Formering af stauder

Dette lille indlæg har jeg valgt at skrive, fordi det er en del, der har spurgt, hvor man dog kan få frø til den skønne lupin – ’Blossom’, som jeg viste for nogle dage siden. Her bliver jeg desværre nødt til at svare: Ingen steder.

 

Denne fantastiske lupin og en del andre søstre og brødre stammer fra den engelske planteskole Westcountry Lupins, hvis ejer – Sara Conibear – har gjort det til en livsopgave at fremavle de skønneste lupiner. I det uendelige krydser hun forskellige planter indbyrdes, og når så et særligt eksemplar dukker op, og hun er tilfreds med resultatet, begynder hun at formere det. Ikke med frø - for ingen (heller ikke ’menneske’-forældre) ved, hvordan afkommet kommer til at se ud.

 

Lupinus-Manhattan-Lights-05[1] Lupinus'SalmonStar'160504[1] DesertSuncloseup[1]

Fra venstre: Manhattan Lights, Salmon Star og Dessert Sun

 

I stedet formerer hun lupinerne vegetativt, som det hedder. Det sker ved, at små basalstiklinger (de små nye bladrosetter), der dukker op nede ved jorden, når en plante er blevet et par år gammel, skæres fra og pottes op. Det siger sig selv, at dette er et meget langsommeligt arbejde, og det varer en del år, før bestanden er så stor, at man for alvor kan begynde at markedsføre den.

 

Lupinus-Red-Rum-040608[1] Lupinus-Masterpiece-010608[1] Lupinus-Persian-Slipper-020[1]

Fra venstre: Red Rum, Masterpiece og Persian Slipper

 

Derfor er Sara Conibear nu begyndt at sælge flere af sine lupiner under licens. Hun har solgt rettighederne til et firma som meristemformerer planterne i et laboratorium. I kan læse mere om meristemformering her.

 

Firmaet sælger så småplanterne videre til gartnere over hele verden, og foruden produktionsprisen og fortjenesten til firmaet, er der også iberegnet en licens til Westcountry Lupins. Det er derfor, at planter som disse er lidt dyrere end andre.

 

Det handler altså om, at nogle planter er ’mønsterbeskyttede’ eller ’patenterede’. Et rigtigt godt eksempel på dette er de engelske roser, men vi ser det også flere og flere patenterede stauder. De kan kendes på, at de efter sortsnavnet er efterfulgt af et C. for copyright.

 

Det kunne være sjovt at høre, hvilke sorter ovenfor, I bedst kan lide – husk også Blossom. Lad mig få en 1., 2. og 3.-plads. Denne gang kan I ikke vinde noget. Resultatet kan jeg bruge, når vi skal bestille planter til Bilka næste år.

 

Jeg kan fortælle, at jeg selv I år har fået fingre I en ordentlig portion af Masterpiece. Kunne godt forestille mig, at Tante Grøn og visse andre får åndenød, når de ser den.

 

Besøg Westcountry Lupins her.

78 kommentarer:

 1. Hej Claus

  l Masterpiece
  2 Blossom
  3 Dessert Sun

  Kærligst fra janne i Greve

  SvarSlet
 2. Jeg kan sagtens forstå at planteavlere skal kunne tjene penge på en eller anden måde for deres indsatser. Men det lyder bare underligt i mit hovedet med patentering af blomster.

  Vil det f.eks. betyde at jeg ville være kriminel hvis jeg gav en blok af en staude, der var patenteret, eller selv fik foræret en plante, der var det? Det lyder nemlig lidt som det med at dowmloade film og musik på nettet. Og sådan har jeg aldrig tænkt på plantebytte. Måske fordi de fleste blomster trods alt ikke er patenterede.
  Nå, det fik mig bare til at tænke.

  Jeg kan ikke så godt vælge mellem disse lupiner, det er ikke lige min favoritblomst, selvom jeg sætter pris på dem i grøftekanterne.

