Verdens bedste og nemmeste sommerblomst

Jeg elsker sommerblomster, fordi de i høj grad er med til at give haven et uhøjtideligt og umiskendeligt cottage-præg!

 

CosmosGloriaPdctPageNew

 

Vi sår rigtig mange forskellige, men hvert står stolt kavaler, Cosmos, altid øverst på min liste over dem, jeg ikke kan undvære. Især sorten ’Gloria’, som I ser på billederne her, er fantastisk.

 

 

43636953_1241935733_GloriaCosmos

 

Det herlige ved stolt kavaler er, at den udvikler sig så hurtigt, at man ikke behøver at forkultivere. Så en række på et stykke bart jord sidst i april og vent nogle få uger, til planterne er ca. 10 cm høje. Plant dem så ud i staudebede og lignende steder, hvor der er huller. Snart vil hver plante udvikle sig til en over en meter høj buskagtig plante med dildagtigt løv og de smukkeste blomster, som er skønne i buketter.

 

Stolt kavaler fås i en mængde farver og størrelse. Vil I give mig ret, når jeg tillader mig at kalde den for verdens bedste sommerblomst?

29 kommentarer:

 1. Jep!!! Den og mamelukærme er et must. De skal sås i industrielle mængder ;-)

  /Bo

  SvarSlet
 2. Hvor er de smukke i alle de farver, der findes. Tak for et dejligt tip. De skal få lov at fylde i mine bede i år.
  Klem og god dag

  SvarSlet
 3. Jeg vil så absolut give dig ret!! Jeg ved ikke hvorfor men sidste år var første gang jeg såede den og i år skal der bare såes igennem. Jeg tror jeg har 4 forskellige på menuen, til min lille have - men den er intet mindre end fantastsik!!

  Ha en dejlig dag
  Céline

  SvarSlet
 4. Ja! Det er en super sommerblomst! Høj og elgant og den blomstrer også meget, men den skal lige have en pind her ved mig på den sandede jord. I år har jeg fundet en mørkerød af slagsen. Den tror jeg bliver rigtig flot i mit nye orangerøde hjørne sammen med Geoginerne.

  SvarSlet
 5. Jeg vil give dig ret i at den hører til én af de smukkeste sommerblomster. Især den dobbelte Rose Bonbon holder jeg meget af, fordi den fylder så utrolig godt i staudebedet.

  SvarSlet
 6. JA ! Jeg har i år frø klar i hvid og en anden lys tone, så jeg vil efterleve rådet om at plante ud i hullerne i bedene.

  De skønnne "dild-blade" pynter med den lysegrønne farve.

  God torsdag.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 7. Hej Claus.
  Det ligner bestemt en´der ville pynte i mit staudebed. Stolt kavaler har jeg aldrig prøvet, af en eller anden grund?? Men det skal da forsøges.
  Skal man knibe planterne for at få dem busket, eller bliver de det af sig selv?
  Forårs hilsen Marianne.

  SvarSlet
 8. Kære Claus

  Ja, jeg vil gerne give dig ret. Jeg elsker også dens dejlige løv. Jeg skal have en hel masse hvide her til sommer til mit nye hvide bed.

  De bedste hilsner fra

  Janne I Greve

  SvarSlet
 9. Enig med deg, Claus. Ikke uten grunn at jeg har mange frøposer kavaler klar i skuffen :) Måtte vår og varme skynde seg!!

  Takker samtidig for en herlig inspirerende blogg. Skulle gjerne tuslet året rundt i hagen din med en kopp kaffe i hånden!

  SvarSlet
 10. Åh, Claus det er da et lige så svært spørgsmål som: hvad er din livret! Når jeg om sommeren sætter tænderne i et stykke vandmelon er det det bedste, men det er gåsestegen til jul altså også.
  Efter weekendens besøg hos Spiren er min ynglingsstaude selvfølgelig Helleborus, det var det ikke før! og blandt løgvæksterne! vintergækker! Når du så sender dette underskønne foto af en stolt kavaler, ja så bøjer jeg mig i støvet for den, men hvad så med en mark fyldt med kornblomster, eller en fyldt sart rosa valmue...ok indrømmer valmuerne er svære i en vase, men det fragile i valmuen smelter mit hjerte!
  Jeg gir op -jeg ved det ikke -hvad med en top 10?
  kærlig hilsen Helle

  SvarSlet
 11. Kære Claus.

