Den hvide have

Som I ved, har jeg (også) en forkærlighed for hvide haver. Derfor har jeg til Bilka i denne uge sammensæt fem hvide planter, der klæder hinanden. Ikke kun hvidblomstrende, men også gråbladede.

 

claus20110521_170453

 

Meningen er, at de for eksempel kan plantes i krukker og så senere ud i bedet. Det er nemlig alle stauder bortset fra den fantastiske gråbladede Helichrysum petiolare, som endnu ikke har fået noget dansk navn. Jeg er så selvhævdende, at jeg godt tør sige, at det var en plante, som jeg var med til at introducere på det danske marked, da jeg skrev min første bog ’Krukker i haven’. Den gang var den stort set umulig at få fat på herhjemme, og den kan stadig være svær at finde. Derfor opfordrede jeg Bilka til at tage den med i denne uges sortiment, og jeg kan godt sige jer, at det er store, flotte planter, de har skaffet. Selv om det ikke er en staude, kan planten overvintres I et frostfrit drivhus eller en havestue.

 

claus20110521_170533Læg også mærke til, at der er smukke terrakottakrukker på tilbud. Dem har jeg også været med til at ’blåstemple’.

22 kommentarer:

 1. For pokker da Claus. Jeg har forkøbt mig på planter og står og mangler krukker. Havde tænkt mig at smutte til den nærmeste Silvan for at se, hvad de kunne diske op med, men nu bliver jeg nødt til at tage den lange, lange tur til Bilka.

  SvarSlet
 2. Kære Claus.

  Jeg ved du har travlt, og måske kan du slet ikke huske mig, men jeg skriver nu alligevel :-)

  Jeg har nu boet på krisecenteret et helt halvt år, og de bøger du sendte mig til jul har holdt min drøm om blomster og frodighed ved lige. Og hold nu fast her:

  Jeg har endeligt fået noget at bo i :-))
  En skøn lejlighed MED EN stor ALTAN. Den er hele fem meter lang og har uendelige muligheder for indretning og dermed kan jeg genoplive min altanblog som jeg var så glad for sidste sommer.

  Jeg glæder mig til igen at kunne se det hele spire, selvom jeg først flytter ind til august og må vente til næste år med at lege med alle mine grønne og farverige drømme.

  Tusind tak for al den inspiration jeg også får her.
  Mange kh
  Henriette / Henriettes Altan ( defemibyen)

  SvarSlet
 3. Ååhhh sukk!!
  Den som hadde vært i Danmark og kunne gått på Bilka og kjøpt Helichrysum.... den er ikke bare vanskelig men boritmot umulig å finne her omkring!

  SvarSlet
 4. Jeg elsker "sølvplanter", som jeg ynder at kalde dem - og stor var min glæde, da jeg til "Havens Dag" på Køge Torv i starten af måneden, fandt 3 styk Helichrysum petiolare - de sidste tre tilbage.

  Kan jeg mon lade dem overvintre i min uopvarmede havestue, hvis jeg nu pakker tønden de står i godt ind? Har ihvertfald tænkt mig at forsøge.

  Fandt ved samme bod også gazania (påfugleblomst) som jo også har "sølvblade" - og skrappe gule blomster - men nu er jeg jo også meget glad for de kraftige "ildfarver", så jeg holder vældig meget af den gule farve.

  SvarSlet
 5. Jeg købte to terracotta-krukker for 300,- da de var på tilbud i marts. Jeg elsker dem og finder prisen absolut rimeligt. På bedste "Claus Dalby vis" er de begge plantet til med dahlia.

  Det er lige ved jeg overvejer hapse to mere, og begynde at stille dem i lag - men jeg tror min mand vil begynde at nedlægge veto, da jeg på mine kun 3 år som haveejer har fået samlet over 30 krukker på 60 m2 terrasse, og har bestilt nogle kummer til klematis...

  SvarSlet
 6. Ihhhh ja... det er SÅ dejligt med dine tiltag og opfordringer til Bilka.
  Jeg så godt de fine hvide planter... og har lyst at købe stort ind... Men nu er det jo ikke længe siden jeg plantede mit bed til - og har endnu ikke nogen fornemmelse for hvad det kan "trække" af flere planter....
  Glæder mig også til bogen "Den hvide have".
  Fortsat god søndag.
  Susan

  SvarSlet
 7. Det er da helt og aldeles smukke smukke planter i denne uge. Ih, hvor kunne jeg godt tænke mig sådan et hvidt bed. Mht. til den der Helichrysum petiolare og overvintring er det så noget du selv har gjort og hvordan passer man den vinteren over? Ja jeg er jo helt nybegynder på dette område... Altså ville du bare tage krukken med ind som den er eller klipper du den helt ned eller er der andre forholdsregler?

  Mange hilsner fra Charlotte

  SvarSlet
 8. Kære Claus.

  Ja jeg så det godt - på nettet forleden. Det var, med skam at melde, ikke lige det, jeg havde håbet på ;) Sagen er, at gemalen min denne week-end befinder sig i Ishøj med bil. Og så var det jo, at jeg ønskede mig en sæk Dalbymuld med retur til mine "potter og pander". Han har lovet at prøve en gang til imorgen, inden turen går hjemad... Men bortset fra det, så er det et forrygende udpluk af "Den hvide have", I har strikket sammen!

  Hjerteligst

  SvarSlet
 9. Hvor er det bare dejligt, at du er blevet "Bilkamand" (selvom jeg inden da, ALDRIG handlede i dette storcenter) - flotte tilbud og dejlige planter!! Tak for det!