  Mange venlige hilsener, Lisbeth K :-)

  SvarSlet
 3. Kære Claus. Jeg iler med at bringe min prioritering. Har hidtil syntes at lupiner ikke er noget særligt, men det skyldes alle de coboltblå der står rundt omkring langs motorvejene i Danmark, dem du har vist her ser helt anderledes skønne ud, glæder mig til at se om min favorit kommer i Bilka til næste år
  1.ste plads: Blossom
  2. plads; masterpiece
  3.plads; red rum

  Mette

  SvarSlet
 4. Here is the result of the lupinian jury:
  1) blossom
  2) masterpiece
  3) Persian Slipper

  Hilsen Susan Schriver

  SvarSlet
 5. Hej Claus,

  Blossom
  Masterpiece
  Dessert Sun

  SvarSlet
 6. Kære Lisbeth - kan da ikke forstå, at du synes, at det lyder underligt. Hvad tror du, at for eksempel den danske rosenforædler 'Poulsen Roser' lever af?

  Og så til dit spørgsmål: Jeg er helt sikker på, at du hverken bliver fængslet eller anholdt, hvis du forærer et stykke af en 'patenteret' staude væk eller modtager et. Det begynder først at blive kriminelt, hvis du har en planteskole eller lignende og i større stil opformerer de mønsterbeskyttede planter.

  Når jeg skrev dette indlæg, var det fordi, jeg tænkte, at det også kunne være sjovt og lærerigt for jer at høre lidt om, hvordan den professionelle planteverden hænger sammen.

  Vi får kun nye, flotte, sunde og spektakulære planter, hvis der er nogen, som arbejder med forædlingen, og det kan de jo ikke gøre for deres blå øjnes skyld!

  SvarSlet
 7. Hej Claus og alle andre "Blossom-elskere"

  Jeg har, som rigtig mange andre sikkert, "googelt" "Lupin Blossom" og så vidt jeg kan se, kan man købe den over e-bay i England, hvis man tør det. I Tyskland er der en hjemmeside www.stauden-stade.de som også sælger den;-)) Det er da et forsøg værd.

  KH
  Renate

  SvarSlet
 8. Hej Claus

  Det er SÅ svært at vælge.....men vover alligvel en top 3. Men når jeg kigger igen senere eller i morgen, så ville jeg måske vælge anderledes, og det er jo det skønne ved alle planter....

  1. Blossom
  2. Masterpiece
  3. Desert Sun

  Og for alle tre's vedkommende, kan jeg lige forestille mig, i hvilke af mine bede, de skulle stå i.
  Bedste hilsner
  Gitte
  Vildbjerg

  SvarSlet
 9. Hej,

  De er alle flotte, men syntes nok bedst om:

  Blossom
  Dessert Sun
  Masterpiece

  SvarSlet
 10. Hehehehe Claus, Du forstår da også at gøre én fuldstændig kulret :-)) Jeg brugte en del tid i går aftes på at søge efter den skønne lupin og læste i den forbindelse forskellige interessante ting og sager hos Westcountry Lupins. Tak til Renate for fif.

  1. BLOSSOM
  2. Masterpiece
  3. Persian Slipper
  Hvis jeg havde et flammeagtigt bed ville Red Rum være fantastisk, men det har jeg ikke. Og får det heller aldrig :-))

  SvarSlet
 11. Altså altså altså ... du gør sandelig hvad du kan for at holde pulsen oppe på os ... det må næsten svare til den daglige halve time med pulsen oppe at læse på din blog !!!

  Favoritten er helt klart
  'Blossom'
  'Masterpiece'
  og så vakler jeg mellem 'Persian Slipper' og 'Red Rum' så det må blive en delt 3dje plads.

  Kh Helle Torning, Fyn

  SvarSlet
 12. Hej Claus

  Jeg er skam helt enig med dig, og synes bestemt at planteavlere skal have penge for deres indsatser. Det er jo netop deres arbejde, så selvfølgelig skal de tjene noget på det. Jeg tænker bare patenter som noget andet, og havde ikke overvejet at kombinere det med noget organisk. Det var bestemt ikke for at bebrejde planteavlerne!

  Bedste hilsener Lisbeth K

  SvarSlet
 13. Kære Claus.

  Skønt, hvis Lupiner igen bliver mere udbredt! De er et kært minde fra barndommen, hvor jeg fandt dem helt fantastiske. Den forenmmelse kan jeg godt genkalde idag...

  1. Salmon Star
  2. Masterpiece
  3. Red Rum

  Hjerteligst

  SvarSlet
 14. Ja det er jo ikke særligt svært:

  1. Blossom
  2. Persian Slipper
  3. Manhattan Light

  Så vil jeg glæde mig til at kunne købe dem til næste år i Bilka!!

