En hel føljeton

Det ender med, at min beplantningsplan omkring det runde spejlbassin bliver en hel føljeton. Nu skal I i hvert fald få endnu en ’indbygger’.

 

Jeg har ofte fortalt om, hvorledes jeg sætter et tone-i-tone-bed sammen. Men der kan jo være nytilkomne til bloggen, så her kommer mit grundprincip : Farven ligger fast, så det er den grafiske faktor, der er vigtig. Derfor vil I opdage, at de planter jeg har og vil præsentere jer for til bedet alle er forskellige rent formmæssigt. For eksempel vil I ikke finde to planter med spir.

 

krwawnik-syberyjski-achillea-sibirica_1821[1]

 

En plante, som jeg bruger i mange sammenhænge, er rølliken. Dels fordi, den er lidt grøftekantsagtig; dels fordi, den har horisontale blomsterstande; og dels fordi, den fås i rigtig mange farver.

 

Den jeg har valgt her, er en vildart – Achillea sibirica. Særlig kendt er den ikke, og det er virkelig en skam. Den er nemlig nem at dyrke fra frø, og sår man dem nu, kan man have blomster i højsommeren. Det er faktisk sjældent med stauder; at de blomstrer samme år, som de er sået.

 

Mon I igen får abstinenser ved synet af denne lyserøde skønhed?

27 kommentarer:

 1. Kære Claus,
  Ja, du kan lige tro jeg får abstinenser - den må jeg altså også eje. Det er utroligt hvad du kan og hvilken fantastisk smag du har :-)

  Tak for dit store overskud, jeg må straks igang med at lede. Er helt rundt på gulvet med alle de blomster der skal sås og passes og flyttes rundt i hele huset. Godt jeg har god plads. Ønsker mig dog et orangeri istedet for mit lille drivhus.
  Fortsat god aften.
  Kærlig hilsen fra Søsum

  Lise

  SvarSlet
 2. Selv om jeg er 'gammel' i hvert fald blog-mæssigt, så læser jeg gerne føljeton på føljeton. Der er altid nye ideer at finde - og i høj grad nye planter at forelske sig i. Kan ikke vente på virkeligheden :)

  Rølliken bliver del af min have i år, overbevist af både "Min have" og dine blogindlæg. Garanteret lige det, der mangler. Så skal vi blot 'lige' beslutte farve/farver.

  De lyseblå/blå nuancer sniger sig ind her og er ved, helt af sig selv, at overtage et bed fra noget mere hvidt/lyserødt. Min mands ønske, men helt ærligt, jeg tror det bliver flot. Vi må se, hvad der sker.

  Taknemmelige hilsener
  Anne Mette K

  SvarSlet
 3. Nydelig, Claus! Og et godt frø- og såtips som frister :D . Disse ryllikene må man nok skaffe!

  SvarSlet
 4. Anede ikke denne skønhed fandtes, det er værd at, skrive den sig bag øret ;-) Jeg er sikker på det bed bliver fantastisk!

  SvarSlet
 5. Ja enig, endnu en smuk blomst :)
  Vil lige sige tak for rigtig meget info og for mange flotte billeder af div blomster.

  Mvh Sandra.

  SvarSlet
 6. Ved ikke helt hvor du får dine ideer fra Claus, men keep them coming :-) Du er, som jeg skrev i det tidligere indlæg, en kæmpefrister. I det mindste kan man let skaffe denne lille baby her i Danmark. Tør jeg spørge, hvor stort dit nye bed er? Hvad taler vi om ca. i m2 mon?

  SvarSlet
 7. Ja, jeg sidder også og tænker på, gad vide hvor stort et bed der er tale om - bare for at sætte mængden af skønheder lidt i proportion til størrelse. Det bliver rigtig spændende, at se det endelig resultat.

  Ha' en rigtig dejlig dag.

  Knus
  Mette

  SvarSlet
 8. Jeg har den i rigelige mængder i haven - og hvis jeg ikke er om mig kommer der hele tiden mange flere. Den ER fantastisk smuk og netop derfor får den lov til at bo rundt omkring i haven hvis den dukker op hvor den med rimelighed kan få lov at være. Laver i øvrigt en del småplanter som jeg afsætter på Haveselskabets plantemarkeder rundt omkring - en aktivitet jeg varmt kan anbefale hvis man ikke har prøvet det - skønt at mødes med andre havenørder og udveksle planter - og tjene lidt på sit overskud. Tilbage til rølliken; en anden årsag til at jeg lader den komme i rigelige mængder er at det er en af de mest uovertrufne buketblomster, den står flot lige så lang tid man gider at have den, og så blomstrer den hele sommeren. Jeg klipper den brutalt ned med hæksaksen når første flor er afblomstret, så skyder den fint igen med nye blade og blomster. Claus: kunne vi ikke få et billede af hele planten, for det utrolig fine og lette løv er jo også noget af det der gør rølliken så skøn i haven.

