Kender I den?

Der er planter, som er helt fantastiske og alligevel næsten ukendte. En af dem er Glaucidium palmatum, som blomstrer lige nu med de smukkeste nærmest lavendelblå blomster. Den fås for øvrigt også med hvide. Jeg har nogle få eksemplarer her i haven, men vil gerne have mange, mange flere. Det bliver til en lille ‘busk’ med en højde på 50-60 cm.

 

20110419_152417

 

Denne har jeg fotograferet hos Ivy Høegh, der har en af de skønneste haver, jeg kender. Hvis det ikke var fordi, jeg for nogle år siden skrev en stor bog alene om denne have, ville den have have været oplagt ’Til hemmelige haver’, for ikke mange haver ligger så godt gemt som den. Haven, der er over halvtreds år gammel og ikke åben for publikum, er en af de bedst bevarede havehemmeligheder i Danmark. Måske skulle jeg lave en video derfra en dag?

 

Indtil da kan I opleve Ivys utrolige univers her.

30 kommentarer:

 1. Hei Claus!
  Så nydelig farge blomsten har! Jeg har ikke hørt om den tidligere. Ja, det hadde vært veldig fint om du laget en video til oss!

  Ønsker deg en riktig god påske!

  Cathrine :-)

  SvarSlet
 2. Birgitte Aagaard23. april 2011 kl. 10.13

  Hej Claus

  Det er en meget smuk busk.
  En busk der blomstre her i april, skal altid være meget velkommen i min have, senere er der jo mange buske der blomstre.

  Fortsat god påske.
  Birgitte

  SvarSlet
 3. På svenska heter den Lunddocka/Bägarlönn. Namnet lund kommer från att den trivs i halvskugga dvs i en lund. Bilden ger lite sommarkänsla! Fortsatt skön påsk!

  SvarSlet
 4. Det ville være fantastisk, hvis du kunne få lov at filme i hendes have, og endnu mere fantastisk, hvis vi kunne få lov at se vidioen :-)

  Jeg var dybt fascineret af bogen om hendes have. Ud fra billederne i bogen, tror jeg det vil blive meget svært, at finde en have ret meget skønnere end hendes.

  God påske.

  Hilsen Vivik

  SvarSlet
 5. Kender den ikke men i guuuuder hvor er den dog fin!!!

  Skøn week end til alle

  Krams Cathrine

  SvarSlet
 6. Godmorgen...

  Hvor er den smuk...jeg må finde en plads til sådan en smuk blomst!!!!

  God arbejdsdag i Haven!!

  mvh Signe

  SvarSlet
 7. Smuk er den - er den så langt fremme nu som på billedet? Hvor længe blomstrer den? Må vist eje sådan en - den passer perfekt i min lyserøde-lavendel farvede have :-)

  SvarSlet
 8. Kender den ikke, men Gud hvor jeg savner den og mangler den!
  Hvor har den været hele mit liv??:o) SUK...

  SvarSlet
 9. Kære Claus

  Både løv og blomster er kønne.
  Ja, en video derfra ville være dejlig. Så ja tak.

  Apropos video .......

  SvarSlet
 10. Hej Claus
  Har lige set din skønne video fra i går, og må jo da kommentere, at jeg nød den!
  Var jo nærmest ved at få et chok over "truslen" om færre indlæg - så søde Claus, måske er det totalt tankeløst af mig, men jeg har slet ikke tænkt på kommentarer (af den trivielle og kedelige slags) som jeg lægger ind, giver dig mod og lyst til flere indlæg. Egentlig har jeg nok tænkt, at det var lidt for kedeligt for dig, ja og andre at læse. Hvis man derimod lagde poetiske, sjove og spændende kommentarer som flere heldigvis gør, var det en anden sag...
  Men så må du leve med banaliteter fra mig - hilsen og god påske ;-) Pia Kbh

  SvarSlet
 11. Den blå farve er da helt bedårende. Blomsten kender jeg ikke, - men jeg vil til gengæld gerne se en video fra haven, hvor den vokser.

