Jeg holder det ikke ud!

Hvad er der nu galt?, er I sikkert nogle af jer, der tænker. Jo, det er jord, det handler om. Jeg holder nemlig ikke ud at se på bar jord. Den skal dækkes af planter. Dækkes, så ikke en millimeter er synlig.

 

20110519_110322

 

Dette er nok en af havekunstens sværeste discipliner. For på den ene måde må planterne jo ikke stå så tæt, at de kvæler hverandre, men de må sørme heller ikke stå og råbe til hinanden. At få det til at lykkes gennem en lang sæson kræver dels, at man er ude med saksen og dels at man efterplanter i opstående huller. Det holder jeg virkelig af at få til at lykkes.

 

20110519_110351

 

Som årene går, kan jeg se, at jeg bliver dygtigere til dette, og her ser I nogle eksempler fra et af mine hvide bede.

 

Som det vil fremgå, er der ikke mange blomster lige nu, efter at tulipanerne har takket af. Men snart kommer pæonerne. Indtil da glæder jeg mig over det smukke og varierede løv.

20 kommentarer:

 1. Kære Claus

  Med lidt relation til emnet her, som altid en overdådighed når det gælder din have, forsøger jeg efter bedste evne. At min bare jord så mange steder blot har et "fransk bunddække" (skvalderkål), må jeg i større eller mindre omfang leve med.

  Men nu til mit spørgsmål...
  Klokkerankerne, som forlængst er plantet ud her, og hvor jeg nu kommer i tvivl, om de skal knibes for at blive tætte og buskede - dog uden at jeg ødelægger højden???

  Jeg savner at se dine klokkeranker.

  Jeg har aldrig haft denne plante før, og så den første gang her på din hjemmeside. Og glæder mig naturligvis vildt til at se den i fuld udfoldelse.

  Ønsker dig og alle en god solskinsdag.

  Mange hilsner
  Christel

  SvarSlet
 2. Kære Claus

  Jeg har stadigt tulipaner, omend jeg regner med at måtte halshugge resterne meget snart.

  Det med at plante tæt. Altså. Som nybegynder er jeg rendt ind i "udfordringer" allerede i år, og har været ude med saksen, da noget stod alt for tæt, så jeg har flere gange mumlet til mig selv: "Det er også ham Dalbys skyld - det var ham der sagde det". Andre steder hvor der har stået roser, som jeg har været nødt til at klippe LANGT ned, er der nu huller, som jeg ikke helt tør fylde op med sommerblomster for "hvad nu hvis roserne pludseligt får lyst til at overleve og sætter skud". Ja, nemt er det sandelig ikke. Og nu jeg har dig (eller har jeg det?): Skal jeg bruge rosenjord til roser i krukker? Mon? "De higer og søger i gamle bøger", og lige meget hjælper det. Et "ja" eller "nej" vil være kærkomment.

  SvarSlet
 3. Det tror jeg på nok skal lykkes for dig :)

  Men tænk, nogle mennesker synes faktisk, at det ser fint og flot og dejligt ud med fritliggende jord omkring planterne og hakker i et væk for at beholde dette indtryk.

  Jeg hælder nu også til din stil men får det desværre ikke opretholdt derhjemme så flot.

  SvarSlet
 4. Hej Claus
  Ja, man må sige det lykkes dig MEGET godt :-) Jeg arbejder stadig på det... Der er ikke bar jord nogle steder i min have; det skyldes dog ikke plante-talent, men ukrudt!
  Tak for en dejlig blog - mange havehilsener
  Lea

  SvarSlet
 5. Hej Claus, det ser rigtig flot ud, jeg forsøger også efter bedste evne og jeg føler jeg bliver bedre år for år, jeg startede sidste år, nå men Rom blev jo heller ikke bygget på en dag.

  Hav en god bededag og tak for alt det du giver på din blog.

  Kærlig hilsen Dorte

  SvarSlet
 6. Hej Claus
  Er opvokset med bare jord mellem stauderne - der var så også plads til det, men synes jeg er noget ambivalent lige på det punkt. Kan jo godt li at se hele planten - men tæt lukker ukrudt ude og ser frodigt ud - men kan også hurtigt se rodet ud hvis man ikke ved hvad man laver hele tiden, hmmmmm. Jeg lærer det nok engang

  SvarSlet
 7. Nånå ivrige hjerte. Er det ved spejlbasinnet, der er bar jord?

