i produktion, var de skønne primulateatre, som er med i Mit Haveliv. Jeg ville bestemt være liebhaver til et par. Eller hvad med smalle zinkbakker til vindueskarmen i drivhuset?
  De bedste hilsner fra Fie

  SvarSlet
 14. Nyt slogan til Bilka:
  HVEM KA'?
  CLAUS KA'!

  SvarSlet
 15. Kære Claus

  Jeg har sagt det før - men siger det gerne igen: Den medarbejder der har fundet på at få dig med på råd fortjener en klækkelig lønforhøjelse. Jeg er i hvert fald en splinterny kunde, de derved har erhvervet sig.

  Kunne godt tænk mig at de krukker og jord snart var at finde i Bilka.

  SvarSlet
 16. Hej Claus.
  Godt gået. Du har MANGE talenter :-)
  Kærlig hilsen
  Inge-Lise

  SvarSlet
 17. Sikke et scoop Bilka har gjort. Danmarks bedste eksperthjælp lige ind i egne rækker. Super ide de kunne overføre på deres andre grupper. Hvis der altså fandtes en ekspert med eget tv program og tilmed superblogger....med ekspertviden på noget andet.
  Det bliver så godt. Glæder mig ligefrem til at ligge forbi bilkas havecenter næste gang.
  Karen

  SvarSlet
 18. Det her, er virkelig gode nyheder Claus. Jeg har nemlig bestilt roser via Rosenposten (håber jeg er heldig og får hele min bestilling). Jeg har søgt og søgt, efter de produkter, som du anbefaler når man planter i krukker. Dejligt, at det nu bliver nemmere at få fat i.

  SvarSlet
 19. Kan man ikke putte frøene i fryseren et lille stykke tid, for at opnå samme resultat ?

  SvarSlet
 20. Hej Claus, jeg synes de dagliljer dér ser meget fristende ud, så dem håber jeg da bliver en del af sortimentet. Jeg er selv ny haveejer og har lige købt en masse forskellige staudefrø fra England som jeg planlægger at så her i de kommende uger. Min have er nemlig ret tom og det kan ikke gå for hurtigt med at få plantet den til, men planter er jo lidt dyre hvis man skal bruge mange og de skal købes færdige. Jeg ser derfor meget frem til dit indlæg om forkultivering - jeg har allerede købt så og priklejord af god kvalitet. :)

  Desuden opfordrer du til at vi kommer med input til varesortimentet hvis vi synes vi mangler noget. Jeg kunne rigtigt godt tænke mig at det redskab der hedder en "pot maker" blev en del af sortimentet. Det er super smart at man kan folde sine egne små potter af avispapir til at så i, for jeg vil hellere bruge mit stramme budget på frø og planter :) Yderligere så er det jo et miljøvenligt redskab da man undgår potter af tørvemuld og plastik.

  Mvh. JOC

  SvarSlet
 21. Hvor er det skønt, at man nu ved hvor man kan ordentlig pottemuld og ikke mindst langtidsvirkende gødning. Det har jeg netop været på jagt efter i et plantecenter. De havde det sørme ikke.
  Godt gået Claus - og Bilka der vist godt kan begynde at glæde sig.
  Hanne

  SvarSlet
 22. Hej Claus
  Dagliljen "Double River Way" har jeg haft i min have de sidste 6 år og du har helt ret, den er bare skøn. Den fantastiske mørke skærmlilje, blev jeg jo nød til at bestille, straks du lagde navnet på bloggen ;-)
  Men hold da op, hvor jeg altså bare glæder mig til din indflydelse rigtig begynder at kunne ses i Bilka sortiment. De køber jo ind i industrielle mængder, så forhåbentlig bliver priserne også derefter - selv om jeg selvfølgelig godt er klar over at kvalitet koster.
  Skal helt klart lidt oftere i Bilka fremover ;-)
  Mange havehilsener Sanne O.

  SvarSlet
 23. Hej Claus,
  Jeg skal da helt sikkert noget mere i Bilkas Havecenter i fremtiden. Glæder mig meget....

