Video d. 5. marts 2011

Det har på mere end en måde været en lang vinter, men nu begynder det at lysne.

 

Hvor mange havebloggere lukker ned om vinteren, besluttede jeg mig for at blive ved, og det har været udfordrende. Men fra nu af og de næste otte måneder er det meget nemmere, for da kan jeg jo blot gå ud I haven og fortælle om det, jeg ser. Det er da også det, jeg har gjort på denne video.

24 kommentarer:

 1. Åh kære Claus, tak for en skøn havevandring! Her skinner solen også. For lidt siden fandt jeg læ på en rampe nær sydmuren i solskinnet og sad der næsten i jordhøjde og filosoferede over alt det, jeg kunne se spidserne af igennem alt det brune og ødelagte. Det var næsten for godt. Havde jeg lænet mig opad muren var jeg sikkert slumret hen.

  Ha' en rigtig god lørdag alle skandinaver og andet godtfolk!

  Hjerteligst

  SvarSlet
 2. Kære Claus
  Det har været dejligt, at du udfordrede dig selv ved at blogge os gennem vinteren - TAK for det!
  I dag skal jeg endelig så lidt i bakker, dog er jeg ikke med på klokkerankerne i år, men følger "trin for trin" med spænding alligevel. Jeg skal på ferie i 3-4 uger i juli og vil ikke udfordre min krukke-vande-passer med det eksperiment.
  Kan se vi (Pia'erne) efterhånden er blevet en massebetegnelse her på bloggen, så må hellere skrive- Hilsen Pia kbh.

  SvarSlet
 3. Hej Claus
  Nu går det da vist forstærkt det er kun den 5. marts og ikke som du skriver den 12. - nå men nok om det det er jo en forunderlig skøn dag vi har 19 grader i drivhuset og føler os næsten hensat til en sommerdag. Fortsat god weekend.
  mange hilsner Dorte

  SvarSlet
 4. Jeg slugte den råt. Den er jo fuld af guf og tips. Især den med teltet her til sidst. Der er jo mange af os der ikke lige har et opvarmet drivhus, jeg f.eks. et drivtelt uden varme.

  Er der i dette telt kun de almindeligt hårdføre stauder du har i krukker, altså dem der ville have haft bedst af at være plantet almindeligt ud ?

  Det kunne være spændende at følge med i hvad du har fået til at overvintre med succes af de mere frostfølsomme planter. Tænker på Verbena bonariensis. Jeg har stillet mine jeg købte sidste år ind i drivteltet i potterne, og overhovedet ikke vandet dem og tænkte at det må være de betingelser jeg kan byde på. Og bør jeg ikke først begynde at vande dem når risikoen for at frosten bider sig fast i det uopvarmede rum er ovre ?

  Uh det var mange spørgsmål, håber ej det er for mange. Men det er jo spændende hvor "lidt" man kan nøjes med og alligevel undgå at købe de lidt mere sarte ting hvert eneste år. Sidegevinsten er jo så også at man får større og større planter hvert år.

  SvarSlet
 5. Kære Dorte - ja nogle gange går det FOR hurtigt. Fadæsen er du rettet.

  Kære Susanne - både et drivhus uden varme og som her et telt giver planterne megen beskyttelse, fordi de ikke udsættes for vind og for megen vintervæde. Det er dog mest almindelige hårdføre stauder, jeg opbevarer her. Hvis det er sarte planter (fer eksempel Agapanthus), vil det nok ikke gå, fordi vinteren har været så hård. Men kæmpeverbena skal du nok få held med. Den overvintrer jo også af og til i haven. Det er fint, at du ikke har vandet endnu. Gør det først, når jorden begynder at virke for tør.

  SvarSlet
 6. Kære Claus.
  Tusind tak for endnu et par dejlige videoer fra dig. I dag har jeg været ude og fjerne blade fra krukkerne på terassen - og det pibler op med friske spirer. Her har heldigvis ingen tyve"knægte" været på spil.
  Jeg har heldigvis plads til dem alle på min kommende altan - men klokkeranker tør jeg altså ikke binde an med i år. Kan du ikke se, hvis det lykkes for mig efter din anvisning, og de vokser op over tagene i hele boligblokken:0):0).
  Derimod s-k-a-l jeg altså have en krukke med Lathyrus. Dem kan jeg ikke undvære.
  Kærlig hilsen på en fantastisk solskinsdag med 5,7 grader.