  Mange hilsener

  SvarSlet
 15. Hej Claus

  Ja ja må give dig ret i at de ikke kan gøre det for deres blå øjnes skyld - selvom det ikke er en direkte sammenligning kan man jo sammenholde det med hvis medicinalbranchen ikke patenterede deres produkter - hvor bvar forskningen så henne i dag og hvilke kræfter kunne der så fremadrettet lægges i research?

  Ingen tvivl i konkurrencen:
  1. BLOSSOM
  2. Masterpiece
  3. Persian Slipper

  Og så må du helst tage ihvertfald to med i Bilka-sortimentet - vi må have sådan nogle lækre lupiner ud i hele Norden!

  SvarSlet
 16. 1. Blossom
  2. Masterpiece
  3. Red Rum
  Hilsen fra Sjølunds fagre sletter
  Birthe

  SvarSlet
 17. Hej Claus,

  1. Blossom
  2. Masterpiec
  3. Salmon Star

  Gitte

  SvarSlet
 18. PS: Vedr. Blossom:
  Jeg kan spare flere læsere for en del besvær med at forsøge at få tilsendt Blossom fra enten Westcountry Lupins eller www.stauden-stade.de. På deres hjemmesider står der, at de ikke shipper til Danmark, men det tog jeg ikke for gode varer. Jeg har derfor ringet til henholdsvis England og Tyskland og må desværre indse, at hverken charme eller salte tårer hjalp en tøddel. Jeg var ellers parat til at bestille flere end jeg selv kunne få plads til hjem, så jeg måske kunne have hjulpet nogle af de andre stakler her fra bloggen, som blot må tage til takke med at kigge billeder. Pokkers. For katten da. #%¤#*@!. Claus din kæmpefrister. Hvor kan du nænne at vise sådanne dejligheder, som er helt umulige at få fat i.

  SvarSlet
 19. Hej Claus

  Jeg syntes nr. 1 Blossom
  2 Masterpiece
  3 Persian Slipper

  det kunne da være dejligt om man kunne købe disse i butikkerne næste sæson. Men du har det jo med at få "fingrene" i noget - som for os andre er besværlige at skaffe :) mvh. Dorthe

  SvarSlet
 20. 1. Persian Slipper (blå)
  2. Salmon (orange)
  3. Dessert Sun (gul) og Blossom (lyserød)

  SvarSlet
 21. Hej Claus
  Lupiner er klart en eventyrlig drømmeblomst, mine farvoritter er:
  Master piece
  Blossom
  Persian Slipper
  Hilsen Rikke

  SvarSlet
 22. 1. Blossom :-)
  2. Dessert sun
  3. Persian Slipper

  SvarSlet
 23. Elsker bare Lupiner - også dem i grøftekanten :-)Mine farvoritter er:
  1. Salmon Star
  2. Dessert Sun
  3. Blossom
  Mange havehilsener Sanne O.

  SvarSlet
 24. Kære Lisbeth - 'patent' er heller ikke det mest velvalgte ord. Jeg kunne bare ikke finde på andre.

  SvarSlet
 25. salmon star, helt klart, jeg har gennem flere år samlet vækster i lakse-/fersken farver, den vil passe helt vildt godt ind i dette bed

  derfor:

  1 salmon star
  2 dessert sun
  3 red rum


  wauv... og øv at de ikke bare lige er til

  SvarSlet
 26. Else Schiønning6. april 2011 kl. 16.34

  Hej Claus:
  Nr 1: Blossom
  nr 2: Masterpiece
  nr 3: Salmon star

  Hilsner
  Else Schiønning

  SvarSlet
 27. Kære Claus

  Wauw - hvor er de skønne - jeg har egentlig aldrig tænkt på lupiner som andet end grøftekants plante. Disse smukke lupiner er i hvert fald velkommen her i haven. Prioritere, det er svært, når de alle hver i sær er skønne, men jeg våger alligevel et bud....

  1. Masterpiece
  2. Red rum
  3. Blossom

  Tror jeg vil kigge mig omkring - så gerne Masterpiece i mit nye bed, som er på vej.