  Gæt hvilken Geranium, der blomstrer i min have lige nu...

  Bededagsferien i Lillebo kommer kun til at rumme lettere havearbejde såsom at håndpille frøukrudt siddende i græsset, hvor kanterne stadig for det meste venter på at blive rettet af. Hyggelig syssel - altså håndpilleriet - på denne årstid,som afslører selvsåede, som kan virke som en hel, lille skat.

  Igår og idag har jeg nedlagt staudeukrudt og fjernet en gammel og grim Buxbomhæk med spade, greb og skovl. Ganske stolt af byttet, når jeg skal sige det selv. Lysten til at ville, giver evnen til at kunne. TIl gengæld må jeg med skam melde, at de Hveder, jeg om et øjeblik skal ud at riste i ovnen, ikke er hjemmebagte.

  Hjerteligst

  SvarSlet
 8. Hvad med en hvid akeleje hist og pist for at få noget blomstrende mellem tulipanernes og pæonernes blomstring? Mine akelejer er i fuld gang med sæsonens blomstring - elsker dem!

  SvarSlet
 9. Puhhh ha da da da, dette syn vælter mig helt bagover, af bare benovelse..... sikke et smukt syn. Og det her er jo "kun" et billede, hvordan er det så virkeligt, mon. Det er da helt fantastisk, at det i det hele taget kan lade sig gøre, at lukke helt af for bare pletter, men på billedet her, ser det aldeles lukket ud, på en rigtig smuk måde. Wauvvvvv

  Lige som du, går jeg også og venter på at pæonerne springer ud. Det er fornøjeligt at se deres smukke knobber, ja "man" har ligefrem lyst til ganske forsigtigt lige at kærtegne dem , og når blomsterne endelig titter frem kommer der helt sikkert en enkelt blomst i en vase, der skal stå ved mit hovedgærde. Findes der mon noget mere opløftende, end at "lukke sine små øjne i", end et lille "kig" på sådan et smukt syn :o)
  Mange hilsner og pas godt på dig selv (også) :o)

  Birgit S

  SvarSlet
 10. Kære Claus

  Tak for kigget. Superflot med din hosta med hvide kanter. Jeg nyder jo ALTID at se din skønne have.
  Ville gerne dække alt jord i haven, men planter koster, så jeg luger og luger og luger.

  I forgårs lavede jeg en fin buksbomhæk - for en klog mand [guess who], siger at man jo helst ikke skal kunne overskue hele haven på en gang. Og forleden fik jeg en stoooor Syrisk rose. Det bliver bedre og bedre. ;)

  Jeg håber at planterne kan vokse lidt sammen de steder hvor der er lidt jord nu. I flere år har jeg gravet skvalder op og det gik fint, men det kommer jo desværre tilbage. Alligevel må jeg nyde synet, for lige nu er alt saftigt grønt og i mine øjne er selv den unævnelige plante faktisk ret køn, omend den kvæler alt det vi har betalt for. Heldigvis har stauderne snart fået rigtig godt fat, og lige nu - er tulipanerne større end nogensinde.

  kh her fra Greve

  SvarSlet
 11. Bare pletter er der stadig i min eksperimetale rosen have :-D Jeg regner med at, til efteråret jeg så er "helt" eller næsten sikker på hvilke stauder som skal præge mit store staudebed...det er ikke nemt! der er så meget at vælge imellem og en vis hr. Dalby gør det ikke nemt for mig :-)
  Rigtig god bededag :-)
  Gro

  SvarSlet
 12. Hei Claus
  Har nettopp vært ute en tur med hunden og kom forbi et tre som duftet himmelsk og er det største blomstrende tre jeg noensinne har sett. Det var lavt og bredt akkurat som et forvokst tuntre i form. Ja, jeg er fremdeles bergtatt for dette skulle du sett! Lurer på om det er et epletre, men er ikke sikker... Skal nok følge med og se.

  Ellers prøver jeg også å plante tett i tett, men har en lang vei å gå. Jeg tror allikevel at det kan være greit å ta litt etter litt for å prøve seg fram, og å ta avleggere så blir det ikke så dyrt. Har plantet mange ulike Hosta dette året, og regner med at de vil dekke en del etterhvert.

  NB: Fikk sikret meg en avlegger av det fantastiske treet, og plantet den per omgående da jeg kom hjem. Så nå blir det spennende om den klarer seg:)

  Ellers så synes jeg ideen ovenfor med å plante Akeleier er god, så vil det alltid være noe som blomstrer.