  SvarSlet
 24. Glæder mig til alt det nye, vi fremover kan købe i Bilka.
  Håber de igen vil få påskeklokker fra Spiren, det er du sikkert helt med på.
  Havehilsner, Anna

  SvarSlet
 25. Fedt. Fedt. En direkte linie til indkøbscefen selv.. yes. Vi skal nok komme med indput, hvis vi synes, der mangler noget, men mon dog. Du har jo helt styr på hvad havefolket ønsker.. ;))
  Lena fra Håstrup

  SvarSlet
 26. Å WAW. Hvor er vi andre heldige at have dig til at sidde der og kræve ind og hvor er BILKA da geniale for nu må vejen jo lægges derud forbi ofte og mon ikke der ryger lidt andet med i vognen også.

  SvarSlet
 27. Kære Claus
  tak for at du sørger for at Bilka kommer til at sælge "dine" papir/ståltråds-bindere de er jo helt fantastiske og helt uundværlige når man arbejder med rosor..ja og til næsten alle andre planter som skal bindes eller støttes for den sagens skyld. Nu mangler vi så bare lige at få Bilka til Sverige også :-)
  Kærlig hilsen fra Dorrit i Ronneby

  SvarSlet
 28. Kære Claus

  Og jeg som ellers aldrig kommer i Bilka - nu er der ingen vej udenom. Jeg vil meget gerne komme med indput, men er det muligt du kan ligge en liste ud over de produkter som højest sandsynlig kommer i Bilka's sortiment?

  Som nyere haveejer er der måske en masse, som man ikke umiddelbart kender til; såsom det er en del lettere at grave ud til et bed med en spids spade fremfor en 'klassisk' - der erfarede jeg for 4 somre siden :-) Måske var den en idé, at få en sådan kvalitets-staude/spids spade med i sortimentet?

  Jeg ser meget frem til at skulle på storindkøb - supermarkedet bliver for første gang i mit liv en shoppe-tur.

  Mange forårshilsner Sarah

  SvarSlet
 29. Kære Claus
  Det er jo helt fantastisk, at man fremover kan købe lækre planter, jord og deslige i Bilka! Kommer der stort set aldrig, men nu har de da fået en ny kunde, i hvert fald i havecentret. For mig er det jo bare en lille tur på 42 km, så der skal jo også virkelig være noget at komme efter, og det bliver der så nu, takket være dig. Det er jo skønt at der findes én som dig, der beriger os med så mange ting.
  Venlig forårhilsen Jeanne

  SvarSlet
 30. Kære Claus
  Bilka har da skudt papegøjen - ja undskyld udtrykket - sådan at få dig ved roret i deres havesortimentsafdeling.

  Har aldrig sat mine ben i en Bilka (hader storcentre!), og jeg ved ikke engang, hvor der her i nærheden ligger en Bilka, men måske skulle jeg begynde at interessere mig for det?
  Det lader jo til, at "det er der, det sner"!!

  Kære Michael - du kan da sagtens så dine stauder i bakker/potter nu og sætte dem udenfor til stratificering. Så gør vejret forhåbentlig resten.
  Mange noget grålige forårshilsner

  p.s. Dejligt initiativ med nye forårsbilleder. Har allerede sendt indtil flere

  SvarSlet
 31. Hej Claus.

  Nu har jeg fulgt din blog igennem længere tid, og er nu nød til at komme med en kommentar ;-) :-D
  Altså først og fremmest, hvor er det bare en skøn blog. Dejligt med noget inspiration, i form af skønne billeder, og indput. Tak.
  Og nu til mit ønske.
  En potmaker! Sådan en´har jeg længe været på udkig efter.

  Venlig hilsen Marianne.

  SvarSlet
 32. Yiiiippppiiiii.....BILKA here we come.......glæder mig til et nyt og uden tvivl forbedret sortiment i fremtiden og tak for det du skønne havemand :0)

  Surprice: Jeg ønsker mig Solhatte i lange baner :0)
  Happy forår i Risskov

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 33. Nøj, hvor jeg glæder mig til at finde langtidsvirkende gødning granulat på hylderne. Jeg har led og ledt og kun fundet de dyre "tabs", som koster en formue hvis man har mere end en håndfuld krukker. Du giver forhåbentlig et prej på bloggen op til vi skal stresse i Bilka for at få en bid af kagen? :-) Mange hilsener Karin fra Fyn
  P.s.: jeg savner lysegule stauder og planter med spændende løv - og ikke mindst f.eks. plant plugs eller root trainers og lignende lækre ting, som virker

  SvarSlet
 34. Sådan skal det gøres MESTER, godt gået.
  Bor lidt langt væk fra Bilka, men nu må man da bare dertil, især hvis man ligefrem kan komme med ønsker til deres sortiment.
  Skal absolut haven fat i nogle skærmliljer, gerne hvide.
  Og så ønsker jeg mig også zinkbakker til vindueskarmen (lige som Fie).
  Ser frem til i morgen, hvor vi skal have første lektion i klokkeranke (såning)

  Blomster kram
  Bettina.

