De ugjorte tings tyranni

Ja, alt det man ikke får gjort, kan godt tynge én en del. Der et stykke tid siden, jeg har haft tid til a svare på kommentarer, men det gør jeg så nedenfor. Jeg har samlet dem, så flere af jer måske kan få glæde af svarene også.

 

Kh Claus

 

Superfin - og bestemt ikke halvvissen, det er jo bare solhattens måde at se ud på. :o) Sad lige og ledte og intet sted skriver du om den skønne stjerneskæm Claus, men den er da også et must i dit nye bed - jeg kan lige se den for mig i lys rosa, sammen med alle de andre skønheder du har valgt! Af Trine Petersen om En rosa mere den 08-04-11

 

Skal nok vende tilbage til stjerneskærm.

 

Fint. Bruger du mon urten ´Rude´. Den har det mest fine grålige løv. Den har gule blomster senere på året, dem klipper jeg nu af. Men en helt dårlig gul farve er det nu ikke. Mine er vist gået til i denne vinter, men det er der jo råd for. Jeg har haft dem i flere år. De er fine at komme i drivhuset, der er de vintergrønne.  Af Hanne, Tilst om Lækkert løv den 08-04-11

 

Ja, jeg er også rigtig glad for rude.

 

Kære Claus Hvilke øjenvenlige billeder på en fredag. Ren eye-candy - i hvert fald i mine øjne. Men samtidig må jeg jo sige, at det kan være en ret svær øvelse at få tingene til at "look-alike", når man ikke har dine prof-øjne at kigge ud med. Ja - nu taler jeg naturligvis kun på egne vegne - kære medkommentatorer! Det er ikke altid, tingene ser helt ud som de gjorde i mit lille hoved, når der er gået et stykke tid. Enten kan planterne ikke lide at bo lige her - for tørt, for fugtigt, for skygget, for mange dyr, for mange andre planter, der blander sig, etc., etc. (og jo - jeg ER den lykkelige ejer af Jane Schul's "Hvilken Plante Hvor"). Måske er jorden i denne gamle nedlagte æbleplantage bare udpint efter mange års sprøjtning!!!!?? Men så er der jo muligheder for haveleg mange år frem!! Drømmen om den frodige grønne oase eksisterer jo stadig. Der behøver såmænd ikke findes store, prangende og eksotiske blomster alle vegne, men til gengæld masser af frodige planter i alle mulige grønne/gule nuancer, suppleret med lidt andre farver - samt stort og småt blandet mellem hverandre. Har du for øvrigt set, at din intervention med Bilka er nået helt til vort naboland - Sverige? Check lige Prästgårdseva's skønne, skønne blog - link her: http://bakomhacken.blogspot.com/2011/04/tva-sma-tanter-och-claus-dalby-i-bilka.html Kærlig og helt-hen-i-vejret-forblæst hilsen  Af Karen Olesen om Lækkert løv den 08-04-11

 

Hyggelig historie!

 

Kære Claus Jeg bliver nød til at høre, hvad gør du med alle dine løg i krukkerne?? Bliver de i krukken, bliver de plantet ud, eller ryger de bare ud ;) Jeg aner ikke hvad jeg skal gøre med alle de løg har har i mine krukker, så håber du har et råd :) Ha en skøn solrig lørdag! Knus Céline Af Céline om Lørdag d. 9. april 2011 den 09-04-11

 

Narcisserne bliver plantet ud, tulipanerne bliver kasseret.

 

Hej Claus Du som er så vild med skærmblomster: Kender du tandstikkeurt (også kaldet khella eller ammi-urt)? Den er noget af det fineste med skærme som lette kniplinger - et delikat filigranmønster i blomsterskærmene. Jeg ville gerne oploade et foto, men det kan man vist ikke her ....? Tillader mig at indsætte et link - her kan man se foto af den: http://www.albinusfro.dk/shop/tandstikkeurt-ammi-visnaga-483p.html Fortsat god forårs-lørdag! Af Tine Albinus om Lørdag d. 9. april 2011 den 09-04-11

 

Ja, jeg er også vild med Ammi majus. Nævnte den også på videoen.

