Her er jeg

Ja, det har været en travl dag. Først med frokostgæster og derefter ude i haven. Og hvad har jeg så lavet derude? Jo, jeg har været ved at sprøjte roser. For det er NU, det skal gøres. Læs mere her.

 

20090711_190541

 

Og så en helt anden ting. Det nager mig I den grad, at jeg de sidste små to uger simpelthen ikke har haft tid til at svare på jeres spørgsmål? Hvis der er nogle af jer, som har spurgt og er ved at sprænges for at få et svar, må I spørge igen.

20 kommentarer:

 1. Sprøjte... hmm ... har næsten lige plantet og der er knapt blade på endnu - så det skal jeg vel ikke endnu?
  Har en stor New Dawn som endelige var nået næste til top på en rosenbue. Sidst på sommeren sidste år blev den angrebet at ? stråleplet/ rosenplet måske eller hvad det nu hedder og alle bladene faldt langsomt af... i år ser den helt død ud. Hvad gør jeg? klipper den helt i bund eller?
  På forhånd tak for svar
  PS - har ikke spurgt tidligere ;0)

  SvarSlet
 2. Hej Claus

  Jeg har spurgt og spurgt - dog mest mig selv og min familie.

  - Hvor får Claus al den energi fra?
  - Hvor får han al den venlighed fra, at han sender os videoer, billeder og tekst?
  - Er det ren charme, når han kommer ind, hvor andre ikke kan, eller render han rundt med en dirk i lommen? Godt at der er nok at tage af, charmen altså, men alligevel.....
  - Holder han mon ikke snart op med at plages af dårlig samvittighed over ikke at få svaret. Der er ingen grund til det, du giver og giver og giver og.......
  Dog, dette, meget vigtigt:
  - Fik han mon alle de høns tilbage i deres korrekte rum i den lange have?

  Det var vist mine spørgsmål - de flere er vel selvsagt primært retoriske. Dog undtagen hønsene...Men jeg satser på de fandt hjem - og vupti, nu har jeg selv svaret på det meste og vil gå i seng.

  TAK fordi du deler Claus. Og lige nu deler du, så, i hvert fald jeg, ikke kan nå at læse og se videoer. Men tror mig, der sker snart...

  Taknemmelige hilsener
  Anne Mette K

  SvarSlet
 3. Det var lige det jeg sagde til Nette for et par dage siden. Altså at vi skulle til at sprøjte roserne. Hvad svarede hun så - Claus sprøjtede først sine roser en uge senere sidste år - hi hi hi Der kan du se Claus, hvor meget der bliver lyttet til dig :-D
  Det er forresten nogle helt vild smukke roser på billedet! Gad vide havd det er for en rose og er det en ridderspore der også kan ses?
  Mange hilsner Gro

  SvarSlet
 4. Kære Claus
  Jeg har plantet Rosenslynger nogenlunde samtidig som Klokkerankerne, men de vokser ikke, de er fint grønne, men de er kun 1 cm og med 4 små blade. Hvis de skal nå at blive 1 meter lange, så skal de skynde sig.
  Har du eller nogen af jer andre nogle ideer til hvordan man kan "speede" dem op?
  Måske var det en ide til en ny planteskoleundervisning "Hvordan du lykkedes med Rosenslynger".
  Nu vil jeg sove, har været i drivhuset hele dagen og plantet (og hevet Rosenslyngerne i ørerne) Hilsen fra Janet

  SvarSlet
 5. Kan Calypso mon også bruges mod skjoldlus ? De er en pest på mine citrustræer blandt andet.

  SvarSlet
 6. Tak for de mange film fra det store udland i denne uge, rigtigt spændende at se.

  I dag er der endeligt dukket 3 små kimplanter op af potten med de kvan frø, jeg fik sammen med "Mit haveliv". Hurra hurra, jeg var ellers næsten ved at opgive.... har ikke den store tålmodighed :-)

  Mange hilsner

  Gitte

  SvarSlet
 7. Tusen tack för alla fantastiska filmer från Holland!
  I Riet Brinkhofs trädgård har även jag varit - och jag glömmer det aldrig. Inte heller hennes fantastiska kök!
  Jag skulle vilja se hur långt dina klockrankor har kommit. jag är en av alla som skickade fetr frön och sådde efter dina instruktioner. Mina plantor fick flytta runt en del för att slutligen hamna i mitt växthus i i Blekinges skärgård. Det mådde dom inte så bra av, MEN nu kommer dom igen, efter det att jag toppat dom.
  Hälsningar från Blekinge.
  Klumpan

