Tak for lykønskninger

Er det ikke sådan lidt patetisk selv at gøre opmærksom på sin fødselsdag på bloggen, tænkte jeg. Men så gjorde jeg det altså alligevel. Tak for søde ord desangående. I blev lovet en opskrift. Selv synes jeg ikke, at der er noget så lækkert som en god hjemmebagt kringle.

 

En af mine kæpheste er brugen af gode, danske og bæredygtige råvarer. Hvad melet angår, bruger jeg næsten altid produkter fra Skærtoft Mølle, men når det handler om finere hvedebrød, synes jeg, at selv den finsigtede hvedemel fra Skærtoft Mølle er en smule for grov. Her har jeg derfor anvendt mel fra Bornholms Valsemølle. Desuden kan jeg fortælle, at jeg stort set altid bruger rørsukker i stedet for det almindelige hvide. Og når der står smør, er det naturligvis smør.

 

Dejopskiften har jeg fra min gode veninde Jette Frölich, som også i år holder åben have, men det kommer jeg tilbage til.

 

250 g smør

5 dl mælk

50 g gær

60 g sukker

en smule salt

900 g hvedemel

 

Smelt smørret, hæld mælken deri (kontroller, at blandingen er lillefingervarm) og pisk gæren ud i væden. Tilsæt sukker og salt samt det meste af melet og ælt til en fin og smidig dej. Måske skal der holdes lidt mel tilbage eller tilsættes lidt mere. Pas endelig på ikke at komme for meget mel i; dejen skal lige akkurat slippe skålen. Stil til hævning en times tid.

 

Du kan evt. nøjes med mindre gær og hæve dejen lidt længere.

 

Hvis du vil bage boller, deles dejen i cirka tyve lige store dele. Form dem, stil dem på pladen, pensl med sammenpisket æg og efterhæv en halv times tid. Bag derefter ved 220 grader i cirka tolv minutter. For at undgå, at overfladen bliver for mørk, kan du – når bollerne er gyldne – dække med et stykke stanniol.

 

20110323_130410

 

Men nu var det jo kringlen, det handlede om: Lav en remonce - her er mange muligheder: Sukker/smør evt. med lidt kanel; sukker, smør og marcipan evt. med revet æble; etc. etc. – brug din yndlingsopskrift.

 

20110323_140957

 

Når dejen har hævet første gang, slås den ned, deles i to eller tre og rulles ud til aflange stykker – den kan selvfølgelig også formes til en rigtig kringle. Smør remoncen på dejstykkerne og læg dem sammen til stænger. Placer dem på en bageplade, pensl med sammenpisket æg og drys med hakkede nødder eller mandler samt perlesukker. Bag ved 220 grader i cirka 20 minutter – måske lidt kortere eller længere alt efter stængernes tykkelse.

 

Det siger sig selv, at opskriften også kan bruges til snegle.

26 kommentarer:

 1. Mmmm ... Dette ser godt ut, Claus!!

  KLEM KLEM
  Anette:)

  SvarSlet
 2. Kære Claus. Tillykke med fødselsdagen, jeg håber dine medarbejdere satte pris på kringlen men også at du ikke puttede alt for megen pottemuld i remoncen !!!
  Jeg vil give dig et tip. Hvis du pensler med fløde i stedet for æg får du knap så blank en overflade, det ser ikke helt så meget ud som noget der er "lagt ovenpå" og bagværket får en fin gylden glød og du slipper for at lægge noget over under bagningen for at undgå det brændte udseende. mvh Mette

  SvarSlet
 3. Kære Claus.

  Den kringle lyder himmelsk! Tak for opskrift. Der er over et halvt år til jeg fylder 2 snese, så jeg må finde en anden undskyldning for at prøve den ;) Er iø enig med dig ang. melet fra valsemøllen - det er fortræffeligt til "blødt" bageri. Og derudover er jeg stor tilhænger af lokale varer, som ikke skal fragtes til øen. Kunne ikke drømme om at købe andet end Ø-KO-mælk elsempelvis. Men nu har vi så også et rigtig godt mejeri i Klemensker! Og deres frugtyoghurt slår alle andre i supermarkederne her - efter min smag. Nå nok "reklame" for gode produkter... (og ikke et ord om lækre karameller fra Gudhjem tystys).

  Patetisk?! Havde din fødselsdag været tilgængelig info på nettet, så havde det næppe været nødvendigt at vinke med en vognstang - men det er den jo så nu ;) (jeg lover dog ikke at huske den, for hovedet er for det meste fyldt med alverdens ting og sager istedet for datoer). Må dit næste år blive blomstrende lykkeligt!

  Hjerteligst

  SvarSlet
 4. Kære Claus

  Et stort tillykke herfra. Sikken skøn kringle, min mund løber i vand. Jeg kom faktisk til at tænke på Annes kringle, da jeg så billederne.

