Nu blomstrer forsythiaen …

… og når jeg nævner det, er det ikke fordi, jeg holder særligt meget af denne busk. Den er for skrigende gul for min smag.

 

imagesCATFJ9J6

 

Når jeg alligevel kommer ind på den her, er det fordi, et gammel mundheld siger, at man skal beskære roser, når forsythiaen blomstrer. Vi har ikke fået det gjort endnu, men i næste uge sker det. Hvad med jer?

 

Sikke en dag! Anemonerne er sprunget ud i skoven, og jeg har lavet ramsløgpesto. Nu venter vi bare på nye kartofler og asparges. Der er altid noget at glæde sig til.

31 kommentarer:

 1. hej claus..jeg ejer heller ikke en forsythia,,syntes egentlig de er lidt gammeldags,og står i alt for mange haver...ikke dårlig med sådan en omgang pesto..god aften til dig..:0)Diana.

  SvarSlet
 2. Ja jeg går også bare og venter på at naboens forsythia blomstre. Jeg tror desværre der skal en hård beskæring til i år Øv.
  Mange weekend hilsner Gro

  SvarSlet
 3. Jeg har ikke forsythia i min have, så jeg var ikke klar over, at den var sprunget ud. Det må være intuitionen, der fik mig i gang med at beskære mine roser i dag :) Skøn, skøn dag i haven i rigtig forårsvejr.

  SvarSlet
 4. Hej Claus Ja forsythia er virkelig heller ikke mig, syntes godt om den i andres haver men ikke i min, når man kun har 250 kvadrat meter må man priotere..men det er let for mig, for den er altså for gul.. min store prydpære står fint, den er ved at få grønne knubber.. glæder mig rigtig meget til den. i morgen kommer mine have møbler ud, dejlig... mange tak for i dag Claus..kærlig hilsen Paw.

  SvarSlet
 5. Hej Claus,
  For et par dage siden opdagede jeg at forsythiaen var sprunget ud og gik straks igang med at klippe og binde roser ned. Jeg er meget spændt på at se min Getrude Jekyll i år. Sidste år var andet år for denne pragtfulde rose og den stod med et væld af blomster. Alle grene er også bundet ned efter mester Claus forskrifter og jeg må sige til jer der endnu ikke har forsøgt jer med det, at det bestemt er noget der kan anbefales.. Jeg er i øjeblikket gang med at etablere en hvid have og kunne i denne sammenhæng godt bruge en anbefaling til et par gode hvide roser. Rigtig god lørdag aften. Kh Michael, Horsens

  SvarSlet
 6. Hos os hedder det rosebeskæring på dronningens fødselsdag. Med i samme hug ryger lavendlerne.

  SvarSlet
 7. Ja, Forsythia er bare for gul: nettogul, som du plejer at kalde den farve, Claus. Men det, der især er så grimt ved den, er, at den alt for ofte står klods op ad en rød Ribes. Den lugter så på sin side rigtig fælt, så tilsammen er de noget af det hæsligste.
  Imidlertid så jeg engang i den gråmalede hall i et herskabshus en meget høj buket Forsythia arrangeret i en stor urne på en pidestal, og det så faktisk rigtig godt ud!
  Glædeligt foår til Alle
  og god søndag i morgen
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 8. Kære Claus,
  Beskærer du også Alchymist?
  Og lægger dens stængler vandret?
  Jeg købte en i efteråret - og den er godt på vej med blade nu!!
  Men den skulle jo gerne klatre godt op ad i en fart - så jeg troede ikke, jeg skulle beskære den. Hvad gør du?
  KH-Marianne

  SvarSlet
 9. Næh næh her i Sjællands Åmose blomstrer den skam ikke endnu. Og godt det samme, for beskæring af roser er jeg ikke liiiige nået til endnu. De tidlige kartofler er lagt og jeg har kastet mig over småskidtet i staudebedene inden det tager ordentlig fat.