 

Hej Claus, For et par dage siden opdagede jeg at forsythiaen var sprunget ud og gik straks igang med at klippe og binde roser ned. Jeg er meget spændt på at se min Getrude Jekyll i år. Sidste år var andet år for denne pragtfulde rose og den stod med et væld af blomster. Alle grene er også bundet ned efter mester Claus forskrifter og jeg må sige til jer der endnu ikke har forsøgt jer med det, at det bestemt er noget der kan anbefales.. Jeg er i øjeblikket gang med at etablere en hvid have og kunne i denne sammenhæng godt bruge en anbefaling til et par gode hvide roser. Rigtig god lørdag aften. Kh Michael, Horsens Af Michael om Nu blomstrer forsythiaen … den 09-04-11

 

’Karen Blixen’ og ‘Sneewichen- er to gode klassikere.

 

Ja, Forsythia er bare for gul: nettogul, som du plejer at kalde den farve, Claus. Men det, der især er så grimt ved den, er, at den alt for ofte står klods op ad en rød Ribes. Den lugter så på sin side rigtig fælt, så tilsammen er de noget af det hæsligste. Imidlertid så jeg engang i den gråmalede hall i et herskabshus en meget høj buket Forsythia arrangeret i en stor urne på en pidestal, og det så faktisk rigtig godt ud! Glædeligt foår til Alle og god søndag i morgen Jytte www.danishknitdesign.com ´Af jytte om Nu blomstrer forsythiaen … den 09-04-11

 

Ja, grå og gul er en smuk sammensætning.

 

Kære Claus, Beskærer du også Alchymist? Og lægger dens stængler vandret? Jeg købte en i efteråret - og den er godt på vej med blade nu!! Men den skulle jo gerne klatre godt op ad i en fart - så jeg troede ikke, jeg skulle beskære den. Hvad gør du? KH-Marianne Af Marianne om Nu blomstrer forsythiaen … den 09-04-11

 

Vent med at beskære eller lægge skud ned til næste år eller næste år igen.

 

Hej Claus Jep. Mine roser røg også i går. Uha nogle af dem havde haft en hård vinter. Så de fik en ordentlig tur.. Kan næsten heller ikke vente på min prydpære. Store flotte knopper :)).. PS. Er jeg blevet helt dement eller skrev du ikke for noget tid siden, at Bilka ville have 2 krukker på bud til kr. 200 i næste uge ?? Der står nemlig ikke noget i den nye reklame. Knus Lena fra Håstrup Af Lena Hansen om Nu blomstrer forsythiaen … den 10-04-11

 

Du er nok lidt dement. Det har jeg aldrig skrevet.

 

Alltid koselig å se dine levende bilder, og alltid nye navn og annet å lære.:) Ser frem til at du skal vise hvordan beskjære rosene. Det er eg veldig dårlig på. Lurer samtidig på om du kommer til å ta for deg gjødsling? Du trenger ikke svare på mitt spørsmål. Men eg blir nok å følge nøye med om du eventuelt tar for deg det med gjødsling. Ønsker deg en flott søndag. Mvh. Catharina Af catharina om Video d. 10. april 2011 den 10-04-11

 

Jeg gøder med NPK 12-5-15.

 

Kære Claus Dejligt at se hvor langt de forskellige tinge er kommet frem hos dig. Her pibler det også frem - omend ikke i helt så store mængder:-) Hvis du har tid mellem skriveriet (som jeg jo også er meget interesseret i at du bliver færdig med, så jeg kan komme til at nyde de næste bøger:-) så vil jeg meget gerne bede dig om at komme med "opskriften" på spejlbassinet - jeg har søgt rundt på siden her - og i bøgerne, men er stadig noget i tvivl om, hvad jeg skal bestille hos smeden... Det er noget med en kant på 10 cm valset jern rundt om en plade på fx 3 diameter (din have er jo større end min - så 3 meter må kunne gøre det hos mig) - men du skriver 10 mm jern; og dermed også meget tung; hvad er årsaget til at det skal være 10 mm - er det "ekstra luksus" eller er det for at sikre en længere holdbarhed; da jern jo alt andet lige ruster... Og skal det efterbehandles (males - hvad ved jeg?)? Håber du har tid til at hjælpe mig videre - for det kunne se så fantastisk ud her hos os!!! Mange forårshave hilsner Trine V. Af Trine V. om Video d. 10. april 2011 den 10-04-11

 

Mit bassin er lavet i 10 mm jern, både bund og side.

