"There'll be Blue Birds over …

 

… the White Cliffs of Dover" som Vera Lynn - der i 1975 blev adlet med titlen Dame – sang. Jeg er ikke så langt fra Dover, men kommer ikke til at opleve ’The White Cliffs’ i denne omgang. Men nu må jeg komme med en lidt pinlig indrømmelse:

 

133

 

Jeg har altid troet at, Dame Vera Lynn (som jeg er en meget stor beundrer af – hun er i dag 94 år) sang "There'll be Blue Bell’s over …” Hvad hjertet er fuldt af …

 

Det handler nok om, at jeg altid har ønsket mig at se de engelske blue bells mere end eventuelle blå fugle!!!

 

146

 

NU har jeg set dem. De er over alt hernede i Kent. Jeg kender mindst én, der vil gå fuldstændig i selvsving, når hun ser disse billeder. Ikke sandt Tante G? Sådan noget kan hun slet ikke stå for, ved jeg. Det kan jeg for øvrigt heller ikke.

 

151

 

I får her en lille historie, som jeg har skrevet i ’Mit haveliv’

 

 

Blue bells

I England omtales blue bells med stor veneration og i et nærmest kærligt tonefald. Den latinske betegnelse er Hyacinthoides non-scripta, men planten har aldrig fået et egentligt dansk navn. Hyacinthoides kan dog oversættes til ’med udseende som en hyacint’.

 

Blue bells er en del af den britiske folkesjæl og lige så elsket som vores anemone. Den ville vi jo også meget nødigt være foruden. Imidlertid er der kommet en slange i paradis. H. non-scripta er ved at blive fortrængt af en anden art inden for samme slægt, nemlig Hyacinthoides hispanica. Noget englænderne virkelig begræder, fordi de i bund og grund helst vil have, at tingene er, som de altid har været. Problemet er, at H. hispanica er stærkere og derfor mange steder er begyndt at kvæle de originale blue bells.

 

Jeg har selv Hyacinthoides hispanica i haven og har haft dem i rigtig mange år. Troede indtil sidste forår, at den var identisk med den originale blue bell. Det var en englænder, der gjorde mig opmærksom på, at jeg var helt fejl på den. Han fortalte mig, at den originale blå klokke blandt andet kan kendes på, at klokkerne hænger ned fra en buet stængel, og at der ikke er klokker hele vejen rundt. Desuden dufter den sødere og meget mere end H. hispanica.

 

I efteråret fik jeg løg af den originale blue bell, Hyacinthoides non-scripta, sendt fra England, og de er nu lagt i grupper op mod skoven. Jeg glæder mig til at sammenligne de to arter og er ret sikker på, at de begge har kvaliteter, som jeg vil skønne på.

 

 

Skal vi så ikke lige høre Dame Vera Lynn synge?

28 kommentarer:

 1. Ja de er så smukke, min have er også fuld af disse og de spreder sig villigt. Viste bare ikke hvad de hed.
  Men der går noget tid endnu før mine springer ud.

  KH Rosa Viola

  SvarSlet
 2. :) De er såå fine!
  Jeg kom nyss hjem fra Surrey, og skulle så gjerne ha med meg noen hjem. Jeg har hørt at det ikke er lov å plukke løk, og at de er svært vanskelige å få frem fra tørr løk, at det beste er å kjøpe dem i potte.
  Jeg har forsøkt å så dem, og jeg har fått opp spirer, men de har ikke overlevd.

  Har du noen forslag til steder på nett som selger dem?
  Og jeg tenker da på de Engelske, ikke de Spanske.

  Takk for masse deilig stoff fra fine Kent!
  Keep it coming!

  SvarSlet
 3. Hej Claus.
  Jeg er godt nok ikke Tante grøn, men selv jeg er ved at gå totalt i selvsving af synet ;-D Tror helt seriøst jeg ville have meget svært ved at løsrive mig fra det syn, hvis jeg stod i det. Hvor er det bare smukt.
  Jeg er altså lidt grøn af misundelse over, at du går rundt derovre i det smukke flor. Håber og tror du nyder det lige så meget som mange af os herhjemme ville.
  Forsat god tur derovre.
  Forårs hilsner fra Marianne.

