Ud i det fri

Dahlierne blev som altid startet op inde i drivhuset for en lille måneds tid siden. Pottet op og stillet i kasser, der blev placeret ovenpå hinanden.

 

20110517_092211

 

Nu er de kommet ud i det fri, hvor de skal hærde af. Når mange af skuddene er lysegrønne og bøjede, er det fordi, kasserne har været stablet. Alene af pladshensyn.

 

20110517_092229

 

Om ikke så lang tid klipper vi topskuddene, så dahlierne forgrener sig. Et par uger efter bliver de plantet ud i bede og krukker. Deres farveklatter vil jeg ikke undvære i sensommeren.

22 kommentarer:

 1. Sikken masse!! Du er altså for vild Claus!
  Det bliver garanteret uimodståeligt som altid.
  Jeg må sige: Ingen gør det så flot som du!

  De bedste hilsener fra
  feriebarnet

  Eva

  SvarSlet
 2. Igen i industrielle mængder ;-) Glæder mig til, at se dem i blomst særlige de lysegule.

  Ha' en dejlig dag.

  SvarSlet
 3. Wow! Der er godt nok mange... selv for dig, Claus :-D
  Det ser ud som om du også har nogle som ikke vil skyde? Jeg gik og kiggede på mine i drivhuset igår. Og jeg overvejer at vande dem rigtigt godt op, og så sætte dem ned ovenpå vores fyr et par dage. Men nu er det så også kun 5-6 stykker, selvom det er halvdelen af mine næsten.
  Har du nogen hemmelighed hvis de ikke vil skyde?
  Ha' en god dag. Hér i København regner det, herligt med vand til haven :-)

  SvarSlet
 4. Mine dahlia "børn" er også kommet på friland, for et par uger siden faktisk. Og dem fra drivhuset er meget længere fremme end dem som jeg lagde direkte i jorden i køkkenhaven. Har aldrig klippe topskuddene - så det er et af projekterne til bededagsferien. Dahlia må bare ikke mangle i haven, så jeg var ude og investerer i en del nye i år. Den strenge vinter tog desværre nogle af de store flotte gamle knolde.

  /Bo

  SvarSlet
 5. Kære Claus

  Dine dahlia forklaringer fra sidste år samt i år er meget velkomne, da jeg klumrer med dahlia i år for første gang for alvor og har været og er stadigt meget i tvivl om både dit og dat.

  F.eks. gad jeg godt vide noget om krukkestørrelser til dahlia ...... og andre. Jeg har din første krukkebog, som er rigtig god, men jeg ved, at du har det med at pakke krukkerne godt, og det må jo gerne se ud af lidt :-)

  SvarSlet
 6. Ups har helt glemt at knibe mine og de er endda længere fremme end dine, så afsted til væksthuset

  SvarSlet
 7. tak for hintet. Jeg har for første gang sået dahlia og ville bare have sat dem i jorden uden at klippe dem ned;-)
  kh Lone.g

  SvarSlet
 8. Hørt hørt: Dahlia må nemlig bare ikke mangle!!!!!
  Mine er også kommet i jorden og glæder mig til at gense vidunderene i blomst...uuuuuh :-)

  SvarSlet
 9. Ja der er da nogle stykker og jeg er sikker på at de bliver fantastiske:) Kan du mon holde sneglene i ave Claus? Jeg synes at jeg har fået mange flere snegle siden jeg for 3 år siden indførte Dahlia i mine bede og jeg blev så træt sidste år når jeg skulle pille de små fedtede uhyrer af grene og blade. Jeg drysser med Ferramol, men alligevel.... Jeg har tænkt meget over om jeg helt skulle droppe Dahlia igen, men altså det er jo umuligt at droppe de overvinterde knolde lige som det er umuligt at passere et stativ med Dahliaknolde uden at de hopper op i kurven alligevel;o)

  SvarSlet
 10. Uuuuppss jeg har heller ikke klippet mine. Ribbede Aldershvile Planteskole for Dahlia mens de satte dem op ;) Som sundt slik - ihverfald mentalt slik!

  SvarSlet
 11. Jeg kunne virkelig godt bruge en forklaring i at knibe dahlia.
  Jeg har knebet ærteblomsterne i år også på baggrund af dit råd, men jeg tror dog enkelte af mine dahlia er for langt fremme til at blive knebet. Men dem der blev sat til forspiring senest kan jeg sagtens nå -
  Et vidoeforslag måske, på samme facon, som du viste rosenklipning - som blev særdeles vellykket her i år, efter jeg så din video :-D
  Mange tak for de mange gode råd - det er den slags der gør det sjovere for en nybegynder som mig.

  SvarSlet
 12. Jeg har købt dahlia for første gang og har ikke turdet lægge dem endnu da det var frost sidste uge. Mend et ser ud som om jeg er bagefter. Har du en anvisning? Jeg har søgt i haveskolen på dahlia-er men ikke rigtigt fundet et indlæg for dahlia-begyndere. Skal de forspire elelr skal de bare direkte i krukkerne og så starte i drivhuset? og er det 1 knold pr krukke (28-30cm)?
  På forhånd tak for hjælpen
  Mette

  SvarSlet
 13. Jeg er også helt vild med Dahlia, det er dræbersneglene desværre også, så i år skal jeg kun have dem i krukker på terassen, så jeg bedre kan holde øje med dem. Har ikke tidligere knebet mine Dahlia, så det må jeg prøve i år. Så i drivhuset og knibe mine dahlia.

