Ukrudt eller?

Der er stor forskel på, hvad man opfatter som ukrudt. Derfor bruger jeg oftest betegnelsen ‘uønskede vækster’.

 

claus20090526_104438 claus20090526_102859

 

Jeg holder så utroligt meget af skærmblomster, blandt andet den smukke vilde kørvel, Antriscus sylvestris, der blomstrer lige nu – ikke blot på grøftekanten men også her i haven.

 

Jeg synes, at den giver haven et dejligt uformelt præg. Blot skal man huske, at alle skærmblomster sår sig selv meget villigt. Derfor klipper vi dem helt ned, lige så snart blomstringen har toppet. Til gengæld kommer der et nyt hold helt frisk løv, men sjældent blomster.

15 kommentarer:

 1. Ja, de er yndefulde, og selv om de drysser lidt, har jeg dem ofte inde på skrivebordet i en høj smal vase.
  Det der med ukrudt, nogle steder i haven hedder mine skvalderkål altså bunddække.
  Jeg vil en tur ud i regnen, fortsat god aften Klem

  SvarSlet
 2. Jeg kan kun give dig ret - jeg elsker også skærmblomster - også skvalderkålens, så hvert år lader jeg den blomstre i hækken hvor jeg alligevel ikke kan udrydde den - og så vælter vi os i smukke buketter - det eneste must er at plukke ALLE blomsterne for frøene kan jo også brede sig ud over hækkens grænse! Og mht ukrudt så er det jo netop individuelt hvad vi vil have og ikke have - kultiverede planter kan jo også gå hen og opføre sig som ukrudt! Her i haven har jeg masser af såkaldt ukrudt - som får lov at stå, dels fordi en del af det er så fint (bl.a den berømte rosa røllike, som ved gud kan konkurrere med både mælkebøtter og skvalderkål i grokraft), og dels fordi jeg simpelthen ikke når det hele hvis ikke havedyrkningen kun skal gå op i lugning - så her er det stort set kun de meget agressive arter som går under betegnelsen uønskede vækster - men de bliver så til gengæld også udryddet med meget hård hånd!

  SvarSlet
 3. Kære Claus
  Skærmblomster er bare så smukke. Har dog ikke nogen i haven selv, men kan da se at det må jeg have. Dog plukker jeg buketter af vild kørvel og lupiner, som er utroligt smukke sammen, på mine gåture hvor de gror vildt på Galgebakken i Svendborg. Et utroligt smukt syn med alle de vilde vækster i hvide, gule og rosa farver, og vuet ud over byen og havet. Førhen gik der får og græssede, men da folk ikke kunne lade være med at fodre dem, der var nogle der dødede, så blev de fjernet, og nu kan vi så nyde synet af de vilde blomster. Om vinteren bruges den store bakke som kælkebakke, til morskab for både børn og voksne.
  Hilsen fra det Sydfynske Jeanne

  SvarSlet
 4. Kære Claus

  Jeg har været en del på farten den sidste uges tid, og har sendt dig en del venlige tanker, når jeg har set netop den vilde kørvel alle vegne langs vejene. Den er faktisk meget yndig. Jeg har overvejet, om ikke jeg var nødt til at anskaffe mig den lyserøde røllike, men er vist nødt til at vente og se, hvor meget alt det nyerhvervede kommer til at brede sig. Jeg har allerede opdaget, at jeg visse steder har skruet lidt for meget på gevindet, og har måtte være ude med saksen ;-)

  SvarSlet
 5. Hej Claus,

  Hvor er det dejligt med et flot billede af denne vilde kørvel. I min have er det stort set kun såkaldte ukrudtsplanter, der hersker, så man kan jo ligesågodt nyde dem. Lige nu er det nu den hvide syren, der er mest fremtrædende. Og der står en kæmpe buket i en stor vase herinde - og dufter helt pragtfuldt. Der har jo ikke just været have vejr i dag, så jeg nyyyyder din bog om pæoner. Virkelig en himmerigsmundfuld. Og jeg har besluttet at bekæmpe lidt ukrudt og lave et område med pæoner. Jeg har allerede to i hver sin krukke - men så vidt jeg kan se vil de ikke blomstre i år. Så de er nok ikke "gamle" nok endnu.
  Jeg husker en dame, der efterlyste en bog om tulipaner på dansk. Var det en Claus Dalby opgave fremover at lave en sådan? Du er i hvert tilfælde sublim, når det gælder blomsterbilleder- og bøger. Jeg nyder også din bog om juleroser - og vil prøve at frøformere til efteråret.
  Jeg kan fortælle, at dine dejlige blomsterkort flyver i en lind strøm til Schweiz, hvor jeg har en veninde. Og bogen om Tasha Tudors Have går samme vej til jul. En dejlig bog!. Det er vist nok ros for i dag!!

