De dejlige dahlier

Her får I lige et eksempel fra mit flammebed, hvor jeg har rigtig mange dahlier i orange toner. Synes, at de passer fint til bedets lidt eksotiske look.

 

claus20090823_172156

 

Dahlien er jo en rigtig sensommervækst, og det er da også på denne tid af året, bedet står i flammer.

12 kommentarer:

 1. ahh et rigtigt varmt bed, vidunderligt.
  Det er rigtigt at det er dahlierne der giver bedene farver i sen sommeren, hvis bare sneglene vil lade dem være, suk, det vil de ikke hos mig, så jeg har nogle år brugt en sommerblomst der kaldes "mexikansk zennia". Den har de skønne brændte farver der hører sensommeren og efteråret til. Det var frø jeg selv lavede og desværre var der en sommer der ikke var frøvenlig, så jeg har mistet den. Den er nemlig ikke i det sedvandelige frøsortiment,.
  Det var godtnok flot ar du brugte en hel aften på at svare på spørgsmål,,hatten af for det.
  og jo, bronzeblad kan blive for meget, hvis man planter den i et surbundsbed, den var ved ar kvæle de nyplantede rodedendron så den kom ud i almindelig jord og der arter den sig bedre.
  Kh Gunvor

  SvarSlet
 2. Det ser helt vidunderligt ud og jeg kan kun sige at hver havemåned har sin charme.
  Jeg har et spr.: har du aldrig utøj i dahlia..., i så fald, hvad gør du?

  SvarSlet
 3. Kære Claus.

  Tak for "roserne" andetsteds!

  De seneste dage har været fyldt med gøremål og de kommende bliver fyldt med hårdt arbejde her på matriklen. Forårstrætheden vældede ind over mig, da jeg her til aften så, hvad 16 mm (længe ønsket) regn havde gjort ved haven - og i særdeleshed, de uønskede planter... I hovedet var på forhånd planlagt at få bugt med et par projekter, som blot har ventet på blødere jord. Men et eller andet sted har hukommelsen svigtet, for jeg havde ingen erindring om, at planter på bare et døgn kan gå sådan amok! En anden gang må der skrives, hvad jeg tænker om de elskede Vilde Kørvel for ikke at tale om Akelajerne, som nu står på spring, for der skal samles kræfter og soves skønhedssøvn om kort tid.

  Men Flammebedet. Jeg fristes nærmest til at skrive, at dit foto ikke yder det retfærdighed. Og det handler ikke om, at billedet ikke er godt - som oversigt og for at sætte Dahlia i relief, så er det, som det skal være!

  Det, som fangede mit blik, og skruede tiden tilbage, er, at plankeværket er kiksefarvet... Og det var det netop endnu i august 2008, hvor aftensolen stod lavt. Den gik lige præcis ind imellem stængler, under blomsterhoveder over Nasturtium, rundt om Rævehale, kærtegnende Westerland og fik ALT til at gløde som virkelige flammer. Og skulle nogen være i tvivl, så spillede Dahlier og Purpursolhatte nogle helt fantastiske roller i det sceneri. Da mesteren for haveværket holdt inde med sin medrivende ordstrøm og gav lov til at gå på egen hånd, strøg jeg tilbage til Flammebedet for at fange de sidste stråler... Nogle vil måske indvende, at Dahlia eller Geroginer kan virke vulgært store. Men det gør de, efter min ringe mening, kun, hvis man ikke forstår at byde dem selskab.

  Hjerteligst

  SvarSlet
 4. Kære Gunvor - det kan nemt ske, at bronceblad breder sig mere i sur jord. Her er jorden meget kalkrig, og jeg opfatter det som nævnt ikke som noget problem.

  Kære anonyme (navn please!!!) - har aldrig haft utøj i dahlierne.

  SvarSlet
 5. SMUKT..........SMUKT og atter smukt og ganske enkelt fantastisk Claus.

  Giver du aldrig rundvisning i August, du frister jo sarte slæle som mig, der elsker august, til at klatre over dit plankeværk.......

  SvarSlet
 6. Dejligt ser det ud, det må jeg sige. Jeg har aldrig gjort i dahlia før, men i år har jeg købt en mængde knolde og sat i krukker i drivhuset - ved ikke rigtig om de så skal i jorden senere eller bare bliver i krukkerne, men det må jeg jo bestemme mig til hen ad vejen. I hvertfald er de godt på vej nu, så jeg går og glæder mig til at nyde dem i sensommeren - det er jo fantastiske blomster som ser helt kunstige ud i nogle tilfælde. I øvrigt har jeg også en mængde ranunkler på vej - dem kan jeg huske du skrev om på et tidspunkt Claus, at du også skulle prøve. Jeg købte 3 forskellige slags (10 stk af hver) i Bilka for ca. 1 måned siden og de er alle på vej med grønne toppe, så dem er jeg spændt på.
  Og så må jeg give Zep ret - hold op hvor alting bare er eksploderet de sidste dage - heldigvis ikke kun ukrudtet, men også alle stauderne - rigtig dejligt var det faktisk at vi endelig fik noget vand. Så må det bare gerne blive solskin her i bededagsferien.

  SvarSlet
 7. Jeg vil gerne udtrykke min dybeste beundring for det du overkommer Claus Dalby!! Det er så prisværdig som du er trofast mod din haveside, som jeg er fuldstændig betaget af. Mange hilsner og tak. Beth

  SvarSlet
 8. Forrygende, fantastisk og farverigt.
  Hvor mon jeg skal finde plads.......? Jeg havde de bedste ambitioner i flammeretningen for 3-4 år siden, men bedet udviklede sig altså til et måneskinsgult/hvidt/lime med enkelte mørke klatter i stedet for, så jeg har stadig mit eksotiske bed til gode.
  Hilsen Anne Marie Christensen

  SvarSlet
 9. Kjære Claus. For et nydelig flammebed du har laget deg! Liker godt det høye gress som gir et harmonisk og avslappende utrykk i det eksplosive bed. Det hele virker veldig godt gjennomtenkt og profosjonellt ut:) Klem Ellen.

  SvarSlet
 10. Hvor der det et skønt bed sådan et flammebed. Tror jeg vil tænke på at få plads til sådan et. Det skulle vel være muligt med 5000 m2 grund, men jeg forestiller mig, at det godt må være et bed med sol på, og så kan det knibe lidt, for vi har så mange høje træer. Hvis det bliver til noget, tror jeg at mine kvan skal stå der. Jeg er bange for det ikke bliver planter af de frø jeg fik med bøgerne. De blev sået lidt sent i forhold til at få skiftevis frost og tø, og der ser ikke ud til at være liv i den kasse de blev sået i og stillet under en busk. Det må jeg prøve igen, hvis altså det igen bliver muligt at få frø sammen med bøger. Tror du der er mulighed for det, Claus?
  Kh
  Hanne

  SvarSlet
 11. Kære Troldmandens lærling - ja, jeg skal nok tilbyde frø igen.

  SvarSlet