  Knus
  Mette

  SvarSlet
 28. Hej igen
  Glemte helt at skrive mine favoritter:
  1.Blossom
  2.Persian Slipper
  3.Masterpiece

  Til Nete
  Tak for dine forsøg:-))) ØV-ØV-ØV, skal vi virkelig vente til næste år???
  Kh
  Renate

  SvarSlet
 29. hej alle.
  sidste år købte jeg en lupin, der til forvæksling ligner Manhattan light i plantorama tror jeg det var...om den så bliver ved med at se sådan ud vil tiden vise...men der findes ihvertfal den/ eller en der ligner på det danske marked.....
  Min datters favoridt liste hedder:

  1. masterpiece
  2. persian slipper
  3. salmon star

  min er:
  1. persian slipper
  2. masterpiece
  3. manhatten light.

  SvarSlet
 30. så er der lige en lille opfølgning til mit tidligere indlæg.....
  jeg var lige ude i haven og lur mig om ikke skiltet stadig stod ved lupinen, der er en manhattan light og er købt i plantorama....på bagsiden står desuden en e-mail adr. til den tyske forhandler www.staudenring.com....jeg var lige inde på siden men der er ikke for meget at komme efter, men måske de kan hjælpe de af jer der søger denne lupin.

  knus lis

  SvarSlet
 31. Hej claus.
  1. Blossom
  2. Masterpiece
  3. Red Run
  Sjovt med en lille afstemning, men øøøhhh, vil Bilka ikke have dem alle sammen ?

  SvarSlet
 32. Hej Claus .
  min liste bliver som følger
  1.blossom
  2. Manhatten light
  3. masterpiece

  SvarSlet
 33. Hej Claus.
  1 Blossom
  2 Dessert Sun
  3 Masterpiece
  kram K

  SvarSlet
 34. Kære Nette - and others in the market for lupinus 'Blossom'
  Jeg har lige bestilt tre planter direkte fra www.camolinpottingshed.com i England (altså ikke noget med e-bay). Firmaet skriver på sin hjemmeside, at de gladeligt sender både til Irland og alle EU lande.
  Man skal så betale med PayPal. Hvis nogle synes, at det er en hindring, kan jeg fortælle, at jeg i flere måneder har tøvet med at tilmelde mig dette system, fordi jeg regnede med, at det kunne jeg nok ikke finde ud af på egen hånd. Men da jeg endelig tog mig sammen forleden, viste det sig, at det kunne jeg altså sagtens, så lad ikke betaling via PayPal være en hindring, hvis I hedt ønsker l. 'Blossom'.
  Og kære Claus
  Jeg tror, at du måske er kommet til at sætte forkert navn på det sidste af billederne: lupinen med violblå blomster. Så vidt jeg husker fra i aftes, da jeg surfede rundt, er *Persian Slipper* rød og gul eller noget i den retning?
  Den violblå kan jeg imidlertid rigtig godt lide foruden *Dessert Sun* og *Blossom* naturligvis, som jeg nu glæder mig til snart at modtge fra England
  Nu skal jeg så bare finde på et eller andet med kant, som LB kan stå sammen med på min mauverøde terrasse, ellers bliver det vist for øndigt.
  Happy gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 35. Hej Claus

  Jeg har aldrig været så meget for Lupiner, men da jeg så Blossom var jeg alligevel solgt.

  1. Blossom
  2. Dessert Sun
  3. Persian Slipper

  Det er altså øv, at der ikke er en Bilka i Nordsjælland :-(

  Hilsen
  Charlotte

  SvarSlet
 36. Kære Jytte - du kunne nemt bilde mig ind, at jeg havde lavet en fejl. Jeg er kronisk småforvirret. Men den skulle være god nok.

  SvarSlet
 37. Kære Claus
  Hvorfor SKAL man vælge, kan Bilka ikke få dem alle ?
  Men så må det være:
  1 Salomon Star
  2 Red Rum
  3.Masterpiece
  Mine klokkeranker trives, men de blå er tydeligvis længere fremme end de hvide. Jeg taler ellers lige meget med begge hold, men sådan er det vel med "børn" de udvikler sig meget forskelliget.De bedste plantehilsner Janet

  SvarSlet
 38. Nå er lupiner havnet på den forbudte planteliste i norge.... kan du tenke deg. Jeg synes bare de er vakre. Men jeg bryr meg ikke, og har den likevel i min have, men jeg niper frøstendene av slik at en ikke forviller seg. Så her hjemme for man vel ikke tak i den om litt vil jeg tro... SÅ jeg kanskje må komme til å snike inn noen av disse om jeg skulle komme over dem på min vei en gang:)

  SvarSlet
 39. Ja undskyld Claus!
  Jeg burde have chekket, inden jeg sprang til tangenterne. Det har jeg så gjort nu, og jeg er meget, meget flov.

