De uundværlige hække

 

Indre hække kan være med til at skabe ro og harmoni.

 

clausdalby 225

 

Det er haven, som I ser her, et blændende godt eksempel på. Det er en belgisk have, som jeg i går besøgte.

Den er anlagt på en flad mark og påbegyndt for små tyve år siden med stor inspiration fra England. Et design som dette kan anvendes i enhver have – også dansk. Stor som lille.

 

clausdalby 181

 

I mange danske havebøger, står der, at man nemt og enkelt kan skabe bedformer ved at udlægge en haveslange i en organisk form og bruge den som skabelon.

 

clausdalby 187

 

Det er selvfølgelig også muligt, man ønsker man en have, der er noget ud over det sædvanlige, kommer man ikke udenom de grønne vægge. Haven er bare et eksempel på, hvor sublimt det kan gøres. Læg mærke til de frodige plantesammensætninger, som i den grad bløder op.

 

 

clausdalby 149

 

Jeg besøgte haven, som er skabt af Annie Meuwissen, fordi hun (som I ser) har en meget smuk hvid have, som vil komme med i min bog om dette emne. Den udkommer til foråret.

 

 

Husk, at det er i morgen aften, jeg fortæller om ’Bonderoser og pæoner’ hos Pæoneksperten. Måske ses vi?

 

Jeg er stadig i Holland, men flyver hjem senere i dag.

33 kommentarer:

 1. Kære Claus

  Da jeg så de to første billeder, tænkte jeg, at haven nok var kandidat til din nye hvide bog. Det ser dejligt og spændende ud. Tror ikke jeg fik kommenteret din video fra Jan, men hvor ER det dog også en helt skøn have. Du kan sandelig finde dem.

  SvarSlet
 2. Thank you for showing this wonderful garden. Have a good flight home.

  SvarSlet
 3. Wow, hvor er den smuk den hvide have. Hvide og cremegule blomster er noget, som jeg vil gøre meget mere i fremover.
  Glæder mig sådan til at se dine bede i de farver på søndag. (Tror ikke, at du sådan lige kan slippe af med mig, men det syn der venter forude) ;-D

  Vi ses Claus.

  Kh - K

  SvarSlet
 4. hei,
  så alldeles vidundelig en hage,
  nydelig,
  må si jeg koser meg masse med din blogg,
  ønsker deg en flott dag,
  klem fra sylvia

  SvarSlet
 5. Det er en meget, meget smuk have, du her viser os. Det kan man godt blive inspireret af! Og så har jeg netop haft tid til at se alle dine videoer fra weekenden, hvor får du set mange smukke steder, og tak fordi du deler dem med os!

  SvarSlet
 6. Så er den grønne "løber" lagt ud! EEElsker buskbom hække! Har lige sat en mængde stiklinger - god tryg fornemmelse. Husk nu at være hjemme i weekenden, Claus!

  SvarSlet
 7. Hej Claus.

  De første ord, der falder mig ind er delikat og lækkert, hvor er det bare smukt.
  God tur hjem.

  Hilsen Jette, Kr. Hyllinge

  SvarSlet
 8. Det er en usædvanlig smuk have, Claus. Hvor bliver man rolig i sindet af at se på disse billeder. Det må have været dejligt at befinde sig midt i det :-)
  Tak fordi du deler det med os på bloggen.

  Bedste hilsener Lisbeth K

  SvarSlet
 9. Hej

  Det er virkelig en flot have! Jeg er vild med det hvide.

  - Ungersvenden

  SvarSlet
 10. Jeg koste meg med to program i går der du er.
  Lærerikt og fint program, Marit.

  SvarSlet
 11. Kære Claus

  Sikke en flot have. Jeg elsker simpelthen hvidt og violet i år. Kan næsten ikke få øjnene væk fra disse billeder. jeg sad og genså dig og Anne Just på TV. Hvor så Anne bare så godt ud. Det er ikke til at forstå, at hun ikke er her mere. Det er bare så sørgeligt.

  Mange hilsner fra janne i Greve

  SvarSlet
 12. I mit næste liv..............
  Nej, hvor er det smukt!

  SvarSlet
 13. Vakkert skue. Vet du navnet på de oppstammete trærne med litt hjertefomete blader? De ses godt på det siste bildet her:)

  SvarSlet
 14. Hej Claus

  Super super smuk have.

  Nyder at følge din blog og se dine smukke billeder ;o))

  Kunne du ikke ved lejlighed tage et emne op om træer i haven? Skal igang med at anlægge en helt ny have og er i den grad i tvivl om egnet træer til dette projekt.

  Vh. Jane

  SvarSlet
 15. Ord er bare jo ord, når man ser noget så smukt... tak for billederne, Claus. Og joh, fangede godt indlægget handlede om hække og når det ender så smukt, hvem kan så være uenig. Ikke jeg.

  Og tusinde tak for kigget i Riets have, du må drømme så mange dejlige drømme i hendes B&B, det er virkelig skønt. Jeg drømmer 'bare' om at besøge den en enkelt gang. Det må jeg altså....

  Vi ses helt sikkert i morgen hos pæoneksperten. Vi må håbe på lidt sol og lidt mindre blæst end lige nu. Det bliver helt sikkert en god aften.