  Her er opskriften fra www,AnneJust.dk

  Anne Justs kringle

  Dej: 300 g hvedemel, 200 g smør, 50 g gær, 2 spsk lunkent vand, 2 æg, 50 g sukker
  Fyld: 150 g smør, 50 g sukker, 50 g mørk farin, korn fra en halv stang vanille, 50 g rosiner, 3-4 tvebakker 50 g hakkede valnødder eller smuttede mandler
  Smørret smuldres i melet, gæren udrøres i sukker og vand og æggene piskes let sammen. Alle dele samles til en lind dej, der hæver, mens fyldet laves.
  Dejen rulles ud til en stang, fyldet smøres på, og der rulles sammen som en roulade. Stængerne hæver i 15 minutter, pensles grundigt med æg og drysses med perlemelis.
  Bages 30-40 minutter i en 170 grader varm ovn.

  Der er billede af kagen, der er "beyond words":
  http://www.flickr.com/photos/evigglade/5347359410/in/set-72157625677331859/

  Jeg håber du nyder det gode liv Claus. For ingen har det da så skønt som du! Jeg ønsker dig held og lykke med dagen og alle de kommende somre. Foråret er lige om hjørnet, og selvom vi måske ikke er i vores livs forår, - føles det alligevel sådan. Det håber jeg også du synes.
  Du er jo også en mand der altid forstår at holde sig igang. Keep it up...

  Knus herfra
  mvh Eva

  SvarSlet
 5. Selvfølgelig... stort tillykke ;0)

  SvarSlet
 6. Dette så helt fantastisk godt ut.Godt mulig jeg prøver den oppskriften der..Og tillykke med vel overstått.

  SvarSlet
 7. Kære Claus

  Jamen jamen.... stort tillykke med fødselsdagen - fantastisk vejr, du har sørget for til anledningen. Normalt bliver man forkælet på sin fødselsdag, men ikke dig... du har simpelthen valgt at forkæle dine medarbejdere i stedet for. Skøn tanke.

  Glæder mig til at høre mere om åben have hos Jette Frölich, det var en fantastisk oplevelse sidste år - den gentager jeg gerne.

  SvarSlet
 8. Hjemmebagt kringle er noget så godt! Det er dejligt at have fødselsdag (synes jeg), og der er bestemt ikke noget galt med at gøre opmærksom på det - når nu ingen her vidste det :-)
  Et stort tillykke med dagen. Jeg håber, du er blevet fejret med manner og på behørig vis.
  Med de bedste ønsker for dit nye år, Anne

  SvarSlet
 9. Hej Claus

  Et forsinket tillykke med dagen igår.Det var jo et fantastisk forårsvejr.
  Den kringle ser altså lækker ud, heldige medarbejdere du har :-)))
  Jeg nåede desværre ikke bloggen, da vi har travlt med ombygning.
  I weekenden får jeg sået klokkeranke, der har ikke været tid før. Jeg håber at det alligevel lykkedes.
  Jeg har købt 4 bøger af den levende have. Den ene er til min søster og de andre til mine børn, når de engang flytter hjemmefra.

  Mvh Maibritt (v Fredericia)

  SvarSlet
 10. Kære Claus Dalby
  Hjertelig tillykke med fødselsdagen.
  Glæder mig til at gøre dig kunststykket efter angående kringlen, som ser rigtig lækker ud.
  De bedste hilsener
  Kirsten
  Miran

  SvarSlet
 11. Jamen altså - jeg kan lige nå en 2 timer og 19 minutters forsinket, men ikke mindre af den grund, KÆMPE STORT TILLYKKE MED FØDSELSDAGEN :0) Jeg kan næsten "lugte" du har haft en vidunderlig dag og du har virkelig været en meget artig "bad boy", for solen har været på non-stop HELE DAGEN :0)
  Gid man var én af dine forkælede medarbejdere i dag :0)
  Knus og fød´dagskram til dig!
  Lotte i det sy´fynske

  SvarSlet
 12. Kære Claus.
  Forsinket men ikke mindre ønsket. Tillykke med fødselsdagen. Og tak for den skønne opskrift, den skal prøves.
  Mange forårshilsner fra
  Lise Lotte

  SvarSlet
 13. kære Claus
  hjertelig tillykke med dagen solen skinnede og selvfølgelig ,selv havde jeg føsda d 22.3. kringle til personalet hold op hvor er du go.jeg mener ikke min chef nogensinde har bagt til os uhmmmmmmm nej .
  håber du havde en god dag,med mange gode planter
  mange hyggelige forårs hilsner fra maj britt,højmark

  SvarSlet
 14. Kære Claus.

  Jeg fik trukke mig langsom op i håret i går efter jeg mistede min skønne hund, derfor ser jeg først her til morgen, at du havde fødselsdag i går. Et KÆMPE STORT TILLYKKE skal derfor lyder her fra det nordøstlige Sjælland.

  Så har jeg et lille ønske, om du eventuelt vil lave et lille indlæg her på bloggen om Keukenhof og muligheder for overnatninger i stil med Riet's pensionat. For du har da været der?? Og jeg vil så gerne ned og se tulipaner i "industrielle" mængder.

