Den skal også med

En af de planter, som skal danne selskab til den lyserøde lupin i dit nye bed omkring spejlbassinet, er Gillenia trifoliata, som på dansk bærer det yndefulde navn sommerfugleblomst. Den kommer til at danne en hel busk, og jeg har den flere steder I haven sammen med roser.

 

kr2_12[1]

 

Den er ret svært at fotografere, og det er ikke nemt her at se, hvor smuk den egentlig er. Jeg er helt sikker på, at I er flere, der kender den, og at I gerne vil give den et besyv med på vejen.

13 kommentarer:

 1. Hej Claus
  Den har jeg også og den er gudeskøn sammen med roser.Farvemæssigt spænder den også vidt - hos mig er den sammen med William Shakespeare 2000.
  Den er både nøjsom og pålidelig.
  Hilsen Anne Marie Christensen

  SvarSlet
 2. En av mina absoluta favoriter! Min största blir 120 cm hög. Bäst är att fotografera med så mörk bakgrund det bara går.
  Förra veckan hade jag bildvisning och den här växten var den jag pratade mest kring. såg flera som antecknade namnet.
  /Anette

  SvarSlet
 3. Hej Claus :-)
  Den er smader flot, hvad kraver den af jord, vand og sol. Jeg kan lige se den som bunden af nolge klater roser jeg har :-) Glæder mig til at se bedet når det er færdi :-)
  ps. har lige fået 2 blomster stativer hjem, fra en specialskole i Silkeborg, efter din mål. De er helt vilde tunge, 35 kg stykket puha :-) men flotte
  Forårs hilsner Karoline

  SvarSlet
 4. WOW.......hvor har den plante dog været hele mit liv??:o)Den vil se fuldstændig forrygende ud sammen med "Blossom" lupinen, da der skal noget florlet og flagrende til at væve og svæve omkring den lidt bastante og kompakte lupin. Det bliver et match made in Heaven.

  Husker at Jesper-9haves drømme-loppetjans var at slå din græsplæne, Claus. MIT drømmejob må være, at være staude-udtynder i DIN have. Jeg ville elske, at tynde gevaldigt ud i dine stauder, når de bliver lidt for villige. Så ville jeg anskaffe en stor lastbil og køre de formastelige, invaderende vækster laaaaangt væk....helt op til Klisterkanalen...og så ville jeg....øh...destruere hver og een.......hm hm!!
  Så sig lige til, hvis du kommer til at mangle en staudeudtynder, ikke?:o) :o) Arbejdet vil bære lønnen i sigselv (læs: selvregulerende løntillæg!!) såh......! My favorite wishful thinking when it comes to gardenjobs:o)

  Nu må jeg på jagt efter en sommerfugleblomst. Den er meget meget graciøs og smuk.

  Mange hilsner fra een, der er let at lede i fristelse og fordærv...

  SvarSlet
 5. Jeg købte den sidste år hos staudestedet.dk (et dejligt dejligt sted). Jeg satte den i en krukke, og den har overvintret fint. I år vil den bive rigtig kraftig. Jeg synes, at den er lidt ´halvbusk-agtig´, ikke sådan en man lige hakker spaden igennem for at få to.

  SvarSlet
 6. Kjære Claus, i vårlige Danmark!
  Det kommer til å bli praktfullt rundt ditt vannspeil. Nå blir det bare å glede seg til det står i full flor.
  Her har været vært regnfull og grått, eneste strøsten er at det tærer på all snøen.
  Kan nå skimte litt av Lavendelen, så det hjelper på. Været igår var virkelig flott her med sol fra klar himmel og tyve gr. varmt i sola. Kurvstolene ble satt ut, og den første kaffe koppen inntatt i hagen i år, så nå Claus, ser vi en lysning her i Sandefjord.
  Folk er virkelig lei vinter, så hver solstråle er kjærkommen. Ønsker deg en fin kveld.
  Hjertens fra Grete

  SvarSlet
 7. Kære Calus.

  Jeg kender ikke denne smukke plante, men kan se, at det kunne være en,som ville være interressant, at få fingerne i :-)

  Hæ hæ Tante Grøn, nu hvor jeg ikke har en jordisk chance for at tage til det dejlig Sverige her til sommer, kunne det måske være, at jeg skulle tage en tur til Klisterkanalen, og se hvor du vil destuere disse herligheder. Desuden skylder jeg jo et fødselsdagsknus, så måske du skønne Tante Grøn skulle smide en mail af på min blog?? Mere så jeg også kan få betalt min gæld ;-)

  Ha' en dejlig aften.