  God tur hjem (hvis ikke allerede)
  Anne Mette K

  SvarSlet
 16. Kære Claus!
  Der er mange måder at have interessante haver på. Ro og harmoni kan sagtens skabes uden (klippede) hække.
  Det ville se helt forkert ud i min wild-life- garden på gammel strandgrund i et sommerhusområde med interne hække; men det betyder ikke, at der ikke kan skabes spændende rum såvel som nogle lange kig ned igennem herlighederne sådan, som jeg holder så meget af det.
  Fx(frugt)træer og buske og partier med brændenælder (tilsommerfuglene og til gødning) og vilde græsser (til rådyrene at gemme sig i og mig at glædes over) kan der også jongleres med, når det gælder adskillelse af rum. Og alt det vilde spiller fint sammen med Hortensiahaven og Zen-haven og rosen- og pæonhaven og Provence-terrassen og de mange skulpturer og relieffer, som jeg har arvet - alt sammen lukket inde bag meget høje tornerosehække.
  Andre steder gør man det med stor succes på andre måder. Hos min søster i Norge på en lille skærgårdsø fx, hvor kliper og sten inddeler hendes magiskplefrateeventyrhave, som fastboende og sommerhusgæster lægger deres vej forbi, når de går tur.
  Happy Gardening,
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 17. Ja ogsaa denne have er jo rigtig flot.... smuk,stram og geometrisk, men alligevel frodig. Ogsaa om vinteren maa den vaere skon at kigge paa med disse stedsegronne haekke ( jeg gaar ud fra, at det er taks? ) og de fine linier.

  Og Jytte ! TAK for informationen.

  SvarSlet
 18. Fanastiskt vackert och inspirerande!

  SvarSlet
 19. Til Furulunden.
  De opstammede træer er Kugle-trompetkrone,Catalpa bignonioides 'Nana'.
  Anne Marie

  SvarSlet
 20. Åh nej hjælp. Hvor kunne jeg glemme også at sige tusind mange tak for videoen fra Riets have! Tak tak. Den bliver jeg ikke træt af at kigge på.

  SvarSlet
 21. Hold da fast hvor ser det godt ud...
  sku' måske nedlægge de buede former vi har og lave lige linjer? ;0)

  SvarSlet
 22. Hej Claus

  Sikke en frodighed både her og i videoen fra Riet - skønt at skue, så tak for det. Glæder mig til det skønne skue i din have på fredag
  :-)
  Mange hilsener Louise

  SvarSlet
 23. Det er vel nok en fantastisk flot have, du viser her fra Belgien. Jeg er fuldstændig vild med geometrien og linjerne i haven og selvfølgelig også med de mange hvide planter.

  Nød også rigtigt meget at se video-gensynene med de to hollandske have-perler. Og plantemarkedet - hvor var det indbydende og sjovt at se.

  Glæder mig vildt til at se din have på søndag og til at hilse på dig.

  Mange hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 24. Ak ak ak, hvor er det en smuk have!!!!!

  SvarSlet
 25. Kære Claus.

  Yderst stilfuldt!!

  Tror jeg vil gå op og genopfriske de grønne hække i Tasha Tudor's fantastiske, eventyrlige have, for lige nu kan jeg ikke huske, hvordan hun har placeret dem ;)

  Håber du er nået vel hjem.

  Hjerteligst

  SvarSlet
 26. Hei Claus
  Hvilket vakkert kikk. Det er ganske enkelt slående vakkert, ja nesten så vakkert at en undrer seg om det er på riktig. Tusen takk for dette kikk, jeg er simpelthen helt satt ut:) Gleder meg nå bare til helgen og besøket i din hage. Har nettopp vært på flyplassen og hentet min mor som bor i Italia, hvor hun driver min brors vingård. Hun ble helt vill da jeg ringte og bad henne med til Danmark. Vi skal overnatte "hos" Anne Just og virkelig la dette bli en riktig hageweekend.

  Hilsen Unni

  SvarSlet
 27. Kære Claus

  Velkommen hjem, NU vil vi gerne se din have!!!

  mange hilsner JMN

  SvarSlet
 28. Smukt syn. Tak for det. Jeg er vild med de lange kig og linjer - linjer og linjer. Der er også lidt spejlhave over det første billede. Jeg kan se der er to meget smukke prydpære. Hvor jeg dog glæder mig til at de vokser sig til. Og buksbom kanterne..Dem kan jeg heller aldrig få nok af. Det minder mig om at jeg er lidt sent ude med at klippe mine i år.

  Hav en dejlig tur hjem. Ude er godt men hjemme er jo bedre. Specielt når man er Claus Dalby ;)

  knus fra Eva
  evigglade.blogspot.com

  SvarSlet
 29. Tak for de fine oplevelser du tager mig med i.
  Vi ses i aften hos Karin og Niels i Hvalsø. Glæder mig til at høre dig "live".

  Hilsner fra Janet

  SvarSlet
 30. Kære Claus
  Det er da én af de helt unikke skønne haver, som du jo bare ved hvor findes. Utroligt smukt med de klippede buksbomhække, og den hvide have er jo bare så fantastisk flot! Bliver spændende at læse din nye bog, der omhandler hvide haver. Jeg synes der er noget utroligt smukt over en hvid have, og i skumringen lyser den jo nærmest, det er helt eventyrligt. Skønt gensyn med Riets have, for det er jo også én af de skønne perler du deler med os på bloggen.
  Glæder mig til søndag, hvor jeg skal se din smukke have.
  Hilsen fra Sydfyn Jeanne

  SvarSlet
 31. Hej Claus.

  Det er virkelig nogle smukke billeder - masser af inspiration.
  Må man have lov at spørge, hvilke objektiv du bruger til billeder som disse? Er imponeret over at det hele står så skarpt.

  SvarSlet
 32. Ord strekker ikke til!! En drømmehage!!

  SvarSlet
 33. Det er så smukt med de stramme former og de bløde sammen;)

  SvarSlet