  SvarSlet
 8. Trine Petersen9. maj 2011 kl. 09.05

  Claus - du har jo haft travlt med at sørge for at vi har kunnet følge med i dine rejser, så kan vi vel ikke forlange at du samtidig skal svare på spørgsmål! :o) Og vi kan jo i stort omfang hjælpe hinanden.
  Jeg havde også planlagt at tage sprøjten på ryggen og få sprøjtet alle roserne i går efter solnedgang, men det blæste simpelthen så meget at jeg på ingen måde kunne være sikker på hvor jeg ramte, så det måtte udskydes til i dag. Blev i øvrigt jublende glad da jeg tog en "rosenrunde" og konstaterede, at min ene The Prince rose, som var frosset helt i vinter, og som jeg derfor måtte skære helt ned, heldigvis skyder fra bunden nu - jubiiii! Og så kunne jeg, til min store overraskelse, konstatere at syrenerne er sprunget ud her til morgen - er det bare mig eller er det ikke meget tidligt?

  SvarSlet
 9. Kære Claus.
  Jeg har været ude at rejse en uge og er nu vendt hjem til min lille have. Åhh hvor er den smuk og lidt rodet her i forårs solen.
  Har lige været på planteskole, og fandt den skønneste lille sart-gule Anemone. Den måtte bare med hjem. Den er så skøn.
  Jeg er lidt bagud med videoerne men det ser spændende ud. Jeg glæder mig allerede.
  Knus Rikke.

  SvarSlet
 10. Hej Janet

  Mine rosenslynger ville heller ikke rigtig noget da de stod i rootrainers, så vovede at plante dem om i 7 cm lerpotter og så kom der gang i dem og er mellem 5 og 7 cm høje nu :-)

  Og til Claus, tak for alle de lækre videoer fra de hollandske haver og så endda imen min danske veninde som er bosat i syd Holland var hjemme på besøg.

  Anne B.

  SvarSlet
 11. Lene Borreskov Andersen9. maj 2011 kl. 12.51

  Kære Claus ...tak for alle de videoer fra de skønne steder du besøger :-)) ..og NEJ du skal ikke have det dårligt med ikke besvarede spørgsmål, for efter min mening så gør du så rigeligt for alle os her ...ha`det godt med det du gør og så kan vi give råd alt efter evner og behov :-)). SÅ som svar til Merete ...jeg har rigtig god erfaring med at klippe New Dawn helt ned i foråret, hvis den viser ringe evne eller ingen til at skyde. Klipper du den helt ned vil den skyde fra bunden og hurigt blive fin :-).
  Også jeg har været klar med sprøjten til roserne de sidste dage, men det har blæst alt for meget indtil nu. Fryd at se en knop med farve på min Austin rose Evelyn :-)).
  Glade hilsener fra Lene B. Andersen.

  SvarSlet
 12. Mht. sprøjtning besluttede jeg sidste år ikke at opfinde hjulet, da der tilsyneladende allerede er nogle andre vakse personer, der har taget sig af det.

  Da jeg i 2009 og sidste år fyldte haven med roser, som jeg passede og plejede besluttede jeg (igen) at gøre som Claus foreslog. For pokker tage mig, om de skulle se miserable ud. Så jeg sprøjtede, hvilket betød, at jeg hverken havde stråleplet, meldug eller bladlus! Jeg købte også Ernst Jensens, Mit liv med roser. Den kan anbefales!

  Til gengæld er mange af mine roser blevet alvorligt angrebet af stængelsyge, som jeg opdagede, da jeg beskar i påsken :-( Resultatet var, at flere af dem blev skåret ned UNDER jordniviau, og jeg aner ikke, om de kommer til at skyde igen. Foreløbigt er det intet tegn på liv. Øv, æv. Det har lavet nogle meget store huller i min lille have. Det er jo ikke bare prisen for at indkøbe nye roser, men arbejdet med udskiftning af al jorden, hvor de har stået. "Ærgerlig" beskriver ikke hvordan jeg har det med det.

  SvarSlet
 13. Hej Mester.