  SvarSlet
 35. Kære Claus,

  Tænk, nu skal vi alle sammen lige pludselig i Bilka - det er da fantastisk.Tak for det :-)

  Forårshilsner

  Lise

  SvarSlet
 36. Til dem der efterspørger zinkbakker. Fundet via Claus's blogroll: www.zinkbakken.dk. De laver også zinkbakker efter mål! Måske en leverandør til Bilka? Hilsen Birgit

  SvarSlet
 37. Helene Simoni Thorup2. marts 2011 kl. 22.28

  Herligt. Jeg synes virkelig at det er svært at finde pæne terracottakrukker i de danske havecentre. De fleste krukker udbudt til salg er efter min mening meget lidt kønne. Eller så koster de en bondegård. Så derfor, et meget velkomment initiativ, som jeg helt sikkert skal ud og se nærmere på :-)

  SvarSlet
 38. Ja undskyld, men nu skal vi da ikke drøne i Bilka allesammen, så lukker de små, lækre og oplevelsesrige staudersalg osv. Så ud i det ganske land og oplev stemningen der også. Har flere bestemte i tankerne, men de fleste er vist nævnt for længe siden, da Claus lavede brainstorm på links til sådanne steder.

  Åhhh hvor jeg glæder mig til at komme i gang.

  P.S. bor 5 min fra Bilka!!

  SvarSlet
 39. Det er noget af en brand-værdi, Bilka lige har fået:-)
  På min ønskeliste står der altid zinkbaljer og solide klatrestativer. Og Hosta samt tulipaner i massevis.
  Og på calusdalby.dk ønskesedlen står der et Danmarkskort med alle de fine planteskoler, du henviser til i dine bøger og på bloggen. Når man så er på tur, kan man lige se, hvor der er et skønt sted i nærheden.
  Mvh Maria

  SvarSlet
 40. Jeg forstår ikke at det er svært at finde potmaker/paperpotere - det er da bare at søge på google, så dukker der mange forhandlere op! Jeg vil nu sige som Hanne i Tilst, vi behøver ikke støtte Bilka, når der er så mange specialbutikker med haveting. God jagt...

  SvarSlet
 41. Kære anonyme - ja, herfra er der ingen, som bliver påduttet noget. Og lad mig så sige, at jeg på ingen måde tror, at min samabjede med Bilka kommer til at gå ud over de små specialbutikker. Tvært imod handler det om at gøre så mange som muligt haveinteresserede, og når de så bliver det, vil de givetvis opsøge de mindre handlende, som jeg glad og gerne bliver ved med at agitere for. De kan nemlig noget som de store detailhandlende ikke kan.

  SvarSlet
 42. Jeg er absolut tilhænger af både Bilka og de små lækre steder. Jeg ville ikke undvære nogen af tingene. Hvad jeg ikke har slæbt hjem fra Bilka i gennen årene af planter,løg og lækkert tilbehør er ikke så lidt, men har købt lige så meget i de små lækre butikker/stauderier udenfor storbyerne som for største delens vedkommende aldrig er blevet set i Bilka og sådan tror jeg også at det vil blive ved med at være selvom vores allesammens haveguru nu vil sørge for at vi vil kunne købe en del lækkerier, planter og løg i Bilka fremover, hvilke jeg selvfølgelig er frem til som alle I andre på bloggen.
  En ganske almindelig handle ind dag I Bilka kan absolut ændre sig ved at gå en tur i havecenteret.
  hilsen Anne B.