  SvarSlet
 12. Det dog en utrolig smuk plante, og det var da helt bestemt en god ide med en vidio fra Ivy Høegh's have , den en dejlig måde at dele havehemmelighedder på .
  påske hilsen fra Birgitte

  SvarSlet
 13. Ja tak til en video fra Ivy Høeghs fantastiske have, det er da bedre end ingenting :-)når vi nu ikke kan komme ind og se den.
  Fortsat god påske

  SvarSlet
 14. Nej, jeg kender den ikke, men hvor er den sød og fin. Og bogen..... jeg må indrømme at jeg længe har kikke efter om den var med på et udsalg (host) et eller andet sted, da den ikke har fået så meget omtale - hvis du forstår hvad jeg mener! Men altså jeg må nok sætte den på ønskesedlen! Så altså ja tak jeg vil meget meget gerne se en video fra den have;)

  SvarSlet
 15. Ja. Ja. Ja tak. Hellere end gerne en video fra hendes have. Har lånt bogen om hendes fantastiske have. At se den "live" ville da bare være SÅ godt...
  Knus Lena fra Håstrup

  SvarSlet
 16. Kære Claus.
  Ja, det vil være fint hvis du laver en video fra Ivy Høeghs have, da jeg kan se hun har Rhododendron, som jeg holder meget af.
  Det er vist ikke lige dig, du skriver i hvert fald ikke om dem.
  Hav nu fortsat en god Påske, -

  mange hilsner
  JMN

  SvarSlet
 17. ja tak - æææælsker havevideoer... også fra andres haver.

  SvarSlet
 18. Sikke flot.... Og video fra haven. JA TAK :-)

  SvarSlet
 19. jeg har haft den i min tidligere have ... desværre gik den til i skilsmissen, sådan kan det gå.

  Jeg ser frem til en video ... Tak

  SvarSlet
 20. HJÆLP ... HJÆLP.. ...Kære Claus og alle i andre..HJÆLP HJÆLP HJÆLP HJÆLP..mine klokkeranker ser ikke raske ud tror jeg..planterne ser fine ud , men kimbladene altså de to nederste blade er begyndt at blive plettet og helt hvide... er der noget glat..nogen som ved noget.?? .kære Claus mange tak for din dejlige video fra haver, mange tak for i dag.. kærlig hilsen Paw

  SvarSlet
 21. Hej Claus

  Først vil jeg starte med at sige, at du er en KÆMPE inspiration for mig. Jeg gik rundt og troede at jeg var "færdig" med haven, indtil jeg for et år siden så dine tv programmer, købte en af dine bøger og derfra fandt siden her.

  20 kvm bed er blevet lagt til min rosen pergola, og stauderne er nu sat i jorden sammen med flere roser og bunderoser. Er netop blevet 40 år, og da jeg godt kunne se at alle de gode idder jeg havde fået ville koste noget i planter, ønskede jeg mig mest gavekort til planteskoler. Så den sidste uge er gået med hovedet i dine bøger, lange lister, og så besøg ved planteskolerne. Jeg har sågar også lavet en krukke samling med blad stauder som du har beskrevet, HELT unik fantastik ide. Prikken over iét er dog, at min far har lavet et "blomster teater" til mig som dit, dog med den lille detalje at der er lavet en lille bitte hul i taget så det også er en fuglekasse.

  TAK Claus, for alt det du bidrager med, jeg lære noget nyt hver dag gennem denne blok og dine bøger.

  Håber at jeg er en heldig udtrukken og dermed kan se din have live til sommer.

  Forsat god påske.

  mvh RIkke Møllebjerg, vejle

  SvarSlet
 22. Den er da bare skøn,en sådan vil passe perfekt til mit lyseblå bed.
  Sidder lige nu og overvejer et besøg i Anne Just have i morgen eller mandag, håber ikke det er for tidligt, jeg har længe haft meget lyst til det, og nu hvor vejret er så flot, må det da være en oplevelse.

