Elsker, elsker ikke, elsker …

Det er rigtig interessant, hvilke indslag her på bloggen, der får mange kommentarer, og hvilke der får få. Gårdsdagens indslag om forsythia fik mange op af stolene. I samme sammenhæng var der flere, der nævnte rød ribes som lidt at en ’elsker-ikke’ plante.

 

Pink_Flowering_Currant_closeup,_Ribes_sanguineum[1]

 

Sådan har jeg også haft det tidligere, især hvis den stod ved siden af førnævnte forsythia. Nu har jeg alligevel købt nogle stykker, som bliver plantet i et af de bede, hvor der er pink og purpurfarvede tulipaner. Ribes og tulipaner blomstrer jo samtidig.

 

20090518_093817

 

Hvad siger I så? Tror I ikke, at det bliver en flot kombination? Jeg glæder mig allerede til at se floret.

 

20090510_142113

26 kommentarer:

 1. Jo det gør det bestemt! Det er lugten af katte... jeg ikke kan lide ved denne plante:o)

  SvarSlet
 2. Det kommer helt sikkert til at se smukt ud. Jeg er meget glad for mine gamle ribes buske med pink blomster - for mig er deres blomstring den tid det varer et dejligt syn set fra stuevinduet i sommerhuset.
  Jeg har for et par år siden anskaffet mig en Guld-Ribes Ribes aureum, så den er jeg også rigtig spændt på at se i blomst i år.
  Hilsen Berit

  SvarSlet
 3. Ja lige præcis ribes er jeg heller ikke vild med! Det har igen noget at gøre med lugten!! Kattep.. er lige hvad den lugter af. Den er smuk på afstand. Cyklede forbi et hegn af ribes i dag og snif snif indtil jeg så, at det var ribes... Men det er da godt, at vi ikke er ens eller ville det da være kedeligt..
  God søndag .... herligt vejr

  SvarSlet
 4. Det bliver smukt - helt sikkert! Farverne matcher rigtig godt, og de vil fremhæve tulipanerne smukt.

  Gule blomster derimod er altid svære. Fordi farven gul er den eneste farve der ikke har nogen dybde. Men det har Anne J. sikkert fortalt dig engang . . .

  SvarSlet
 5. Hvor sjovt, at du skriver dette indlæg.

  Da jeg læste kommentarerne i går, tænkte jeg nemlig: "Forsythia? Det ville da se hamrende godt ud i vores have!"

  Sjovt, som man har forskellige præferencer.

  Og så har jeg lige opdaget, at vi faktisk har hele to af slagsen - som jeg dog overvejer på et tidspunkt at flytte til et andet sted i haven.
  Vi overtog huset i sensommeren sidste år, så der er endnu nogle overraskelser på plantefronten - dejligt :)

  SvarSlet
 6. Kære Claus.

  Da vi for ti år siden overtog huset her, stod der i haven lige præcis den kombination. Jeg havde ingen stor haveerfaring dengang, men jeg var klar over, at lugten af katte... kunne jeg ikke klare. Derfor røg både forsythia og ribes ud. Det har jeg ikke fortrudt. Begge planter er meget smukke, men jeg vil kun nyde dem i andres haver og på afstand.

  Ha' en deejlig aften :-)

  SvarSlet
 7. Jow, det bliver da fantastisk. Du er fuld af gode idéer.

  SvarSlet
 8. Ribes er selve foråret, og jeg ved godt at man siger at de lugter af kattep.., jeg synes at de lugter af lilla vingummi.

  SvarSlet
 9. Jeg ved ikke, om du vil beskære ribes men den har altså en meget flot stamme med sidegrene, hvis man gør den "let". Jeg tror, det vil blive rigtig flot i det viste bed.
  (Duften er ikke giftig).
  mette,djurs

  SvarSlet
 10. Jow-jow - men tag den endelig ikke ind! :-)

  SvarSlet
 11. Jeg elsker både forsytia og rød ribes, men de skal bare ikke stå ved siden af hinanden. Jeg har begge i haven og fryder mig over deres blomster (og dufter aldrig til dem, så jeg aner ikke hvad de dufter af;-)
  kh Lone.g

  SvarSlet
 12. Enig med Lisbeth her... Planten er fin den...det er lukten av kattens etterlatenskaper jeg ikke kan fordra...
  Samme lukt kjenner jeg faktisk ved buksbom også dessverre:(

  Men det vil bli vakkeret med tulipanene!

  SvarSlet
 13. Kære Claus.

  Det bliver garanteret smukt!

  Jeg har idag bestilt blodribs til at plante ude ved vejen, hvor der er temmelig bart i foråret. Jeg har længe villet haft den, fordi den er så yndig at se på og desuden fødekilde for bierne, men gået og glemt det (og ja jeg kender "duften" fram jeg boede hjemme). Tak for påmindelsen!

  Hjerteligst

  SvarSlet
 14. Ribes og tulipaner....jeg synes det er en skøn combo. Det må da bare være flot, flot, flot. Det glæder jeg mig meget til at se...
  Med hensyn til forsythia har jeg haft en i min gamle have. og jeg synes at vækstformen er svær, den skal virkeligt tugtes for at være flot. Men jeg bliver alligevel altid glad når jeg får en flot buket ind i stuen. Den lyser hele stuen op.

  SvarSlet
 15. Kære Claus
  Jo - det bliver en uhørt smuk og elegant kombination.
  Når blot planter (og såmænd også så meget andet her i livet) kommer i de rette hænder, så sker der små mirakler.