  SvarSlet
 14. Jeg er også helt ny i haven, men jeg har knebet mine dahliaer flere gange og de har lystigt sat flere skud. De er allerede nu ret kraftige og buskede i væksten. Om jeg har gjort det rigtigt ved jeg ikke *s*, men de er da blevet til helt buskede planter, der vidst er mere end klar til at blive flyttet fra drivhuset og ud i haven :) Jeg overvejer at klippe lidt mere af toppen når de kommer i bedet, men det kommer lidt an på, hvor meget rodnet der går i stykker, når jeg planter dem om da jeg ikke havde nok potter til at give dem én hver, men i stedet har lagt dem løst ovenpå noget spagnum i et par store kar.

  Mvh. Charlotte

  SvarSlet
 15. Wauw så mange ... jeg har bare 6 der står klar i drivhuset ;0)
  Har netop pottet mine klokkeranker om her til aften - de stortrives. Glæder mig til at få dem ud i haven ♥♥

  SvarSlet
 16. Hej Claus

  Mine i krukker er så langt fremme at de har dannet blomsterknopper. Da vi fik nattefrost, slæbte jeg dem frem og tilbage i et forsøg på at redde dem, det ser ud til at det lykkedes.

  Mvh Maibritt

  SvarSlet
 17. Kære Hanne - nogle er lansommere end andre. Har tjekket, at der er fine hvide rødder på alle. Jeg har ingen særlige 'hemmeligheder'.

  Kære Nette - krukkerne må ikke være for små.

  Kære Lisbeth - vi har aldrig været plaget af snegle her. Måsje fordi jeg spreder Ferramol i det tidlige forår. Nu vil jeg snart ud igen. En løsning for at undgå snegle er at plante i krukker.

  Kære Mette - det handler blot om at knibe topskuddet af.

  Kære Mette - læg du bare knoldene nu. Der kommer garanteret ikke frost i jorden. Du behøver ike at forspire (men det går hurtigere, hvis du gør). Ja, krukken skal være pænt stor - gerne som en gulvspand.

  Kære Charlotte - pas på, at du ødelægger så få af de fine rødder som muligt. Ellers udskyder du blomstringen noget.

  SvarSlet
 18. Tak for tippet med at knibe toppen af. Sidste år havde jeg to krukker med hver sin dahlia i. Men de blev så lange og ranglede - og nåede først lige at udvikle de smukke blomster, som frosten kom og tog livet af dem. Men jeg har også i år to krukker, så må jeg se, hvordan det går med dem. De skal jo lige først ovenud af jorden. Det er ikke så længe siden, de kom i krukkerne - og jeg slæber dem altså ikke frem og tilbage. Jeg har slet ikke drivhus. Men smukke er de, når de lykkes.
  Jeg har i dag forsøgt at finde et par rosa rølliker, men fandt dem ikke i Plantorama. Måske fordi de anses for værende "ukrudt". Men Trine Petersens tip gik lige ind hos mig. De skulle gerne "kvæle" alle mine skvalderkål. Så jeg må håbe, at jeg finder dem andetsteds. Jeg har de gule - men kunne virkelig godt tænke mig nogle rosa.

  Mange hilsener Hannemor

  SvarSlet
 19. Hej Claus

  har plantede min først inde i mit skur for 2 måneder siden og og for en 3 uger siden kom de ud mit drivhus og der er de vokset helt vildt de er nok 30 40 cm høj nu og er komme ud på tarressen og stå under halv tag så vis dw nu skulle komme lidt kolde nætter så sker der ikke noget,.... vi bruger dem som en lille hæk med smukke blomster som tager vinder på vores tarresse... ELSKER også dahlia... min samling er også blevet udvidet i år :O)

  tak for en super blok

  Hilsen mette fra århus

  SvarSlet
 20. Jeg har købt dahlia for første gang nogen sinde - efter din henvisning til National Dahlia Society.

  Efter at have ventet tre måneder på dem, har jeg endelig modtaget 17 små grønne stiklinger. Fantastisk!, men hold da op, hvor er jeg blevet et nervøst pyldrehoved. Har de det for varmt? For vådt? For blæsende? For småt? Kan de lide tørvepotter? Får de lys nok? Skal de gødes? Kan de lide lerjord?

  Jeg er lidt spændt på om det lykkedes, for kigger på de små sølle skud og har slet ikke fantasi til at forestille mig, at de kan blive til kæmpe buske henover sommeren.

  Mvh Maria

  SvarSlet
 21. Daliaer er skønne - godt de kom på mode igen. I år har jeg forspiret 9 stk. Først stod de inde hvorefter de blev sat i drivhuset. Her står de endnu. Jeg mener at Flora har sagt, at de først skal ud ca. 1. juni, så det er lige om lidt. Tak for tippet med at nippe dem. Det står vist også i krukkebogen. I år skal de i krukker.

  Claus du siger at krukkerne ikke må være for små. Så tænker jeg er 30-35 cm i diameter til 1 eller flere planter?

  Hannemor...jeg købte for en månedstid siden lyserøde/rosa rølliker hos Vindalgård Stauder ved Hedensted. Jeg bad om den vildart, som Claus skriver om den 6. april 2011 der hedder Achillea sibirica. Jeg ved naturligvis ikke om hun har udsolgt, men se evt. deres hjemmeside www.vindalstauder.dk
  Kh
  Hanne

  SvarSlet