  SvarSlet
 4. Oj då! Du är inte ensam om att ha hört fel på texten - jag har också alltid trott att det var "Blue bells"... Nu vet jag bättre!
  Må så Gott!
  Ester

  SvarSlet
 5. OVERDÅDIGE Kent - I love it :) :)

  SvarSlet
 6. Jeg hørte med en gang sangen i hodet og bildene vil alltid komme til når jeg hører den. Så utrolig vakkert! Du er en heldig mann Claus Dalby :)Kos deg videre. Hilsen Hanne

  SvarSlet
 7. Hvor er det hyggeligt at være på havevandring med dig i England;-) Jeg er også helt vild med det vilde, det kontrollerede vildnis, som bare ser så tilfældigt ud, men er nøje udvalgt til haven. Det er en kunst at få sin have til at se sådan ud.

  Fortsat dejlig tur og glæder mig til næste video
  Renate

  SvarSlet
 8. Hej Claus

  Hvor er det nogle fine billeder! Jeg kender rigtig godt disse blomster, har altid hørt dem omtalt som enten "gammeldags hyasinter" eller "klokkehyasinter". Jeg troede det var de(t) danske navne.
  Og duften er fortryllende skøn og farven så ren og fin. Derfor foretrækker jeg klart den engelske. Det er en blomst, der ligesom valmuer allerbedst nydes på voksestedet, for stængler knækker hvis man forsøger at arrangere dem i en buket.

  Nu vil jeg skynde mig videre på din blog, jeg har spottet video fra S! Det skal ses og opleves straks :-)
  -Lisbeth K

  SvarSlet
 9. Drømmende smukt. Får mig igen til at tænke på udtrykket "hellere meget af lidt end lidt af meget".

  SvarSlet
 10. Forsøger igen og lære at sende en kommentar.
  Havde glædet mig til hemmelige haver,men ok Claus du skal jo osse nyde din have.
  Gode hilsener
  Thyra

  SvarSlet
 11. Kære Claus,
  man bliver altså klogere hver gang man læser dine indlæg!!! hørte lige sangen og tænker på de forfærdelige hændelser i Libyen, Syrien... håbet for en bedre verden må spire på trods af krig og lidelser. sang, musik og kunst i det hele taget blomstrer i dystre tider - jeg tilføjer et citat af Bertold Brecht: „In den finsteren Zeiten, wird da auch gesungen werden? – Da wird auch gesungen werden: von den finsteren Zeiten.“
  Og naturen - netop nu - er så overordentligt livsbekræftende...
  en skøn dag til jer allesammen
  kærlig hilsen
  Erika

  SvarSlet
 12. Hvor er de fine. Tak for foklaringen på forskellen mellem de to - nu er jeg da meget spændt på at se hvilken slags, det er jeg har i rigelige mængder herhjemme. Og tak for gode videoer, det sætter skub i have-rejse-planerne!

  SvarSlet
 13. Pragtfulde billeder - hvor er livet dog skønt.
  Tak for dine fine vidioer.

  Hilsen¨
  Dorte

  SvarSlet
 14. Hvilket fantastisk syn, tusind tak for det! Jeg har nok den uorginale i min have både blå og hvide og jeg elsker dem.

  SvarSlet
 15. wow... det ser fantastisk ud! Intet mindre!

  SvarSlet
 16. Kære Claus

  Hvor skønne øjeblikke du fanger, det giver drømme om en kæmpe skovhave - så man kunne nyde det lækre blå flor lige uden for havedøren. En lille bagside, det lader sig nok ikke gøre, når man kun har 375 kvm. have. Tænker lidt, hvordan er duften mon? Bliver man både overvældet på syn og lugtesansen? Skønne skønne billeder - de er lagret i hukommelsen ;o).

  Ha' en skøn dag i det engelske.