  Har ingen ribes - men har et gammelt forsømt eksemplar af forsythia, der sidste år var ved at ryge for saksen.
  Herren i huset har imidlertid et lidt specielt forhold til denne busk, idet et af de bedste billeder, der nogensinde er taget af ham, er et portrætfoto taget netop med denne næsten selvlysende baggrund.
  Dertil kommer, at han er iført en stor stråhat, hvilket får ham til at ligne en "vild fransk bjergbonde" (har et stort skæg!!).
  Så forsythiaen fik lov at blive stående - men i år bliver den klippet i facon.

  Således er der så mange spøjse grunde til, at planter står, hvor de står!!

  Hjertelig tak for forårskig i Risskov.
  Det har jo været en fantastisk dag for dem, som har kunnet være ude under Vorherres blå himmel.
  Kærlig hilsen

  SvarSlet
 16. kære Claus
  jeg synes, det lyder rigtig godt med ribes og tulipaner, flot tanke.
  Mht. ribes og forsythia syntes jeg også på et tidspunkt, de var lidt irriterende - det synes jeg ikke mere, nu minder de mig om min barndoms have og forår - og det er dejligt, og så kan jeg faktisk godt lide duften af ribes, speciel, javist, men helt sin egen, og man er ikke i tvivl om, hvilken busk man står ved :D
  Fortsat god søndag til alle,
  kh
  Mette (i Horns Herred)

  SvarSlet
 17. Jeg har altid holdt af ribes, så længe de står sådan lidt på afstand af opholdsarealer, for duften... Men min mor lærte mig, at hvis man tager ribes-grene ind i januar/februar, kan man tvinge dem i tidlig blomst som med forsythia, men på denne måde kommer blomsten ikke til at lugte. (De har så godt nok en tendens til at være blegere i floret, grænsende til helt hvide, men det er jo heller ikke skidt med hvide blomster indendørs i februar!)

  SvarSlet
 18. hvor er de flotte de tulipaner , det bare sådan en dejlig årstid , når tingne pipler frem .

  SvarSlet
 19. Det bliver en flot farvesammensætning. Stakkels ribes, den har den gyselige lugt, ellers ville den nok blive brugt noget mere, for det er da en køn farve, men den skal nok ikke lige stå ved en terresse eller en dør.
  Forresten er forsythia da heller ikke så tosset, den har nogle meget smukke efterårsfarver. Hvad med de andre gulblomstrende buske kirsebærkornel, troldnød osv ? dem vil jeg nødigt undvære, efter en laang vinter trænger man til nogle farver, senere må der godt være mere "ro" på farverne. Bare det ikke blir for øndigt.
  Weekendens skønne vejr har vist lokket alle i haven, osse de først stikdyr, det klør på anklen usch.
  havehilsner Gunvor

  SvarSlet
 20. Kære Claus,
  Min mormor satte altid ribes med gamle påskemalede træ æg når jeg kom på besøg som barn - for mig er det foråret der kommer med ribes! Jeg beskar min i går, da den var blevet lidt voldsom i toppen, og den dejligste citrus duft spredte sig i haven..
  Forsythia, min står for sig selv med en bund af små lilla violer.. den er skøn fordi man at snart, er der en masser gode ting i vente i haven..

  Jeg klippede mine roser i kolonihaven i går, så bliver det havens tur i denne uge...

  Mange hilsner Sarah

  SvarSlet
 21. Hej Claus

  Det bliver rigtigt godt.

  Dejligt at når man bare bliver bedre til at kombinere de "sikre, kedelige, gamle" planter på en anden måde, så kommer de meget mere til deres ret.

  Forresten så mener jeg at have set både forsythia og ribes i forskellige nuancer af henholdsvis gul og pink/rød, men måske det bare var tidspunktet og hvilken jord de stod i der gjorde forskellen.

  Spændende, håber der kommer et billede når den er sat i jorden.

  ha en god dag

  kh Susanne

  SvarSlet
 22. Jeg kan ikke undvære hverken forsythia eller ribes i min have. Forsythia er en sport for mig at få i blomst med grenafklip indendørs til min datters fødselsdag 17. januar. Jeg prøver i haven at bløde den skarpe gule farve lidt op med hvide/cremegule narcisser. Ellers må buskene tugtes godt hvert år, så de ikke skygger for roserne sidenhen. Foruden tulipanerne har jeg også den pink/hvide alm. løjnantshjerte ved siden af ribesbusken.
  Mange hilsner, Annette Halling

  SvarSlet
 23. Else Schiønning11. april 2011 kl. 11.49

  Hej Claus
  Hvor sjovt med dufte. De er nok blandet lidt med det der foregår i vores tanker. Jeg har altid syntes at ribes dufter hen i retning af solbær. Jeg synes de er skønne og ideen med at mixe med tulipaner, er da super. Jeg har også et par i min have og jeg vil fortsætte med at tænke "solbær" når jeg dufter til den.

  SvarSlet
 24. Jeg kan ikke hidse mig op over hverken forsythia eller ribes. De kraftige farver melder forår og midsommer i dets kølvand, og jeg kan kun blive glad for at se dem blomstre. Lugten har jeg aldrig tænkt over ...
  Mon ikke det mest er fordi de er blevet så almindelige at folk har brug for at tage afstand fra dem? Jeg kender også kombinationen med både tulipaner og løjtnantshjerter, ganske fint!

  Bedste hilsener Lisbeth K

  SvarSlet
 25. ej, jeg ved ikke om jeg er sær - men i min næse dufter ribes altså godt!
  Var i øvrigt på Færøerne i weekenden; deroppe har de mange af dem så den må være dejligt hårdfør :-)

  SvarSlet