  SvarSlet
 8. Denne er bare helt nydelig!!
  Skjønner godt at den MÅ med! :-)

  SvarSlet
 9. ojh den købte jeg forrige år og den stod og var så fin og elegant sidste sommer. Men jeg vil gerne have MANGE af den så hvordan er den nemmest af formere, nogen der har prøvet det?
  Sådan en skønhed vil man jo ikke "møve" for meget med. Den kunne jo blive fornærmet og gå ud.
  Jeg venter med spænding på de næste ideer til dit spejlbed, din blok er et rent eldorado for
  nye ideer til selv at lave nye ideer.
  Det regner her på Midtsjælland så det er våde
  forårshilsner Gunvor

  SvarSlet
 10. SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS (= Send Omgående Stauder:o)Jeg har fået en ny "plant-obsession" (som du Claus, altid er leveringsdygtig i - en flittig bidragyder til og "smittebærer" af:o) Jeg kan ikke rigtig se, hvordan jeg skal kunne leve uden en LYSERØD sommerfugleblomst. Heller ikke selv om jeg ikke anede den eksisterede imorges!!!! Jeg har nogle lyserøde roser, der står og skriger efter smukt selskab. Jeg har googlet og gurglet, men jeg kan kun finde planten i en hvid udgave her i DK. Er der mon nogen, der kan hjælpe en stakkels, nørdet havetosse med et fif om, hvor den lyserøde skønhed evt kan købes?

  Godnathilsner fra en træt haveknokler

  SvarSlet
 11. har plantet den sammen med roser og der har den stået i en hel del år og kommet troligt igen på trods af vintervejret.

  SvarSlet
 12. Kære Karoline - sommerfugleblomst er ikke kræsen med hensyn til jorden. Neutral til kalkrig bekommer den vel. Tillykke for øvrigt med stativerne.

  Kære Grete - er sikker på, at du er en rigtig livsnyder!

  Kære Gunvor - jeg har ikke erfaring med formering af sommerfugleblomst. Men den kan sås fra frø. Nu må I være søde ikke at maile og spørge, hvor I kan få frø fra. Søg på nettet.

  Kære Tante Grøn - du er da fuldstændig ustyrlig. Det er for øvrigt derfor, at vi er mange, som holder så meget af dig. Denne plante har hvide blomster, men også et hint af rosa. Det er det, der er det raffinerede. Der findes altså ikke nogen særlig lyserød eller rosa art eller sort. Det er den hvide, du skal gå efter.

  SvarSlet
 13. Kære Claus:o)

  Ustyrlig? Hvem? Moi? :o) OK så da, men KUN hvis der er lækre planter i farvandet. Så går jeg altså meget nemt i selvsving. Men efter en lang dag i haven med frisklufts-overiltning og hård fysisk aktivitet i form af udplanting af en MASSE lilla lærkesporer, er jeg altså temmelig nem at styre lige nu:o)
  Du er nu iøvrigt også selv en plante-vildbasse af format, og det er også een af grundene til, at vi er så mange der holder af DIG:o)

  Tusind tusind tak for info om Gillenia trifoliataen. Åh, hvor faldt der en sten fra mit blomsterhjerte, da jeg hørte, at den du viste, er hvidlig lyserød.... og skønheden er nu bestilt i to eksemplarer:o)

  Men iøvrigt Claus....i min feberhede sommerfugleblomst-googlerus, fandt jeg en lyserød Gillenia trifoliata , der hedder "Pink Profusion". Synonymet er Porteranthus trifoliatus. Den synes jeg lige du skulle tjekke ud.......den ville være fuldstændig forrygende sammen med en kæmpeflok sart rosa Iris germanica.......ja, vi pisker en stemning op, vi to:o) Skal du slet ikke have sart rosa Iris germanica for en kvadratmeters penge eller så, i dit nye spejlbassin- bed? Det ville være et skræmmende smukt syn!!! Nu vil JEG prøve at lokke DIG i uføre og lede DIG i fristelse med blomster-forførelser:o) :o) :o)

  Mange vrøvletrætte knus

  SvarSlet