  Mange hilsener Hannemor

  SvarSlet
 6. ukrudt er jo i virkeligheden "bare" planter der gror der hvor vi ikke vil have dem. Jeg har osse vild kørvel rundt omkring og de er smukke sammen med de sene tulipaner, men de blir klippet brutalt ned lige før afblomstring. Vi er vist flere der har det vilde i haven, spændende.
  Hos mig er det akelejerne der næsten er ukrudt,, men nu får de lov at blomstre, og så må vi se hvor hård jeg nænner at være ved dem.
  Det er altid sjovt at se hvor mange forskellige blomster der kommer i dem.
  Jeg har forresten prøvet din ide, Claus med ar plante gulerødder i bedene, nu blir det spændende om de syner af noget til sommer.
  Det småregner og gemalen kommer og siger at nattergalen synger i haven,, det vil jeg ud at høre..
  Kh Gunvor

  SvarSlet
 7. Jeg holder også meget af skærmblomster og som Trine lader jeg også skvalderkålen i hækken blomstre. Jeg har spredt en del frø af Valerina , men altså jeg aner ikke hvordan spirerne ser ud og dermed heller ikke OM de overhovedet spirer, men jeg håber at de gør:)
  Tak for videoen fra igår det ser så fint ud i dit flammebed;)

  SvarSlet
 8. Kære Hannemor - tusind tak for alle roserne. En hel bog om tulipaner kommer der nok aldrig fra min hånd. Men måske udgiver jeg en dag en rigtig forårsbog, hvor tulipanerne så vil få en stor plads.

  SvarSlet
 9. Hej Claus.
  Ukrudt eller?

  Husk:
  Ukrudt er blot en uelsket blomst.
  Skrevet af:
  "Ella Wheelen Wilox"
  Ha´en gd dag.
  /Hanne Bente

  SvarSlet
 10. Hundekjeks vokser svært vilt i de norske grøftekanter, så for meg er det litt utenkelig å ha den i haven. MEN! Jeg har en rødbladet sort som jeg er svært glad i. Den var ny i forfjor, bitte små frøplanter som fikk plass i 'barnehaven', dvs pallekarm. I fjor kom det ingen blomster, men i år er plantene kraftigere så jeg har håp om se dem i blomst. Er spent! Bladverket står utrolig flott og kontrastfullt mot annet bladverk. Omtrent på samme måte som din gulbladete reinfann i et par innlegg under her, om en ikke så vakkert lysende.

  SvarSlet
 11. En forårsbog er en fantastisk god ide... den vil jeg glæde mig til

  SvarSlet
 12. Jeg elsker også denne vilde skærmplante og plukker livligt af dem til vaserne for at give det lette udtryk,præcis som de gør udendørs, om det så er i haver eller grøftekanter.
  De er dog ikke sprunget så meget ud endnu, der hvor jeg plejer at plukke af dem.
  Har i år plantet lyserøde skærmplanter(kan ikke huske navnet) som er købt hos Thybomindes planteskole. Dem glæder jeg mig meget til at se udsprungne i mit bed :-)

  SvarSlet
 13. Den vilde kørvel står hos mig under det store hyldetræ, som kattene elsker at klatre i p.g.a. den bløde bark, men grundet skyggen eller tørken blomstrer kørvelen ikke endnu, så jeg må nyde grøftekanten i stedet.
  Og trods mine svigtende grønne fingre m.h.t. frøsåning, er det i år alligevel lykkedes mig at få priklet nogle pæne kongekommen, hvis skærmblomster jeg ligeledes ser frem til senere.
  Mange hilsner, Annette Halling

  SvarSlet
 14. hej Claus

  Flotte kørvel du har... Mine er ikke sprunget ud endnu. Men jeg håber da at jeg snart får dem at se. Har idag plukket to gigantiske buketter på grøftekanten. De står nu i stuen og lyser det hele op i alle deres uskyldige kniplingsmønstre.
  Jeg tænker stadig af og til på "queen annes lace" som du vist skrev om på et tidspunkt.
  Den var også ultra romantisk...det er jo lige mig.
  Har her til aften - kom ind kl. 23 - plantet en buksbom hæk i min have. Det blev så fint.

  Kan du have det godt?

  kh
  Eva

  SvarSlet
 15. Den vilde kørvel er yndig og poetisk, som den lige for tiden står i alle grøftekanter og i din have. Den kan "løfte" enhver buket og gøre den let og yndefuld.
  Lige en advarsel - mine akelejer bliver i år totalt ribbet for blade af Akelejebladhvepsens larver. Det har jeg aldrig oplevet før. Bekæmpes ved indsamling af larverne, men desværre opdagede jeg angrebet så sent, at det forekommer uoverkommeligt, når der er tusindvis af små grønne larver. Øv! Hold øje og saml ind inden det bliver for sent.
  Mange hilsner Ditte K.

  SvarSlet