  Lykke til videre med hulltettingen.Jeg synes uansett jord eller ikke at din hage er et syn:):)
  Hilsen Unni

  SvarSlet
 13. Hm, efter billederne at dømme må du da ud med forstørelsesglasset for at finde bar jord.
  Skønne bede selv uden blomsternde ting.
  Mine sene tulipaner blomsterer nu endnu, men ellers er det de elskede akelejer der er ved at tage over, de er rigtig rigtig gode til at lukke alle huller,
  for de spirer overalt, tilgengæld efterlader de jo så nogle huller efter en nedklipning, men hwa så må der bare "fyldes" efter..
  Der er minsanten knopper i et par af mine pæoner, jeg troede ellers at de ikke kunne li mig og strejkede,jeg har ikke set dem i blomst i et par år . Det må være din indflydelse Claus, jeg kan ikke finde anden forklaring, hi ,
  God st bededagsferie,
  Gunvor

  SvarSlet
 14. Mit mål er at jorden skal være dækket 1. maj. Det er lidt for ambitiøst. Det er mere realistisk med 1 juni. Jeg har gerne nogen bispehue planter at fylde akut ud med.

  Har været lidt tavs på det seneste, men det er jo et sundhedstegn, at være væk fra pc´en. Nu står Chelsea snart for døren, og et lille blomstertræf i det Jydske, ja og blomstermarkede i Geografisk have. Skønt skønt.

  Det kunne egentlig være sjovt at vide, om andre skal til Geografisk have?

  SvarSlet
 15. Kære Claus.
  Er sikker på at dine klokkeranker i modsætning til alle vi andres måske er mislykkedes i år ;)
  Vil så gerne se, hvordan dine ranker ser ud og hvordan de er blevet plantet ud. Altså hvis de eksisterer endnu.
  Nej Nej jeg ved jo godt, at du har så meget at lave og giver så meget andet, selvfølgelig. Men jeg prøver lige lidt at presse for billeder/videos af klokkerankerne indimellem i håb om at det lykkes.
  Rigtig dejlig Bededagsferie til dig og alle haveglade - vejret er jo da alletiders og haven til at komme i efter lidt regn.
  Mange hilsner Vibeke i Odense

  SvarSlet
 16. Hej Vibeke i Odense

  Tænk, jeg har haft samme tanke ;-)

  Måske du er mere kendt med denne "Klokkeranke", og kan svare mig på, om den skal knibes for at forgrene sig. I så fald haster det her hos mig, da den efterhånden er meget lang...eller høj, skulle jeg måske sig.

  Håber du ser dette...eller andre, der kan svare på mit spørgsmål.

  På forhånd tak.

  Mange hilsner
  Christel

  SvarSlet
 17. Hej Christel og Vibeke

  Jeg mener Claus har svaret en gang før - at rankerne kan, men ikke nødvendigvis skal, knibes. Prøv med et par stykker og se hvordan det går. Mine var simpelthen så flotte og så satte jeg dem ud for tidligt.....nu ser de noget sølle ud og de er heller ikke glade for al den vind der er her.

  vh

  SvarSlet
 18. Hej Christel.
  Jeg har læst, at Claus et sted skriver, at de gerne måtte nippes, hvis de løb for meget i vejret inden udplantning. Men det er vist ikke nødvendigt og ved ikke om de forgrener sig yderligere af det, ligesom f.eks. ærteblomster. Jeg har holdt mine fint i ave og de er ikke ranglede. Planter dem ud her i weekenden. De har i øvrigt stået på min terasse den sidste måneds tid i læ, også om natten. De har dog filtret sig lidt ind i hinanden, det må jeg se, hvad jeg kan gøre ved.
  Mange hilsner og håber det var til nogen hjælp
  Vibeke

  SvarSlet
 19. Hej til Taghaven og Vibeke

  Mange tak for jeres venlige svar. Jeg vil prøve mig frem, som i foreslår.

  Har ikke set dette svar fra Claus Dalby, da jeg vist i den forbindelse har kigget efter indlæg om klokkerankerne.

  Mine ranker er forlængst pantet ud med høje pinde til at sno sig op ad.

  Ønsker jer en god dag.

  Mange hilsner
  Christel

  SvarSlet
 20. Kære Nette - nej, jeg bruger ikke særlig rosenjord i mine krukker.

  SvarSlet