  Hilsen Trine Dahl

  SvarSlet
 10. Hej Claus
  Jep. Mine roser røg også i går. Uha nogle af dem havde haft en hård vinter. Så de fik en ordentlig tur..
  Kan næsten heller ikke vente på min prydpære. Store flotte knopper :))..
  PS. Er jeg blevet helt dement eller skrev du ikke for noget tid siden, at Bilka ville have 2 krukker på bud til kr. 200 i næste uge ??
  Der står nemlig ikke noget i den nye reklame.
  Knus Lena fra Håstrup

  SvarSlet
 11. Ja, jeg glædes hver dag, især i denne tid.
  Er også begyndt at klippe roser ned og afventer nu spændt, hvornår du fortæller om det med at nedbinde de "lange" roser. Hvordan og hvornår ?
  Pesto...ja, lækkert, vil afprøve en opskrift på det, lavet af skvadderkål, de nye friske skud der nu kommer frem. Go søndag fra Thy.
  Hilsen Jonna

  SvarSlet
 12. Jeg forbinder den med forår...villahaver på vejene på vej mod skole - alle havde de én...(og en ribes), men nok af den grund holder jeg af den, den findes her - to store buske, der også blomstrer nu. Jeg er i gang med roserne, de har fået et ordentligt fur i vinter nogen af dem, så der klippes langt ned. Hmmm..det retter vel også op på skævheder og så. Men det er et stort arbejde ene kvinde, både at klippe og rydde op efter alle de roser - 2oo og mere til. Buskene får dog lov at stå.

  SvarSlet
 13. Jeg startede med at klippe i roserne sidste weekend. Klipper også dem jeg "kommer forbi" i denne skønne haveweekend og regner med at blive færdig i løbet af ugen. Desværre er der flere der ser rigtig skidt ud efter de seneste 2 hårde vintere og enkelte af dem i potterne var helt døde (fik dem ikke i drivhuset i vinter).
  Nå, men pyt! Så må der jo lidt nye til ;-) og heldigvis ser de ny-indkøbte til gårdhaven fra sensommeren, bare rigtig godt ud :-)
  Ha´ en rigtig dejlig søndag.
  Mange havehilsener Sanne O.

  SvarSlet
 14. may-britt lassen10. april 2011 kl. 07.23

  kære claus ;-))
  jeg har ikke skrevet før men er en ivrig kigger på din flotte side her, flere gange har jeg haft lyst til at blande mig og nu skal det være på denne herlige søndag forårs morgen, min forsythia blomstre ikke endnu fordi den står lidt for meget i skygge men roserne er beskåret, og der er plantet nye, som jeg glæder mig meget til at se i blomst her i sommer, tak for din side her og for alt det gode du finder på at skrive om, mvh fru lassen

  SvarSlet
 15. I år skal Forsythiaen beskæres. Og det skal den, når den har blomstret, hvis jeg vil se blomster til næste år. Og det vil jeg i den grad. Jeg kan ikke forestille mig et "rigtigt" forår uden denne gule farve i haven, som giver genlyd i de gamle Påskeliljer.

  For ca. 3 år siden fik den gode smag forledt mig til tanken om, at bæstet skulle flyttes til en mindre anmasende position. Det var i starten af året - en lun vinter. Jeg gravede og jeg gravede og pladrede vand i for dog at bløde lidt på lermulden. Jeg var træt som et ondt år hver aften. En enkelt bid, lykkedes det mig at vriste fri og den blev plantet andetsteds, inden jeg fik raget et hold i lænden til mig, som fik sat en effektiv stopper for det pjat. Så efter 4 uger blev hullet dækket til. Og det år kom ingen blomster, for jeg havde jo klippet den ned, så den skulle kunne klare flytningen. Det efterfølgende år, blomstrede den lille bid, jeg havde flyttet. Men den gamle var ikke sådan at formilde og blomstrede først to år efter - altså sidste år. Og dermed var der ikke længere tvivl for mig om, at den hørte til, hvor den står!

  Fra gammel tid står også Kejserkrone i en stor klynge. Dem forsøger jeg også at flytte nogle af hvert år. Og det er lidt af en kunst, for de ligger dybt - og skal ligge dybt, men der er heldigvis nok at tage af. Jeg så engang et foto at Forsythia og Kejserkrone sammen og var solgt! Det var påskens flammefarver for mig, som jeg stadig arbejder på at gøre efter...