  Der regnede jeg for en gang skyld rigtigt. Havde fat i min veninde her i ugen løb, og sagde at det var nu i denne weekend vi skulle sprøjte roserne, og som sagt så gjort, så jeg følger dig.... ;-)

  Forårhilsner Bettina

  SvarSlet
 14. Hej med jer

  Jeg har også skjoldlus i min citrus. Calypso er det eneste der virker på det skidt, for de gemmer sig under skjoldet så at sprøjte citronen nytter ikke. Jeg tror desværre jeg er nødt til at købe det i industrielle mængder i år, for de 11 engelske roser jeg har sat skal alle sprøjtes. Hmmm, det må vente til weekenden, tror jeg.

  Bedste hilner

  Flora Danica

  SvarSlet
 15. Jeg fik engang det råd at bruge økologiske skummetmælk og lidt vand til at sprøjte roser med imod flere svampe sygdomme, det har virket indtil sidste år, da en rose fik noget visnesyge , men da det var en hjemmelavet,dvs
  den groede på egen rod, så den har ikke været så vital som andre pode roser. Men jeg er lidtnervøs for den har smittet nogle de andre.
  Det kunne være jeg skulle bide hovedet af al skam og sprøjte med et "rigtigt" sprøjtemiddel.
  Men jeg hader at sprøjte,,,,
  måske skulle jeg tage chancen??
  solhilsner Gunvor

  SvarSlet
 16. Kære Merete - nej, blade skal lige folde sig ud først.

  Kære GuginaK - jeg er bestemt ikke noget overmenneske. Men har god hjælp og er ret hurtig, når jeg først går i gang. Ja, jeg fik gennet hønsene tilbage. Men I skulle havet set mig. Da jeg havde fået hønsene jaget tilbage, løb de bare derind igen. De kunne nemlig komme gennem tremnmerne i porten, så det var ikke min 'skyld'.

  Kære Gro - Nette har helt ret. Når jeg sprøjtede senere sidste år, var det fordi, roserne da var senere udviklet.

  Kære Janet og Anne B - rosenslynger er rigtig, rigtig lang tid om at udvikle sig, så jeg tror desværre ikke, at de når at blive meget mere end en lille halv meter i år. Jeg opgav for flere år siden og køber i dag færdige planter. Også derfor er jeg glad for, at Bilka har dem fra på søndag. Flotte planter. Jeg skal selv ud og købe nogle!

  Kære anonyme (navn please) - har ikke forstand på skjoldlus.

  Kære Nette - ja, det er rigtig træls, når roserne bliver syge. Er dog ret sikker på, at de nok skal skyde fra bunden.

  SvarSlet
 17. SÅ lykkedes det at få sprøjtet - og det endda i det mest fantastiske aftenlys og fuldstændig vindstille. Eneste slange i paradiset var sprøjten som altid har lidt opstartsvanskeligheder efter vinteren, uanset hvor grundigt jeg rengør den om efteråret. Men det lykkedes og tog faktisk ikke særlig lang tid - til gengæld måtte jeg konstatere at det var på høje tid, for min lille hæk at the fairy var rent faktisk allerede ramt af lidt stråleplet....hmm, den er ellers netop sat fordi den skulle være så sund! Nå, men til gengæld ville jeg ønske at jeg lige kunne vise mine engelske redoute roser - de er simpelthen SÅ fantastiske og står allerede med store knopper - og mange af dem! Men de har nok også den ultimativt bedste placering i haven set med en roses øjne. Sol og varme, men masser af luft omkring sig. I øvrigt har jeg bemærket at de af mine roser - og det vil sige de fleste - der står i en bund af ukrudtsdug og sort granit, er meget længere fremme og generelt er sundere, end de der står i bedene - måske fordi granitten holder på varmen og vandet, måske er der andre der har gjort lignende erfaring?

  SvarSlet
 18. Kære Claus
  Det var også mig der optrådte anonymt i skyndingen, det var mere end tilføjelse til første indlæg.
  Jeg kan huske at have set Rosenslynger i en af dine bøger fra dit drivhus, men de er så købt "færdige". Godt at vide, så behøver jeg ikke trække i dem mere.

  Mvh. Janet

  SvarSlet
 19. Hej Claus,

  Så spørger jeg altså lige igen, for jeg er ret forelsket i den rose:
  I "den levende have" viser du på s. 106 billede af en smuk historisk rose, som du ikke kendte navnet på. Har du mon i de forgangne år fundet navnet?

  Venligst Signe

  SvarSlet
 20. Tak Anne B. det vil jeg også prøve med mine.
  Og til Flora Danica - Calypo, det får de så i passende mængder, er spændt på om det virker.

  Ha' en god dag.
  mvh. Janet

  SvarSlet