  SvarSlet
 10. Meget smukt! Skulle ønske at jeg havde været i nærheden af en dansk Bilka... Må se om jeg kan få fat i dem her i Norge!
  Tak en smuk blog!
  Ina

  SvarSlet
 11. En grå løvet sommerplante jeg også holder meget af, er Sølvfald "Dichondra" den er rigtig flot på søjler da den bliver lang.
  BILKA må være rigtig glad for alle de smukke sammensætninger du foreslår og godt de hører efter, de har bestemt ikke sovet i timen da de fik dig på banen.

  Engblomsten

  SvarSlet
 12. Kærer Henriette :-)
  tillykke med dit nye hjem og og den nye altan. Husk at frø bladen kommer til november, så der kan du allerede starte det nye blomsterliv op. Jeg ønsker dig alt held og lykke frem over.
  Mange hilsner fra karoline

  SvarSlet
 13. Tjaeeee - jeg måtte også lige i Bilka i dag, og købe et par krukker, de var bare så flotte, uha de Dalby initierede tilbud, er bare meget virkningsfulde ---- og jeg skal ikke engang bruge dem før i efteråret, jeg er nødt til at begrænse potteplantning her først på sommeren pga ferie-vandings-hensyn, naboen sku' nødig slæbe sig en pukkel til for at vande mine blomster.

  SvarSlet
 14. Hej Claus,
  Jeg får ikke reklamer, men har en aftale med mine svigerforældre om at de skal gemme kataloget fra Bilka. Ikke fordi jeg ellers handler i Bilka, men fordi jeg ynder at se, hvad du har fået hjem til deres sortiment. I dag er jeg fyldt 31 og jeg håbede sådan på at på to af de flotte terracottapotter fra kataloget. Det fik jeg ikke, men jeg fik så mange kontanter, at det kan blive til både potter, lupiner, phlox og måske en sommerfuglebusk. Det er to flotte sider du har i kataloget med flotte illustrationer af planter og potter. Bilka må have kunnet mærke en markant forskel på antallet af besøgende i havecentrene i deres butikker. Fortsat god søndag. Kh Michael, Horsens

  SvarSlet
 15. ....og mig en tur i Bilka.
  Et par Helichrysum petiolare i forskelige størelser og et par Tomater blev det til.
  Utroligt hvad man kan have på en cykel :-)

  SvarSlet
 16. Hej Claus
  Har købt Helichrysym petiolare. Hver gang jeg læser ordet - husker jeg at du havde sådan en flot overvældende en. Og faktisk kom jeg også til at tænke på Anne, som også fremhævede den i en af jeres tv-udsendelser. Smuk er den i hvertfald. Jeg glæder mig meget til den vokser sig til, og vil prøve at se om en overvintring kan lykkes.
  Tak endnu en gang for tippet.

  kh
  Eva
  evigglade.blogspot.com

  SvarSlet
 17. Hej Claus,
  Er lige hjemvendt fra Bilka med to store flotte potter og en hvid sommerfuglebusk. Jeg drømmer sådan om et espalier langs græsset ved min hvide have bestående af grove rafter forbundet med wirer, hvor på planterne kan klatre. .. Mit spørgsmål er så til den særligt blomsterkyndige, Claus, om der findes en hvid Wisteria (blåregn), som er speciel god til det formål..? Det var i øvrigt mit første besøg i Bilkas plantecenter i flere år, og jeg må sige, at der er kommet andre boller på piben. På forhånd tak. Michael, Horsens

  SvarSlet
 18. Kære Henriette .- selvfølgelig husker jeg dig da! Hvor er det skønt for dig med lejligheden med altan. TILLYKKE ...

  Kære Charlotte - synes, at du skal begynde med at nyde den sommeren over og så tænke på overvintring senere.

  Kære Zeb - er ikke sikker på, at 'Dalby-mulden' kommer i år. Bilka har meldt ud, at de måske venter med mulden til næste forår. Det er sikkert en fin beslutning; de fleste af os er jo i fuld gang med tilplantning af krukker.

  Kære Engblomsten - ja, jeg elsker også 'sølvfald'.

  Kære Michael - godt, at du overvandt dig selv og tog i Bilka. Jeg har ikke erfaring med Wisteria.

  SvarSlet
 19. Og jeg skal i Bilka på søndag - inden havevandring hos Jette Frølich! Har endelig fået overtalt en med bil!! Jeg mangler krukker i stor stil og så skal jeg have hvide planter en masse til at fortynde alt det lyserøde og lyslilla!
  Jeg fandt Helicrysum P på en lokal planteskole og snuppede straks to fine eksemplarer. Odenia har noget der ligner meget (har glemt hvad den hedder) og måske sender de til broderlandene også?

  Til Henriette som jeg ikke kender; jeg så din fine altanblog og en 5 m lang altan bliver jo et paradis hvor du rigtig kan gå amok.

  SvarSlet
 20. Kære Claus
  Mange tak for dit svar. Ja, var nok lidt hurtig ved tasterne og ikke mindst tankerne om overvintring. I første omgang handler det jo også om bare at opleve successen ved at ting rent faktisk gror i haven *s*.

  SvarSlet
 21. Kære Karoline, tusind tak for tippet, det skal jeg helt bestemt da også glæde mig til :) Pænt af dig at skrive en lille hilsen til mig her.

  kh Henriette :))

  SvarSlet
 22. Kære Taghave. Tusinde tak for din hilsen til mig her, og ja jeg føler jeg har fået et lille (kommende) paradis forærende. Jeg kan næsten ikke vente med at komme igang med at indrette og hygge derude.

  Kh Henriette

  SvarSlet