  SvarSlet
 43. Kære Claus

  Jeg forstår til fulde at du er faldet for den dejlige daglilje, Hemerocallis 'Double River Wye', den har lige præcis den der gule farve, der gør den så god at sætte sammen med andre farver. Skulle der nu være en enkelt eller to, der ikke kan vente til næste år, så er den altså allerede til at få fat i. Jeg har den stadig i mit sortiment, og jeg tror også den er til at finde hos nogle af mine konkollegaer.

  Og så er jeg altså også nødt til at sige til lykke til Bilka, bedre samarbejdspartner kan man vel næppe ønske sig! Spændende hvad fremtiden bringer.

  Jeg startede selv med at sælge planter, ja, først og fremmest fordi jeg har det der pantegen, der nærmest gør det til en besættelse. Men også fordi jeg selv savnede et større udvalg - hvorfor var vi nødt til at skrive alle de spændende, nye planter hjem fra udlandet?

  Det fik jeg så lidt svaret på, på den hårde måde - for der var slet ikke nogen, der ville have mine nye, spændende planter. Her havde jeg troet, at folk med glæde og hunger havde kastet sig over noget nyt, men nej. Tværtimod de fleste kunder, ville have det, som de altid havde haft og det som alle andre havde.

  Så efter en lidt hård start måtte jeg så overveje, om jeg skulle skifte sortimentet ud til de gode gamle kendinge (der er helt sikkert også nogle af dem som bare holder, og vi ikke kan undvære) for der skulle jo altså også brød på bordet. Men ret hurtigt stod det mig klart, at det jo ikke var det jeg ville. Og heldigvis fandt jeg ud af, at der var andre end mig, der efterspurgte de lidt mere spændende planter. Jeg skulle bare "råbe" lidt højere og lidt længere omkring. Og her er nettet jo perfekt.

  Der dukker flere og flere specialplanteskoler op, haveglæden og planteinteressen er helt klart spirende - ikke mindst på grund af dit smittende engagement. Tak for det - det kan vi vist alle sammen være glade for, konkurrencen til trods.

  Det er altid en fornøjelse at følge din blog, læse dine bøger og se dine haveprogrammer.

  SvarSlet
 44. Kære Claus

  Jeg kan kun tilslutte mig koret af glade kommende Bilka-kunder. Af ønsker har jeg: enkle krukker i letvægtsmateriale (så de ikke er så tunge), med hul i bunden og frostsikre. Det er svært at finde! Meget gerne nogle kvadratiske eller runde ensfarvede, så de ikke tager blikket fra de planter, der er i dem. Og selvfølgelig; gerne til en overskuelig pris, så vi kan fylde haven op med dem med blomster i :-).

  Og hvis jeg må komme med et tillægsønske: showaurikler som dem du viser frem side 128ff i "Mit haveliv" - de er fantastisk smukke :-). Og jeg kan ikke finde dem i Danmark...

  Mange hilsner
  Stinne

  SvarSlet
 45. nu er jeg selv i et havcentre i en Bilka og glæder mig helt vildt til at se Claus indvirke i have-centret.
  med hensyn til at det vil gå ud over de små havecentre så nej de har noget Bilka aldrig vil få jeg elsker selv at besøge dem og gå at osse i timevis :-)) til gengæld kan Bilka noget som de ikke kan

  SvarSlet
 46. Hej Claus
  Jeg har længe tænkt på at anskaffe en varmemåtte til forspiring, men har kun fundet nogle udenlandske leverandører bl.a. i England, men deres netsalg sker kun til UK. Jeg har forgæves forespurgt i en mail. Så var det jeg kom til at tænke på, om det ikke var noget som Bilka kunne tage ind i deres sortiment.. En af den som jeg er stødt på mange gange er Biogreen, se deres katalog her
  http://www.biogreen.de/en/catalogue/Bio-Green-Katalog.pdf. Det kunne være et par af størrelserne.
  Håber at du har lyst til at gå videre med det. Og i øvrigt tusinde tak for en god blok - jeg beundrer dig for at du giver dig til at dele din viden med os andre havenørder. Mvh Pia

  SvarSlet
 47. Kære Pia - det er en af de ting, der er under overvejelse til Bilkas sortiment.

  SvarSlet
 48. Kære Claus.

  Hvilken gødning bruger du til dine krukker, og kan jeg oz købe det i Bilka ?

  Mvh Kirsten

  SvarSlet