Havearkitektur

Det kommer sikkert ikke bag på nogen, når jeg skriver, at jeg er vild med planter, men en ting, som optager mig mindst ligeså meget, er havens indretning. Det er den, som kan hæve en have fra det almindelige til det helt særlige.

 

claus20110529_105107_2

 

Det var Jane Schul, der for en lille halv snes år siden foreslog mig at plante taks som inder- og bøg som yderhække. Senere kom allétræerne til. Det er småbladet lind, som beskæres som en ’stylte-hæk’ – altså en hævet hæk.

 

Jane Schul stod for den overordnede indretning af haven, og senere kom Kjeld Slot til. Ham skylder jeg megen, megen stor tak for mange gode ideer og uovertruffen sparring. Det var ham, der foreslog, at alléen skulle bestå af lind. Kjeld foreslog også, at takshækken blev klippet i trappeforløb, mens hækken mod alléen følger niveauet.

 

claus20110529_104920 claus20110529_105135

 

Plantekompositionerne er mit eget ’værk’. Lige nu glæder jeg mig i den grad over de hvide prydløg – ’Mount Everest – som sammen med lundgylden giver både statur og ro i indenfor takshækkene.

 

Bemærk den skønne nordens oliven på billedet til højre. Bilka har den stadig på lager.

12 kommentarer:

 1. Fantastisk smukt syn. Det er dejligt med træer og hække der giver struktur og giver ro på:)

  SvarSlet
 2. Fin detalje med den trappeklippede takshæk.
  Den gule akeleje 'Yellow Bird'har jeg ikke kunnet finde. Derimod 'Yellow Queen'. Har du erfaring med denne Claus?
  Bedste hilsen
  Pernilleshave

  SvarSlet
 3. Det ser jättesnyggt ut. När klipper ni häckarna?

  SvarSlet
 4. Kære Claus
  Et helt fantastisk vue op gennem din have, og det er jo genialt med de niveau klippede taks, nu da din grund skråner, og du har så ganske ret i, at det ikke "kun" er plantesammensætningen men også havens indretning der gør det hele æstetisk smukt.
  Hilsen fra Sydfyn Jeanne

  SvarSlet
 5. Jeg kan godt forstå du er taknemmelig, det er gode input, du har fået, der giver stor værdi i din have.

  Jeg har faktisk lige selv skrevet at par ord om, hvor godt det var for os at starte ud med en (meget) overordnet haveskitse (stier, terrasser, bede, placering af store træer) fra en af Havens havearkitekter, Karen Dahl. Som læste vores ønsker, smag, interesser, nærmest uden vi selv kunne formulere dem - og husets 'behov'. Vildt....

  Et par timer kostede det - jeg er sikker på at vi har tjent udgiften hjem ift at undgå forkert beplantning. Hvis man skal gøre det op på den måde - og det må man jo nogle gange. Så kommer planterne lige så stille.

  At man så nu løbende har lyst til at ændre på planen, det er jo nok den berømte bacille, du talte om den anden dag....Men det er godt med et udgangspunkt, der føles rigtigt for haven, huset og en selv.

  Regnvejrshilsener
  Anne Mette K

  SvarSlet
 6. Kære Claus.
  Flot med alle rummene med enkelte høje elementer, suppleret med de lange linjer. Prøver at tænke lidt i de samme baner (dog i mini-udgave:)i min lille i efteråret anlagte forhave, hvor der er blevet gravet smalle lange bede ud i den ellers kedelige græsplæne.

  SvarSlet
 7. Du har skrevet om "hjemmeblindhed" i dine bøger, og det er nok helt rigtigt, at man nogle gange kan have svært ved at se skoven for bare træer :-) Det er dog også dygtigt, at vælge de rigtige eksterne øjne, som passer lige til éns egne overordnede visioner og smag. Jeg er sikker på, at mange har købt hjælp til indretning af deres have, uden at det har ramt plet.

  SvarSlet
 8. Hei Claus
  Fantastisk flott! De hvite prydløkene står godt til Nordens Oliven og hekkene rammer inn det hele som på et maleri. Det er viktig med vegger og tak i hagen, og du har jo begge deler her.

  Herligt å være tilbake på bloggen etter en tur til Bergen for å få tatt min siste eksamen, som jo gikk riktig godt. Det er nok mailen fra deg om havebesøk som gjorde det hele lettere. Nå skal jeg også kose meg i hagen, og når mørket bryter frem så skal jeg kose meg med bøkene dine. Jeg kan studere dem gjentatte ganger, og vil se nærmere på "Jeg vet hvor det finnes en have...". Ble inspirert av dine filmer.

  Livet er helrlig!!!

  Hilsen Unni

  Hilsen Unni

  SvarSlet
 9. Man må sige du har lykkedes noget så fint med havearkitekturen.

  For mig er det noget af det aller, aller sværeste. Jeg kan godt sætte to planter sammen, som fremhæver hinanden på bedste vis, men når jeg kigger ud over grunden som pt. kun er en græsplane med hæk udenom tænker jeg "rygrad.., det var noget med rygrad.."
  Men hvordan hulen sætter man lige stregerne?! :-)

  De bedste hilsner Maria

  SvarSlet
 10. Hej Claus

  Så prøver jeg igen at kommentere, synes det driller lidt, google virker ikke så det må blive "anonymt" denne gang.

  Hvilken dejlig stemning du fangede forleden aften, der ja var noget helt særligt. Håber der kommer flere af denne slags. Dejligt at smutte fra aftensborden under den overdækkede en tur rundt i menageriet og pille lidt og nyde.

  Susanne Kolmos, Nivå

  SvarSlet
 11. Så smuk er taksen på denne tid af året. Det ser så frodigt ud.
  Den hvide prydløg kommer straks på ønskelisten.
  Skal selv snart sætte mere hæk. Havde tænkt buskbom meeen måske skulle jeg lige overveje der lidt mere nøje.

  SvarSlet
 12. Ja det er rigtigt sagt, et godt have architektur kan hæve en have fra det generelle til det meget specifikke. De kan virkelig gøre haven ser godt ud. Jeg vil gerne anbefale dig en virksomhed http://www.schonherr.dk/ de giver forskellige arkitektur-tjenester, de er ekspert på dette område og har gjort mange succesfulde projekter for os tidligere.

  SvarSlet