  Kh - K

  SvarSlet
 15. Kære Claus

  Det er ALDRIG patetisk at fejre sig selv og sin fødselsdag. Min kloge svoger, præst Thomas Risager, siger at alternativet til endnu en fødselsdag er IKKE at foretrække! Så tillykke med livet og at du har endnu et år at fejre!

  Kram Lina

  SvarSlet
 16. Nej, patetisk, hvorfor dog det? Det synes jeg bestemt ikke!
  Opskriften er hermed på vej i min bog, og skal afprøves idag.
  Hvor er det godt, du skaffede 'Nordens oliven' hjem, håber den bliver i sortimentet, da jeg ikke køber den nu...
  Jeg spekulerer på, om der ikke snart kommer nyt i Operation Klokkeranke? Skal planterne eks.ikke prikles ud i lidt større potter?
  Kh.Helle

  SvarSlet
 17. Susan Frydendahl24. marts 2011 kl. 10.46

  Hej Claus
  Her er et godt råd om brug af gær, som jeg lærte af min husgerningslærer for mange, mange år siden: Opløs gæren i en del af sukkeret i stedet for i den varme mælk/smør. Bland derefter mel, mælk/smør, æg og til sidst gæren i skålen. Mælken/smørret skal selvfølgelig stadig være lillefingervarm, men det er ikke nødvendigt at være så påpasselig, da de øvrige ingredienser "suger" varmen. Det slår aldrig fejl!

  SvarSlet
 18. Kære Susan - et af de mennesker, som jeg sætter allerstørst pris på, er Danmarks nok bedste og dygtigste konditor Jørgen Søgaard (Mette Blomsterbergs læremester) fra Kransekagehuset i København. Han har i forbindelse med udgivelse af flere bøger på Klematis lært mig, at man aldrig må opløse gær i sukker eller salt, da det ødelægger gode gærceller. Stik den!!!

  SvarSlet
 19. Kære Claus!

  Tillykke, om end forsinket, men alligevel: TILLYKKE.
  Jeg kom straks til at tænke på en kær pixibog, som du sikkert kender, da du også beskæftiger dig med børnelitteraur: "Tante Tea går til byen"! Den er simpelthen så hyggelig, og handler jo netop om at bage en kringle til sin fødselsdag :-)
  Ydermere er den illustreret på en fin måde af Iben Clante. Jeg har gennem tiden fulgt din omtale af forkellige kunstnere og illustratorer - mit gæt er at du også godt kan lide Iben Clantes stil. Iben Clante har noget sart over sig, selvom farverne er klare.
  Iben Clante og Grete Janus Hertz har lavet nogle meget gode små fortællinger for børn. De er så enkle, men rammer lige på kornet. Som barn var jeg vild med dem, og mine egne børn har også elsket dem. Det er fedt med klassikere, som holder i gennem tiden. Men du kender dem formentlig: "Her kommer bamse" og "Pindgrisen". Det har tit undret mig at ingen har fået den idé at udgive disse historier i større format, så her er en slet skjult opfordring :-)

  Endnu en gang tillykke, Lisbeth K :-)

  SvarSlet
 20. Kære Madam Bæk - jeg ved, at du har spurgt før, og jeg er rigtig flov over, at jeg ikke har fået svaret før nu. Mht til overnatning nær Keukenhof kan jeg ikke hjælpe, men det tror jeg, at nettet kan. Du skal nok bo i Amsterdam, og der er mange Bed and Breakfast.

  SvarSlet
 21. Kære Helle - der kommer nyt om klokkerankerne i weekenden.

  SvarSlet
 22. Kære Lisbeth - ja, det er to 'store' damer, du der nævner. Vi kommer måske til at genudgive nogle af de gamle klassikere, men skal lige have styr på rettigheder etc.

  SvarSlet
 23. Nu er kringlen også afprøvet af 21 6.klasse elever. Jeg er så heldig at være klasselærer for 21 dejlige unger. I hjemkundskab skulle vi nu i gang med et forløb om søde sager, ovenpå vinterens supper og rodfrugter. Her stod kringlen sin prøve - og bestod med glans. Der er blevet bagt, formet og spist kringle til den helt store guldmedalje i dag. Stor succes!

  SvarSlet
 24. Kære Tine - det lyder godt nok hyggeligt.

  SvarSlet
 25. Kære Claus

  Yes, bare få styr på rettighederne, og så er jeg der på slaget, når bøgerne bliver sat til salg!

  Aller-bedste hilsener Lisbeth K :-)

  SvarSlet
 26. Kjære Claus, en forsinket, men ikke mindre ektefølt, de varmeste gratulasjoner ifm med overstått bursdag!

  Det er bare å slå fast at ikke NOE slår dansk bakverk, jeg kan kjenne duften :)

  Jeg er litt på siden av meg selv for tiden, nå er den store avgjørelsen tatt... Jeg forteller mer i mail senere. Varm klem fra Ninni

  SvarSlet