  Fortsat god påske

  Hilsen
  Dorte

  SvarSlet
 23. Kære Claus
  Det er jo en helt fantastisk plante! Er den virkelig så stor og flot blomstrende allerede nu? Den kunne jeg godt tænke mig at eje, men er den vinterhårdfør og én af den slags, hvor man ikke skal gøre en hel masse for at få den til at overvinter? En video fra Ivy Høeghs have ville da være skønt, da hun jo har en helt eventyrlig fantastisk flot have! Tænk at der findes sådan en skøn have i Danmark. Fortsat god påske.
  Jeanne

  SvarSlet
 24. Jeg glæder mig også til at høre dens væksbetingelser, vinterhårdfør og visner den væk og starter forfra? sol eller skygge? HAr forsøgt at slå det op uden held
  mvh og god påske

  Mette
  (nr 2)

  SvarSlet
 25. Hej Mester.

  Det er jo lige netop den busk jeg mangler, vidste det bare ikke, kan det fås på almindelige planteskoler........
  Også tak til en video fra Ivy Høeghs have, den ser godt nok fantastisk ud
  ;-) .
  Fortsat god påske.

  Forårshilsner fra Bettina

  SvarSlet
 26. Glaucidium palmatum er en ret sjælden staude, der visner væk om vinteren. Den trives godt i skovbund i halvskygge og er ret nem.
  Man kan finde den på de fleste plantemarkeder, hvor private står med dem i potter. Er ikke almindelig i handelen.
  Held og lykke med jagten. Jeg fandt den sidste år på et lokalt marked.
  Anne Marie

  SvarSlet
 27. Kære alle - Anne Marie har herover forklaret vældigt fint om planten. Tak for det. Anne Marie har helt ret; det er en rigtig 'plantemarked-plante'. Hvis I kan tilbyde den de rigtige forhold - halvskygge under skovbundslignende forhold (som Anne Marie skriver) - skal I ikke tøve med at købe den.

  Kære Jeanne - nej, Glaucidium er ikke sart, hvis den får det rette voksested.

  Kære JMN - jeg har ikke nogen imod Rhododendron. Har jo skrevet en hel bog - 'Jeg ved, hvor der findes en have' - hvor Rhododendron spiller hovedrollen. Her er jorden kalkrig, så det ville være tosset at plante dem her. Jeg synes, at man skal plante efter de forhold, man kan tilbyde planterne. Derfor falder jeg heller ikke i svime over et surbundbed i en parcelhushave. Det bliver jeg nødt til at indrømme.

  Kære Rikke - sikke en dejlig historie.

  Kære Dorte - hvis du tager til Hune, er jeg sikker på, at du får en rigtig hyggelig tur. Jeg talte med Claus Bonderup (Annes mand) for et par dage siden, og han sagde, at alle løgvæksterne stod på spring.

  SvarSlet
 28. En rigtig dejlig plante, jeg har købt min på plantemarkedet i Geografisk Have i Kolding.
  Dette plantemarked er en oplevelse , jeg og min veninde glæder os til hvert år. Vi står gerne i kø (hvilket jeg ellers aldrig gør), da der jo kommer rigtig mange mennesker.
  Har for øvrigt lige været til plantemarked i Hamborg, heller ikke dårligt, vi "slæbte" ihvertfald en hel del med hjem. Rigtig dejlig påskemandag til dig og alle dine læsere.
  Mange havehilsner, Anna

  SvarSlet
 29. Hej Claus
  Fik aldrig skrevet kommentarer, selvom jeg MEGET nyder dine sider, - så nu til ovenstående! Jeg købte den sidste år på et lokalt plantemarked, og derfor er den stadig lille. Blev sidste år overrasket over farven, da den syntes mere som lilla. Har kigget til den i år, og håber farven er mere som din omtale i det himmelblå?! P.s Mine klokkeranker kommer meget flot og venter nu kun spændt på at se dem blomstre!! Tak for din dejlige og inspirerende blog! mvh. Flittiglise!

  SvarSlet