  SvarSlet
 40. Skønne skønne farver, mine favoritter er:

  1 Masterpiece
  2 Persian slipper
  3 Blossom

  Hilsen Trine Dahl

  SvarSlet
 41. Hej Claus

  1. Blossom
  2. Dessert Sun
  3. Salmon Star

  /Bo

  SvarSlet
 42. Hej igen igen
  Nu kom de kære klokkeranker på tale igen. Og jeg er rigtig glad for at flere har skrevet at de blå er længere fremme end de hvide. Jeg har kun blå og kan derfor ikke sammenligne. Jeg var helt BEKYMRET om mine måske groede for hurtigt eller jeg har givet dem for meget varme (gulvvarme!). Nå, men jeg har klippet dem nu, AV-AV det gjorde ondt på mig:-((((
  Måtte lige undersøge først om de havde "sovende" blade,- Og det havde de! Så det skal nok gå, for jeg har flyttet dem ud i drivhuset i dag.
  Kh
  Renate

  SvarSlet
 43. Jeg er fristet til at skrive Blossom Blossom og Blossom, men hvis jeg skal være lidt mere voksen, så bliver det Blossom, Dessert Sun og Masterpiece. De er virkelig skønne, suk!

  Kan man virkelig ikke købe dem som privatperson?

  mvh
  Karin fra Fyn

  SvarSlet
 44. Hej Claus!

  Jeg synes, at 3, der klæder hinanden smukt, er:
  1. Blossom
  2. Masterpiece
  3. Persian Slipper
  Glæder mig allerede til at købe dem i Bilka - først til næste år, desværre.
  Mine Klokkeranker er sååå flotte, 8 frø - 8 planter, 4 af hver.

  Mange forårshilsener
  fra Sydsjælland

  SvarSlet
 45. Hej Claus
  Hvorfor kun 3? Så vidt jeg kan se er der 6 foruden Blossom - og jeg hader at gå glip af noget så jeg vælger sådanne:
  1:Blossom
  2:Red rum
  3:Dessert sun
  4:Masterpiece
  5:Persian slipper
  6:Salomon star
  7:Manhatten lights - svær at placere men helt sikkert flot i en stor buket!
  Forventer nu helt sikkert alle varianter i Bilka ;) Knus fra den forkælede chokoladepige

  SvarSlet
 46. Kære Claus

  1. Masterpiece
  2. Persian Slipper
  3. Blossom

  ... som mange andre tror jeg:-) Det vil være en flot "engelsk" farvekombination. Og passe fint til min forhave...

  Og til det gule bed ville Dessert Sun være oplagt - så hvis der er plads til en 4., så skal det være den.

  Har iøvrigt lige nydt Tasha´s lupiner - og alt det andet dejlige i hendes have; blev færdig med bogen i går aftens - og ledte efter et sted her på siden, hvor jeg kunne give den mine anbefalinger. Det sted fandtes så ikke - så de kommer her:

  Dejlig, livsbekræftende bog om en skøn og bestemt dame i nogle betagende - og i høj grad selvskabte omgivelser. Tænker at der er lidt "Hemmelige haver" over den - og kan nu slet ikke vente til den bliver klar; tager du mod bestillinger allerede?

  mange hilsner
  Trine

  SvarSlet
 47. OH... de er smukke allesammen! Men det perfekte match må være:
  1. BLOSSOM
  2. MASTERPIECE
  3. PERSIAN SLIPPER

  Bedste havehilsner Fru Krull

  SvarSlet
 48. Hej Claus

  du forstår da virkelig at involvere dine læsere og hvor er det skønt :))

  Mine favoritter er:

  1. Masterpiece
  2. Blossom
  3. Red rum

  God fornøjelse med optælling og statistik.
  Glæder mig til at kunne købe dem.

  De bedste hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 49. Så har jeg bestilt Blossom. Pyyhh det var en hård fødsel. Tak Jytte!