  SvarSlet
 7. Kære Claus.
  Tak for dejlig havevandring. Skønt at følge det hele hos dig. Her i Søsum er der ikke mere sne.
  Mit problem med at være på din blog hele tiden, er at jeg vil have det hele. Er helt fascineret af dine hvide duer. Det må jeg have på et tidspunkt. Ha en skøn weekend, og tak for alt dit overskud.
  Kærlig hilsen Lise

  SvarSlet
 8. Kære Claus
  Det var en dejlig tur i din have - jeg havde faktisk tænkt at spørge om vi ikke kunne se hvordan din have ser ud nu. Bare for at sikre os, at den ligner vores - bare en del af året. Det var også sjovt at se alle dine potter i teltet. Det telt er sørme er en god ide, når man som dig har så mange af de skønne teracotta potter.
  Idag har jeg fået sået kvan og sat bakkerne i et stort marsvinebur med gennemsigtig overdel - så kan fugle og andre smådyr ikke gå og rode i jorden. Det syntes jeg selv var en genial ide. Der er også sået klokkeranke - 29 stk., og udenfor har vi kigget længselsfuldt på det drivhus, der står og venter på at blive støbt fast og få sat glas i. Det har vi ventet på siden vi fik drivhuset sidst i november - samtidig med sneen. Mon ikke snart det kan lade sig gøre.
  Rigtig god weekend til dig og alle bloggere.
  Hanne

  SvarSlet
 9. Tack för din video. Visst kan vi glädja oss över att det blir vår så smått. I dag har vi i Trelleborg haft 6 plusgrader och strålande sol från en klarblå himmel. Det har gett mer smak. Önskar dig en skön helg! kram Lena

  SvarSlet
 10. Hej, härligt att följa vårens ankomst. Här i Sundborn har vi fortfarande en halv meter snö, men så småningom kommer vi ikapp med hjälp av långa dagar. Tills vidare får vi nöja oss med att drömma och följa vårens ankomst via nätet.
  Hälsningar
  Lillemor

  SvarSlet
 11. Det var den mest inspirerende video, jeg længe har set !!
  Jeg var selv i haven i eftermiddags og kunne næsten ikke holde ud at kigge på alt det ventende arbejde. Sådan har jeg det hvert år, indtil de første resultater begynder at vise sig. Det ser jo noget uoverskueligt ud til tider. Derfor var det enormt givende at se, at det også var lidt "hektisk" i dit telt, som du selv kalder det.

  Hvor meget vander du i dit telt ?

  SvarSlet
 12. Hej Claus

  Super dag i haven. Fik fyldt en hel pose med diverse haveaffald og med stor glæde konstateret at der er godt gang i alle de små spirer. Mine hornvioler har lige stukket de første spirer frem og jeg er meget stolt, for det er frø af egen avl :o)) Ja, det er jo ikke atomfysik, men stort er det alligevel. Endte med at finde en havestol, sidde i læ op af gavlen og bare lytte til fuglene. Og så har jeg knækket en del af udfordringerne i haven, ansporet min mand, så han er klar til alt gravearbejdet og til alt held faldt han i farten for farven på "Pat Austin" rosen, så nu kan jeg endelig få engelske roser i haven :o)) Har du nogen gode forslag til en klatrerose der ville passe i farven?

  Bedste hilsner fra en fro

  Flora Danica

  SvarSlet
 13. Kære Claus
  Tak for video. Det er tydeligt, at vi er flere, der længes efter forår! Min søster (som er på 'klokkeranke-holdet') og jeg har været på en hyggelig tur til Gartneri Spiren i dag. Jeg må sige, at du slet ikke har overdrevet i din positive beskrivelse af stedet, så tak for at du har fortalt om dets eksistens. Det er jo ikke et sted, man lige kommer forbi ved et tilfælde. Og hvis man kommer til at bruge lidt mange penge, inden man går derfra, så er det bestemt ikke på grund af høje priser men derimod fordi, det er meget svært at lade være med at fylde kassen (kurven).
  God weekend til dig og alle som læser med.
  Heddie

  SvarSlet
 14. Kære Claus.