  Og så har vi "råbedyrene", som Camilla Plum vist kaldte det på et tidspunkt; de store gamle Krokus. De blommegule er ved at være takket af for i år. Men i denne uge, mens jeg har haft mere end travlt indendøre, er de lilla og hvidlilla dukket op stort set overalt i haven - uanset om der er et bed eller ej og selvfølgelig særligt der, hvor Forsythiaen står, hvor jeg er ved at flytte mit flammebed hen. Hvad der er sket i vinterens løb er mig en gåde, for de har aldrig været så spredt. Måske har mus flyttet rundt på dem?! Og så kunne jeg jo godt få en hel del tid til at gå med nu at grave dem op og stille dem i bedet, hvor de farver hører til. Men det er ligesom lidt for let og indlysende for en kreativ sjæl... Der skal arbejdes og der skal arbejdes meget i de kommende år med at få kontrasterne til at harmonere på "den store måde". Men det tiltaler mig langt mere at udfordre mig selv på den måde, at styre og kultivere haven på den måde, hvor der så tilføres ekstra til det, der nu engang allerede hører til havens sjæl. Jeg har gået langt nok ad den anden sti med at fjerne, blot for at opleve, at meget var mistet istedet for vundet.

  Fortsættes i næste indlæg, da min kommentar er for lang til "systemet" ;)

  SvarSlet
 16. Fortsættelse, da jeg ikke evnede at fatte mig i korthed i forrige indlæg...

  Så kald mig bare gammeldags med Forsythia i haven ;)

  Men nu handlede spørgsmålet jo slet ikke om denne sikre forårsbebuder (jeg har iø en anden og mere eksotisk forårsbebuder i gården i form af en hængende Japansk Kirsebær - som jeg dog også husker fra min barndoms have, som vi venter på skal springe). Forsythiaen er ikke sprunget ud endnu. Men alligevel klippede jeg lidt i nogle roser for en uge siden, for jeg havde ikke tid til at vente...! Det er/var så tæt på at være den "rigtige" tid til beskæringen, at jeg løb risikoen. Som en god havebekendt (som arbejde professionelt med planter) engang skrev ang. vanding - om det skulle være morgen, middag eller aften; "Det bedste tidspunkt at vande på er, når man har tid...".

  Takker iø for skøn, skøn video igår, kære Claus! Jeg var selv igang med ompotning osv. i havetuen, hvor der var dejligt varmt trods blæst ude. Foråret er for mig gensynets glæde med en gammel ven efter vinteren. Det er letsindighedernes sprudlende tid, hvor man fristes til alverdens nye tiltag og let forglemmer sig i iveren over alle de nye muligheder og hengemt energi.

  Sensommer/efterår derimod er at se sin ven med alle erfaringerne = frugten af alle anstrengelserne og om tiden tillader allerede da at forbedre det, som kunne trænge til at forbedres. Det er her, det hele "begynder", hvor løgene lægges og snart efter selv i den klammeste eller koldeste vinter stikker skudspidser op med løfte om dejlige blomster i foråret, som vitterlig er begyndelsen til "enden", når Eranthis blomstrer af.

  Ja sådan er vi nok så forskellige, men kan dog glædes over hinanden og lære af hinanden alligevel. Tak for lærdom kære Claus og alle, som bidrager i kommentarerne til en levende have...

  Hjerteligst

  SvarSlet
 17. Forsythia, synes jeg nu er en dejlig busk, den blomster stort set på samme tid, som ens påskeliljer, som er lige så gule i farven, mod folk også synes de er for gule?. Derfor er den en god match i mange haver, og det er også en taknemlig busk, som man kan klikke helt ned, når man synes den er blevet for stor. Klikker min ned ca. hver 5 år, så når den at bliver knap et par meter høj også starter den forfra igen. Den kræver stort set ikke pasning ud over det, så det er en nem busk.
  Ja gl. skik siger at man klikker ens roser, når den blomster, så det fik jeg gjort i går, da forsythia nu er gået i blomst. Dog er ens roser som tår op af sydgavlen af huset, blevet klikket tidligere, da de får varme fra huset og dermed ikke fryser så meget som de andre roser i ens have.
  Så dagen i dag skal bruges til at vidre arbejde med et nyt bed, med hosta, geranium m.m.
  God søndag til alle.

  SvarSlet
 18. Forsyntiaen har heller ikke fået lov til at indtage min have, den er ganske simpelt ikke smuk nok ;o). Roserne, dem er jeg er i fuld gang med - der mangler lige de sidste 2, men dem napper jeg i dag.

