Lækkert løv

Det er ikke første gang, jeg skriver om løv; det ved jeg. Men der er efterhånden kommet så mange nye til her på bloggen, at nogle emner godt kan tåle at blive repeteret.

 

Husk på, at det at sammensætte et vellykket bed ikke kun handler om blomster, men i ligeså høj grad om løv. Det er løv, som er med til at skabe det attråværdige fortættede univers.

 

Her ser i nogle eksemplar fra den gulgrønne skala. Læg mærke til, at ingen planter står alene, men at mindst to og gerne flere kompletterer hverandre.

 

080428_804_lisager

Gul miliegræs og tulipaner

 

080807_142438_

Gul parykbusk og vortemælk

 

080511_5173_ 080807_142740_

Herover: Broget iris med tulipanen ‘Spring Green’. Til højre: Guldlistegræs og ukendt lilje

 

_20100619_110441

Broget akeleje og guldrandet hosta

 

Selv om haven her er ret stor, er jeg alligevel ofte nede på knæ for at perfektionere hver eneste kvadratcentimeter – at skabe små malerier eller tableauer. Dette interesserer mig meget, og en gang barsler jeg nok med en bog om planter, der klæder hinanden. Men der er så mange bøger, der skal skrives inden.

15 kommentarer:

 1. Det er spennende å komponere ulike farger og fasonger, her var noen gode ideer. Ha en fin weekend.

  SvarSlet
 2. Else Schiønning8. april 2011 kl. 12.47

  Jeg er helt enig med dig, det er dybt fascinerende at male "malerier " i haven ved hjælp af planternes farver. Jeg har hentet meget inspiration fra bogen "Haven i farver" af Nori og Sandra Pope.(udover selvfølgelig fra Anne Just og en vis hr. Claus Dalby)Jeg har drømt om at skulle besøge deres have, Hadspen Garden, men den er jo desværre lukket nu.Herligt at inspirationen så kan komme fra andre skønne haver.
  Forårshilsner
  Else Schiønning

  SvarSlet
 3. Gillar akelejan och hostan - vacker kombination

  SvarSlet
 4. Lovely combinations, Claus. I must confess to having a soft heart when it comes to variegated foliage. That variegated aquilegia is on my wishlist from now on.

  SvarSlet
 5. Fint.

  Bruger du mon urten ´Rude´. Den har det mest fine grålige løv. Den har gule blomster senere på året, dem klipper jeg nu af. Men en helt dårlig gul farve er det nu ikke. Mine er vist gået til i denne vinter, men det er der jo råd for. Jeg har haft dem i flere år. De er fine at komme i drivhuset, der er de vintergrønne.

  SvarSlet
 6. Kære Claus.

  For mig er løvet næsten vigtigere end selve blomsten, da løvet holder hele sæsonen. Når blomster og løvet passer sammen som i dine bede, opstår der en helt særlig sød musik :-D

  Ha' en dejlig aften.

  SvarSlet
 7. Ljuvliga kombinationer! Vackra blad finns ju för det mesta kvar längre än själva blomningen också. Favorit blev brokbladig iris - 'Spring Green' och hostan m brokbladig akleja.

  Tack för inspirationen ha en bra helg!

  SvarSlet
 8. Härliga kombinationer, favoriter blev brokbladig iris - Spring Green och Hosta- brokbladig akleja

  Tack för inspirationen

  Ha en bra helg!

  SvarSlet
 9. Hej Claus. Alle dine bøger er inspirerende, men netop emnet om blomster, planter der passer hinanden, er en bog jeg vil se frem til. Det har en nybegynder som jeg brug for.
  God weekend lena

  SvarSlet
 10. Det tåler godt å gjentas. Ingen problem. Vakkert gjensyn. Spring Green er en av mine favoritt-tulipaner og jeg har plantet en haug av den!

  SvarSlet
 11. Det er smukt Claus.! Jeg går engang imellem og kigger efter en græs jeg har lyst til at plante i min have. Men syntes det er lidt svært. Du har lige vist mig arter jeg ikke har set før, og det må jeg undersøge nærmere. Vedr: en bog om planter der klær hinanden syntes jeg er en rigtig GOD ide :-)!
  Rigtig god aften Gro

  SvarSlet
 12. iha Det er lige før jeg ville kunne komme til at lide gulbroget blade. Jeg har ellers aldrig brudt mig om den, syntes de ser sygelige ud. Men sådan som du sætter dem sammen, er det bare flot. Du kan rokke ved nogen grænser, bliv ved med det.
  Det gør ikke noget at dine bøger kommer med lidt tid imellem, der er kun en fødselsdag og en jul om året, at ønske sig dem til.
  De lover godt vejr i weekenden så god haveweekend til alle
  Gunvor

  SvarSlet
 13. Kære Claus
  Hvilke øjenvenlige billeder på en fredag.
  Ren eye-candy - i hvert fald i mine øjne.

  Men samtidig må jeg jo sige, at det kan være en ret svær øvelse at få tingene til at "look-alike", når man ikke har dine prof-øjne at kigge ud med.
  Ja - nu taler jeg naturligvis kun på egne vegne - kære medkommentatorer!

  Det er ikke altid, tingene ser helt ud som de gjorde i mit lille hoved, når der er gået et stykke tid.
  Enten kan planterne ikke lide at bo lige her - for tørt, for fugtigt, for skygget, for mange dyr, for mange andre planter, der blander sig, etc., etc. (og jo - jeg ER den lykkelige ejer af Jane Schul's "Hvilken Plante Hvor").

  Måske er jorden i denne gamle nedlagte æbleplantage bare udpint efter mange års sprøjtning!!!!??

  Men så er der jo muligheder for haveleg mange år frem!!

  Drømmen om den frodige grønne oase eksisterer jo stadig.
  Der behøver såmænd ikke findes store, prangende og eksotiske blomster alle vegne, men til gengæld masser af frodige planter i alle mulige grønne/gule nuancer, suppleret med lidt andre farver - samt stort og småt blandet mellem hverandre.

  Har du for øvrigt set, at din intervention med Bilka er nået helt til vort naboland - Sverige?
  Check lige Prästgårdseva's skønne, skønne blog - link her:
  http://bakomhacken.blogspot.com/2011/04/tva-sma-tanter-och-claus-dalby-i-bilka.html

  Kærlig og helt-hen-i-vejret-forblæst hilsen

  SvarSlet
 14. Når det handler om lækkert løv og planter der klæder hinanden tyer jeg til min allerbedste bog - Den levende have - i denne tid ligger den på sofabordet som den altid (synes jeg) har gjort i forårsmånederne. Her er billeder af forskellige planter sat op ved siden af hinanden på så delikat en måde at man MÅ eje dem alle:0) Og jeg er der snart når det gælder de hvide, lysegule og grønne deriblandt nogle af dem du viser her. Og dine billeder og beskrivelser af sammensætning kan ikke vises for ofte så jeg læser gladelig med:0)
  Jeg har også nydt Prästgårdsevas fortælling om de to tanter der tog til Ishøj og et andet morsomt blogindlæg var Lenes beretning om en engelsk planteskole der undrer sig såre over den store efterspørgsel på en lyserød lupin -http://baghavelaagen.blogspot.com/.

  SvarSlet