  Tak for en dejlig video, som jeg netop har set. Sjovt at du nævnte nedklipningen af græsserne. Det er det jeg har gjort i dag. Derefter afslapning i sol og læ med 19 grader. Herligt næsten forår ;-D

  Ha' en dejlig aften

  Kh - K

  SvarSlet
 15. Kære Claus

  Jeg synes, at det er skønt at blive forkælet med dine videoer. Forkælelse er da ok, hvis bare det bliver påskønnet. Og det det gør det!

  Jeg gad nok vide, hvor mange der ikke bare følger dit klokkeranke kursus, men også "udnytter" det. Selv forberedte jeg jord i går aftes og såede her til formiddag. MEGET spændende.

  SvarSlet
 16. Kære Claus
  Vældig opløftende og livsbekræftende video.
  Tak for den!
  Apropos video/DVD har jeg lige i dag med posten modtaget 8 DVD'er med titlen: "Gardens of the World" præsenteret af afdøde Audrey Hepburn.
  De er til de dage, hvor foråret lader vente på sig - eller til vintererens armchair-gardening.

  Så dem omtalt på en blog, som jeg desværre nu ikke kan huske navnet på.
  Så hvis vedkommende læser med her, vil jeg sige tusind tak for informationen om denne DVD-samling.
  Mange hilsner

  SvarSlet
 17. Kære Claus.
  En kort kommentar fra mig, som bare går ud på at sige: det er superskønt, når du lægger video ud på din blog. :-)

  Fortsat god weekend!

  Mange hilsener Solsikke

  SvarSlet
 18. Kære Claus
  Skøn havevideo og dejligt at se hvordan det hele pipler op af jorden. Det er den skønneste tid vi har i vente, og det er vidunderligt at vi må kigge i din have.
  Gad vide hvor du køber dit båndstål til afkantning af bedene??? Jeg har MEGET svært ved at finde ud af hvor jeg skal købe det, jeg vil gerne bruge det hist og her i min have i stedet for alt for mange sten. Det er nemlig igen en rigtig god idé fra dig!
  Glæder mig også til at høre om hvordan du anlægger et helt nyt bed!

  Mange hilsner

  Mette Marie

  SvarSlet
 19. Kære Mette Marie - anlægsgartneren, som køber kanterne ind, siger, at de fås hos firmaer, som handler med jern og stål.

  SvarSlet
 20. Hej Claus. Glæder mig meget til at følge dit flammebed. Har selv været i gang i efteråret med at anlægge lidt, så jeg håber på noget mere inspiration fra dig. Tak for videoen!
  Hilsen Anne K. T.

  SvarSlet
 21. Hej Claus

  Jeg synes det er så dejligt at høre dig gentage at skoven ikke giver nogen ubehagelig eller "ødelæggende" skygge.
  Det er så ærgerligt at mange folk er meget opsat på at beskære, fjerne toppen af birketræer og fælde de træer i deres have som netop danner loftet og former haverummet.
  Det giver et meget fladt og kedeligt udtryk, når en have - og ofte et helt kvarter - mangler de høje træer. Derfor er det godt at høre fra en engageret havemand, at selvom det er en hel skov, som nok i højde overgår langt de fleste træer i parcelhushaver, så er det alligevel ikke en skygge, der giver problemer.
  Bare folk så tør at lade de ældre træer få lov til at blive, så længe de er sunde og stærke. De giver jo også en dekorativ struktur, læ og indbyder andre fugle end lige netop mejserne. (Adspredelse i havens dyreliv er også et attraktiv).
  Men jeg oplever desværre at nogle folk mener at store træer er et tegn på rod og uorden. At deres skygge er deprimerende og ødelæggende osv. ... SUK

  Mange hilsener Lisbeth K

  SvarSlet
 22. Kære Lisbeth - jeg ville meget, meget nødigt undvære skygge og halvskygge i haven. Jeg ville ikke bryde mig om at have en have kun med sol.

  SvarSlet
 23. Jamen det er så dejligt at høre - har det helt på samme måde. Solen er dejlig, men den bliver - skal vi sige - for dominerende, hvis der ikke er et loft på haven.

  Bedste hilsener Lisbeth K

  SvarSlet
 24. Hej Claus

  Tak for videoen fra teltet - sikke et skatkammer af afventende frodighed.

  Hav en god dag.

  Hilsen Trine Dahl

  SvarSlet