  Knus
  Mette

  SvarSlet
 17. Kære Claus.
  Hvor er vi da nogle, der er heldige med at ikke alle vore "udlandskorrespondenter" sender fra det kommende bryllup derovre. Tak for et par skønne videoer. Du er nok heldig med, at du er tilpas langt fra sikkerhedszonerne i London, for måske de ellers ville have undersøgt, hvad den mystiske mand gik og lavede:0)
  Nu får jeg også lige genopfrisket min havetur til England i 2009. Tak for det, Claus.
  Hallo, hallo! Kalder Tante Grøn. Claus har nok ret i, at du er gået helt i selvsving over det skønne vildnis herover???
  Kærlig hilsen

  SvarSlet
 18. Tak fordi du med videokamera i England gjorde dig selv lettere til grin for vores skyld. Skønt at komme med på tur.

  SvarSlet
 19. Blue bells får mig til at tude ....
  minder så meget om min far , Skotland og bukkejagt

  Vi kaldte dem paradis blomster , håber der er mange af dem ,der hvor han er nu !!

  H

  SvarSlet
 20. Kære Claus
  Hvilket overdådigt smukt syn. Det er jo som englændererne siger breathtaking, ja man bliver jo nærmest helt bjergtaget. Det er altså bare sådan nogle skønne klip vi får lov at se. Ville være dejligt om man have sådan et flor at kigge på til daglig. Har dog ikke så stor en have, men lidt har jo også ret. Glæder mig til at se flere smukke billeder fra det engelske.
  Fortsat god tur.
  Hilsen fra det Sydfynske Jeanne

  SvarSlet
 21. Hej Claus.
  Super flotte billeder:)
  /Hanne Bente

  SvarSlet
 22. Kære Claus Flowerheart,

  nej, NU må jeg dåne:o) Hvor er det smukt, poetisk, rent og fint. Dejligt at have en drømmeudlever i dig:o) Jeg er sikker på, at jeg ville komme til at knibe en tåre ved synet af dette overjordisk smukke syn. Sikke et flor:o) Det må have været betagende at stå midt i dette naturmirakel. Ingen prominent eller højt estimeret havearkitekt eller havedesigner kunne have gjort dette kunstværk efter. Naturen ved altid bedst:o)Tusind tusind tak fordi du viste os denne paradisiske plet på jord.

  Nyd din dag i det pragtfulde engelske blomster/have/natur sceneri.

  Mange forårshilsner til jer alle

  SvarSlet
 23. Argghhh jeg troede også at jeg havde bluebells, indtil jeg skulle finde det latinske navn på nettet sidste år..... dumt af mig at blive ærgerlig over det - mine er også meget smukke.... nok bare lidt anglofilia-snobberi :-)

  SvarSlet
 24. Tænk at der findes andre Vera Lynn fans. Jeg har en hemmelig (intil nu) pasion for hende og som den eneste jeg kender ligger "The very best of Vera Lynn" på min mac.
  Dejlige fotos fra England.
  Skal du med til bryllup imorgen. Mon ikke de går helt amok...

  SvarSlet
 25. åh vidunderlige billeder, tak, og videoerne fra Sissinghurst superb. Det er en ønskedrøm endgang at kunne komme derover på havetur. Men det er jo næsten som at gå der selv når man ser dine videoer. Den "busk" wiesteria må da være gammel, men det kunne da være man skulle prøve at lave en noget lignende eller den ide eller ,,,, iderne mylderer som altid efter dine indput.
  Kan du ha`en tur videre rundt.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 26. Jammen hvor er det smukt, det engelske svar på vores hvide anemoneskove.

  SvarSlet
 27. Hallo Claus
  Ich kann leider nur auf Deutsch (oder italienisch) schreiben... Schon lange verfolge ich deinen Blog und habe sehr grosse Freude daran. Diesen Beitrag habe ich sehr geschätzt, auch ich liebe Blue bells. Und ich möchte dir danken, dafür dass du von Vera Lynn gesprochen hast. Ich kannte sie überhaupt nicht und es war für mich eine wahre Entdeckung. Wundervoll!
  Hab also grossen Dank dafür.
  Herzlichst
  Cinzia

  SvarSlet
 28. bluebell heaven..I love it there , have a look
  http://kaylovesvintage.blogspot.com/2011/05/bluebell-heaven.html

  Did bring back some wonderful new plants from the Uk

  SvarSlet