  SvarSlet
 50. Hej Claus og alle jer andre

  For mig ville liste se således ud:

  Blossom
  Desert sun
  Persian slippe

  og jeg lige den rette plads til alle tre. Fandt en engelsk hjemmeside på Devon-egnen hvor Blossom sælges i 2-litres potter. Er meget fristet :-)

  Hilsen
  Helle

  SvarSlet
 51. Kære Claus

  Jeg spørger dig lige her - lidt uden for nummer, håber på svar alligvel :-). Jeg vil meget gerne have en korea kornel, som jeg synes er så fantastisk smuk. Det er som om, det er en clematis-busk, og hvad kan man næsten ønske sig mere? Mit spørgsmål er; er der nogle af typerne, der er mere robuste i DK end andre? Og er der andre forskelle, jeg skal være opmærksom på - ud over farvenuancer?

  På forhånd mange tak for svar :-).

  Mange hilsner
  Stinne, indehaver af lille, men voksende have :-)

  SvarSlet
 52. Kære Trine - ja, det er da en fejl. Vi skal hurtigst muligt haveåbnet for, at man kan anmelde 'Tasha Tudors have'.

  SvarSlet
 53. Kære Stinne - denne plante har jeg slet ingen erfaring med.

  SvarSlet
 54. Hej hej

  Her er min "liste"
  1. Blossom (helt klart)
  2. Masterpiece
  3. Persian Slipper

  Forstod ikke helt om man som privat person kan bestille gennem Westcountry Lupins???
  Forårs hilsner
  Dinah

  SvarSlet
 55. Kære Claus,

  Du giver os åndenød, hovedpine og meget mere med alt det dér. Elsker lupiner og glæder mig allerede til at kunne købe skønne af slagsen næste år i Bilka

  Jeg siger:
  Blossom
  Masterpiece
  Persian slipper

  Og, hvornår kommer du ind på de skønne græskar, som jeg også er helt vild med. Har jo købt de skønne sorter du fortalte om tidl. på året ?

  Kærlig hilsen
  Lise

  SvarSlet
 56. Øj, de er fine. Min hit-liste er helt bestemt

  Blossom
  Salmon Star
  Dessert Sun

  Selv om de her er lysere, så får de 2 første mig til at tænke på dit indlæg i februar med pink/rosa og orange. Og den der fantastiske kaprifolie. Fandt du dengang frem til navnet? Kan ikke finde det i indlægget, men du lovede jo heller ikke noget?

  Eller var én af jer andre, der fandt det måske - og vil I dele?

  Ønske-hilsener
  Anne Mette K

  SvarSlet
 57. 6 stk. Blossom er nu bestilt :o)

  Tak for tipset.

  SvarSlet
 58. Endelig kom jeg hele vejen igennem alle kommentarene, der er mange som er blevet intresseret i dine skønne Lupiner;-)

  Og på første pladsen
  1. blossom
  2. salmon star
  3. masterpiece
  God aften Gro

  SvarSlet
 59. Jeg har tilladt mig at tælle stemmer :-)
  og jeg har talt frem til Anne Mette kl 21:27.
  Der er givet 3 point til den første valgte, 2 point til den anden valgte og til sidst 1 point til den tredje.

  Er der stemt på mere end 3, tælles de sidste ikke med og halve stemmer tæller hellere ikke med.

  Foreløbig stilling:

  1. Blossom 90 point
  2. Masterpiece 61 point
  3. Persian slipper 27 point
  4. Dessert sun 21 point
  5. Salomon star 17 point
  6. Red rum 12 point
  7. Manhatten lights 7 point

  Så jeg tror godt jeg ved hvad for en Bilka skal satse på...

  SvarSlet
 60. Hej CuginaK.

  Jeg er også fortsat interesseret i navnet på den orangepink Caprifolium! Det er ikke lykkedes mig at finde det endnu.

  Hjerteligst

  SvarSlet
 61. Mine favoritter er uten tvil følgende:
  1. Blossom
  2. Persian slipper
  3. Masterpiece

  Nydelige alle tre! :)
  Mvh. Catharina

  SvarSlet
 62. Kære Claus.
  Ved du hvad? Jeg ÆLSKER lupiner!
  Og jeg nægter at vælge - køb dem alle susisammen!:-)
  I øvrigt smart at tage de små bladrosetter fra - det har jeg ikke tænkt på!
  KH-Marianne

  SvarSlet
 63. Svært at sætte en rækkefølge, men skál jeg, må det blive:
  1. Blossom
  2. Dessert sun
  3. Masterpiece

  SvarSlet
 64. Kære Linda - tænk en gang! Er lupinen på den forbudte planteliste i Norge? Så ville jeg emigrere! Her i Danmark er jeg sikker på, at vi er mange, som glæder os over de smukke spir på grøftekanterne i juni. Dem kan vi ikke undvære.