  Mjae ehm joe altså... Du har lidt ret, endda meget, men så alligevel...;-)

  Jeg vil hellere være med til at lave en top 5, hvor Cosmos, Lathyrus, Papaver, Amaranthus, Tropaeolum og Kochia Scoparia alle er med i tilfældig rækkefølge. HOV det var jo hele 6 ;-)

  Men ingen tvivl om, at Cosmos er imponerende og dejlig!!

  Hjerteligst

  SvarSlet
 12. Ja Cosmos kan man ikke undværre, den er fantastisk. Mine plejer at selvså sig selv og det elsker jeg fordi de så nogle gange finder på nye narestreger. Her i min nye have er der dog slet ingen så i år sår jeg dem (som noget af det eneste for jeg skal se hvordan haven er beplantet inden jeg selv kaster læssevis af farver ind. Cosmos kan man dog aldrig helt gå glat med. De passer ind allevegne).

  SvarSlet
 13. Å glemte helt: Jeg har netop været i Bilka hvor der stod Claus Dalby på en hel masse andet undværligt. Jeg købte simplethen alle de loden løvefod de havde for det er her heller ikke og det kan man jo slet ikke undvære vel?

  SvarSlet
 14. Jeg gir deg helt rett, Cosmos er vedens beste sommerblomst. Har du prøvd Sjokolade-Cosmos? Mørk rødbrune kronblader, som skinner så flott i solen og som dufter deilig sjokolade...

  SvarSlet
 15. Kære Claus,

  Ja, jeg giver dig gerne ret m.h.t. Cosmos. Elsker den også - og i år har jeg købt nogle skønne 2 farvede bla. Husker ikke navnet, men jeg glæder mig til at så dem som du beskriver, og så flytte dem rundt. Sidste år lavede jeg en meget lang række i marken, sået direkte, mellem alle grøntsagerne. Det så fantastisk ud, og jeg forærede buketter væk til veninderne hele tiden.
  :-) Fortsat dejlig dag.
  Kærlig hilsen
  Lise

  SvarSlet
 16. Hej Claus,
  Det lyder forjættende nemt, jo - og smuk er den, kan nemt forestille mig det meget buskede og levende præg, den vil tilføre et bed.
  Jeg mangler lidt mere vejledning til mine små 'børn' - klokkerankerne. Næsten alle de blå er lange nu - når op mod loftet i det lille minidrivhus, de blev sået i..på nær nogle få nakker, er de alle vokset meget og har de første kimblade. Den hvide er langsommere, ca halvdelen er ligesådan groet lange, og nogle mangler at dukke frem, og så nogle få nakker.
  Hvad gør jeg nu? Skal de store pottes om, og i hvilken jord? Og er det nu, de skal ud, uden 'tag over hovedet', på trods af at nogle blot er små nakker?
  Kh Helle

  SvarSlet
 17. Edith Kristensen17. marts 2011 kl. 13.01

  Kære Claus

  Joh ... nu er jeg jo nordjyde så det med "verdens bedste" er jo store sager. Jeg var lidt uheldig med mine sidste år - de væltede simpelthen af flere omgange og til sidst gav jeg op, og rykkede dem op med rode. Jeg har ikke helt besluttet, om jeg skal tage chancen med en anden - lidt lavere - variant i år.

  I opløbet om titlen som verdens bedste sommerblomst kommer man jo iøvrigt heller ikke udenom ærteblomster (ligaer foran de andre) og løvemund (de hvide og de rosa er så smukke både i bedet og i buketter synes jeg).

  Ha' en skøn dag.