  SvarSlet
 9. Kære Mette og Nette - inklusive bassin og lysthus er rummet vel 120 til 130 kvadratmeter.

  Kære Trine - dejligt at høre om dine erfaringer med denne skønne røllike, der rigtignok sår sig pænt rundt omkring, men aldrig bliver en plage, fordi der så er noget at dele med andre. Tak også for din bemærkning med hæksaksen. Den bruges jo også i stor stil her. Et lille tip: Hvis man/du synes, at røllikerne bliver lidt før høje og derfor vælter, kan man - når de er ca. 30 cm lange - klipppe dem i bund. Så skyder de igen med knapt så lange og mere grenede skud, der lige akkurat ikke vælter.

  SvarSlet
 10. Jeg må sige at rølliken er en af de planter, der giver mig små knopper! Jeg synes den er temmelig aggesiv og for villigt sår sig selv. Så hvis man ikke er over den, er den alle vegne. Min nabo har den, og det har jeg så også. Men den blir' fjernet, så snart jeg ser den i min have. Det viste eksemplar ser nu smuk ud, men jeg kan godt styre mig. Den ser pæn ud på billede.

  SvarSlet
 11. Kære Trine - glemte at skrive, at jeg ikke har et foto af hele planten.

  SvarSlet
 12. Trine du må da have et foto af dine mange rosa rølliker - kunne du ikke sende det til Claus?

  SvarSlet
 13. Hej Claus,

  Skal du så have roser i bedet? - måske den dejlige Willestrup/Eden Rose..

  Mange hilsner Sarah

  SvarSlet
 14. Kære Sarah - jeg bliver nødt til at bryde sammen og tilstå, at jeg har det lidt svært med den nævnte rose, fordi den efter min mening ser lidt for kunstig - marcipanroseagtig - ud til min smag. Men jeg ved, at rigtig mange elsker den, så det er nok bare mig ... Nej, jeg skal have opstammede‘Comte de Chambord’. Dem skrev jeg om sidste torsdag.

  Kære Bente - tillad mig at sige, at der er INGEN - absolut INGEN - planter, der sår sig, hvis man klipper dem ned inden, frøene kastes. Hvis man udlukkende skulle have planter ud fra, hvad der ikke såede sig, ville det blive en trist have.

  SvarSlet
 15. Claus, det er SÅ spændende at følge med i dit plantevalg ved anlæggelsen af et helt nyt bed:o)Det rosa bed bliver fuldstændig vidunderligt, med de planter, du vælger at invitere indenfor. For det må jo også i høj grad handle om fravalg og lysten til at afprøve nye skønheder. Det er sådan et stort privilegie at være med på en kigger:o) Og så er der bare intet så skønt, som at lave et helt nyt bed. Den bedste af alle haveaktiviteter - i min optik.

  Kære Trine,

  er der mon nogen chancer for, at du og dine rølliker kommer til Vilsund Plantemarked (Thy) iår? Jeg æææææælsker skærmblomster og har ikke denne dejlige røllike. Her vil den blive forkælet efter alle kunstens regler og få lov til at være lidt halvvild. Jeg kan godt li` havens vildbasser:o)

  Grønne forårshilsner til alle her på Blogsbjerg

  SvarSlet
 16. Kære Claus - det går nok :-) Men jeg rykker mig ikke en millimeter her - jeg har det stående i mange store eksemplarer langs et groft pilehegn - det tager flødeskummen af toppen. Langs benene har den store gamle lavendler i støvet blålilla.

  Mange hilsner Sarah

  P.S. Men Comte de Chambord er nu også lækker..

  SvarSlet
 17. Kære Sara - det lyder altså også flot. Er sikker på, at mange sender beundrendende blikke efter det sceneri.

  SvarSlet
 18. Jeg tjekker lige fotolageret, men tror nu ikke jeg har nogen nærbilleder af lige nøjagtig rølliken, men måske er vi heldige, så skal jeg nok sende et til Claus. Jeg vil huske tippet med at klippe dem tidligt ned - mest fordi de blandt andet får lov at vokse langs en række trædesten mellem to bede og her bliver de lige store nok. En af røllikens mindre flatterende egenskaber er at den godt kan være lokalirriterende når den rører bar hud og da trædestenene fører fra terrassen til græsset kan de være lidt irriterende for de bare sommerben. Jeg synes nu ellers ikke at denne har tendens til at vælte, da planterne er meget kompakte. jeg har også den hvide og den er værre til at blive for høj og vælte.
  Kære Tante Grøn. Jeg kommer nok desværre ikke forbi Thy - bor i Jyllinge ved Roskilde, så det er lige langt nok :o) Men hvis vi på nogen måde kan udveksle data skal jeg gerne sende dig et par stykker med posten.