  Kære Dinah - tror bestemt, at du kan købe dem hos WL.

  Kære Anne Mette og Zeb - nej, jeg har endnu ikke fundet navnet på kaprifolien.

  Kære Lise - jeg har endnu ikke sået græskarrene, fordi de skal have en del varme. Skal nok skrive om dem, når vi kommer lidt længere hen.

  Kære Jesper - bliv endelig ved med at tælle. Tak ...

  Kære alle - tusind tak for et overvældende antal kommentarer.

  SvarSlet
 65. Åh jeg elsker lupiner, selv om de kan være nok så svære at få til at gro fra frø - ihvertfald for mig.

  Persian Masterpiece
  Slipper
  Red Rum

  Dem ville jeg købe alle tre. Og nu vil jeg så prøve at finde ud af, om der er nogen, der vil levere dem til Schweiz, det er tit meget svært.

  Hilsener
  Helle

  SvarSlet
 66. Claus - det er fordi vi bare MÅ have de lupiner i vores haver - du er den eneste som vi kan få dem af.... og vi ved at hvis vi plager længe nok, så sender du en ordreliste til Bilka!

  Mange hilsner Sarah

  SvarSlet
 67. 123 dette er en prøve...........

  SvarSlet
 68. Kære Claus,

  nu er jeg blevet "smidt af" et par gange ( mig og så moderne teknologi!!!!), så nu får lupinafstemningen lige en SIDSTE chance:

  "Blossom"
  "Masterpiece"
  "Salmon Star"

  Hvis jeg blev sluppet løs inde i det lupindrivhus, som de smukke fotos stammer fra, så er jeg sikker på at jeg ikke ville kunne nøjes med at få åndenød, Claus......jeg ville begynde at hyperventilere, ville jeg:o) Og jeg vil have investeret i et lille spidstelt, så jeg kan barrikadere indgangen til Bilka, den dag lupinsalget bliver blæst igang næste år. De lupiner bliver flået ned fra hylderne, inden en sindig nordvestjyde, kan nå at blinke med øjnene. Men helt ærlig, er der noget at sige til det? Især "Blossom" har jo i den grad forført mange af dine læsere, inkl. migselv. Den har fået forelskede kommentatorer til at skrive poetiske kærlighedserklæringer på rim og springe nattesøvnen over i jagten på den underskønne. Så den plante gør altså noget ved blomsterfolk:o)

  Kære Zep og Anne Mette,

  jeg har heller ikke kunnet glemme den bedårende kaprifolie, som Claus viste fra en hemmelig have for nogen tid siden. Jeg har søgt og søgt og TROR MÅSKE, at jeg har identificeret den dybtbegærede skønjomfru. Prøv at billedgoogle på Lonicera heckrottii "Gold Flame", og se om I tror, jeg er inde på noget af det rigtige? I så fald, kan vi købe den hos plantertilhaven.dk eller planteshop.dk. Er spændt på, at høre hvad I siger?!?:o)

  Mange lupinfikserede hilsner fra en lupinfetichist........og hvis I hører et høøøøøjt frustreret skrig om lidt, er det bare mig, der blev "smidt af" igen igen...

  SvarSlet
 69. Der kom en mail fra Lene (http://baghavelaagen.blogspot.com/), som hun havde modtaget fra det store udland:

  Dear Lene

  Many thanks for your order. However I am sorry to say that this item is now sold out as we have had many orders, for some strange reason, from Denmark and Sweden – is it possible that you could tell me why this is – has there been an ad. I will of course refund your money today.

  Kind Regards

  Susan
  CAMOLIN POTTING SHED


  Jeg måtte jo fortælle hende sandheden om en mand, der elsker blomster og har en blog - samt mange, mange blogvenner i både Danmark og Sverige.

  Mange hilsener


  Lene
  Tænk en gang, hvilken 'magt', man har!

  SvarSlet
 70. Blossom, blossom, blossom ;)

  Glæder mig allerede
  Knus Céline

  SvarSlet
 71. Stakkels, stakkels Tante Grøn - sådan at blive udelukket af teknikken! Du får et kæmpe kram fra Bornholm og teknikken skal bare have SÅ mange slag!!

