De skønne stjerneskærm

Da jeg i går havde åben have, var der en staude, som ofte blev bemærket, og det handler om stjerneskærm, Astrantia major, som jeg har i mange varianter.

 

claus20110625_142416

 

Jeg forstår godt, at det er en plante, som så mange bemærker, for den er ganske enkelt uforlignelig. Den findes i mange forskellige sorter med varierende farver. Jeg holder af dem alle, men skal jeg fremhæve én, må det nok være ’Hadspen Blood’, som ses på billederne herover og herunder.

 

claus20110625_142251

 

Denne mørkerøde farvevariant bliver altid bemærket, og der er de også noget meget luksuriøst over den.

 

 

claus20110625_142028

 

Stjerneskærm er fantastisk sammen med roser, for eksempel som her ’Cottage Rose’. Den viste stjerneskærm, er den rene vildart, som ikke har noget sortsnavn.

11 kommentarer:

 1. Er ret vild med stjerneskærm i forskellige farver - de gør sig utroligt i buketter! De mørkerøde er min yndlings, såsom Star of Beauty og Claret. Nå men Louboutin skoene kalder tidligt imorgen - godnat alle blomster ;)

  SvarSlet
 2. Dine stjerneskærme er fantastiske og jeg fik vist fotograferet en del af dem! Den mørke, du viser her, er en særlig klasse - synes jeg, så tak for navnet til min indkøbsliste.

  SvarSlet
 3. Kære Claus du kan tro at, jeg også holder af Stjerneskærm og da også specielt sammen med mine roser. Bare så ærgeligt at de skifter farve. Oplever at den samme plante har både lyserøde og mørke blomster som Hadspen blood.
  Er der noget at gøre ved det????
  Mange tirsdags hilsner Gro

  SvarSlet
 4. Jeg elsker også den skønne stjerneskærm...den er dejlig i alle buketter, står længe og er også ganske fin at tørre...

  SvarSlet
 5. Hej claus.
  Sidder og læser indlæg fra de sidste dage, da jeg er kommet bagud. Bliver vildt misundelig, når jeg læser kommentarer fra dine gæster. Der er vist ingen tvivl om at de har haft en fantastisk oplevelse. Nå, men jeg vil så lige kommenterer, at det er nogel gode vidioer, der er fra weekenden. Din have ser bare fantastisk ud. Stjerneskærmen og alle roseren er bare en del af det fantastiske!!
  Hilsen Lene fra Langeland.

  SvarSlet
 6. Stjerneskærm er så absolut en favorit her :-) Og jeg nød også de mange forskellige stjerneskærme i din have - jeg tror ikke jeg har set så mange forskellige før i én have.

  Hvor er der mange fine poetiske beskrivelser af din have Claus.
  Her til morgen læste jeg en bog af en af initiativtagerne til restaureringen af The Lost Gardens of Heligan.
  Han skrev at han meget tidligt i projektet var blevet indskærpet meget kraftigt fra "eksperter" at der var tre afgørende ting som man aldrig måtte undervurdere, hvis man ville have succes med en åben have: 1) Parkering. Der Skal være gode brede parkeringspladser (med skygge) 2) der skal gerne være en shop, + et tehus med forfriskninger og endelig 3) Toiletter (-de skulle vist være ret afgørende:-D) Han fik fortalt at hvis folk havde en dårlig oplevelse med disse forhold, så var det stort set ligegyldigt om haven var pæn og velholdt.
  Da jeg læste det tænkte jeg selvfølgelig på besøget hos dig og måtte trække på smilebåndet. Nu ved jeg ikke om to årlige fremvisninger gør det til en officiel besøgshave (næppe) men din have er jo langt mere privat at besøge. Og med lovprisningerne ser man at det handler om andet og mere end tilgængelighed og praktiske forhold, eller de blomster der findes i haven. Det handler ligeså meget om værten - og der må man sige at med dig som vært, føler man sig godt tilpas. Det er også derfor så mange kan skrive så poetisk om den oplevelse det var at være i din have. Det kan du godt tage til dig!

  Bedste hilsener Lisbeth K

  SvarSlet
 7. Ja, alle de mange forskellige stjerneskærm er dejlige. Jeg har dog samme oplevelse som Gro. Nogle af dem jeg har købt som lyse, viser sig at være helt mørke, og samme plante kan have 2 meget forskellige nuancer. Mærkeligt.

  SvarSlet
 8. jaeh Stjerneskærm er utrolig anvendelig og en let staude og tilmed blomstrer den længe. Er holdbar i vaser og her hos mig sår den sig også ret villigt, så der foræres indimellem nogle babyer til andre havenørder.

  Susanne, Nivå

  SvarSlet
 9. Kære Claus.Ja de kære stjerneskærme.De er så smukke.Prøvede at sætte en stjerneskærm og rosen William Sheakspear sammen da jeg var i din have.Sikke et syn.!!!! Tænker stadig på besøget og har fortalt om det flere steder.Den helt røde vil ikke rigtig i min have .Øv .Måske er min jord for let .Mange hilsner Lilbrith

  SvarSlet
 10. Jeg er også vild med stjerneskærm og har den lyserøde Roma i krukke, så man rigtigt lægger mærke til de smukke blomster. Mange hilsner Louise

  SvarSlet
 11. Så skrev du endelig noget om en af mine absolutte favoritter Claus! :o) Jeg ELSKER simpelthen stjerneskærm og har den i et utal af farver - og mener bestemt at kendskabet til denne skønne plante må udbredes i de danske haver, for man ser den ganske enkelt ikke ret mange steder - men mon ikke det hjælper nu? Lige nu plukker jeg specielt en lys rosa sammen med løvefod og skvalderkål - det giver de skønneste, lette og holdbare buketter. Og ja, de er fantastisk i buketter og blomstrer hele sommeren fra starten af juni og til frosten kommer hvis man lige husker at klippe de visne blomsterstande af. Og at den selvsår villigt synes jeg absolut er et plus - så er der noget at forære væk af og når jeg har den med på diverse plantemarkeder er der altis rift om den. Måske kan man her genbruge Søren Ryges beskrivelse af violfrøstjerne (som også er vidunderlig og blomstrer i mit halvskyggebed lige nu): "vis den til 10 kvinder og 10 ud af 10 vil have den"! Sådan er det vist også med stjerneskæm og forståeligt nok, den er yndig og nem. Tak for indlægget Claus.

  SvarSlet