  Med venlig hilsen
  Edith

  SvarSlet
 18. Du er rigtigt - Cosmos er verdens smukkeste sommerblomst!

  SvarSlet
 19. Hipp hurra for cosmos! Den spirer villig, og er av de enkleste sommerblomstene. I tillegg fyller de godt i bedet med sitt flotte dillaktige grønne og nydelige blomster som kommer og kommer hvis du er flink til å knipe de avblomstrede. En sommerblomst som sterkt kan anbefales til nybegynnere. Den er i tillegg ganske dyr å kjøpe i hagesentrene, ihvertfall i Norge, så da blir gleden over å ha dyrket de frem selv enda større.

  SvarSlet
 20. Det giver jeg dig helt ret i! Stolt Kavaler har jeg i haven hver sommer! Den er fantastisk i buketter og så smuk og dekorativ med det fine, lette løv!

  I år har jeg - foruden den hvide - Cosmos Rose Bon Bon! Den er lidt lavere i væksten og vælter måske ikke så let. Nu får vi se :-)

  SvarSlet
 21. Hej claus ,ja den skal bare være der hvert år.Jeg har købt frø til hvide blomster,men skal også have nogle i rosa.
  God weekend fra Heidi Olsen

  SvarSlet
 22. Ja, den er så fin! Jeg har frø fra fjorårets blomster i hvitt og den skal få god plass hos meg i år. Tenker jeg sår den rett ut i april, jeg har gjerne forkultivert den, men det hopper jeg over i år. Den har også gjerne frøsådd seg selv her hos meg, så jeg venter spent på å se om den har gjort det denne gangen:)

  SvarSlet
 23. Jeg har faktisk aldrig dyrket dem - men af forskellige grunde (bl.a. det du nævner - nem/hurtig/busket) tror jeg, jeg skal have en del af dem i år.

  PS - kommenterer sjældent men læser tit, og ælsger din blog :-) Kaster også laaange blikke gennem hegnet når jeg går forbi

  SvarSlet
 24. Cosmos er også blandt yndlingene her i haven, men jeg har så svært ved at udnævne "den bedste" der er jo så mange og de har forskellige kvaliteter. Jeg såede hvide for første gang sidste år og der dukkede ikke en eneste op, men jeg prøver igen i år:)

  SvarSlet
 25. Stolt kavaler er skøn, men jeg må indrømme, at jeg kun har haft dem en gang, og da lykkes de ikke rigtig. Min mand mener, at det er for vi har så mange store træer, at der ikke rigtig er næring til dem.
  Måske skal jeg prøve igen.
  Kh
  Hanne

  SvarSlet
 26. Kære Claus
  Jo, de er alle tiders sommerblomster - i alle afskygninger.
  Dog måtte den sidste år vige pladsen for dine valmuer, så der kunne produceres endnu flere frø af den underskønne.
  Men i år skulle den stolte kavaler nok kunne få plads igen.
  Kærlig hilsen

  SvarSlet
 27. Kære Marianne - det er ikke nødvendigt.

  Kære Helle - sæt klokkerankerne ud om dagen, så væksten sættes lidt i stå.

  SvarSlet
 28. kære Claus,
  Tusind tak. Det er gjort, klokkerankerne har været ude de sidste par vidunderlige forårsdage..
  Ligesom vi selv har nydt det gode vejr ude i haven. Klargøring af havemøbler, pandekager & snobrød over bål, kaffe på terassen i solen(med tæpper og det hele). Så skønt!Mine forskellige forspirede sommerblomster pipler op ad jorden nu, og skal alle plantes ud i min nye have. Håber,jeg består 'gartnerprøven',jeg gør mit bedste, selvom jeg ikke har vinterhave, drivhus, orangeri..endnu ;-)
  Gad vide iøvrigt, om andre som jeg også oplever, at de hvide klokkeranker har svært ved at spire?
  Kærligst, Helle

  SvarSlet
 29. Kære Helle - de hvide klokkeranker skal også nok komme. Skønt med din entusiasme.

  SvarSlet