  Mange hilsner

  Trine

  SvarSlet
 19. Kære Trine - hvis du mailer til mig, sender jeg din mail videre til Tante Grøn.

  SvarSlet
 20. Hej
  Ja rølliken har en skøn sart rosa farve, den har jeg selv sået sidste år. Anne Gine

  SvarSlet
 21. ja rølliker er skønne især når haven som min er lidt vildsom, jeg har et par stykker i forskellige nuancer i rosa/cyklamen, jeg opdagede en bekendt havde den i limegul så nu håber jeg hun vil bytte stiklinger ellers må
  jeg på en natlig udflugt.
  Jeg kan se at man kan være mere hård med hæksaksen, det må være løsningen med de høje planter, men det gør ondt at klippe friske skud ned, men det må prøves.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 22. Jamen det er jo nok rigtigt Claus, men jeg har noget med røllike - tror det lugten? Jeg kan også godt lide blomster der sår sig selv - er helt vild med akelejer og liljekonvaller f.eks. - så i den henseende er jeg enig. Vil også så gerne have skærmplanter f.eks. ammi majus, men den vil ikke være hos mig..den dør i min fede jord, tror jeg .. sån' er der så meget. Man får det ikke altid som man ønsker det. Men det er måske meget sundt!! :0)

  SvarSlet
 23. Kanon Trine, det var da fantastisk at høre. Jyllinge er nemlig ikke langt fra mit hjem, så endnu en grund til at holde øje med Haveselskabets plantemarkeder omkring Roskilde. Du kan helt sikkert afsætte nogle til mig, så vi ses :)

  Lyserøde-drømme-hilsener
  Anne Mette K

  SvarSlet
 24. Kære Claus Klematis og Trine Røllike:o)

  Hvor er I dog søde og betænksomme:o) Jeg blev helt varm om hjertet over at læse, at I begge vil hjælpe mig med, at blive den lykkelige indehaver af en Achillea sibirica <3 <3 . En ny forelskelse er som bekendt den bedste medicin mod ulykkelig kærlighed (læs: uforskammet dejlige Lupinus "Blossom", der leger "hard to get") Jeg har altså en svaghed for vildarter. Det er nok også derfor jeg holder så meget af dig, Claus:o) Trine, du er et rigtig dejligt stk kvindfolk:o)

  Mange taknemlige og rørte hilsner

  SvarSlet
 25. Jeg var havefotogalleriet i gennem i går, men har desværre ikke noget billede af rølliken solo eller hvor jeg kan isolere den, men hvor var det skønt at sidde og falde i svime over sommerbillederne af haven - utroligt så hurtigt man glemmer hvor grønt og frodigt det hele er - men det bragte i hvertfald mit humør i top!
  Jeg sender en mail til dig, Claus til videresendelse til Tante Grøn, så hun kan få lidt rølliker. Og Anne Mette, der er jo desværre ikke så mange plantemarkeder lige omkring Roskilde, men allerede den 8. maj er der i Lyngby og det er en fantastisk oplevelse, så der skulle du tage og kigge forbi - jeg skal nok have rølliker med. Men pas på - man får nemt uhyggeligt meget med hjem fra sådan et marked. :o) Mht. lugten så synes jeg egentlig rølliker er ok, de dufter ikke kraftigt, men sådan lidt krydret. Og så må jeg lige kommentere på rosen Comte de Chambord- den har jeg nemlig også og den er rigtig skøn og ikke mindst utrolig sund! Jeg har den i et trekantet bed sammen med engelske roser - "redoute" som står i to grupper med 3 i hver gruppe bagerst, foran står en gruppe med 3 comte de chambord og allerforest en gruppe med den engelske rose "the prince". Alle tre dufter pragtfuldt og blomstrer hele sommeren - og så er de sunde, jeg bryder mig ikke om skravlede roser. Nå, det var et sidespring, men skal man prøve roser af kan jeg varmt anbefale Comte de chambord - eller Rose de rescht, endnu en yndling og nok den jeg ville vælge hvis jeg kun måtte vælge én rose...............åh hvilket mareridt! :o)

  SvarSlet
 26. Dejligt at høre, at hos andre spreder rølliker sig lystigt.
  Vi har gennem tre år forsøgt at så forskellige (i år Achillea "Summer Berries") rølliker, både i mager jord på Vestbornholm og i fed/normal jord i Midtskåne. Uanset hvor kommer der ikke så meget som én lille spire. Hvad kan tænkes at være problemet?
  På grunden på Bornholm vokser ellers vilde rølliker, der ganske vist aldrig bliver mere end 10 -15 cm høje.

  Mange hilsener
  William

  SvarSlet