  Ved du hvad kjæreste - en ransagning af de fjerneste kroge under den blonde paryk førte til en genkendelse af navnet "Goldflame". Den fik jeg anbefalet for flere år siden for duft og farver. Men dengang vidste jeg ikke lige, hvor den skulle kunne udfolde sig her i Lillebo...

  Det ved jeg så nu og har takket være dig bestilt den hos florashop.dk, hvor man ikke diskrimineres, når man bor på en "ikke-brofast ø" (=de kan vist godt finde ud af at bruge Postdanmark, uden jeg skal kontakte dem for det...). Så fra mig får du et rungende TUSIND TAK. Lever den op til mine forventninger, vil den være under overvejelse til at gro i de kæmpe, gamle Kirsebær bagtil (altså ikke lige denne plante men hehe) i fremtiden - sikke et syn det ville være fra køkkenet og gården sommeren igennem!!

  Hjerteligst en, der absolut ikke sidder her, da hun skal have huset fuldt af gæster den 16. og er ved at endevende det, så nullermænner og pulter skriger af frygt i disse dage - og i week-enden skal hun i haven igen, så ukrudtet også kan skrige ;)

  SvarSlet
 72. Hej Claus

  Tak for dit svar tilbage ... det var bestemt ikke min mening at provokere eller anstøde dig eller planteavlere!
  Nogen gange tænker jeg højt, og så giver det en helt anden effekt end beregnet. Jeg skal nok prøve at vare mig lidt fremover :-)

  Bedste hilsener Lisbeth K.

  SvarSlet
 73. Sikke dejlige farver. Min lister ser således ud:

  1. Blossom
  2. dessert sun
  3. masterpiece

  Er dog virkelig vild med Blossom og den ville helt sikkert få en plads et sted i den nye have :)

  Mvh. charlotte

  SvarSlet
 74. Tak søde, kære Tante Grøn fordi du tænker på Zep og undertegnede og vores hede kaprifoledrømme :)

  Jeg tror, som Zep, bestemt at du har helt ret. Det skal helt sikkert afprøves, for den er altså smukkere end smuk. Præcis som en vis Tante Grøn i både sind og s(k)ind......

  Taknemmelige hilsener
  Anne Mette K

  SvarSlet
 75. Kære Claus
  Jeg vil glæde mig til næste år at kunne køre i Bilka og købe

  l Blossom
  2 Dessert Sun
  3 Masterpiece

  Venligst
  KL

  SvarSlet
 76. Kære Claus,

  ja, sikke en "soft power" og trendsættende indflydelse du har, og hvor er det godt, du bruger den på noget smukt. Kan lige se de engelske lupinfolks store undren over alle disse bestillinger fra Sverige og Danmark for mig:o) Hvor er det synd for vort norske broderfolk, at lupinen er kommet i "bad standing"- måske der nu opstår et helt nyt begreb - "lupinflygtinge"???

  Kære Zep og Anne Mette,

  tusind tak for jeres dejlige og varme hilsner. Jers søde ord hjalp på den ulykkelige "Blossom"-kærlighed, jeg lider af. Jeg håber og tror, at det er den rette kaprifolie vi har fat i. Kaprifolier er een af de skønneste klatrere, der findes, synes jeg. Dens duft er uundværlig i en have.

  Zep, jeg ville nødig være nullermand hos dig...oh skræk oh ve... og jeg priser mig lykkelig for, at min ø, foruden to faste færgeforbindelser også er landfast med hele to broer, så der ikke skal være alt det forsendelsesbøvl med plantebestillinger:o)

  Tusind tak igen I to skønne kaprifoliekvinder:o)
  Her hos Claus er der så godt at være og her findes der mange gode folk:o)

  De kærligste hilsner og tanker til alle

  SvarSlet
 77. Vi er nok maaange i norge også som er glade i denne planten, inkludert meg. Hva er vel en grøftekant uten denne vakre blomsten... Så jeg hamstret mens de fortsatt var til salg i fjor:):) Også var de jo på tilbud også da... Jeg kommer nok til å fortsatt være kriminell, og kommer til å så noen favoritter også:)

  SvarSlet
 78. Hmmm svært valg, men er kommet til følgende :
  1 Blossom
  2 Red rum
  3 Persian Slipper

  De er jo alle smukke.

  SvarSlet