  Rigtig god søndag

  Knus
  Mette

  SvarSlet
 19. Kære Claus,

  tusind tak for dejlig lørdagsvideo. Mon ikke mange af dine læsere, gik i seng sammen med hønsene igår? Og med værkende havemuskler efter en dejlig lang og solrig arbejdsdag i haven? Jeg gjorde ihvertfald! Igår var sådan en havedag, man har gået og drømt om i de endeløst lange vintermåneder.

  Jeg kunne ikke lade være med at trække på smilebåndet ad Jyttes kommentar. Jeg er bestemt enig i, at rød ribes og signalgul forsythia aldrig har gjort noget godt for hinanden:o) Alligevel ser man dem som naboer i rigtig rigtig mange haver.

  Claus, du som har lært mig så uendeligt meget! Der er en teknik din tungnemme lærling ikke rigtig har fattet, trods gentagne læresætninger i dine bøger:o) Det handler om nedbinding af roser. Måske du kunne lave en lille håndholdt dogmefilm om nedbinding af roser? Eller ihvertfald zoome ind på nedbindingerne, hvis du synes vi har fortjent at blive forkælet med en søndagsvideo idag? Jeg indlærer bedst nyt stof via "learning by seeing and then learning by doing". Jeg var ved at lege lidt med buskroser og nedbinding igår og det resulterede kun i 4 knækkede rosengrene og et mindre blodbad:o)

  Mange kærlige søndagshilsen fra den imbecile rosen-nedbinder

  SvarSlet
 20. Hej Mester.
  Jeg ejer heller ikke en Forsythia, og heller ikke mine nærmeste naboer, (hvor heldig kan man være), for det er efter min smag en af de grimmeste buske (planter) man kan anskaffe sig. Er ikke så glad for gul (til blomster), så det findes ikke i min have.

  Michael jeg kan varmt anbefale Winchester Cathedral fra Austin, samt Claire Austin de er helt hvide, og så er der også Crocus Rose, som er meget svag abrikos farvet i midten.

  God have dag til alle i blogland.
  Forårshilsner fra Bettina

  SvarSlet
 21. Hvorfor ikke elske den ? Den blomstrer før mange af de andre buske.
  Den er let at få stiklinger til at lykkes med.
  Har set den i nogle haver hvor busken blev klippet meget tæt og i runde kupler, det så altså godt ud.
  Jeg prøver at sætte den steder i haven og på terrassen hvor den ikke overdøver når de andre ting blomstrer i andre farver.
  Klipper den ligesom med buskbommen meget tæt, små buske som kugler og opstammet som den også er let at få til at gro som... også her klippes den til kugler. Det er altså rart at nogle ting er lette og billige for at få haven til at være frodig, så kan man også tillade sig at sortere ud i beholdningen når man hen ad vejen kan supplere med flere eksotiske ting :)
  såeh jeg hader den ikke så meget mere som tidligere, men glæder mig over at den er let at dyrke og forme.

  SvarSlet
 22. Hej Claus,
  Uhm, ramsløg pesto, ja, så går det fremad, nu er det virkelig forår!
  Jeg glæder mig til at flytte til min nye have, så vil jeg bla plante roser, nogle af dem, du har anbefalet - vi ser lige, hvad der er i haven her det første år. Bare der ikke er forsythia og rød ribes, uuuha!(sorry)Selvom de bebuder forår...
  Jeg har også et stort ønske om at se en video med nedbinding af roser, kan ikke se kunsten efter fra dine bøger...
  Go'søndag, det er jo allerede et helt fantastisk dejligt vejr.
  Kh Helle

  SvarSlet
 23. Forsythia og rød Ribes hører også min barndoms have til og hvor forsythiagrene indendøre var forårsbebuderen var Ribes det værste jeg kunne forestille mig. Min far lavede en forsythiabusk til mig og af den grund havde jeg den i haven i mange år selvom jeg synes det er en meget kedelig busk når den er afblomstret.
  Roserne har jeg klippet lidt i og jeg har altså også kun knækkede grene ud af nedbinding, hvorimod jeg har mere ud af overhængende grene så et tip vil være velkomment:0)

  SvarSlet
 24. Jeg kan nu vældig godt lide forsythia. Har den dog ikke, men det er muligt at jeg anskaffer den på et tidspunkt. Men nu er gule og orange farver i haven også nogle af mine yndlingsfarver... sammen med blå og sølv.