¨

Det bliver smukt - helt sikkert! Farverne matcher rigtig godt, og de vil fremhæve tulipanerne smukt. Gule blomster derimod er altid svære. Fordi farven gul er den eneste farve der ikke har nogen dybde. Men det har Anne J. sikkert fortalt dig engang . . . Af Elin om Elsker, elsker ikke, elsker … den 10-04-11

 

Nej, det har hun nu ikke. Jeg har altid arbejdet helt intuitivt med farver.

 

Kære Claus, Jeg har siddet og tænkt over, hvor gør i af alle de løg som har været i krukkerne? Altså når de er afblomstret? Kommer de så ud i dine mange bede? eller bliver de helt kasseret? Jeg går ud fra at det er helt nye (friske) løg som hver gang bliver lagt i dine krukker. Jeg har fået din bog om krukker i housewarming gave og er SÅ glad for den. Har ellers lånt min svigermors eksemplar, men nu har jeg den endelig, helt for mig selv. Kh. Louise Af Louise om Lørdag d. 9. april 2011

 

Se svar ovenfor.

 

Desværre kender jeg intet til den hvide ribes. Men jeg har en "opgave" til dig ..... ;-) Omme bag en tjørnehæk, fandt jeg denne vintergæk. Nu med den jeg sender dig, en lille hilsen, hvem er jeg? xx (ok, er måske ikke den sværeste at gætte, men måske andre følger trop - husk at vælge anonym profil - så vi kan give Hr Dalby en udfordring) Af Anonym om Kan I hjælpe? den 11-04-11

 

Er det mon Tante Grøn, der her er på spil?

 

Er denne hilsen mon fra TanGrøHei. Det hadde virkelig vært nydelig med den kvite ripsen til de kvitgule tulipanene. :) Busken heter antagelig :Ribes Sanguineum "white Icicle" Sjekk denne adressen: www.calfloranursery.com/_plants/pages_r/ribsanwhiici.htlm Lykke til ! Hilsen Catharina Af catharina om Kan I hjælpe? den 11-04-11

 

Tusind tak til alle jer, der har hjulpet med dette.

 

Hej Claus Jeg kan skaffe dig småplanter af den hvide ribes, hvis det har interesse. Hilsen Anne Marie Af Lønbæk Planteskole om Kan I hjælpe? den 11-04-11

 

Tak, jeg vender evt. tilbage. Vil gerne have planter med en vis størrelse.

 

Hej Claus. Den primula du viser på billede er Primula elatior fladkravet kodriver, den primula jeg skrev til dig om er primula vulgaris storblomstret kodriver, jeg syntes der er ret stor forskel på de 2 og er selv meget glad for vulgaris. Det er en rigtig skøn have du har og jeg nyder dagligt at se hvad du har lagt på bloggen. hilsen jette Af jette om En skøn dag den 12-04-11

 

Jeg har (selvfølgelig) dem begge. Er i stand til at se forskel.

 

Håber du ligger programmet ud på din side. Super fedt med en video med roser og beskærinng. Det glæder jeg mig til... Har set lidt på dine gamle videoer fra sidste år. Hvordan kommer du over alle de potter med vand, når man helst ikke må gøre bomst/blade våde? Har du en bruser-forlænger og vander ned i jorden? Hilsen Michael Af Birkelund om De dejlige anemoner den 12-04-11

 

Vi vander med en ganske almindelig slange monteret med en vandingspistol på en stang.

 

Kære Claus, Igen helt enig med dig. Den er bare så skøn. Vil prøve at flytte nogle af mine over til pæonerne :-) Blev så glad også, da jeg så billedet med pæonerne. Inden vi ser os om, er vores lige så store. Fortsat fantastisk dag til dig, og en lille suk mere : fortæller du snart om græskar ?????? Kærlig hilsen Lise Af Anonym om Grønt i grønt den 13-04-11

 

Ikke før jeg sår dem, og det har jeg ikke gjort endnu.

 

Hej Claus, Her i Holland er den hvide ribes ikke så udbredt som den røde men den fåes. Check de forskellige navne på Wikipedia (det står godt nok på hollandsk): http://nl.wikipedia.org/wiki/Witte_bes Jeg har lige ringet til min lokal frugtavler: G.Snel http://www.fruitbomenkwekerij.nl/index.htm for at spørge ham hvilken sort han sælger. Han sælger Witte parel, så det er den sort du skal gå efter ;o) Håber at du er blevet lidt klogere. Hilsen Charlotte Af Anonym om Kan I hjælpe? den 14-04-11

 

Tak for hjælp med sortsnavn på den hvide ribes.

 

Kære Claus D. Yndige billeder.... men hvor er billederne af alle dine elskede roser? Bedste hilsner Anders. Af Anonym om Send en hilsen den 14-04-11

 

De kommer, når rosensæsonen nærmer sig.

 

Du anmoder via dit samarbejde med BILKA at vi kan skrive "ønsker" til tilbehør, og jeg kunne godt tænke mig disse fade du har rundt omkring og jeg også kan se i byen. Men det behøver ikke være noget specielt materiale, bare formen er der? Håber det okay... MVH Christine fra Fyn Af Anonym om Forårsklargøring den 15-04-11

 

Vi arbejder på sagen.

 

Måske sykket foran tappen skulle "i vatter", hvis det er muligt, for et endnu mere "stille og fredfyldt" syn. Flot er det dog allerede. mette,djurs Af Anonym om Godt nok er ikke godt nok den 15-04-11 

 

Nej, det skal det ikke, fordi grunden skråner.

 

vil gerne vide , hvornår man skal begynde at gøde klokke rankerne Af sonja om De kære børn den 15-04-11

 

Cirka tre uger efter ompotning.

 

Kære Claus Hvor er de smukke, jeg tror at det er et godt valg... håber at dine bindestribs kommer i handlen i år, har ikke kunnet finde dem;-) kh Lone.g  Af lone.g om Da mit samarbejde med Bilka … den 15-04-11

 

Forhører mig om, hvor langt de er.

 

Kære Claus. Det r lækkert at du har fået en finger med i spillet. Du nævner pæoner. Gælder det også den gule træpæon, som du har vist her på bloggen og i dine bøger?? Jeg kan ikke huske, hvad den hedder, men vil rigtig gerne have fat i den. Ha' en dejlig aften :-)Af Madam Bæk om Da mit samarbejde med Bilka … den 15-04-11

 

Nej, det er kun staudepæoner.

13 kommentarer:

 1. Kære Claus
  1000 tak for svar, trods dit travle liv :)
  Det med de tulipaner, har jeg virkelig grublet over!
  Ha en go lørdag!
  Céline

  SvarSlet
 2. Hej Sweetpea:o)

  Selvom jeg p.t har fået forbud mod alt, hvad der er sjovt her i livet, såsom at kommentere på din blog og grave plantehuller i haven, p.g.a overanstrengelse af havemuskler og -led (ÆV!) så kan jeg altså ikke dy mig for, lige at skrive, at det IKKE er MIG, der har gækket dig på bloggen:o)Jeg gætter på, at det er BO:o) Hvis jeg har ret, deler du så det påskeæg, som Claus skylder dig med mig, Bo???:o) Jeg er SÅ lækkersulten........