  Mine roser beskærer jeg ikke endnu. Det bliver først gjort i midten af maj. Sådan har jeg altid gjort, når jeg ellers har haft roser og de har blomstret fint. Og i min nye have her er der en tre-fire stykker.

  Her er også clematis, som jeg ikke tør røre ved overhovedet - jeg aner jo ikke, hvad det er for nogle - nogen skal beskæres tidligt, andre sent. Så hellere vente til næste år, når jeg ved hvad det er for nogle :o)

  SvarSlet
 25. Jeg elsker forsythia, og ribes, og knaldgule krokus, og påskeliljer, og,,og (listen er lang).
  Hvor går I da glip af meget:-)
  mette,djurs

  SvarSlet
 26. Kære Mette, djurs
  Jeg tror, at du har misforstået os forsythia-afvisere lidt.
  Det vi ikke bryder os om, er den specielle farve og måske den uskønne, stive vækst, som imidlerti kan aves i kugleform, som det er blevet fremhævet her på blogge. Og jeg for min del holder meget af gule krokus og påskeliljer, når de ikke lige er nettogule.
  For øvrigt har jeg da Alchymist og Charlotte og Molineux og andre gule roser og alchemilla mollis i staudebedet foruden et hvidt og gult bed lige uden for min vinterhave, så gult er fint ... for det meste!
  Happy sprin gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 27. Jeg har altså selv købt hele 2 forsytia og 2 ribes. Men det er kun den ene forsytia der står så jeg kan se den. jeg har nemlig en have med en masse buske og planter ovre bagved, der skal vokse sig store, så jeg har noget at lege med når jeg går på efterløn.
  Men synes at forsytia råber forår, så derfor har jeg købt den, også til at plukke ind af.
  MHT roser, så er de også klippet ned.
  Og ja frosten har også været slem ved mine, mine store smukke Santana roser som for 2 år siden leverede mindst 50 blomster i første blomstring, så rigtig enlendige ud sidste år, så i dag har jeg været rigtig ond ved dem, og er blevt klippet ned i 25 cm højde, mange af de tykke stammer var gået ud og resten så trælse ud, så nu må vi se.
  De engelske roser ser heller ikke for godt ud, og er blevet klippet langt ned også. Dog står også hos mig Gertrude Jekyll rimelig godt, så jeg har mulighed for at lege med, når du starter undervisningen Claus.
  Og ellers tak for dine week end videoer, det er bare så hyggeligt og ikke mindst meget lærerigt.
  MVH
  Annie

  SvarSlet
 28. Glemte helt at sige at så vidt jeg ved findes forsythia i flere forskellige gule nuancer. Og blomsterne er også lidt forskellige fra sort til sort.

  SvarSlet
 29. Til jer ikke forsythia-elskere.
  Der findes et utal af forskellige forsythia, så det var måske en ide at læse lidt om de forskellige kvaliteter, de hver især har. Frynset,broget,marmoreret,lysegule, storblomstret og hvide(sneforsythia). Nogle bliver 3m, andre 1m og nogle små pudeformede på 50cm.Den sidste jeg har fundet til samlingen er kun 20cm. Og mange får nogle fantastiske efterårsfarver.
  Anne Marie

  SvarSlet
 30. Hejsa.

  Smag og behag er jo forskellig :-) Jeg elsker altså min gamle forsythia som har stået i haven siden huset blev bygget i halvtredserne.
  Jeg havde en indtil for nogle år siden som jeg havde opstammet som et lille træ med fire stammer. Desværre røg den ud i et anfald af oprydning og det fortryder jeg.
  Dens søster er her heldigvis stadig og den står i kaninernes løbegård og deres livret om foråret er de guld blomster. Så vi deles pænt.
  Jeg elsker den glade gule farve på denne tid, sammen med alle de ligeså gule påskeliljer. De minder mig om sommersolen som snart kommer :-)

  SvarSlet
 31. Faldt lige over en hvid/lyserød forsythia...hmmmm måske er det noget der passer herren? ;)
  http://www.yale.edu/marshgardens/documents/070420.pdf
  eller
  http://www.finegardening.com/plantguide/abeliophyllum-distichum-white-forsythia.aspx

  SvarSlet