  Men Claus, har du modtaget andre gækkebreve monstro??:o)

  Av min arm og mange varme forårshilsner og kærlige tanker til jer alle

  SvarSlet
 3. Er godt nok imponeret over, at du tager dig tid til at svare. Der kommer jo flere tusinder forespørgsler. Man må konkludere, at du sætter de små grå igang hos os og ikke mindst de kreative ideer... Tak for blog-roll-opdateringen. Mange hilsener, Anette

  SvarSlet
 4. Tak for at du også nævnte min kommentar her i dette flotte follow-up. Det var ikke engang et spørgsmål jeg stillede, men blot en tanke, da du har nævnt at det var AJ der i starten gav dig inspiration til din have.

  Jeg må sige du har en god intuition for farver! Farven gul er en skræk for mange havefolk, uden de helt kan forklare hvorfor. Ifølge Kandinsky og Goethe og - i øvrigt rent videnskabeligt - er farven gul den eneste farve der ikke har nogen dybde. Hvorfor man da også bruger den i reklameverdenen, da den på f.eks. en butiksgade kan ses lige tydeligt om den er 2 eller 200 meter væk.

  Farven gul er den sidste mennesket ser inden blindhed. Maleren J. M. W. Turner's sidste værker var i gult og hvidt, da hans syn svækkedes i alderdommen. Ja, gul skal bruges med omtanke og en lys eller cremegul er ofte at foretrække. Men de gule narcisser - dem er vi glade for lige nu :-)
  God Påske til dig og dine!

  SvarSlet
 5. Kære Elin - tak for en fin udredning. Jeg er meget stor fan af Emil Nolde og synes, at han på mesterlig vis har anvendt den gule farve. Ham ville jeg gerne have et lille 'skilderi' af,

  SvarSlet
 6. Kære Annette - det holdt også hårdt. Med nu TOG jeg mig tid.

  SvarSlet
 7. Kære Claus ...HJÆLP nu er jeg forvirret ang. NPK gødning til roser ..i din vidunderlige bog Mit Haveliv side 204 står der at du bruger NPK
  12-5-14, hvilket jeg selvfølgelig har noteret til brug :-) ...men men så skriver du ovenstaaende at du bruger NPK 12-5-15 og ja, så tabte jeg underkæben :-0 ..vil du hjælpe mig, hvilken een af dem bruger du. Hvis der er noget jeg har misforstået så undskylder jeg ulejligheden, ellers på forhånd tak for svar om muligt. Mange hilsener Lene.

  SvarSlet
 8. Kære Lene - nu må du altså ikke gå helt i panik.
  12-5-14 og 12-5-15 er næsten det samme. Førstnævnte sælges ikke mere, fodi man kan lave sprængstof af den! Siges der ...

  SvarSlet
 9. Schhh Tante Grøn. Ikke røbe for meget - men hvis Claus sørger for vi mødes en dag (host host) vil jeg gerne dele ud af påskeægget :-)

  (tror desværre ikke at andre er hoppet med på spøgen)

  Hilsen - ja hvem er det nu jeg er?? ;-)

  SvarSlet
 10. I den Bilka-brochure der lige er kommet for næste uge står der da også at de har forskellige træpæoner. Ikke i det lille indlæg men i selve den store brochure på side 78 som handler om "tips fra havemanden Claus Dalby".
  Mette

  SvarSlet
 11. Jamen, så er jeg lidt kæk og gætter på, at det er Bo, der har sendt gækkehilsen.

  SvarSlet
 12. Kære Claus :-) ....mange, mange tak for at du tog dig tid til at svare mig ang. NPK gødning, nu kan jeg slappe af igen for lidt i panik var jeg ;-)). Tak også for dejlige og informative videoer, som er guf for en rosen-elsker som jeg.
  Glædelig Påske til dig og alle her på bloggen fra Lene :-)).
  PS. kan kun lægge kommentarer under "anonym", da dit system ikke vil godtage min email adr.

  SvarSlet
 13. Hej Claus

  Så lykkes det dig at gætte det - godt nok med lidt hjælp, men lad nu det ligge :-). Ja det var mig som "gækkede" dig.

  Go' Påske
  /Bo

  SvarSlet